Droga do zdrowia
i dobrego samopoczucia
App store rating

Droga do zdrowia
i dobrego samopoczucia

O kaloriach na luzie: sosy bez mąki

Miałem ostatnio taki okres sosowy.

Tylko że z punktu widzenia wartości odżywczych martwiło mnie, że w większości przepisów najpierw robi się zasmażkę z mąki.

Podstawą wszystkich tradycyjnych u nas sosów jest zasmażka, ewentualnie beszamel. Mąka powoli mieszana w maśle lub innym tłuszczu, w niektórych przypadkach z drobno posiekaną cebulą. Mówimy oczywiście o sosach przygotowywanych osobno, a nie o mięsnych pieczeniach czy gulaszach i ragù. Ta zasmażka zalewana jest bulionem, a następnie dodaje się do niej np. koperek, chrzan, pomidory, grzyby itp., a na końcu śmietanę.

Jeśli na talerz wlejemy dwie chochelki, czyli około 200 ml sosu, to oznacza to 303 kcal dla sosu koperkowego, 213 kcal dla sosu chrzanowego, 189 kcal dla sosu grzybowego, 144 kcal dla sosu pomidorowego. Problemem tutaj nie są tyle same kalorie, jeśli nie zjemy do tego pięciu klusek śląskich, a tylko cztery, albo nawet ziemniaki jako dodatek. Problemem jest mąka.

Po pierwsze, niektórzy ludzie są uczuleni na gluten, który mąka zawiera. Po drugie, biała mąka praktycznie nie zawiera żadnych składników odżywczych, ponieważ zostały one usunięte razem z zewnętrzną warstwą ziarna. Zbyt duża konsumpcja produktów z białej mąki (chleb, kluski, makarony, ciastka, bułki itp.) według dietetyków prowadzi do otyłości i zatykania naczyń krwionośnych. Sosy przygotowane na zasmażce z mąki w takim przypadku również nie dostarczają organizmowi wartości odżywczych. Szczególnie w połączeniu z mącznymi kluskami.

Na szczęście sosy można zagęścić także w inny sposób niż mąką. Może spodoba się Wam eksperymentowanie i tworzenie połączeń naszych tradycyjnych metod z indyjskimi. Kreatywność nie zna granic, a przecież – najważniejsze, że na końcu będzie smakować.

Warzywa i przyprawy

W kuchni indyjskiej przy przygotowywaniu sosów nie używa się mąki, a mimo to efekt jest jednolity i kremowy. Podstawą jest podsmażona cebula z czosnkiem i większą ilością przypraw (kozieradka, kurkuma, kolendra, garam masala, kmin rzymski, asafoetida, czyli „diabelski róg”, imbir, chili itp., w zależności od rodzaju sosu). Następnie zazwyczaj dodaje się pomidory i gotuje je do rozpadnięcia. Na koniec, dla złagodzenia, dodaje się odrobinę śmietany lub mleka kokosowego i trochę masła.

Podobnie jednak można rozgotować warzywa korzeniowe, a w efekcie uzyska się sos do pieczeni. Ewentualnie sosy zagęszcza się rozgotowanymi ziemniakami lub ryżem. Te jednak zagęszczają sos skrobią, więc ta opcja niekoniecznie będzie odpowiadać każdemu.

Rośliny strączkowe

Podobnie działa zagęszczanie za pomocą roślin strączkowych. Na przykład czerwona soczewica, jeśli gotujecie ją samodzielnie, rozgotuje się całkowicie w dwadzieścia minut – w ten sposób powstaje kolejne indyjskie danie zwane dhál. Jeśli dodacie czerwoną soczewicę do przygotowywanego sosu, zagęści on sos w rozgotowanej postaci, według potrzeby.

Oczywiście, w przypadku grochu, brązowej soczewicy lub fasoli, czekalibyście wieczność, zanim się rozgotują, ale nie ma problemu, aby je zmiksować na pastę, a następnie tą pastą zagęścić sos. Zresztą, nie tylko pasty z roślin strączkowych, ale także pasty warzywne do gotowania sosów można kupić w różnych sklepach orientalnych, indyjskich, rosyjskich czy bałkańskich, a także u nas.

Jajka

Nie wszędzie ta opcja będzie odpowiednia, ale dla porządku warto wspomnieć o tej metodzie, w której jajko roztrzepuje się z mlekiem, a pod koniec gotowania mieszankę wlewa się do sosu, aby go zagęścić. Moim zdaniem ta wersja nadaje się bardziej do zagęszczania zup, ale istnieją przepisy, gdzie do zagęszczania sosu rzeczywiście używa się jajka, ewentualnie tylko żółtka.

Puree cebulowe

Mój dość ulubiony sposób zagęszczania sosów. Cebulę kroimy, gotujemy, aż zmięknie, a następnie większość wody wylewamy i gotowaną cebulę miksujemy. Powstałe puree dodajemy do sosu w celu zagęszczenia, ale można je też wykorzystać do gulaszy. Nadmiar puree można przechowywać przez tydzień w lodówce i używać przy kolejnym gotowaniu.

