Droga do zdrowia
i dobrego samopoczucia
App store rating

Droga do zdrowia
i dobrego samopoczucia

Jak długo można przechowywać gotowe posiłki w lodówce?

Jestem pewna, że wielu z nas zastanawia się czasem, jak wygospodarować czas na swój wolny czas. Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że największym pożeraczem cennych chwil relaksu jest dla mnie codzienne przygotowywanie jedzenia.

Dlatego też staram się zminimalizować ten czas, gotując i przygotowując posiłki z kilkudniowym wyprzedzeniem.

Przed tymi, dla których codzienne gotowanie to hobby, głęboko chylę czoła. Reszta z nas myśli o tym, jak długo możemy przechowywać już przygotowane jedzenie, bo oszczędność czasu jest naprawdę spora. Dodatkowo, dla osób, które codziennie śledzą spożycie kalorii i wpisują wszystko do aplikacji Dine4Fit, przygotowywanie posiłków na wiele dni również eliminuje niewielką część codziennej rutyny, bo nie ma nic prostszego niż skopiowanie jedzenia z poprzedniego dnia na kolejny. I to jest radość, zwłaszcza gdy kółeczka zmieniają kolor na zielony.

Jak najlepiej przechowywać żywność przez wiele dni, aby była bezpieczna?

Na początek należy przestrzegać co najmniej kilku zasad.

  • Nigdy nie wkładaj gorącej żywności do lodówki. Spowoduje to chwilowe podniesienie temperatury wewnętrznej lodówki, co może pogorszyć jakość przechowywanej żywności. Ponadto wewnątrz pudełka będą tworzyć się kropelki wody, które mogą powodować szybsze namnażanie się mikroorganizmów.
  • Na niższe półki, gdzie jest większa wilgotność, wkładaj owoce i warzywa.
  • Sprawdź, czy temperatura w lodówce wynosi poniżej 5 stopni Celsjusza.
  • Przemyśl rozmieszczenie żywności w lodówce. Przechowuj mięso i jajka, potencjalne nośniki bakterii, jak najdalej od gotowych posiłków. Upewnij się, że produkty się ze sobą nie stykają, aby zapobiec przenoszeniu zapachów i bakterii.

A teraz przejdźmy do poszczególnych dań.

Wywar

Jeśli ugotujemy uczciwy bulion, który ma ładną warstwę tłuszczu na wierzchu i jest wolny od warzyw, makaronu i mięsa, wytrzyma kilka tygodni w lodówce. Powinien być przechowywany w czystym słoiku. Jeśli jednak mamy już w bulionie mięso, warzywa lub makaron, bezpieczny czas przechowywania to 3 dni.

Lepiej oczywiście wcześniej sprawdzić zapach, wygląd i konsystencję przed kolejnym użyciem.

Jaja

Jajka są doskonałym źródłem białka i warto wiedzieć, że ugotowane jajka mogą przetrwać do tygodnia w lodówce, jeśli są odpowiednio przechowywane. W przypadku świeżych jaj może to być nawet miesiąc. Surowe żółtka zawierają sporo tłuszczu i dlatego lepiej przechowywać je w lodówce przez maksymalnie 3 dni, podczas gdy surowe białka mogą przetrwać do
3 tygodni
.

  • Po prostu nigdy nie myj jajek przed włożeniem ich do lodówki. Jajko posiada naturalną barierę na skorupce zapobiegającą przenoszeniu bakterii do jego wnętrza, którą mycie wodą może naruszyć.

Ciasta i placki

Jeśli chcesz przechowywać upieczone bułeczki lub ciasta zawierające jajka w lodówce, najlepiej przechowywać je przez maksymalnie trzy dni.

Mięso

Jeśli mięso jest gotowane lub w inny sposób dalej przetwarzane (stek, klops), również należy przestrzegać zasady trzech dni. To samo dotyczy mięsa w sosie, gdy istnieje ryzyko zanieczyszczenia innymi składnikami. Jeśli mięso jest duszone, pieczone lub przyrządzone w dobrej jakości pieczeni mięsnej, możemy wydłużyć ten czas o jeden dzień, więc nie musimy się bać przechowywania go przez cztery dni.

Ryby

Pieczony łosoś również jest zgodny z zasadą trzech dni, ale na przykład wędzona makrela dzięki innej metodzie przygotowywania może wytrzymać w lodówce do dwóch tygodni.

Chleb oraz inne pieczywo

Chleb lub bułki z piekarni można przechowywać w lodówce do 10 dni. Ważne jest jednak, aby sprawdzić, czy przypadkiem nie utworzyła się na nich pleśń, co może się zdarzyć na przykład w wyniku zanieczyszczenia podczas transportu pieczywa lub niewłaściwego przechowywania żywności w lodówce. Sprawdzanie jest zatem zawsze dobrym pomysłem.

Gotowany ryż

Jeśli włożysz ryż do lodówki natychmiast po schłodzeniu, możesz go tam przechowywać przez cztery dni.

Ważna informacja

Na koniec chciałabym przypomnieć, że jeśli możesz (nie licząc oczywiście chleba i ciast), staraj się zawsze jedzenie wyjęte z lodówki przed zjedzeniem podgrzać.

Autorka: Dokoupilová Ladislava, technolożka żywności
foto: cz.depositphotos.com

dine4fit.pl

Redakcja
www.dine4fit.pl

30.11.2023 dine4fit.pl Ciekawe, Różne

Z archiwum

Co powinieneś wiedzieć, zanim zaczniesz biegać

Bieganie jest obecnie bardzo modne. W rzeczywistości można to robić zawsze i wszędzie, niezależnie od wieku i nie potrzeba do tego prawie nic.

Jak więc zacząć, aby biegać prawidłowo, zdrowo i, co najważniejsze, z przyjemnością?

Powiązane artykuły

Jak prawidłowo i bezpiecznie planować oraz przygotowywać posiłki do pudełek.

Przygotowywanie posiłków do pudełek, czyli planowanie i wcześniejsze przygotowywanie jedzenia, to trend, który w ostatnich latach cieszy się coraz większą popularnością.

Nie tylko pozwala zaoszczędzić czas i pieniądze, ale także wspiera utrzymanie zdrowej i zbilansowanej diety. Wszystko, co przygotujesz w domu, możesz zaplanować, zważyć i łatwo zapisać w aplikacji Dine4Fit.

Pomiar porcji jedzenia za pomocą dłoni

Podobno z zagranicy powoli dociera do nas prosty sposób mierzenia porcji jedzenia na talerzu za pomocą dłoni.

Ile razy zdarzyło się Wam, że poszliście do restauracji i mieliście problem, żeby dowiedzieć się, ile tak naprawdę zjedliście, aby potem poprawnie zapisać to w aplikacji, albo w ogóle mieć jakieś rozeznanie?

Wszystko, co musisz wiedzieć o białku

Bardzo częstym pytaniem, które jednak wciąż gdzieś powraca jest: „Gdzie mogę znaleźć białko? Nie mogę zaspokoić mojego zapotrzebowania na białko.

Przyjrzyjmy się więc temu bliżej. Jestem głęboko przekonany, że po przeczytaniu tego artykułu będzie Ci o wiele łatwiej wypełnić swoje kółko białek w aplikacji.

Jak rozpoznać, że sygnał głodu nie działa u Ciebie prawidłowo?

Dziś zajmiemy się tematem odczuwania głodu i sygnałów, jakie wysyła nam organizm.

Jak rozpoznać, że sygnał głodu nie działa u Ciebie prawidłowo? Czy powinniśmy sięgać po jedzenie wyłącznie wtedy, gdy poczujemy głód?

Na wstępie chciałabym podkreślić, że to pytanie nie jest tak jednoznaczne, jak mogłoby się wydawać. Owszem, gdybym nie miała wiedzy na temat odżywiania, powiedziałabym: zdecydowanie tak – jedzmy tylko wtedy, gdy jesteśmy głodni. W końcu dlaczego mielibyśmy jeść, jeśli głodu nie odczuwamy, prawda? Ale! Ta równowaga „sięgam po jedzenie = tylko wtedy, gdy czuję głód” jest prawdziwa, ale nie dla każdego.

Kontynuuj czytanie 27.1.2025

Jak skutecznie zaplanować zbilansowaną dietę

Planowanie posiłków może być kluczem do osiągnięcia zrównoważonego spożycia składników odżywczych i osiągnięcia celów – niezależnie od tego, czy chodzi o poprawę kondycji, regenerację, czy po prostu poczucie, że jesz prawidłowo.

Często problemem jest zaplanowanie odpowiedniej ilości białka, które jest bardzo ważne dla organizmu. Jak to zrobić?

Kontynuuj czytanie 20.1.2025

Dostępne wszędzie tam, gdzie ich potrzebujesz

Tabele kalorii są dostępne w Internecie, na telefonie, tablecie i smartwatchach, takich jak Garmin i Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner