Odkryj naszą nowość w Premium!
Rozpoznawanie sfotografowanych posiłków i szacowanie gramatury.
Droga użytkowniczko / Drogi użytkowniku Dine4Fit,
mamy dla Ciebie nowość, która przeniesie kontrolę nad Twoją dietą na zupełnie nowy poziom!
Być może zaskakujące, ale w Polsce producenci nie mają obowiązku podawania na opakowaniach żywności zawartości błonnika.
Mamy na tych opakowaniach do dyspozycji wiele danych odnośnie odżywczych, kJ i kcal na 100 g, skład produktu, konserwanty, witaminy, tłuszcze, węglowodany, białka, sól… Ale żadnych danych o błonniku. I wtedy użytkownicy aplikacji Dine4Fit mogą być często zdezorientowani.
Nie ma się czym martwić, powodem jest tylko to, że producenci nie muszą ilości błonnika podawać. Jednak ten błonnik w żywności cały czas jest. Przyjrzyj się obrazkowi poniżej. Oba dzienniki mogą być tak samo dobre, jedynie nie wszędzie był podany błonnik. To samo dotyczy wapnia. Pamiętaj, że zawsze możesz sobie w apce wyfiltrować wszystkie produkty, gdzie błonnik został na etykiecie uwzględniony.
Dla części z Was rzecz oczywista, innym trzeba uzmysłowić. Istnieją dwa rodzaje błonnika: rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Oba są ważne dla naszych organizmów. Rozpuszczalny obniża poziom cholesterolu i reguluje poziom cukru we krwi, nierozpuszczalny oczyszcza jelita, wspomaga trawienie i wydalanie, zapobiega zaparciom.
Ogólnie rzecz biorąc, błonnik pochodzący ze zbóż lub warzyw zmniejsza ryzyko śmierci z powodu chorób serca, udaru lub cukrzycy typu 2, a także zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.
Warzywa, zboża, rośliny strączkowe, ryż i orzechy zawierają błonnik. Zgodnie z różnymi zaleceniami zdrowotnymi, powinniśmy przyjmować od 25 do 30 gramów błonnika dziennie. Oczywiście zależy to od tego, czy jesteś kobietą czy mężczyzną (ZDS jest niższe dla kobiet, około 21 gramów), a także od tego, ile masz lat (mężczyźni po pięćdziesiątce powinni spożywać około 35 gramów błonnika dziennie). Dzieci i nastolatki potrzebują tylko 15 gramów.
To wszystko jest bardzo ładną teorią, ale w praktyce jest bardzo trudne do wdrożenia. Zanim przyjrzymy się, jak mogłaby wyglądać teoretyczna dieta ze zbilansowaną zawartością błonnika, trzeba przyznać, że jeszcze trudniej jest wymyślić dietę ze zbilansowaną wartością wszystkich niezbędnych wskaźników – kalorii, tłuszczów, soli, cukrów, witamin, białek.
Nadal jest aktualne, że złotym środkiem jest to, że nie należy przesadzać z niczym w jedną czy drugą stronę i utrzymywać dietę na tyle zróżnicowaną, aby zawierała mięso, ryby, warzywa, rośliny strączkowe, zboża, grzyby, owoce, jaja, nabiał itp. w rozsądnych i zrównoważonych proporcjach.
Dlatego poniższy spis przyjmij jako niewiążącą opcję czy podpowiedź. Zapewne trudno by Ci było jeść codziennie płatki owsiane czy fasolę. Jeśli zdecydujesz się zwiększyć spożycie błonnika, zacznij powoli, stopniowo i nie wszystko na raz, tak aby Twój organizm, a zwłaszcza jelita, mogły się do niego przyzwyczaić. Dobrze jest również pić dużo wody
(i unikać soków, które blokują działanie błonnika).
I zdecydowanie nie sięgaj po suplementy diety, bo one nie mają takiej skuteczności. Jeśli spojrzeć na poniższy spis, to i tak jest z czego wybierać.
Autor: Jan Lipšanský
Rozpoznawanie sfotografowanych posiłków i szacowanie gramatury.
Droga użytkowniczko / Drogi użytkowniku Dine4Fit,
mamy dla Ciebie nowość, która przeniesie kontrolę nad Twoją dietą na zupełnie nowy poziom!
Kontynuuj czytanie 20.5.2025
Jasne, każdy z nas najchętniej widziałby efekty od razu. Ale trzeba sobie uświadomić, że do obecnej wagi też nie doszliśmy z dnia na dzień. Więc w drugą stronę też to nie pójdzie tak szybko.
A właściwie… nawet nie powinno.
Kontynuuj czytanie 19.5.2025
Nie tylko dla sportowców i nie tylko na masę. Białko to fundament Twojej energii, odporności i sprawności – niezależnie od tego, czy masz 25 czy 75 lat. Sprawdź, dlaczego warto zadbać o jego ilość w diecie i jak łatwo możesz to zrobić.
Kontynuuj czytanie 12.5.2025
Odchudzanie rozumiane wyłącznie jako chwilowy „zryw” nie tylko skazuje nas na efekt jo‑jo, ale również pozbawia wartości edukacyjnej całego procesu. Tymczasem prawdziwa transformacja polega na wprowadzeniu zmian, które towarzyszyć będą nam przez całe życie – od sposobu, w jaki komponujemy posiłki, aż po to, w jakim otoczeniu spędzamy czas i jak korzystamy z wsparcia bliskich.
Kontynuuj czytanie 8.5.2025
Wiele osób rozpoczyna odchudzanie od rygorystycznego liczenia kalorii lub ostrej diety, ale szybko wraca do starych przyzwyczajeń. Tymczasowe restrykcje rzadko prowadzą do trwałych rezultatów. Jak podkreśla Mayo Clinic, “najlepszym sposobem na schudnięcie i utrzymanie wagi jest wprowadzanie trwałych zmian w stylu życia”, takich jak zbilansowana dieta i codzienna aktywność.
Kontynuuj czytanie 5.5.2025
Mamy dla Ciebie zupełnie nową funkcję w wersji Premium aplikacji Dine4Fit, dzięki której jeszcze łatwiej osiągniesz swój cel.
Drodzy Użytkownicy Dine4Fit,
dzięki Waszym sugestiom aplikacja wciąż się rozwija, a wraz z tym uprościliśmy dodawanie posiłków – kluczowy element Dine4Fit, obok stale aktualizowanej bazy produktów. Dlatego z radością przedstawiamy Wam tę nową funkcję Premium!
Kontynuuj czytanie 29.4.2025