Droga do zdrowia
i dobrego samopoczucia
App store rating

Droga do zdrowia
i dobrego samopoczucia

Jak długo trwa przybieranie kilograma tłuszczu?

 W poście na temat utraty tłuszczu (Ile czasu zajmie mi zrzucenie kilograma tłuszczu?) wykazaliśmy, że aby stracić kilogram tłuszczu musimy spalić 7 700 dodatkowych kcal ze zmagazynowanej tkanki tłuszczowej.

Kiedy z dnia na dzień mamy na wadze kilogram mniej, nie oznacza to, że w danym dniu straciliśmy kilogram tłuszczu, ale najprawdopodobniej jest to wahanie zawartości wody w organizmie.

Aby zwiększyć zapasy tłuszczu na ciele o jeden kilogram, musimy ponownie zmagazynować w magazynach tłuszczu energię odpowiadającą 7 700 kcal. Czy to oznacza, że po prostu i zwyczajnie wystarczy zjeść o 7 700 kcal więcej? Nie do końca. Za chwilę zobaczymy dlaczego.

Każdy pokarm, który spożywamy, zawiera pewne składniki odżywcze. Słyszeliśmy o białku, węglowodanach i tłuszczu. To są podstawy. Te składniki odżywcze są przetwarzane przez organizm na różne sposoby. Węglowodany rozkładane są na najprostsze cukry, białka na aminokwasy, tłuszcze na kwasy tłuszczowe i glicerol. Większość ludzi nie musi znać szczegółowego opisu tego, jak co się dzieje, po prostu tak jest. W tym procesie rozkładania i trawienia zużywa się trochę energii – bo organizm cały czas pracuje. Kiedy rozkłada białko, wydziela nieco więcej energii niż wtedy, gdy rozkłada łyżeczkę cukru z Twojej kawy. Różnice nie są oszałamiające, ale mogą się sumować w ciągu dnia tak, że staje się to już wpływowym czynnikiem. Z tego, co jemy, możemy wykorzystać w taki czy inny sposób maksymalnie jakieś 90% materii organicznej. Reszta to niestrawne części jak niestrawny błonnik i tym podobne.

Tak więc już sam ten rozkład i trawienie wymaga pewnej ilości energii. Wynosi ona od 5 do 15 procent dziennego zapotrzebowania na energię. Jest kilka badań, które potwierdzają, że do strawienia białka potrzeba więcej energii, jak już wspomniałam. Zatem im więcej białka zjadamy, tym więcej energii potrzebujemy do jego strawienia i wykorzystania. Więc w tym momencie nie wszystkie kalorie są sobie równe. Nawiasem mówiąc, najmniej energii potrzebujemy aby wykorzystać tłuszcz, który spożywamy.

To, czego nie wykorzystujemy, jest magazynowane – i teraz do gry wchodzi tłuszcz na brzuchu czy na biodrach. Jest to nadmiar, którego organizm nie wykorzystał, nie może się pozbyć i musi gdzieś magazynować.

Co jest nadmiarem?

Jeśli jesteśmy w deficycie kalorycznym, a potem przez kilka dni jemy dużo więcej – np. na wakacjach, na imprezie, w święta – to zwykle nie oznacza, że nie potrafiliśmy całego dodatkowego jedzenia, spożytkować i wszystko się odłożyło jako energia w tłuszczu. Jak właśnie pokazaliśmy, to, że zjedliśmy 7 700 dodatkowych kcal, nie oznacza jeszcze, że wszystko zostało zmagazynowane w postaci tłuszczu. Część tej energii zużyliśmy już na samo rozkładanie pokarmu na najmniejsze elementy, z którymi organizm może sobie poradzić.

Podane składniki odżywcze rozłożone na części dostarczą energii, a także budulca w organizmie. Dzięki nim mamy siłę, by wstać z łóżka, pobiec na autobus, dźwigać zakupy spożywcze, a także mamy dość mięśni, by nieść zakupy. W ten sposób zużywana jest energia, którą przyjmujemy z pożywienia. Kolejna część energii zużywana jest w procesie trawienia i wydalania.

Gdybyśmy byli w deficycie, składniki odżywcze z nadmiaru spożycia mogłyby być częściowo wykorzystane do odbudowy różnych procesów i tkanek w organizmie, na które utrata wagi nie miała tak dużego wpływu. Może zwiększył się  zapas glikogenu, może coś zostało wykorzystane do odbudowy i wzmocnienia mięśni, coś do poprawy stanu paznokci, włosów, skóry. I tylko to, co nie zostało nigdzie wykorzystane w organizmie, zostało zmagazynowane  w komórkach tłuszczowych na biodrach.

Dodatkowe kilogramy, które mamy z dnia na dzień, to nie jest tłuszcz, który sobie założyliśmy. To woda, do której przyłączyło się więcej glikogenu. Na przykład jedliśmy więcej węglowodanów – te dodały glikogen, który ściągał na siebie wodę. Albo to po prostu więcej jedzenia wypełnia przewód pokarmowy – po prostu jest tam więcej jedzenia i trzeba je przetworzyć, a nadmiar wyeliminować. Ewentualnie więcej soliliśmy. I znów za wyższą liczbą stoi więcej wody w organizmie.

