Białko jako fenomen naszych czasów?
Gdy ktoś się trochę bardziej zaczyna interesować żywieniem, to zauważy, że w tym kontekście o białkach się bardzo często mówi i je wychwala.
I oczywiście słusznie…
Po początkowym entuzjazmie przy rozpoczynaniu odchudzania u wielu osób następuje po jakimś czasie zastój. Co wtedy robić?
Wiadomo. Na początku, pełni determinacji, zmieniamy zawartość lodówki, planujemy jakie określone produkty będziemy jedli (i oczywiście w znacznie mniejszych ilościach) i jak będziemy intensywnie ćwiczyć. Ci, którzy już coś o tym wiedzą, będą działać wolniej, ustawią rozsądne wartości w aplikacji i dodadzą nieco więcej ćwiczeń. Jednak w obu przypadkach może się to skończyć bardzo szybko: i ani się człowiek obejrzy, a już jest w powrocie do starych nawyków.
Jest to prawdopodobnie najczęstszy błąd popełniany przez wszystkich, którzy chcą zobaczyć wyniki tak szybko, jak to możliwe. Zmień wszystko o 180 stopni – żyj, jedz i ruszaj się zupełnie inaczej. W skrajnych przypadkach sprawdzą się nawet takie plany jak ćwiczenie 10 godzin tygodniowo i jedzenie wyłącznie sałatek!
Jednak w większości przypadków takie nagłe odwrócenie wszystkiego, co znamy, ma tylko jeden skutek: poddajemy się, zanim jeszcze zaczniemy. Dlaczego? Ponieważ nagle zaczynamy robić rzeczy, których nie potrafimy lub do których nie jesteśmy przyzwyczajeni. Próbujemy przekształcić się w coś zupełnie przeciwnego. Nie mamy się na czym oprzeć, nasze dotychczasowe rytuały i nawyki zniknęły. A nowe nie zdążyły się jeszcze wykształcić. I dość często dokonujemy zmiany zbyt drastycznej, więc nie jest ona trwała. Jeśli do tej pory po każdym głównym posiłku jedliśmy deser, a wieczorem podjadaliśmy przed telewizorem, sałatka nie zadowoli nas na dłużej niż jeden czy dwa dni. I w ten sposób się poddajemy.
Jeśli chcemy schudnąć lub poczuć się bardziej sprawni, być bardziej zadowoleni z naszego ciała, musimy zdać sobie sprawę, że nie osiągniemy tej transformacji w ciągu tygodnia. Jeśli chcemy wyglądać i czuć się w określony sposób, musimy uważać na to, co kładziemy na talerzu i jak się poruszamy, na zawsze – jeśli to nowe ciało i nowe uczucie ma trwać. Stawiając wszystko na głowie, wyczerpujemy jednak nasz początkowy entuzjazm, ponieważ na początku nie otrzymujemy zbyt wiele w zamian. Jemy pokarmy, do których możemy nie być przyzwyczajeni, a przez to nie smakują tak dobrze, jak stare, dobrze nam znane, ulubione jedzenie. Zmuszamy nasze ciała do poruszania się w sposób, do którego nie są przyzwyczajone i nagle mamy trudności z siadaniem w toalecie, ponieważ wszystko nas boli. I zamiast entuzjazmu i wigoru, często jesteśmy źli, ponieważ mamy straszną ochotę na czekoladę, której sobie surowo zabroniliśmy. I w ten to sposób to wszystko szybko przestaje nas bawić. Dajemy sobie dyspensy. I zwykle w tym momencie decydujemy, że nie warto się męczyć. I wracamy do starych nawyków.
Ale jeśli nie chcemy się cofać, musimy mieć powód, dla którego chcemy robić rzeczy inaczej. Znaleźć coś, co nazywamy motywacją. Czy wiesz, dlaczego się w to zaangażowałeś? Jaki był twój powód? Zapinanie guzików w tych pięknych, drogich spodniach, które wiszą w szafie? Aby wygodnie zawiązać buty? Aby dogonić własne dziecko na placu zabaw? Aby wyglądać totalnie cool w tym bajecznym czerwonym kostiumie kąpielowym nad morzem w lecie?
Nie ma znaczenia, czy twój powód wydaje się drobny, nie musisz mówić o tym nikomu innemu. Ale musisz powiedzieć to sobie. Bo kiedy już go masz, kiedy już masz swoje DLACZEGO, pomoże ci to pokonać te momenty pod koniec stycznia i w lutym po feriach wiosennych, kiedy w jakiś sposób nie chcemy już sobie odmawiać, ponieważ wyniki nie są takie, o jakich marzyliśmy z dnia na dzień.
Jeśli do tego jasnego powodu do zmiany dodamy kroki, które pomogą nam go osiągnąć, nie będziemy musieli stać na starcie 1 stycznia przyszłego roku i mówić sobie: jak naprawdę zamierzamy to zrobić w tym roku!
Dziesięć wskazówek na drodze do sukcesu
foto: cz.depositphotos.com
16.11.2023 dine4fit.pl Diety odchudzające, Jak się odchudzać?Gdy ktoś się trochę bardziej zaczyna interesować żywieniem, to zauważy, że w tym kontekście o białkach się bardzo często mówi i je wychwala.
I oczywiście słusznie…
Kontynuuj czytanie 21.11.2022
… czyli efektywna droga do lepszych nawyków żywieniowych.
Nie łamać nowo ustalonego planu żywieniowego i nie popełniać w nim błędów, mieć wystarczająco dużo ruchu, a jednocześnie radzić sobie z pełnymi pośpiechu dniami pełnymi obowiązków zawodowych i rodzinnych… Brzmi jak ogromne wyzwanie.
Kontynuuj czytanie 5.12.2024
Dieta odgrywa ważną rolę w obniżaniu poziomu cholesterolu i zapobieganiu chorobom układu krążenia.
Podwyższony poziom cholesterolu, zwłaszcza LDL („złego” cholesterolu), może prowadzić do powstawania blaszek miażdżycowych, które zwiększają ryzyko chorób serca. Dobrze dobrana dieta może pomóc je zmniejszyć.
Oto kilka podstawowych zaleceń, jak to zrobić.
Kontynuuj czytanie 25.11.2024
Kiedy niesamowita przemiana młodej i sympatycznej Stefki (50 kg w rok!) pojawiła się w naszej czeskojęzycznej grupie w lutym, od razu stało się dla nas jasne, że jej historia może być świetną motywacją dla innych.
Dzięki naszej trenerce Markecie, z którą współpracujemy od dłuższego czasu i która poprowadziła tę matkę uroczych bliźniaków w jej przemianie, możesz teraz przeczytać poniższy tekst. Niech Was wesprze i zmotywuje.
Kontynuuj czytanie 3.5.2024
Do napisania tego artykułu skłonili mnie moi pacjenci, którzy borykają się z podobnym problemem.
Ich waga nie zmienia się znacząco (ani w dół w utracie wagi, ani nawet w przybieraniu na wadze).
Chodzi mi o to, że ktoś utrzymuje określoną wagę na stałym poziomie i co najwyżej występują zauważalne wahania o około plus minus 2 do 3 kilogramów. Jest to więc długotrwała oscylacja wokół określonej masy ciała. Co jednak zrobić, gdy chce się w końcu zerwać z tą wagą?
Kontynuuj czytanie 8.4.2024
Kontynuuj czytanie 16.1.2024