Przekąski na wycieczki z dziećmi
Dziś skupimy się na konkretnych wskazówkach dotyczących radzenia sobie z jedzeniem podczas dnia podróży oraz konkretnych wskazówkach i przepisach na przekąski zabieranych na wycieczki.
Tłuszcz tłuszczowi nierówny. Prawdopodobnie nie będzie dla Was zaskoczeniem, że poszczególne tłuszcze różnią się od siebie, nie tylko pod względem wpływu na nasz organizm, a tym samym na nasze zdrowie, ale także pod względem ich właściwości podczas gotowania i przygotowywania potraw.
Zawsze należy wziąć pod uwagę cel, w jakim tłuszcz będzie używany…
Tłuszcze, które są najbardziej odpowiednie pod względem odżywczym, mogą nie być wskazane dla konkretnych zastosowań. I na odwrót. A ponieważ nie zawsze jest łatwo uzyskać te dwa punkty widzenia jednocześnie, napisaliśmy dziesięć prostych wskazówek, jak tych tłuszczów używać.
Jeśli chodzi o odżywianie i działanie tłuszczów w naszym organizmie, zaleca się preferowanie tłuszczów bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym wielonienasycone (znane jako omega-3 i omega-6). Jeśli jednak chcemy wykorzystać tłuszcz do gotowania, musimy preferować tłuszcze bogatsze w kwasy nasycone i jednonienasycone, które są bardziej stabilne termicznie. I dlatego czasami nie ma innego wyjścia, jak tylko pójść na kompromis.
Z zalet oliwy z pierwszego tłoczenia należy korzystać przede wszystkim podczas przygotowywania potraw na zimno lub do końcowego doprawiania gorących potraw. Chociaż zawierają one wiele korzystnych substancji, są one niszczone przez wysoką temperaturę i mogą wytwarzać substancje szkodliwe dla zdrowia.
W przeciwieństwie do olejów rafinowanych, oleje z pierwszego tłoczenia mają zazwyczaj specyficzny smak. Wypróbuj więc, który smak Ci odpowiada.
Ponadto, jak już wspomniano, nie trzeba używać tego typu oleju wyłącznie do aromatyzowania sałatek i innych zimnych potraw. W rzeczywistości mogą one również służyć jako swego rodzaju „wisienki na torcie” podczas przygotowywania gorących potraw.
Spośród powszechnie dostępnych tłuszczów, olej rzepakowy jest najbardziej odpowiedni do smażenia. Mimo to olej słonecznikowy jest nadal najbardziej rozpowszechniony w polskich gospodarstwach domowych. W przeciwieństwie do rzepaku, olej słonecznikowy ma znacznie wyższą zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które nie są stabilne w wyższych temperaturach.
Do frytownicy idą oleje do smażenia. Wydaje się to oczywiste, ale często tak nie jest. W rzeczywistości lepiej jest używać olejów przeznaczonych do dłuższego smażenia, nawet jeśli wydają się one mniej zdrowe pod względem składu. Ich niezaprzeczalną zaletą jest jednak to, że lepiej niż inne rodzaje olejów wytrzymują wysokie temperatury przez dłuższy czas.
Jedną z wad masła jest to, że dość szybko się przypala, więc nie nadaje się zbytnio do smażenia. Jeśli jednak nie możesz obejść się bez steku smażonego na maśle, polecamy wypróbować masła klarowanego zwanego ghi. Nie zawiera ono wody ani resztek białek w porównaniu z tradycyjnym masłem i dlatego jest bardziej stabilne nawet w wyższych temperaturach, zachowując przy tym typowe dla masła właściwości sensoryczne.
W przypadku produktów do smarowania masz już nieco większą swobodę, jeśli chodzi o stabilność tłuszczu, więc tutaj możesz skupić się na wyborze tłuszczu o najkorzystniejszym składzie kwasów tłuszczowych. Nie bój się używać margaryny, a nawet majonezu czy oleju.
Dressing, czy to do sałatki, czy jako zimny sos do mięsa lub gorących warzyw, można przygotować nie tylko z oleju, ale można też użyć majonezu. Chociaż majonez jest często uważany za dietetyczny straszak, jest on całkiem odpowiedni pod względem składu kwasów tłuszczowych. Dzieje się tak dlatego, że większość majonezów oprócz żółtka jaja kurzego bazuje na oleju rzepakowym.