Jeśli jednak wciąż chcecie używać mąki, to…

…wiedzcie, że istnieją jeszcze sposoby, jak zagęścić sos lub, przeciwnie, go odciążyć.

Ciężkie sosy

Jeśli chcecie zagęścić swój sos i uczynić go wyjątkowo gęstym, wymieszajcie mąkę z wodą. Podobnie ciężki i trudniejszy do strawienia sos przygotujecie, gdy dacie więcej zasmażki lub nie ugotujecie jej wystarczająco długo – sos powinien się gotować na małym ogniu przynajmniej 20 minut do pół godziny. Podobny problem pojawi się, jeśli gotujecie śmietanę (lub mleko) w sosie zbyt długo. Albo dodacie większą ilość cukru. Sosy powinny być po ugotowaniu również odcedzone, ale niektórzy tego nie robią.

Sosy light

Nawet przy użyciu zasmażki można odciążyć sosy. W poprzednim akapicie już wspomnieliśmy, że użycie sitka odciąży sos, ponieważ sitko zatrzyma cięższe, nierozgotowane kawałki, najczęściej właśnie drobne grudki mąki. Kolejnym tipem jest zbieranie piany z sosu podczas gotowania. Piana ta zawiera właśnie mąkę z zasmażki, więc pozbędziecie się jej, a sos nadal pozostanie zagęszczony.

Autor: Jan Lipšanský, dziennikarz, scenarzysta
foto: cz.depositphotos.com

dine4fit.pl

Redakcja
www.dine4fit.pl

13.3.2025 dine4fit.pl Ciekawe, Przepisy na zdrowe potrawy, Różne

Z archiwum

Bomby kaloryczne znajdziesz także wśród „fit” produktów

Świadomość ludzi w zakresie wyboru żywności znacznie się poprawia. Jednak czasami nie w takim stopniu, aby ludzie przestali kupować żywność niskiej jakości, a producenci takich produktów nie mieli już komu jej sprzedawać. Po prostu nie byłoby popytu.

Tym wpisem chciałabym ponownie przyczynić się do edukacji w zakresie codziennych wyborów żywieniowych.

Powiązane artykuły

Jak prawidłowo ćwiczyć brzuch I

Już na samym początku chciałbym, żebyście przestali łączyć ćwiczenia na brzuch z odchudzaniem tej części ciała. Ćwiczenia na mięśnie brzucha nie mają nic wspólnego ze spalaniem tkanki tłuszczowej.

Tłuszczu nie da się spalać wybiórczo w konkretnych miejscach.

Kontynuuj czytanie 17.3.2025

Ulepszyliśmy usuwanie błędnych wpisów

Uczymy się popełniając błędy. Dotyczy to również planowania menu. Właśnie dlatego usprawniliśmy usuwanie błędnych wpisów w aplikacji Dine4Fit na iOS.

Kontynuuj czytanie 11.3.2025

Zdrowe odżywianie to nie luksus dla bogatych

Chcesz jeść zdrowo i nie wydawać fortuny? To proste – zacznij gotować!

Gotując w domu z podstawowych składników, możesz nie tylko odżywiać się lepiej niż przy kupowaniu gotowych dań, ale także znacząco obniżyć koszty swojego jadłospisu.

Opiszmy to sobie:

Kontynuuj czytanie 10.3.2025

Pięć trików, które ułatwią Ci codzienne gotowanie

Codzienne przygotowywanie posiłków zajmuje trochę czasu – każdy użytkownik Dine4Fit dobrze o tym wie. Tak już jest, ale na pewno zgodzisz się ze mną, że warto!

Jednak umówmy się – kto z nas nie ma problemu ze znalezieniem czasu w tygodniu?

Myślę, że wszyscy mamy podobne doświadczenia, dlatego warto poznać sprytne sposoby, które nie tylko ułatwią codzienne przygotowywanie posiłków, ale także je przyspieszą.

Przy odchudzaniu wyznaczaj sobie mniejsze cele

To wskazówka od Weroniki – naszej dzisiejszej bohaterki, która schudła z nami 40 kg! Przeczytaj, co ma do powiedzenia.

Był grudzień 2023 roku, a ja od wielu miesięcy unikałam patrzenia w lustro. Wstydziłam się – przede wszystkim przed samą sobą.

Trzy lata wcześniej udało mi się trochę schudnąć, ale teraz wszystko wróciło. I to z nawiązką – było jeszcze gorzej. Moja waga osiągnęła 120,5 kg.

Dostępne wszędzie tam, gdzie ich potrzebujesz

Tabele kalorii są dostępne w Internecie, na telefonie, tablecie i smartwatchach, takich jak Garmin i Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner