Apka Dine4Fit: Nie jest konieczne liczenie każdego grama
Ostatnio w jednej z naszych grup wynikła dyskusja odnośnie zapisywania jedzenia w naszej apce – zapisywać każde ziarenko, co do grama?
Jak to jest u Was?
Chcesz jeść zdrowo i nie wydawać fortuny? To proste – zacznij gotować!
Gotując w domu z podstawowych składników, możesz nie tylko odżywiać się lepiej niż przy kupowaniu gotowych dań, ale także znacząco obniżyć koszty swojego jadłospisu.
Opiszmy to sobie:
Dlaczego? Gotując w domu, masz pełną kontrolę nad wielkością porcji, składnikami i sposobem przygotowania posiłku. W restauracji, a tym bardziej w fast foodzie, masz ograniczony wpływ na skład potrawy.
Kolejna kwestia to cena. Według firm obsługujących bony żywieniowe, koszt obiadu wynosi średnio około 50-60 zł. – to niemało. Jeśli będziesz robić zakupy mądrze, możesz naprawdę sporo zaoszczędzić.
…to nie znaczy, że powinniśmy z nich rezygnować. Wystarczy podejść do jedzenia z rozwagą. Mięso jest droższe, ale nie musimy jeść go codziennie – warto poczekać na promocję. Dobrym dodatkiem do zdrowej diety może być także wysokiej jakości chuda szynka. Co ciekawe, jej cena nie różni się aż tak bardzo od salami i innych, mniej zdrowych wędlin.
Co powinno znaleźć się w naszym jadłospisie na co dzień? Bez wątpienia warzywa! Zimą ich cena jest oczywiście wyższa niż latem, ale i na to znajdziemy sposób. Warto sięgać po mrożone, konserwowe lub kiszone warzywa – nadal są pełne wartości odżywczych i smaku. Zawsze warto mieć w zapasie różne mieszanki, groszek, fasolkę szparagową… A co powiesz na kiszoną kapustę? To prawdziwa bomba zdrowia za grosze!
Podobnie jest z owocami. Mrożone truskawki zimą nie tylko są tańsze, ale często smaczniejsze niż te dostępne w sklepach, ponieważ zostały zebrane w najlepszym momencie sezonu. Dodatkowo unikasz marnowania jedzenia – mrożone owoce i warzywa są starannie selekcjonowane i pakowane, więc nie musisz się martwić, że połowę koszyczka malin wyrzucisz przez pleśń czy gnicie. A to kolejne oszczędności!
Jeśli zdecydujesz się na racjonalne i zdrowe odżywianie, warto przygotować skarbonkę – będzie co odkładać! Z Twojego koszyka znikną ciastka, chipsy, gotowe dania, majonezowe pasty, pączki, bagietki, słodkie napoje i alkohol.
Już sama rezygnacja z ulubionych wafelków do kawy (14 zł), mrożonej pizzy na kolację (20 zł) z colą (8 zł) oraz wieczornego podjadania chipsów (8 zł) czy lodów (17 zł) i piwa (6 zł) lub wina (co najmniej 20 zł) oznacza sporą oszczędność!
Zamiast tych „przysmaków” warto postawić na pełnoziarniste pieczywo, oliwę z oliwek, orzechy, nabiał, ryby, rośliny strączkowe, jajka czy awokado – zdrowiej i korzystniej dla portfela!
W sklepach znajdziesz produkty, które kosztują fortunę i sprawiają wrażenie niezbędnych w zdrowej diecie, ale w rzeczywistości często tak nie jest. Dotyczy to np. wszystkich produktów oznaczonych jako „high protein” czy bezglutenowych – jeśli nie masz nietolerancji glutenu, wcale ich nie potrzebujesz.
Zamiast drogich, gotowych musli pełnych cukru i tłuszczu, lepiej kupić płatki owsiane, suszone owoce, nasiona i dobrą gorzką czekoladę – i samodzielnie przygotować własną, zdrowszą mieszankę!
Produkty „high protein” możesz łatwo zrobić samodzielnie w domu. Wystarczy spojrzeć na skład: proteinowy shake to zazwyczaj mleko lub kefir zmiksowany z białkiem. Proteinowy pudding? To po prostu zwykły budyń z dodatkiem odżywki białkowej. Jeśli kupisz budyń w proszku i białko, a potem dodasz mleko lub wodę, przygotujesz go w domu za jedną trzecią ceny. Ale czy to konieczne? Niekoniecznie – nawet bez odżywek białkowych można ułożyć zdrową i zbilansowaną dietę. Warto jednak wiedzieć, że białko w proszku wcale nie jest drogie i można je kupić w dobrej jakości nawet w zwykłym supermarkecie.
To, że zdrowe odżywianie ma kosztować fortunę, to naprawdę mit. Jedyne, co Cię to będzie kosztować, to czas spędzony w kuchni. Ale to się opłaca. Wszystko, co przygotujesz samodzielnie w domu, jest znacznie tańsze niż jakiekolwiek gotowe danie. I jak już wspomniałam, dużo lepszej jakości.
Nie można też pominąć faktu, że zaplanowany jadłospis to jednocześnie lista zakupów. Z góry wiesz dokładnie, ile czego będziesz potrzebować, dzięki czemu unikniesz marnowania jedzenia.
Do tej kategorii zdecydowanie należą rośliny strączkowe! Fasola, soczewica, groch, ciecierzyca – źródło białka, błonnika, witamin i minerałów za grosze.
Twaróg na wszystkie możliw sposoby: makaron z makiem i twarogiem, twarożek z owocami i orzechami, twarogowe placuszki czy różne zdrowe domowe desery, a także twarożkowe pasty, dipy… Produkty z puszki – np. tuńczyk, sardynki, konserwowane warzywa, rośliny strączkowe. Dzięki długiemu terminowi ważności warto polować na promocje i zaopatrzyć się w te produkty na zapas.
Śniadanie – overnight oats a’la strudel
Przekąska – tosty
Obiad – filet z kurczaka z ryżem, posypany parmezanem
Deser – domowe tiramisu
Kolacja – zupa z roślin strączkowych
Autorka: Markéta Nevěčná, dietetyczka i trenerka
foto: archiwum autorki
Aby ułatwić Wam zadanie – w aplikacji znajduje się baza przepisów, których śmiało możesz używać. Możesz też dodawać swoje przepisy, dzieląc się i inspirując innych użytkowników.
10.3.2025 dine4fit.pl Ciekawe, Korzystanie z Dine4Fit, Różne
Ostatnio w jednej z naszych grup wynikła dyskusja odnośnie zapisywania jedzenia w naszej apce – zapisywać każde ziarenko, co do grama?
Jak to jest u Was?
Kontynuuj czytanie 16.2.2023
Już na samym początku chciałbym, żebyście przestali łączyć ćwiczenia na brzuch z odchudzaniem tej części ciała. Ćwiczenia na mięśnie brzucha nie mają nic wspólnego ze spalaniem tkanki tłuszczowej.
Tłuszczu nie da się spalać wybiórczo w konkretnych miejscach.
Kontynuuj czytanie 17.3.2025
Miałem ostatnio taki okres sosowy.
Tylko że z punktu widzenia wartości odżywczych martwiło mnie, że w większości przepisów najpierw robi się zasmażkę z mąki.
Kontynuuj czytanie 13.3.2025
Uczymy się popełniając błędy. Dotyczy to również planowania menu. Właśnie dlatego usprawniliśmy usuwanie błędnych wpisów w aplikacji Dine4Fit na iOS.
Kontynuuj czytanie 11.3.2025
Codzienne przygotowywanie posiłków zajmuje trochę czasu – każdy użytkownik Dine4Fit dobrze o tym wie. Tak już jest, ale na pewno zgodzisz się ze mną, że warto!
Jednak umówmy się – kto z nas nie ma problemu ze znalezieniem czasu w tygodniu?
Myślę, że wszyscy mamy podobne doświadczenia, dlatego warto poznać sprytne sposoby, które nie tylko ułatwią codzienne przygotowywanie posiłków, ale także je przyspieszą.
Kontynuuj czytanie 8.3.2025
To wskazówka od Weroniki – naszej dzisiejszej bohaterki, która schudła z nami 40 kg! Przeczytaj, co ma do powiedzenia.
Był grudzień 2023 roku, a ja od wielu miesięcy unikałam patrzenia w lustro. Wstydziłam się – przede wszystkim przed samą sobą.
Trzy lata wcześniej udało mi się trochę schudnąć, ale teraz wszystko wróciło. I to z nawiązką – było jeszcze gorzej. Moja waga osiągnęła 120,5 kg.
Kontynuuj czytanie 3.3.2025