Droga do zdrowia
i dobrego samopoczucia
App store rating

Droga do zdrowia
i dobrego samopoczucia

Bomby kaloryczne znajdziesz także wśród „fit” produktów

Świadomość ludzi w zakresie wyboru żywności znacznie się poprawia. Jednak czasami nie w takim stopniu, aby ludzie przestali kupować żywność niskiej jakości, a producenci takich produktów nie mieli już komu jej sprzedawać. Po prostu nie byłoby popytu.

Tym wpisem chciałabym ponownie przyczynić się do edukacji w zakresie codziennych wyborów żywieniowych.

Dzisiaj skupię się na obszarze żywności, którą ludzie uważają za zdrowszą, dietetyczną, lepszą, tak zwaną „fit”, „fitness” itp. Wspomnę również o żywności, która rzeczywiście jest bardziej odpowiednia, ale z drugiej strony niektórzy ludzie nie znają miary, ponieważ uważają, że tego, co jest zdrowsze, mogą zjeść ile się da.

Przyczyn takiego zachowania upatruję w silnym marketingu, w tym w „pięknych”, opływających w superlatywy opakowaniach żywności. A także w zbiorowym postrzeganiu tego, co jest „zdrowe”.

Zanim zdecydujesz się na zakup produktu, podsumujmy ważne wskazówki dotyczące wyboru odpowiedniej żywności:

  • Nie patrz tak bardzo na „obietnice” na opakowaniu (np. „bogate źródło wapnia”), ale przede wszystkim na składniki, które zawsze pokażą prawdę.

Składniki są uszeregowane według użytej ilości, więc to, co jest pierwsze w składzie, jest najbardziej reprezentowane w produkcie.
Nie rozumiesz wielu nazw, terminów chemicznych i kodów E? W takim razie kupuj żywność ze składnikami, które w większości znasz. Albo sprawdzaj w Internecie (są też dedykowane aplikacje) co dany kod E oznacza i czy przypadkiem dany dodatek to już nie jest grubą chemią.

  • Należy uważać na częste spożywanie konkretnych składników żywności.

Należą do nich żywność z długą listą dodatków E, produkty zawierające mąkę pszenną, cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, sztuczne słodziki (aspartam, acesulfam, cyklaminiany, sukraloza…), tłuszcz zestalony, olej palmowy, sztuczne barwniki, skrobię modyfikowaną i wszystko, co nazywa się „stabilizatorami” lub „konserwantami”.

  • Kieruj się nazwą samej żywności, a nie „obietnicami” na opakowaniu.

Jeśli kupujesz produkt o nazwie „masło” zamiast „tłuszcz mieszany do smarowania”, nawet jeśli wygląda jak masło, tak naprawdę nim nie jest. Podobnie w przypadku „czekolada” zamiast „produkt czekoladowy”, „wołowina” zamiast „produkt z wołowiny”, „jogurt truskawkowy” zamiast „jogurtu o smaku truskawkowym” itp. Tutaj producenci są bardzo kreatywni.

  • Zwróć również uwagę na informacje o wartościach odżywczych.

Wartość odżywcza produktu to suma wartości energetycznej (= zawartość energii w produkcie) i wartości biologicznej (= ilość białka, tłuszczu, węglowodanów, błonnika…).

W tym celu pomocne mogą być również wpisy dotyczące żywności w aplikacji Dine4Fit, gdzie można ocenić, czy dany produkt jest mniej lub bardziej odpowiedni w kontekście indywidualnego spożycia składników odżywczych i energii.

A teraz wracając do tematu: „Bomby kaloryczne znajdziesz także wśród fit produktów”. Chciałabym zilustrować ten temat na przykładzie mojej pacjentki, która myślała, że robi zakupy w poszukiwaniu odpowiedniej żywności, aby schudnąć. Nazwijmy ją dla przykładu Panią Lenką. Na jej zakupy spożywcze duży wpływ miały różne etykiety na opakowaniach żywności („racio”, „fit”, „płatki zbożowe” itp.), ale nie traciła na wadze tak, jak sobie wyobrażała, więc poprosiła mnie o opinię na temat jej diety.

Pani Lenka po raz pierwszy zaczęła odchudzać się na własną rękę, ponieważ była zmęczona ciągłym wzrostem wagi. Nigdy nie interesowała się jedzeniem, ale wiedziała, że jeśli chce schudnąć, będzie musiała zmienić swoją dietę. Tak więc, między innymi, włączyła do swojej diety pokarmy, które uważała za dobre dla utraty wagi.

Starała się włączyć więcej produktów mlecznych, ale preferowała jogurty smakowe lub kremowe. Dodała więcej płatków zbożowych i kanapek ryżowych. Zastąpiła herbatniki krakersami zbożowymi lub przekąskami typu batoniki flapjack. Rano na śniadanie jadła owsiankę instant. Skupiła się również na jedzeniu nieprażonych naturalnych orzechów w ramach przekąski lub wieczorem przed telewizorem. A kiedy miała ochotę na coś dobrego, sięgała do szafki po łyżkę kremu orzechowego.

Ale jej uniwersalna wiedza nie przyniosła większych sukcesów w odchudzaniu, ponieważ zastąpiła swoje wcześniej preferowane pokarmy tymi, które wyglądały na odpowiednie (do odchudzania), ale zwykle nie kończyła dnia deficytem kalorycznym po spożyciu tego zdrowego jedzenia.

Dlatego chciałabym przedstawić kilka produktów, które zdaniem niektórych są dobrym wyborem przy odchudzaniu, które można w zasadzie jeść bez ograniczeń. Te produkty były również w diecie pani Lenki.

Jako przykład możemy przyjąć, że ogólnie podana ZDD (zalecana dzienna dawka) tłuszczów wynosi 75 g (w informacjach żywieniowych oznaczone jako termin: „tłuszcze”) i około 50 g cukrów = równowartość 12,5 kostek cukru, jeśli przyjmiemy, że kostka cukru = 4 g. (W informacjach żywieniowych szybkie cukry są oznaczone jako termin: „w tym cukry”). Możemy więc zaobserwować, jak nawet w rzekomo „fit” żywności, „kostki cukru” i „tłuszcze” szybko się gromadzą.

( W aplikacji Dine4Fit, możesz ustawić własne wartości, aby rozważyć, czy żywność jest mniej lub bardziej odpowiednia dla Ciebie):

  • Porcja 50 g chrupiącego musli z czekoladą: 960 kJ/230 kcal, 8 g tłuszczu, 33 g węglowodanów, w tym 12 g cukrów = równowartość 3 kostek cukru.
  • Serek waniliowy homogenizowany (100 g): 577kJ/138kcal, 6,3 g tłuszczu, 13 g węglowodanów, w tym 13 g cukrów = równowartość 3,5 kostki cukru.
  • Ciastka ryżowe z czekoladą, opakowanie 6 sztuk: 2000 kJ/478 kcal, 23 g tłuszczu, 60 g węglowodanów, w tym 22 g cukrów = równowartość 5,5 kostki cukru.
  • Jogurt owocowy średni, 140 g: 600 kJ/144 kcal, 3 g tłuszczu, 20 g węglowodanów, w tym 19 g cukrów = równowartość 5 kostek cukru.
  • Kaszka czekoladowa słodzona instant – torebka 65 g: 1050 kJ/250 kcal, 5 g tłuszczu, 41 g węglowodanów, w tym 13 g cukrów = odpowiednik 3 kostek cukru.
  • Ciastka zbożowe z orzechami – opakowanie 60 g: 1170 kJ/280 kcal, 11 g tłuszczu, 37 g węglowodanów, w tym 11 g cukrów = odpowiednik 3 kostek cukru.
  • Flapjack opakowanie 80 g: 1539 kJ/368 kcal, 19 g tłuszczu, 43 g węglowodanów, w tym 22 g cukrów = odpowiednik 5,5 kostki cukru.
  • Kremy orzechowe, be 100%, 2 łyżeczki (30 g): 750 kJ/180 kcal i 15 g tłuszczu.
  • Jogurt grecki oryginalny 10% tłuszczu (niearomatyzowany) 150 g: 780 kJ/186 kcal, 15 g tłuszczu.
  • Torebka mieszanych orzechów naturalnych 100 g: 2600 kJ/620 kcal, 57 g tłuszczu.
  • Dżem truskawkowy porcja 30 g: 18 g węglowodanów, w tym 15 g cukrów = odpowiednik 5 kostek cukru.
  • Kawa mrożona Brown Coffee porcja 240 ml: 19 g węglowodanów, w tym 14 g cukrów = odpowiednik 5 kostek cukru.
  • Sok pomarańczowy 100% 0,5 l: 93 0kJ/222 kcal, 46 g węglowodanów, w tym 46 g cukrów = odpowiednik 11,5 kostki cukru.

Dopiero po tym, jak Pani Lenka ograniczyła rzekomo odpowiednią żywność, gromadzącą wysoką zawartość cukru i tłuszczu; włączyła prawdziwe podstawowe jedzenie i minimalnie przetworzoną żywność, zwróciła uwagę na regularność i umiar w jedzeniu, jej ciało zaczęło reagować na zmiany w diecie i osiągnęła  redukcję wagi.

