Osiem sposobów, które mogą przyspieszyć Twój metabolizm
W dzisiejszym zabieganym świecie coraz więcej osób poszukuje sposobów na zwiększenie swojego metabolizmu w celu utrzymania zdrowej wagi i ogólnego samopoczucia.
Wiele osób uwielbia mięso i jajka i nie wyobraża sobie życia bez sera czy twarogu. Dlatego wybierają programy keto/paleo/low carb, które są ostatnio bardzo w modzie.
Przyjrzyjmy się bezpieczeństwu tych wysokobiałkowych diet.
Dieta „mięsożerców” stała się niezwykle popularna w ciągu ostatnich pięciu lat. Jednak takie podejście do jedzenia może negatywnie wpłynąć na zdrowie jelit, a w konsekwencji na funkcjonowanie całego organizmu. Spożycie owoców, roślin strączkowych i czasami warzyw skrobiowych jest często marginalizowane.
Każda dieta/zmiany w diecie w jakiś sposób wpływają na mikroflorę jelitową, czyli mikroorganizmy obecne w przewodzie pokarmowym. Organizmy te odgrywają jednak kluczowe role w organizmie – od wspierania układu odpornościowego i metabolizmu, poprzez promowanie równowagi hormonalnej, regulowanie nastroju, aż po utrzymywanie funkcji mózgu.
Nie chodzi „tylko o trawienie”. Badanie z 2018 r. z udziałem ponad 11 000 osób z czterdziestu pięciu krajów wykazało, że organizm potrzebuje roślin, aby utrzymać dobre zdrowie jelit. Tak więc szeroka gama owoców i warzyw odgrywa nie małą rolę w zdrowym mikrobiomie jelitowym.
Wszyscy wiemy, że warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste, orzechy i rośliny strączkowe dostarczają niezbędnych witamin i minerałów. Z roślicz czerpiemy także błonnik. A błonnik jest niezbędnym składnikiem pożywienia dla zdrowych jelit. Mikroby jelitowe zużywają błonnik, aby wytworzyć krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (SCFA), które pomagają wzmocnić dobre mikroby jelitowe i zwalczać organizmy prowadzące do różnych zapaleń.
Obecność SCFAs pomaga również regulować poziom cukru we krwi, obniżyć poziom cholesterolu i wzmocnić układ odpornościowy. Korzyści te z kolei zmniejszają ryzyko chorób serca, udaru i nowotworów.
Ponieważ w diecie osób odżywiających się głównie produktami odzwierzęcymi brakuje roślin, które (jak wspomniano) są głównym źródłem błonnika, osoby stosujące te diety mogą mieć niższy poziom SCFA. Różnorodność roślin w ich posiłkach jest często prawie „zerowa” (pełna baza to 30 różnych warzyw + inne owoce), co powoduje, że jelita nie rozwijają się tak, jak powinny.
Bądźcie ostrożni! Bardzo polecamy, aby przed rozpoczęciem jakiejkolwiek diety wykonać badania krwi, moczu i ciśnienia. Następnie skonsultuj wyniki ze swoim lekarzem rodzinnym lub, jeszcze lepiej, z terapeutą żywieniowym. Bardzo często okazuje się, że ludzie często nie mają pojęcia, że mają podwyższony poziom cholesterolu, tłuszczu całkowitego czy kwasu moczowego. Dieta zorientowana na białko zwierzęce pogarsza te parametry i w ciągu kilku miesięcy, pomimo dobrych intencji, osoba opuszcza gabinet lekarski z receptą na leki, które będą przyjmować do końca życia. W zdecydowanej większości przypadków zupełnie niepotrzebnie.
Bc. Daubnerová Renata
www.fitarian.cz
foto: designer491/cz.depositphotos.com
W dzisiejszym zabieganym świecie coraz więcej osób poszukuje sposobów na zwiększenie swojego metabolizmu w celu utrzymania zdrowej wagi i ogólnego samopoczucia.
Kontynuuj czytanie 3.6.2024
Kiedy niesamowita przemiana młodej i sympatycznej Stefki (50 kg w rok!) pojawiła się w naszej czeskojęzycznej grupie w lutym, od razu stało się dla nas jasne, że jej historia może być świetną motywacją dla innych.
Dzięki naszej trenerce Markecie, z którą współpracujemy od dłuższego czasu i która poprowadziła tę matkę uroczych bliźniaków w jej przemianie, możesz teraz przeczytać poniższy tekst. Niech Was wesprze i zmotywuje.
Kontynuuj czytanie 3.5.2024
Do napisania tego artykułu skłonili mnie moi pacjenci, którzy borykają się z podobnym problemem.
Ich waga nie zmienia się znacząco (ani w dół w utracie wagi, ani nawet w przybieraniu na wadze).
Chodzi mi o to, że ktoś utrzymuje określoną wagę na stałym poziomie i co najwyżej występują zauważalne wahania o około plus minus 2 do 3 kilogramów. Jest to więc długotrwała oscylacja wokół określonej masy ciała. Co jednak zrobić, gdy chce się w końcu zerwać z tą wagą?
Kontynuuj czytanie 8.4.2024
Kontynuuj czytanie 16.1.2024
Dla niewtajemniczonych, co to jest ten DASH?
DASH to skrót od Dietary Approaches to Stop Hypertension, czyli: Dietetyczne podejście w celu zatrzymania nadciśnienia.
Kontynuuj czytanie 11.1.2024
Czasami wydaje mi się, że problemem nie jest to, że ludzie nie są w stanie zmienić swoich nawyków żywieniowych, a tym samym osiągnąć swoich celów (schudnąć / poprawić parametrów zdrowotnych / poprawić diety / zwiększyć masy mięśniowej…), ale raczej o to, że niewiele osób trzyma się tego w dłuższym okresie czasu.
W zasadzie chodzi tu o to, jak bardzo zasadne dla człowieka są zmiany w jego diecie.
Kontynuuj czytanie 19.12.2023