Droga do zdrowia
i dobrego samopoczucia
App store rating

Droga do zdrowia
i dobrego samopoczucia

Chwasty w kuchni – co zwykle zawierają, na co zwracać uwagę i jak wykorzystać je w diecie

Codziennie w drodze do pracy mijam kilka takich trawiastych obszarów, jest też coś w rodzaju małej łąki przy przystanku tramwajowym.

Zastanawiałem się, czy to „tylko” chwasty, czy jednak można by dla tych roślin znaleźć jakieś zastosowanie w kuchni.

Co zbierać

Sprawa okazała się nieco bardziej skomplikowana. Próbowałem wyszukać niektóre rośliny za pomocą wyszukiwania zdjęciem w Google, ale często otrzymywałem kilka sprzecznych wyników. Na przykład jedno zdjęcie zioła pojawiło się jako prawdopodobnie nawrot czerwonobłękitny, ale także prawdopodobnie farbownik lekarski lub groszek bulwiasty, podczas gdy inne zdjęcie pojawiło się przy wyszukiwaniu powoju, ale także kozieradki, lucerny lub żywokost biały (patrz więcej poniżej).
Postanowiłem więc posłuchać rady mądrzejszych i zdecydowałem się zostawić mało znane rośliny na później i najpierw prześwietlić te, które uważamy za chwasty, ale które dobrze znamy. Niektóre z nich wiedziałem nawet jak przetwarzać. Od dziecka zbierałem główki mniszka lekarskiego, z których moja mama robiła miód (i czytałem powieść Raya Bradbury’ego o winie z mniszka lekarskiego), pokrzywy i czosnek niedźwiedzi były używane do robienia „szpinaku” w naszym domu i wiedziałem, jak dodawać pokrzywy do farszu wielkanocnego.

Czego nie wiedziałem, to co właściwie te rośliny zawierają, co mogą zaoferować ze zdrowotnego punktu widzenia, i że można w kuchni pracować również ze stokrotkami, babką lancetowatą, jasnotą, koniczyną, podbiałem, kubańskim oregano… z podagrycznikiem i krwawnikiem. Jeśli je dobrze znasz i rozpoznajesz.

Co zawierają

Goryczki

Są to substancje o gorzkim smaku, które wspomagają trawienie i zwiększają apetyt. Wspomagają prawidłowe funkcjonowanie wątroby, dróg żółciowych i pęcherzyka żółciowego. Występują w piołunie, cykorii, goryczce, mniszku lekarskim, krwawniku, rumianku, imbirze, chmielu, brukselce, pieprzu i stokrotkach.

Flawonoidy

Są to substancje znane z działania przeciwutleniającego, które mają pozytywny wpływ na naczynia krwionośne (w tym żylaki), serce. Można je znaleźć w lukrecji, mniszku lekarskim, pokrzywie, borówce czarnej, czarnej porzeczce, szałwii, rozmarynie, malwie czy babce lancetowatej.

Glikozydy

Jest ich bardzo dużo, z tych interesujących nas wymieńmy saponiny, które mają pozytywny wpływ na serce, zwiększają odporność i redukują stres, poprawiają wchłanianie cholesterolu. Należą do nich stokrotki, merlina, lebiodka, mniszek lekarski, lukrecja, oczywiście rośliny strączkowe czy szpinak, pory, czosnek i cebula. Naparstnica, konwalia czy miłek oferują glikozydy nasercowe (to oficjalna nazwa) stosowane w arytmii serca.

Olejki eteryczne

Mają działanie dezynfekujące, przeciwbakteryjne i antyseptyczne. Wspomagają apetyt, rozpuszczają śluz, ułatwiają odkrztuszanie, przeciwdziałają wzdęciom jelit, działają relaksująco. Wśród roślin występują w rumianku, bazylii, szałwii, oregano, mięcie, trawie cytrynowej, kwiatach geranium.

Substancje śluzowate

Zapobiegają infekcjom, łagodzą podrażnione błony śluzowe, leczą choroby układu oddechowego. Można je znaleźć na przykład w cebuli i roślinach cebulowych, w ślazie, babce lancetowatej, prawoślazie lekarskim i podbiale pospolitym.

Alicyna

Hamuje wzrost grzybów i pleśni oraz ma działanie przeciwbakteryjne i wirusobójcze, więc działa przeciwko opryszczce, a także niektórym pałeczkom, paciorkowcom i enterokokom. Obniża również ciśnienie krwi. Występuje głównie w roślinach cebulowych (czosnek, pory, cebula), ale także w szczypiorku czy czosnku niedźwiedzim.

Polifenole

Mają działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne i antyseptyczne, a w niektórych przypadkach są nawet stosowane jako antidotum. Występują w największej ilości w kawie i herbacie, roślinach strączkowych, truskawkach i jagodach, ale także w mniszku lekarskim czy pokrzywie.

Ponadto rośliny zielone (tj. pokrzywa, szpinak, mięta, mniszek lekarski, koniczyna, czosnek niedźwiedzi, rukiew wodna itp.) zawierają szereg minerałów (wapń, magnez, żelazo, krzem itp.) oraz witaminy A, C, D, E i B (w tym cholinę). Pokrzywa zawiera kwas krzemowy, który korzystnie wpływa na włosy i paznokcie.

Użycie w kuchni

W tym miejscu należy dodać, że zebrane rośliny muszą być wykorzystane w kuchni w ciągu maksymalnie 24 godzin (lub zamrożone), ponieważ wtedy tracą wiele swoich zdrowych substancji. Rośliny te i zioła mogą być wykorzystywane w kuchni na kilka sposobów:

  • jako przyprawy,
  • w zimnych sałatkach,
  • w „szpinaku”,
  • w farszu,
  • w roladach mięsnych,
  • omletach,
  • do makaronów,
  • do posypywania gotowych potraw lub chleba,
  • do naparów („herbat”),
  • w pastach do smarowania,
  • w pesto i chutney,
  • w smoothies.

