Białko jako fenomen naszych czasów?
Gdy ktoś się trochę bardziej zaczyna interesować żywieniem, to zauważy, że w tym kontekście o białkach się bardzo często mówi i je wychwala.
I oczywiście słusznie…
Nasza dieta ma wpływ na poziom cholesterolu. Aby obniżyć jego poziom, należy ograniczyć żywność o wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych i unikać żywności zawierającej tłuszcze trans. Tłuszcze te podnoszą poziom „złego” cholesterolu (LDL). Dodanie większej ilości rozpuszczalnego błonnika i pokarmów roślinnych do diety może obniżyć poziom cholesterolu LDL, zapewniając jednocześnie składniki odżywcze potrzebne do aktywnego, pełnego życia życia.
Tak, to co jesz może wpływać na ilość cholesterolu krążącego we krwi. Cholesterol to woskowata substancja, której organizm potrzebuje do funkcjonowania. Wątroba produkuje wystarczającą ilość cholesterolu, aby wspierać procesy zachodzące w organizmie. Nie trzeba go więc pozyskiwać z pożywienia (i nie jest to niezbędny składnik odżywczy). Cholesterol pozyskiwany z diety jest dodatkowy i niepotrzebny. Biorąc to pod uwagę, dieta wpływa tylko na około 20% do 30% cholesterolu we krwi.
Istnieją pewne pokarmy, które powodują, że poziom „złego” cholesterolu (LDL) wzrasta powyżej normy. Z drugiej strony, inne pokarmy mogą pomóc obniżyć poziom LDL. Wiedza o tym, które pokarmy należy spożywać, a których unikać, może pomóc w kontrolowaniu poziomu cholesterolu i obniżeniu ryzyka chorób serca.
Oczywiście najlepiej w obniżeniu poziomu cholesterolu pomoże spotkanie z dietetykiem.
Jeśli chodzi o obniżenie poziomu cholesterolu, badania pokazują, że to nie cholesterol w diecie powinien nas martwić. Zamiast tego, dwa rodzaje niezdrowych tłuszczów – tłuszcze nasycone i tłuszcze trans – są winowajcami podwyższonego poziomu złego cholesterolu. Tak się składa, że wiele produktów spożywczych o wysokiej zawartości cholesterolu w diecie może również zawierać te niezdrowe tłuszcze.
Niektóre składniki pomagają obniżyć poziom cholesterolu LDL. Najważniejszym z nich jest błonnik rozpuszczalny. Jest to forma błonnika rozpuszczalna w wodzie. Rozpuszczalny błonnik wiąże się z żółcią (która składa się z cholesterolu) i usuwa ją wraz z odpadami z organizmu. Należy dążyć do spożywania od 10 do 25 gramów rozpuszczalnego błonnika dziennie. Zapytaj swojego lekarza, jaka ilość jest dla Ciebie najlepsza w oparciu o Twoje zapotrzebowanie na kalorie.
Dodaj więcej rozpuszczalnego błonnika do swojej diety, jedząc:
Tłuszcz nasycony to rodzaj tłuszczu, który jest stały w temperaturze pokojowej. Typowe źródła tłuszczów nasyconych obejmują:
Organizm potrzebuje tłuszczów nasyconych, aby być zdrowym. Jednak łatwo jest zjeść zbyt dużo, jeśli nie sprawdzasz etykiet żywieniowych. Dowiedzenie się, ile tłuszczów nasyconych znajduje się w niektórych typowych produktach spożywczych, może pomóc w znalezieniu sposobów na ich ograniczenie.
Należy pamiętać, że zakresy i liczby są sugestiami, a nie sztywnymi zasadami. Należy brać bowiem pod uwagę także wiek i płeć. Zbytnie skupienie się na liczbach i ścisłych limitach może prowadzić do zaburzeń nawyków żywieniowych, takich jak ortoreksja. Ponadto dietetycy ostrzegają, że zbytnie przywiązanie do liczb może spowodować wyeliminowanie niektórych pokarmów, które w rzeczywistości są bardziej zdrowe niż szkodliwe.
Na przykład oliwa z oliwek zawiera pewne ilości tłuszczów nasyconych, ale jej korzyści zdrowotne sprawiają, że warto ją dodawać do diety z umiarem (do czterech łyżek dziennie). Inne pokarmy zawierające tłuszcze nasycone, które warto zachować w diecie, to awokado i orzechy włoskie.
Kluczem jest spojrzenie na źródło pożywienia. Nie ma nic złego w nieznacznym przekroczeniu sugerowanego zakresu spożycia tłuszczów nasyconych, jeśli pochodzą one ze zdrowej żywności. W razie wątpliwości porozmawiaj z dietetykiem, aby dowiedzieć się, które źródła tłuszczów nasyconych należy wyeliminować, a które można zachować z umiarem.
Tłuszcz trans to połączenie płynnego oleju roślinnego i wodoru. Tradycyjnie, fast foody i przetworzona żywność są głównymi źródłami tłuszczów trans w diecie ludzi. Wynika to z faktu, że żywność ta zawierała częściowo uwodornione oleje (inaczej tłuszcze utwardzone), które w procesie produkcyjnym zyskują tłuszcze trans.
Powoduje to, że fast foody i przetworzona żywność nie są nieszkodliwe. Mogą one być bogate w tłuszcze nasycone. Ponadto mogą one nadal zawierać tłuszcze trans ze względu na metodę przygotowania (np. smażenie). Twoje ciało nie potrzebuje tłuszczu trans. Szkodzi on organizmowi, a jego źródła w żywności nie przynoszą żadnych korzyści zdrowotnych. Dlatego najlepiej jest go całkowicie unikać, jeśli to możliwe.