Chociaż w dzisiejszych czasach krąży wiele mitów na temat margaryn, nie daj się im zwieść. Obecnie, dzięki nowej technologii produkcji, większość margaryn wysokiej jakości ma korzystny skład kwasów tłuszczowych, bez szkodliwych kwasów tłuszczowych trans. Nie ma więc obaw o ich zjedzenie.
Do lekkiego ciasta keksowego, piernikowego, tortowego czy muffinkowego można użyć oleju, który łączy w sobie dobrą stabilność termiczną i korzystny dla naszego organizmu skład, najlepiej oleju rzepakowego.
Podobnie jak w przypadku innych produktów spożywczych, gama dostępnych obecnie olejów jest naprawdę szeroka. Nie musisz więc trzymać się klasycznych, dobrze znanych typów, ale nie krępuj się eksperymentować. Mniej znane oleje mogą nie tylko wzbogacić Twoją dietę o korzystne substancje, ale także o nowe, wspaniałe smaki.
Tłuszcze muszą być również odpowiednio przechowywane. Tak jak tłuszcze bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe nie muszą wystrzegać się wysokich temperatur, tak samo wszystkie powinny stronić od światła.
Autorka: Hana Malkova
foto: depositphotos.com
Dziś skupimy się na konkretnych wskazówkach dotyczących radzenia sobie z jedzeniem podczas dnia podróży oraz konkretnych wskazówkach i przepisach na przekąski zabieranych na wycieczki.
Kontynuuj czytanie 24.6.2024
W moim gabinecie najczęściej zajmuję się z pacjentami tematem odchudzania – redukcją masy ciała.
U niektórych widzę, jak to dla nich zaczarowany temat – ciągle chudną i przybierają na wadze. Z każdym kolejnym podejściem ich fiksacja na wyniku staje się coraz większa, pewność siebie osłabiona, a uporczywość ogromna.
Kontynuuj czytanie 3.10.2024
Nie ma dnia u mnie w gabinecie, żebym nie spotkała kogoś, kto uważa, że węglowodany stoją między nim a jego wymarzoną sylwetką.
W czasach, gdy z każdej strony atakują nas reklamy diet niskowęglowodanowych i keto, trudno się temu dziwić. Czy jednak rzeczywiście węglowodany są największym wrogiem szczupłej sylwetki? Przeczytaj do końca, a być może dowiesz się czegoś, czego się nie spodziewałaś/eś.
Kontynuuj czytanie 30.9.2024
Obecnie powszechne są w gabinetach lekarskich, klinikach żywieniowych i centrach sportowych przyrządy do analizy składu ciała.
Oprócz informacji na temat składu ciała, tj. ilości mięśni, tłuszczu, wody itp., pozwalają one ocenić stan odżywienia danej osoby. Dają również dokładniejszy obraz stopnia nadwagi lub otyłości, a także ewentualnego niedożywienia. Jest to ciekawe uzupełnienie, dzięki któremu można monitorować niektóre parametry zdrowotne.
Kontynuuj czytanie 26.9.2024
Kiedy Klienci pytają mnie, od czego zacząć zmianę nawyków żywieniowych, aby osiągnąć szczupłą sylwetkę i poprawić swoje zdrowie, moja odpowiedź jest zawsze taka sama: zbilansowana dieta.
Często widzę, że ludzie mają tendencję do pomijania podstaw i rozwodzenia się nad zawiłościami i szczegółami diety. W ten sposób tracą sens i nie zdają sobie sprawy z podstawowych błędów w swojej diecie, co prowadzi do marnowania czasu, siły woli, energii i finansów.
Kontynuuj czytanie 17.9.2024
Żylaki są często związane z nieprzyjemnymi doznaniami, które są zbiorczo określane jako ból żylny. W przypadku pacjentów z przewlekłą chorobą żylną aktywność fizyczna jest zazwyczaj jednym z zalecanych środków.
Niektóre rodzaje ćwiczeń i sportów są bardziej korzystne dla pacjentów pod względem żył, inne mniej, a jeszcze inne w ogóle nie są zalecane.
Kontynuuj czytanie 9.9.2024