Sposób przygotowania jest zasadniczo podobny dla wszystkich gatunków. Tak jak kroimy szczypiorek lub cebulę dymkę na chleb, możemy zrobić to samo z pokrzywą, chabrem, babką lancetowatą, koniczyną lub krwawnikiem. Podobnie, gdy dodajemy szczypiorek do past lub zup, robimy to samo z innymi chwastami. Pędy podbiału i mniszka lekarskiego można smażyć na maśle przed kwitnieniem. Słyszałem nawet, że młode liście buka są dobre do sałatek (choć nie jest to zioło, ale zaintrygowała mnie ta informacja).

  • Mała wskazówka dotycząca pracy z pokrzywami: gdy polejesz je wrzątkiem, przestają parzyć.

Ponadto z suszonego i prażonego korzenia mniszka lekarskiego można przygotować substytut kawy lub mąkę z mniszka lekarskiego poprzez jego zmielenie. Zielone i jeszcze nierozwinięte pąki mniszka lekarskiego można spożywać na surowo (gdy mają jeszcze słodki smak), a marynując je w occie i soli można przygotować „kapary biedaka”.

Wiele aromatycznych gatunków roślin z grupy jasnotowatych jest używanych jako przyprawy: bazylia, tymianek, oregano, majeranek, szałwia, rozmaryn, szałwia itp.

Uważaj na to, czego nie wiesz

Jak napisałem we wstępie, nawet Google nie pomoże Ci z roślinami, których nie znasz. Wymieniłem siedem wyników znalezionych przez Google, a sfotografowałem tylko trzy zioła. Kamelia niebieskolistna jest jedną z rzadszych roślin i nie ma żadnego zastosowania. Trzmielina nie jest nawet ziołem, to krzew, w dodatku trujący. Lucerna siewna jest używana jako pasza, na siano, podobnie nostrzyk biały jest rośliną pastewną, która zawiera substancje trujące dla ludzi. Kozieradka byłaby przydatna jako przyprawa, ale u nas rośnie rzadko. W przypadku grochu bulwiastego, bulwy korzeniowe mogą być używane do gotowania, ale w dużych ilościach powodują zaparcia, a nasiona są trujące.

Tak więc jedynym, który mógłby być użyty, byłby farbownik lekarski, który oprócz czerwonego barwnika zawiera dużo witaminy C, taniny, olejków eterycznych itp., więc byłby używany do wzmacniania żołądka, wątroby i śledziony, do oczyszczania krwi, na zapalenie płuc i astmę oraz do łagodzenia stresu. Ale – który z wyników znalezionych przez Google był tym prawdziwym? Jeśli w ogóle był to poprawny wynik.

Autor: Jan Lipšanský, dziennikarz
foto depositphotos.com

dine4fit.pl

Redakcja
www.dine4fit.pl

28.6.2024 dine4fit.pl Różne

Z archiwum

Błonnik – skąd go brać

Błonnik jest tym drugim problematycznym składnikiem (obok białka), które trudno jest początkującym wypełnić w aplikacji Dine4Fit.

Przyjrzyjmy się więc, co z tym można zrobić.

Powiązane artykuły

5 lekkich obiadów po świętach – szybkie, tanie i bez mięsa

Święta to czas radości, spotkań z rodziną i… jedzenia. Dużo jedzenia. Żurek, mięsa, sałatki z majonezem, makowce, serniki i bigosy – wszystko pyszne, ale niekoniecznie lekkie dla naszego układu trawiennego. Po kilku dniach takiego świątecznego maratonu wielu z nas czuje się ciężko, ospale i ma ochotę na coś zupełnie innego.

Kontynuuj czytanie 21.4.2025

💡Ulepszone funkcje w aplikacji. Kopiowanie i zbiorcze usuwanie elementów!

Zapisywanie w menu będzie teraz jeszcze szybsze i łatwiejsze! Wprowadzamy dwie ulepszone funkcje, które pozwolą Ci zaoszczędzić czas.

Kontynuuj czytanie 15.4.2025

Jak okiełznać ochotę na słodycze

W mojej pracy, czy to doradcy żywieniowego czy trenerki często spotykam się z powtarzającymi się problemami, które utrudniają ludziom schudnięcie.

Jednym z nich jest nieustanna i silna ochota na słodkie produkty.

Kontynuuj czytanie 14.4.2025

Ciało schudło, głowa nie nadążała

Schudłam. Po latach starań, liczba na wadze w końcu zmieniła się na taką, którą uznałam za akceptowalną. Przez ten czas kilka razy zmieniałam garderobę.

Kiedy zaczęło mi być luźno, musiałam zaciskać pasek. Ludzie wokół zaczęli zauważać zmianę.

Kontynuuj czytanie 10.4.2025

Żylaki – przyczyny, objawy i sposoby leczenia

Żylaki to problem, który dotyka coraz większą liczbę osób, szczególnie w społeczeństwach, w których tryb życia jest mało aktywny. Często są one traktowane jako problem estetyczny, ale w rzeczywistości mogą prowadzić do poważniejszych komplikacji zdrowotnych. W tym wpisie przyjrzymy się, czym są żylaki, jakie są ich przyczyny, objawy i jak można je leczyć.

Kontynuuj czytanie 31.3.2025

Dostępne wszędzie tam, gdzie ich potrzebujesz

Tabele kalorii są dostępne w Internecie, na telefonie, tablecie i smartwatchach, takich jak Garmin i Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner