Apka Dine4Fit: Nie jest konieczne liczenie każdego grama
Ostatnio w jednej z naszych grup wynikła dyskusja odnośnie zapisywania jedzenia w naszej apce – zapisywać każde ziarenko, co do grama?
Jak to jest u Was?
Obecnie powszechne są w gabinetach lekarskich, klinikach żywieniowych i centrach sportowych przyrządy do analizy składu ciała.
Oprócz informacji na temat składu ciała, tj. ilości mięśni, tłuszczu, wody itp., pozwalają one ocenić stan odżywienia danej osoby. Dają również dokładniejszy obraz stopnia nadwagi lub otyłości, a także ewentualnego niedożywienia. Jest to ciekawe uzupełnienie, dzięki któremu można monitorować niektóre parametry zdrowotne.
Urządzenia do analizy składu ciała nazywane są bioimpedancyjnymi, co odnosi się do zasady fizycznej, na której są oparte. Konkretnie chodzi o zjawisko zwane impedancją bioelektryczną. Urządzenie generuje prąd zmienny o niskiej intensywności (całkowicie bezpieczny, nieodczuwalny). Prąd ten przepływa przez tkanki ciała, które stawiają mu różny opór w zależności od swojego składu (impedancja). Tkanki zawierające dużo wody stawiają mniejszy opór (niską impedancję), są dobrze przewodzące. Z kolei tkanka tłuszczowa lub kostna, która zawiera mało wody, jest słabym przewodnikiem i stawia duży opór (wysoką impedancję).
Zmierzone wartości i zastosowanie specjalnych równań służą do obliczenia potrzebnych danych. To obliczanie jest powodem, dla którego dokładność wyników jest nieco mniejsza niż w przypadku stosowania bezpośrednich metod, które nie są obciążone błędem obliczeniowym. Metody te są stosowane głównie w badaniach naukowych lub można je znaleźć w specjalistycznych ośrodkach klinicznych. Jednak w badaniach porównawczych odchylenie metody bioimpedancyjnej – pod względem błędów – jest niewielkie, wynoszące kilka procent.
Każdy typ urządzenia ma nieco inne równania obliczeniowe, dlatego wyniki z dwóch różnych urządzeń mogą się różnić. Dokładniejsze wyniki zapewniają te, które mierzą zarówno przez ręce, jak i nogi, dzięki czemu uzyskują dane z górnej i dolnej części ciała. Ważna jest również liczba częstotliwości używanych do pomiaru. Im więcej częstotliwości wykorzystuje urządzenie, tym wyniki będą dokładniejsze.
Ostatnio w jednej z naszych grup wynikła dyskusja odnośnie zapisywania jedzenia w naszej apce – zapisywać każde ziarenko, co do grama?
Jak to jest u Was?
Kontynuuj czytanie 16.2.2023
Planowanie posiłków może być kluczem do osiągnięcia zrównoważonego spożycia składników odżywczych i osiągnięcia celów – niezależnie od tego, czy chodzi o poprawę kondycji, regenerację, czy po prostu poczucie, że jesz prawidłowo.
Często problemem jest zaplanowanie odpowiedniej ilości białka, które jest bardzo ważne dla organizmu. Jak to zrobić?
Kontynuuj czytanie 20.1.2025
To hasło brzmi znajomo, prawda? Każdego roku tysiące ludzi fiksuje się na: „Tym razem na pewno mi się uda”. Planują wielkie zmiany, tworzą listy postanowień, kupują drogi sprzęt do ćwiczeń, pobierają aplikacje do liczenia kalorii i wypełniają lodówki zdrową żywnością. W pierwszych dniach stycznia ich zapał sięga zenitu. Codzienne treningi, skrupulatne planowanie posiłków, a na Instagramie lądują zdjęcia kolorowych sałatek i bidonów z wodą. Ale niestety, dla wielu ta historia kończy się zanim zdąży na dobre się rozpocząć.
Kontynuuj czytanie 16.1.2025
Za nami święta Bożego Narodzenia, które często wiążą się z większą konsumpcją żywności, a także kalorii w postaci alkoholu.
Co więcej, wielu z nas zaczyna w tym czasie robić absurdalnie wymagające postanowienia noworoczne, które oczywiście nie trwają długo. Jak sprawić, by tym razem było lepiej?
Kontynuuj czytanie 13.1.2025
Jeśli w tym roku postanowiłaś (lub postanowiłeś) SCHUDNĄĆ, uwierz mi, że kluczem do sukcesu są realistyczne oczekiwania i stopniowe zmiany dotychczasowego stylu życia.
Kontynuuj czytanie 6.1.2025
Nowy rok, nowa / nowy ja! Niektórzy z nas potraktują to dosłownie i od pierwszego stycznia zaczną jeść tylko sałatki na lunch i wykupią karnet na siłownię na pięć razy w tygodniu. Do tego bieganie i zero węglowodanów po 17:00…
Tak niestety było w moim przypadku lata temu.
Kontynuuj czytanie 2.1.2025