Aby po winie nie bolała Cię głowa
Niektóre wina przyprawiają nas o ból głowy, nawet jeśli nie pijemy ich dużo.
Dlaczego tak jest i jak tego uniknąć?
Być może zastanawiasz się też, jak sprawić, by wypełnianie aplikacji Dine4Fit nie kosztowało zbyt wiele wysiłku, nie zajmowało zbyt wiele czasu, a zamiast tego było zrównoważone, skuteczne, praktyczne i wygodne.
Poniżej przedstawiam Wam wskazówki jak ja to robię. Mam nadzieję, że Wam to także pomoże.
Od jakiegoś czasu używam aplikacji Dine4Fit, z którą pracuję i ja i moi klienci. Spróbuj przejść ze mną kolejne punkty.
Tylko śniadanie/obiad/kolacja, czy dodać przekąski? To nie ma znaczenia. Ważne jest, aby po zaplanowaniu dnia idealnie mieć wszystko w zieleni (wszystkie kółeczka aplikacji są zielone).
Białko: mięso, ryby, sery beztłuszczowe, jaja, tofu, twaróg, jogurt grecki, skyr, białko, rośliny strączkowe…
Węglowodany: chleb, makaron, ziemniaki, ryż, rośliny strączkowe, zboża…
Tłuszcze: oleje roślinne, masło, awokado, orzechy, nasiona, tłuste sery, tłuste mięsa, ciemna czekolada…
+ Błonnik: owoce, warzywa, syrop z cykorii, pełne ziarna, rośliny strączkowe
Na przykład…
Śniadanie
Przekąska
Obiad:
Białko: pierś z kurczaka
węglowodany: ziemniaki, brokuły
tłuszcze: oliwa z oliwek, niva
błonnik: brokuły, ziemniaki, świeże warzywa
Przekąska:
Białko: szynka
Węglowodany: chleb tostowy razowy
tłuszcze: świeży ser kremowy
błonnik: chleb tostowy razowy, pomidor
Kolacja
Białko: twaróg, jajko
węglowodany: makaron
tłuszcze: twaróg, jajko
błonnik: świeże warzywa
Nie łącz więcej niż sześciu pokarmów w jednym posiłku – na złożoność możemy sobie pozwolić dopiero wtedy, gdy mamy opanowane podstawy.
Nie wszystko co odgrzewane jest dobre, ale w przypadku niektórych potraw jest to możliwe, a nawet pożądane.
Na przykład…
Śniadanie: w trzech miseczkach bierzemy płatki owsiane i orzechy nerkowca – suche. Takie składniki możemy przygotować z miesięcznym wyprzedzeniem, choć pewnie by się to szybko przejadło. Następnie do każdej porcji dodaj jogurt grecki i syrop z cykorii. Rano po prostu uzupełniamy go owocami, na które mamy ochotę lub po prostu tym, co mamy w domu. Można też zrobić smoothie na przekąski do trzech dni wcześniej (i przechowywać w lodówce).
Obiad: Każdą porcję wkładam osobno do małego naczynia do zapiekania lub foliowego opakowania i zapiekam razem. Jeśli zrobię trzy do czterech porcji, mam tyle samo dni odpoczynku.
Moja rada na tosty: Najpierw rozłóż 10 kawałków tostowych, każdy posmaruj kremowym serem, przykryj szynką, pozostałymi tostami i zamknięte w torebce spożywczej przechowuj w lodówce. Codziennie wyciągamy tosty lub dwa (w zależności od tego, co mamy zapisane w aplikacji) i wystarczy je tylko opiekać i dodawać warzywa.
Kolacja: I znowu, nic prostszego niż przygotowanie wszystkiego (oprócz warzyw) trzy dni wcześniej. I kolejne wieczory mamy spokojne. Po prostu raz mamy pomidory z sałatką, drugi raz paprykę, sałatę lodową, ogórka, marchewkę, jednym słowem w zależności od sezonu i tego na co mamy ochotę.
Nikt nie jest wróżką i nigdy nie wiemy, co przyniesie dany dzień. Miło jest mieć z góry przemyślane, co będziemy jeść, gdy utkniemy w korku, gdy musimy zostać do późna w pracy i mamy do dyspozycji tylko sklep, ale nie naszą kuchnię.
Dlatego fajnie mieć pod ręką:
Autorka: Markéta Nevěčná, dietetyczka i trenerka
foto: autorki
28.12.2022 dine4fit.pl Ciekawe, Korzystanie z Dine4Fit
Niektóre wina przyprawiają nas o ból głowy, nawet jeśli nie pijemy ich dużo.
Dlaczego tak jest i jak tego uniknąć?
Kontynuuj czytanie 2.11.2022
Przygotowywanie posiłków do pudełek, czyli planowanie i wcześniejsze przygotowywanie jedzenia, to trend, który w ostatnich latach cieszy się coraz większą popularnością.
Nie tylko pozwala zaoszczędzić czas i pieniądze, ale także wspiera utrzymanie zdrowej i zbilansowanej diety. Wszystko, co przygotujesz w domu, możesz zaplanować, zważyć i łatwo zapisać w aplikacji Dine4Fit.
Kontynuuj czytanie 6.2.2025
Podobno z zagranicy powoli dociera do nas prosty sposób mierzenia porcji jedzenia na talerzu za pomocą dłoni.
Ile razy zdarzyło się Wam, że poszliście do restauracji i mieliście problem, żeby dowiedzieć się, ile tak naprawdę zjedliście, aby potem poprawnie zapisać to w aplikacji, albo w ogóle mieć jakieś rozeznanie?
Kontynuuj czytanie 3.2.2025
Bardzo częstym pytaniem, które jednak wciąż gdzieś powraca jest: „Gdzie mogę znaleźć białko? Nie mogę zaspokoić mojego zapotrzebowania na białko.
Przyjrzyjmy się więc temu bliżej. Jestem głęboko przekonany, że po przeczytaniu tego artykułu będzie Ci o wiele łatwiej wypełnić swoje kółko białek w aplikacji.
Kontynuuj czytanie 1.2.2025
Dziś zajmiemy się tematem odczuwania głodu i sygnałów, jakie wysyła nam organizm.
Jak rozpoznać, że sygnał głodu nie działa u Ciebie prawidłowo? Czy powinniśmy sięgać po jedzenie wyłącznie wtedy, gdy poczujemy głód?
Na wstępie chciałabym podkreślić, że to pytanie nie jest tak jednoznaczne, jak mogłoby się wydawać. Owszem, gdybym nie miała wiedzy na temat odżywiania, powiedziałabym: zdecydowanie tak – jedzmy tylko wtedy, gdy jesteśmy głodni. W końcu dlaczego mielibyśmy jeść, jeśli głodu nie odczuwamy, prawda? Ale! Ta równowaga „sięgam po jedzenie = tylko wtedy, gdy czuję głód” jest prawdziwa, ale nie dla każdego.
Kontynuuj czytanie 27.1.2025
Planowanie posiłków może być kluczem do osiągnięcia zrównoważonego spożycia składników odżywczych i osiągnięcia celów – niezależnie od tego, czy chodzi o poprawę kondycji, regenerację, czy po prostu poczucie, że jesz prawidłowo.
Często problemem jest zaplanowanie odpowiedniej ilości białka, które jest bardzo ważne dla organizmu. Jak to zrobić?
Kontynuuj czytanie 20.1.2025