Co z tym robić?

Nie wolno nam się niepokoić, gdy nasza waga skacze w górę z dnia na dzień lub po imprezie, a nawet po wakacjach all inclusive. Nie oznacza to, że przytyliśmy tyle czystego tłuszczu. Co jednak robić, gdy ta liczba na wadze nas stresuje?

  1. Przez kilka dni starajmy się konsekwentnie włączać do diety warzywa, które będą działać jak  szczotka w układzie pokarmowym.
  2. Dodajmy jeszcze trochę wody.
  3. Ograniczmy cukry proste w diecie – zero słodyczy, minimum słodzenia.
  4. Zwróćmy uwagę na ilość soli i słonych przekąsek w diecie.
  5. Włącz trochę dodatkowych ćwiczeń każdego dnia.

Większość z nas przekonała się już na własnej skórze, że po tak szybkim przybraniu na wadze wystarczy kilka dni przestrzegania tych kilku podstawowych zasad, aby wszystko wróciło do poziomu sprzed imprezy czy wakacji. Te szybkie kilogramy to nie był tłuszcz, ale głównie woda.

autorka: Saša Rohlíková, dietetyczka
foto: depositphotos.cz

Jak pilnować tych wszystkich składników odżywczych? Nic prostszego, potrzebujesz tylko tego:

1. Kalkulator kalorii
2. Aplikacja Dine4Fit
3. Jak używać Dine4Fit?
4. Grupa wsparcia

dine4fit.pl

Redakcja
www.dine4fit.pl

12.9.2022 dine4fit.pl Ciekawe, Jak się odchudzać?

Z archiwum

Dlaczego podczas odchudzania kilogramy czasami idą w górę?

Zdarza się to dość często (jak się ostatecznie dowiedziałam), ale na początku mnie to przerażało…

Jesz trochę mniej, ruszasz się, wydajesz więcej kalorii niż przyjmujesz, a jednak nagle po miesiącach odchudzania kilogramy znów idą w górę. Jak to jest możliwe?

Kontynuuj czytanie 15.7.2021

Powiązane artykuły

Dlaczego lepiej chudnąć powoli, ale trwale

Jasne, każdy z nas najchętniej widziałby efekty od razu. Ale trzeba sobie uświadomić, że do obecnej wagi też nie doszliśmy z dnia na dzień. Więc w drugą stronę też to nie pójdzie tak szybko.

A właściwie… nawet nie powinno.

Kontynuuj czytanie 19.5.2025

Białko – klucz do zdrowia, formy i siły w każdym wieku

Nie tylko dla sportowców i nie tylko na masę. Białko to fundament Twojej energii, odporności i sprawności – niezależnie od tego, czy masz 25 czy 75 lat. Sprawdź, dlaczego warto zadbać o jego ilość w diecie i jak łatwo możesz to zrobić.

Kontynuuj czytanie 12.5.2025

Świadome odżywianie – więcej niż bilans energetyczny

Odchudzanie rozumiane wyłącznie jako chwilowy „zryw” nie tylko skazuje nas na efekt jo‑jo, ale również pozbawia wartości edukacyjnej całego procesu. Tymczasem prawdziwa transformacja polega na wprowadzeniu zmian, które towarzyszyć będą nam przez całe życie – od sposobu, w jaki komponujemy posiłki, aż po to, w jakim otoczeniu spędzamy czas i jak korzystamy z wsparcia bliskich.

Trwała zmiana stylu życia: od diety do zdrowych nawyków

Wiele osób rozpoczyna odchudzanie od rygorystycznego liczenia kalorii lub ostrej diety, ale szybko wraca do starych przyzwyczajeń. Tymczasowe restrykcje rzadko prowadzą do trwałych rezultatów. Jak podkreśla Mayo Clinic, “najlepszym sposobem na schudnięcie i utrzymanie wagi jest wprowadzanie trwałych zmian w stylu życia”, takich jak zbilansowana dieta i codzienna aktywność.

Kontroluj swoje kółeczka jeszcze przed zapisaniem jedzenia!

Mamy dla Ciebie zupełnie nową funkcję w wersji Premium aplikacji Dine4Fit, dzięki której jeszcze łatwiej osiągniesz swój cel.

Drodzy Użytkownicy Dine4Fit,

dzięki Waszym sugestiom aplikacja wciąż się rozwija, a wraz z tym uprościliśmy dodawanie posiłków – kluczowy element Dine4Fit, obok stale aktualizowanej bazy produktów. Dlatego z radością przedstawiamy Wam tę nową funkcję Premium!

Kontynuuj czytanie 29.4.2025

Dostępne wszędzie tam, gdzie ich potrzebujesz

Tabele kalorii są dostępne w Internecie, na telefonie, tablecie i smartwatchach, takich jak Garmin i Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner