Białko jako fenomen naszych czasów?
Gdy ktoś się trochę bardziej zaczyna interesować żywieniem, to zauważy, że w tym kontekście o białkach się bardzo często mówi i je wychwala.
I oczywiście słusznie…
Dziś emocje odgrywają główną rolę w podejmowaniu wobec ogromnej oferty produktów decyzji o tym, ile, co, dlaczego i jak jeść. Jak przekonać ludzi, że ważne jest nie tylko to, co jedzą, ale także dlaczego jedzą i jak jedzą?
Ważne jest, aby nauczyć się nie postrzegać jedzenia jako narzędzia do rozwiązywania problemów, które w ogóle nie są z nim związane.
W ekstremalnych przypadkach pomocna może być psychoterapia poznawczo-behawioralna, która uczy, jak pracować z myśleniem, emocjami i zachowaniem. To długa droga, ale możesz spróbować uświadomić sobie i zmienić kilka kluczowych rzeczy już teraz.
Sześć zasad delektowania się jedzeniem
Umieść jedzenie tam, gdzie jego miejsce – ono ma zaspokoić potrzeby fizjologiczne, a nie radzić sobie ze stresem. Masz czuć się swobodnie przed pełnym talerzem, nie mogąc się doczekać posiłku, a po posiłku czuć się lepiej niż przed nim (tj. bez poczucia winy z powodu ilości spożytych kalorii).
Być może często jesz podczas oglądania telewizji, czytania e-maili lub w podróży, przez co tracisz wiele doznań związanych z jedzeniem. Myślisz o jedzeniu przez cały dzień, a kiedy w końcu się do niego zabierasz, nie zwracasz na nie uwagi. Spróbuj to zmienić.
Staraj się skupiać nie tylko na smaku, ale także poznawać jedzenie za pomocą wzroku, węchu, dotyku i słuchu. Spójrz na danie lub jedzenie tak, jakbyś widział/a je i próbował/a po raz pierwszy. Jak ono wygląda? Jaki jest jego kształt, powierzchnia, tekstura, zapach? Możesz być zaskoczona/y doznaniami, jakie wywołuje w Tobie jedzenie, a także faktem, że jesteś nasycony szybciej niż podczas automatycznego jedzenia. Uważne jedzenie w rzeczywistości zwiększa wrażliwość na sytość i sprawia, że czujesz, że mniejsza porcja jest wystarczająca. Doprowadzi to również do dokonywania lepszych wyborów żywieniowych, a każdy kęs będzie radosnym doświadczeniem.
Przygotuj posiłek, który zadowoli nie tylko Twoje kubki smakowe, ale także wszystkie zmysły. Podawaj go na ładnym talerzu, aby był również atrakcyjny wizualnie. Nie lekceważ swojego otoczenia i posprzątaj stół, przy którym będziesz jeść. Dzięki temu posiłek będzie przyjemniejszy.
Niektóre pokarmy są bardziej odżywcze niż inne, ale nie ma pokarmów, których nie można jeść (chyba że masz ograniczenia zdrowotne). Żaden pokarm nie jest niebezpieczny w rozsądnych ilościach. Nie ma dobrej i złej żywności, ale raczej różne stopnie wartości odżywczej żywności i satysfakcji z niej. Nie dziel żywności na superżywność i trucizny, ale na żywność częstą i okazjonalną.
Czasami zadaj sobie pytanie przed zjedzeniem, zwłaszcza żywności, którą jesz więcej niż planowałaś/eś: W jakim stanie jest moje ciało i umysł? Skąd bierze się ta chęć jedzenia? Gdzie znajduje to odzwierciedlenie w moim ciele? Czy jestem głodna/y fizycznie, czy bardziej emocjonalnie? Skąd mam to wiedzieć? Ten rodzaj refleksji może prowadzić do podjęcia aktywności innej niż jedzenie. Możesz zdać sobie sprawę, że choć czekolada może złagodzić gniew po kłótni z ukochaną osobą, to szkoda nie zająć się źródłem problemu – dlaczego w ogóle doszło do kłótni. Albo, że zmęczenie pracą po powrocie do domu można rozwiązać czymś innym niż słodycze.
Autorka: dr Iva Malkova, psycholożka
foto: cz.depositphotos.com
Gdy ktoś się trochę bardziej zaczyna interesować żywieniem, to zauważy, że w tym kontekście o białkach się bardzo często mówi i je wychwala.
I oczywiście słusznie…
Kontynuuj czytanie 21.11.2022
W moim gabinecie najczęściej zajmuję się z pacjentami tematem odchudzania – redukcją masy ciała.
U niektórych widzę, jak to dla nich zaczarowany temat – ciągle chudną i przybierają na wadze. Z każdym kolejnym podejściem ich fiksacja na wyniku staje się coraz większa, pewność siebie osłabiona, a uporczywość ogromna.
Kontynuuj czytanie 3.10.2024
Nie ma dnia u mnie w gabinecie, żebym nie spotkała kogoś, kto uważa, że węglowodany stoją między nim a jego wymarzoną sylwetką.
W czasach, gdy z każdej strony atakują nas reklamy diet niskowęglowodanowych i keto, trudno się temu dziwić. Czy jednak rzeczywiście węglowodany są największym wrogiem szczupłej sylwetki? Przeczytaj do końca, a być może dowiesz się czegoś, czego się nie spodziewałaś/eś.
Kontynuuj czytanie 30.9.2024
Obecnie powszechne są w gabinetach lekarskich, klinikach żywieniowych i centrach sportowych przyrządy do analizy składu ciała.
Oprócz informacji na temat składu ciała, tj. ilości mięśni, tłuszczu, wody itp., pozwalają one ocenić stan odżywienia danej osoby. Dają również dokładniejszy obraz stopnia nadwagi lub otyłości, a także ewentualnego niedożywienia. Jest to ciekawe uzupełnienie, dzięki któremu można monitorować niektóre parametry zdrowotne.
Kontynuuj czytanie 26.9.2024
Kiedy Klienci pytają mnie, od czego zacząć zmianę nawyków żywieniowych, aby osiągnąć szczupłą sylwetkę i poprawić swoje zdrowie, moja odpowiedź jest zawsze taka sama: zbilansowana dieta.
Często widzę, że ludzie mają tendencję do pomijania podstaw i rozwodzenia się nad zawiłościami i szczegółami diety. W ten sposób tracą sens i nie zdają sobie sprawy z podstawowych błędów w swojej diecie, co prowadzi do marnowania czasu, siły woli, energii i finansów.
Kontynuuj czytanie 17.9.2024
Żylaki są często związane z nieprzyjemnymi doznaniami, które są zbiorczo określane jako ból żylny. W przypadku pacjentów z przewlekłą chorobą żylną aktywność fizyczna jest zazwyczaj jednym z zalecanych środków.
Niektóre rodzaje ćwiczeń i sportów są bardziej korzystne dla pacjentów pod względem żył, inne mniej, a jeszcze inne w ogóle nie są zalecane.
Kontynuuj czytanie 9.9.2024