Starając się osiągnąć zdrowy poziom cholesterolu za pomocą diety, ważne jest, aby spożywać posiłki, które zawierają równowagę:
Poniższe zestawienie zawiera ogólne wytyczne dotyczące tego, co wybierać, a czego unikać.
Wiedza na temat tego, które produkty wybierać, a których unikać, może pomóc w planowaniu zbilansowanych, zdrowych dla serca posiłków.
Jedz przekąski oszczędnie i uważaj na to, które wybierasz. Staraj się wybierać przekąski o niskiej zawartości tłuszczów nasyconych, cukru i sodu. Oto kilka dobrych opcji zdrowych przekąsek i sugerowane wielkości porcji:
Zachowaj ostrożność kupując niskotłuszczowe przekąski lub desery w sklepie. Wiele z tych smakołyków ma niską zawartość tłuszczu, ale wysoką zawartość cukru. Zwracaj uwagę na zawartość cukru i porozmawiaj ze swoim lekarzem o tym, ile cukru możesz spożywać. Jest to szczególnie ważne, jeśli masz historię wysokiego poziomu cukru we krwi lub cukrzycy.Jednym ze sposobów na przekąskę o niskiej zawartości cukru i tłuszczu jest eksperymentowanie w kuchni ze zdrowymi przepisami na desery. Wiele przepisów zawiera niewielką ilość cukru lub nie zawiera go wcale, a mimo to smakują wyśmienicie.
Gotowanie w domu pomaga przejąć kontrolę nad dietą. Ale tylko dlatego, że coś jest gotowane w domu, nie oznacza, że jest zdrowe lub dobre dla poziomu cholesterolu. Pamiętaj o tych wskazówkach, aby gotować w sposób, który wspiera Twój zdrowy plan żywieniowy. Twój lekarz lub dietetyk może udzielić Ci również wielu innych wskazówek.
Jeśli wprowadziłaś/eś zmiany w swoim odżywianiu, możesz mieć nadzieję, że od razu zauważysz zmiany w poziomie cholesterolu. Ale poziom cholesterolu odzwierciedla wzorce, które rozwijają się w czasie.
Wyobraź sobie ogromną tablicę pokrytą kredą. Jeśli raz przesuniesz po tablicy gąbką, usuniesz część pisma. Ale musisz przecierać przez jakiś czas, aby pozbyć się wszystkich napisów. W międzyczasie ktoś inny pisze na częściach, które właśnie wytarłaś/eś. (Prawdopodobnie nadal spożywasz pokarmy, które podnoszą poziom cholesterolu LDL, a Twój organizm nadal produkuje cholesterol!)
Bądź cierpliwa/y i daj swojemu ciału czas na dostosowanie się do nowego planu żywieniowego. W międzyczasie włącz ćwiczenia do swojej codziennej rutyny. Zapytaj również swojego lekarza, jak długo mogą potrwać zmiany i czy możesz skorzystać z leków wraz z nowym planem żywieniowym.
foto: depositphotos.com
9.1.2024 dine4fit.pl Ciekawe, RóżneGdy ktoś się trochę bardziej zaczyna interesować żywieniem, to zauważy, że w tym kontekście o białkach się bardzo często mówi i je wychwala.
I oczywiście słusznie…
Kontynuuj czytanie 21.11.2022
Mikroplastik przeniknął już do wody, powietrza i… naszego jedzenia. Dowiedz się, skąd się bierze i jak możesz ograniczyć jego spożycie.
Czym są mikroplastiki i nanoplastiki?
Kontynuuj czytanie 7.7.2025
Każdy, kto skończył 40 lat, wie, że ciało zaczyna się zmieniać. Metabolizm zwalnia, tkanka tłuszczowa zwykle rośnie, a masa mięśniowa z czasem maleje. Badania pokazują, że po 40. roku życia zwiększa się o ok. 0,3–0,5 kg/rok (aż do ok. 70. roku życia) ciężar ciała, głównie na skutek narastającej tkanki tłuszczowej. Równocześnie tracimy mięśnie (sarkopenia) – eksperci szacują utratę masy mięśniowej na 3–8% na dekadę po trzydziestce, (co daje około 0,7–0,8% rocznie).
Kontynuuj czytanie 30.6.2025
Różnych „gwarantowanych” diet jest dziś jak grzybów po deszczu.
Nic więc dziwnego, że w Internecie pojawiają się artykuły wytykające słabości modnych diet albo wręcz parodie diet.
Kontynuuj czytanie 26.6.2025
W poprzedniej części mojego wpisu Jak okiełznać ochotę na słodycze) wyjaśniłam, w jaki sposób apetyt na słodkie wiąże się z naszym sposobem odżywiania.
Zwróciłam uwagę na najczęstsze błędy, takie jak niedobór białka czy owoców, pomijanie posiłków albo zwiększone spożycie wysoko przetworzonych produktów.
Kontynuuj czytanie 23.6.2025
Ponieważ przed nami okres letnich urlopów, uznałam, że to idealny moment, by poruszyć temat celowej, kilkudniowej przerwy w procesie odchudzania.
Witajcie więc w kolejnej odsłonie spostrzeżeń z mojego gabinetu.
Kontynuuj czytanie 19.6.2025