Świadomość na końcu

Wiele osób sięga po żywność typu „fit” mając wrażenie, że jest ona lepsza, zdrowsza lub bardziej dietetyczna, ponieważ widzą na opakowaniu przymiotniki takie jak „wiejski”, „fitness”, „fit”, „bio”, „babcina”, „od chłopa”, „rustykalna”, „linea” „zbożowa”, „klasyczna”  itp. Trzeba pamiętać, że jest to tylko chwyt marketingowy producenta mający na celu zwiększenie atrakcyjności produktu dla określonej grupy docelowej.

Podobnie, jeśli na opakowaniu widzimy kłosy zboża, zdjęcia dzieci, zdjęcia owoców, warzyw itp., ponownie może to być sztuczka na nasze zmysły.
Dlatego zawsze lepiej jest odwrócić opakowanie i spojrzeć na wartości odżywcze i skład, które powinny być głównym punktem odniesienia przy wyborze i zakupie żywności.

Autorka: Martina Rusňáková Korejčková, dietetyczka
Zdjęcie: cz.depositphotos.com

dine4fit.pl

Redakcja
www.dine4fit.pl

5.3.2024 dine4fit.pl Ciekawe, Jak się odchudzać?

Z archiwum

Błonnik – skąd go brać

Błonnik jest tym drugim problematycznym składnikiem (obok białka), które trudno jest początkującym wypełnić w aplikacji Dine4Fit.

Przyjrzyjmy się więc, co z tym można zrobić.

Powiązane artykuły

Co robić, gdy liczba na wadze regularnie psuje Ci nastrój

W moim gabinecie najczęściej zajmuję się z pacjentami tematem odchudzania – redukcją masy ciała.

U niektórych widzę, jak to dla nich zaczarowany temat – ciągle chudną i przybierają na wadze. Z każdym kolejnym podejściem ich fiksacja na wyniku staje się coraz większa, pewność siebie osłabiona, a uporczywość ogromna.

Kontynuuj czytanie 3.10.2024

Węglowodany w diecie – tak czy nie? I ile, jeśli w ogóle?

Nie ma dnia u mnie w gabinecie, żebym nie spotkała kogoś, kto uważa, że węglowodany stoją między nim a jego wymarzoną sylwetką.

W czasach, gdy z każdej strony atakują nas reklamy diet niskowęglowodanowych i keto, trudno się temu dziwić. Czy jednak rzeczywiście węglowodany są największym wrogiem szczupłej sylwetki? Przeczytaj do końca, a być może dowiesz się czegoś, czego się nie spodziewałaś/eś.

Kontynuuj czytanie 30.9.2024

Analiza składu ciała – o co tu chodzi?

Obecnie powszechne są w gabinetach lekarskich, klinikach żywieniowych i centrach sportowych przyrządy do analizy składu ciała.

Oprócz informacji na temat składu ciała, tj. ilości mięśni, tłuszczu, wody itp., pozwalają one ocenić stan odżywienia danej osoby. Dają również dokładniejszy obraz stopnia nadwagi lub otyłości, a także ewentualnego niedożywienia. Jest to ciekawe uzupełnienie, dzięki któremu można monitorować niektóre parametry zdrowotne.

Kontynuuj czytanie 26.9.2024

Sekrety skutecznej zmiany diety

Kiedy Klienci pytają mnie, od czego zacząć zmianę nawyków żywieniowych, aby osiągnąć szczupłą sylwetkę i poprawić swoje zdrowie, moja odpowiedź jest zawsze taka sama: zbilansowana dieta.

Często widzę, że ludzie mają tendencję do pomijania podstaw i rozwodzenia się nad zawiłościami i szczegółami diety. W ten sposób tracą sens i nie zdają sobie sprawy z podstawowych błędów w swojej diecie, co prowadzi do marnowania czasu, siły woli, energii i finansów.

Kontynuuj czytanie 17.9.2024

Przewodnik po sportach odpowiednich dla pacjentów z żylakami

Żylaki są często związane z nieprzyjemnymi doznaniami, które są zbiorczo określane jako ból żylny. W przypadku pacjentów z przewlekłą chorobą żylną aktywność fizyczna jest zazwyczaj jednym z zalecanych środków.

Niektóre rodzaje ćwiczeń i sportów są bardziej korzystne dla pacjentów pod względem żył, inne mniej, a jeszcze inne w ogóle nie są zalecane.

Dostępne wszędzie tam, gdzie ich potrzebujesz

Tabele kalorii są dostępne w Internecie, na telefonie, tablecie i smartwatchach, takich jak Garmin i Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner