Mikroplastiki w jedzeniu: zagrożenie, źródła i jak ich unikać
Mikroplastik przeniknął już do wody, powietrza i… naszego jedzenia. Dowiedz się, skąd się bierze i jak możesz ograniczyć jego spożycie.
Czym są mikroplastiki i nanoplastiki?
Mikroplastiki to bardzo małe cząsteczki tworzyw sztucznych – zazwyczaj poniżej 5 milimetrów w przynajmniej jednym wymiarze – powstające z kruszenia większych plastikowych odpadów (np. worków, butelek, sieci rybackich) lub wytwarzane celowo w małym rozmiarze (np. granulaty, kulki w kosmetykach). Nanoplastiki są jeszcze mniejsze – zwykle <1 μm (mniej niż jedna tysięczna milimetra). Zróżnicowany rozmiar i skład chemiczny cząstek oraz fakt, że brak jest jednolitej definicji, utrudniają ich badanie. W przyrodzie mikroplastiki bardzo wolno się rozkładają; rosnąca produkcja plastiku i niska efektywność recyklingu powodują, że ogromne ilości drobinek plastiku trafiają do środowiska naturalnego.

Występowanie mikroplastików w żywności
Badania potwierdzają obecność mikroplastików w wielu produktach spożywczych. Na przykład:
-
Ryby i owoce morza: Analizy wykazały obecność mikroplastików w przewodach pokarmowych ryb i skorupiaków. Duże ryby są zazwyczaj patroszone (eliminując zjedzenie wnętrzności), ale małe gatunki i bezkręgowce (np. małże, krewetki, sardynki) jada się w całości, a więc przenoszą drobiny plastiku w łańcuchu pokarmowym. Greenpeace zauważa, że mikroplastik trafiający do ryb w Bałtyku „przedostaje się w górę łańcucha pokarmowego… czasem nawet na nasze stoły”.
-
Sól morska: Mikroplastiki były wykrywane w soli kuchennej, zwłaszcza pochodzącej z mórz i oceanów, w stężeniach sięgających tysięcy cząstek na kilogram. Zanieczyszczenia wody morskiej (plastiki rozproszone w oceanie) przenikają do soli w procesie parowania i krystalizacji, dlatego sól morska wielokrotnie zawiera więcej mikroplastiku niż sól z wody słodkiej.
-
Woda pitna (butelkowana i kranowa): Naukowcy wykryli ogromne ilości plastikowych cząstek w popularnych wodach butelkowanych. Badanie NIH wykazało, że przeciętnie ok. 240 tys. cząstek plastiku na litr występuje w wodzie z plastikowej butelki (większość to nanoplastiki, <1 μm). (Ilustracja poniżej pokazuje symulację mikroplastików w wodzie butelkowanej.) Część badaczy sugeruje, że woda kranowa, zwłaszcza po filtrowaniu, zawiera znacznie mniej mikroplastiku.
-
Piwo: W różnych markach piwa wykrywano mikroplastiki – zapewne trafiają one do napoju wraz z wodą (oraz ewentualnie z używanych zbóż czy samego procesu warzenia).
-
Miód: Drobne cząstki plastiku znaleziono także w miodzie spożywczym. Mają one prawdopodobnie różne źródła – od zanieczyszczeń powietrza (cząstek opadających na kwiaty) po osady w trakcie przetwarzania. Podobne analizy donoszą też o mikroplastiku w cukrze czy herbacie, choć dane są wciąż ograniczone.
Źródła mikroplastików w żywności
Mikroplastiki trafiają do żywności głównie z otoczenia, ale także z opakowań i urządzeń kuchennych. Z powietrza, wód i gleb przedostają się cząstki plastiku z odpadów przemysłowych i konsumenckich – na przykład ścierane opony, foliówki czy porzucony sprzęt plastikowy rozdrabniają się pod wpływem promieniowania UV, wody i tarcia. W efekcie drobne fragmenty plastiku występują w każdym środowisku – od gór po głębiny mórz – i mogą trafiać do organizmów roślin i zwierząt, a stamtąd do łańcucha pokarmowego. Przykładowo plastikowe śmieci na plażach czy w morzu z czasem fragmentują się na mikrocząstki, które zjadane są przez ryby i skorupiaki.
Coraz więcej dowodów wskazuje też, że same plastikowe opakowania i naczynia mogą uwalniać mikrowłókna i fragmenty bezpośrednio do żywności. Systematyczny przegląd 103 badań wykazał, że normalne użycie produktów stykających się z jedzeniem – np. otwieranie plastikowej butelki, zaparzanie herbaty w plastikowej torebce czy krojenie na plastikowej desce – prowadzi do wykrycia mikro- i nanoplastików w żywności. Praktycznie we wszystkich tych badaniach (96%) stwierdzono cząstki plastiku w analizowanych produktach. Eksperci podkreślają więc, że materiały mające kontakt z żywnością są istotnym źródłem zanieczyszczeń mikroplastikowych.
Potencjalne skutki zdrowotne
Wpływ spożywanych mikroplastików na zdrowie człowieka nie jest jeszcze dobrze poznany, ale rośnie liczba wskazówek o możliwych zagrożeniach. Badania na modelach zwierzęcych sugerują, że mikro- i nanoplastiki mogą zaburzać funkcjonowanie przewodu pokarmowego – wywołując stres oksydacyjny i stany zapalne błony śluzowej jelit oraz modyfikując skład mikrobiomu jelitowego. Odnotowano też zmiany w komórkach układu odpornościowego oraz toksyczność spowodowaną nagromadzeniem się cząstek plastiku.
Plastiki często zawierają dodatkowo niebezpieczne związki (np. bisfenol A, ftalany) oraz adsorbują z otoczenia trwałe zanieczyszczenia (PCB, dioksyny, wielopierścieniowe węglowodory – PAH). Istnieje obawa, że mikroplastik może być nośnikiem tych substancji do organizmu – a po spożyciu część toksyn mogłaby przenikać do tkanek. Przykładowo EFSA zwraca uwagę na potencjalną akumulację PCBs czy PAH w mikroplastikach i ich możliwe przenikanie podczas trawienia.
W organizmie człowieka wykryto już obecność fragmentów plastiku: naukowcy znaleźli mikrodrobiny w ludzkiej krwi, moczu, kale, a nawet w łożysku i innych tkankach. Dopóki nie ma jednak długoterminowych badań, nie potrafimy oszacować, jakie konsekwencje zdrowotne może to powodować. Na razie dostępne dowody wskazują, że ilości mikroplastiku dostarczane razem z dietą raczej nie prowadzą do jednoznacznych chorób, ale nie wykluczają one subtelnych zaburzeń. Istnieje poważne zaniepokojenie zwłaszcza w związku z nanoplastikami (rozmiar <0,1 μm): badania sugerują, że one mogą przenikać przez bariery komórkowe i kumulować się w tkankach, co teoretycznie zwiększa ryzyko bioakumulacji i toksycznego działania.
Jak ograniczyć spożycie mikroplastików?
Oto praktyczne wskazówki, które mogą pomóc zmniejszyć ekspozycję na mikroplastik z żywności:
-
Filtruj wodę i unikaj plastikowych butelek. Przejście z wody butelkowanej na wodę kranową po filtracji może znacząco ograniczyć ilość wypijanego plastiku. Przykładowo jedno badanie sugeruje, że picie filtrowanej wody zamiast niefiltrowanej może obniżyć spożycie mikroplastiku nawet o ~90%.
-
Wybieraj alternatywy dla plastiku. Używaj szklanych lub stalowych butelek i pojemników do przechowywania napojów i żywności zamiast plastiku. Gotuj, przechowuj i odgrzewaj potrawy w naczyniach ceramicznych, szklanych lub metalowych. W kuchni zastąp plastikowe deski i sztućce drewnianymi bądź metalowymi. Eksperci podkreślają, że rezygnacja z plastikowych opakowań i przyborów kuchennych może zmniejszyć narażenie na cząstki plastiku.
-
Unikaj plastikowych torebek i folii. Kupuj warzywa i owoce luzem lub w papierowych opakowaniach zamiast owiniętych folią. W sklepie staraj się wybierać produkty w opakowaniach ze szkła, tektury lub innych materiałów ekologicznych. Ogranicz użycie plastikowych jednorazówek (słomek, sztućców, pojemników) – jeśli to możliwe, korzystaj z własnych naczyń lub opakowań wielokrotnego użytku.
-
Korzystaj z naturalnych zamienników. Pij herbatę sypaną z liści (lub z ekologicznych torebek nieplastikowych) zamiast z plastikowych torebek do herbaty. Wiele porządnych ekspresów do kawy pozwala parzyć kawę bezpośrednio z ziaren (bez plastikowych filtrów). Ogranicz spożycie wysoko przetworzonej żywności (fast food, instanty) – są to często produkty pakowane w wiele warstw plastiku i mogą zawierać mikroplastik z procesów produkcji.
-
Wietrz i sprzątaj na mokro. Drobne włókna sztuczne unoszą się w powietrzu (np. z odzieży syntetycznej) i mogą osiadać na żywności lub stołach. Częste wietrzenie mieszkania oraz czyszczenie na mokro (ścieranie kurzu wilgotną szmatką) ogranicza odkładanie się tego typu zanieczyszczeń.
-
Świadomie planuj zakupy. Wybieraj świeże i lokalne produkty (zmniejszają transport i pakowanie). Zwracaj uwagę na materiały opakowań – niektóre sklepy oferują produkty luzem (bez plastiku) lub w opakowaniach biodegradowalnych.
W praktyce zupełne wyeliminowanie mikroplastików z diety jest obecnie niemożliwe, ale powyższe działania pomagają ograniczyć narażenie. Jak podkreślają eksperci, eliminując plastik w kuchni i posiłkach, możemy znacząco zmniejszyć ilość spożywanych cząstek plastiku.
Źródła: Przy pisaniu artykułu wykorzystano doniesienia naukowe i raporty m.in. FDA, WHO, EFSA, FAO oraz organizacji Greenpeace i Food Packaging Forum. Podstawowe informacje oparto także na przeglądach literatury dostępnych w bazach medycznych i publikacjach naukowych.
dine4fit.pl
Redakcja
www.dine4fit.pl
7.7.2025
dine4fit.pl
Ciekawe, Różne