Białko jako fenomen naszych czasów?
Gdy ktoś się trochę bardziej zaczyna interesować żywieniem, to zauważy, że w tym kontekście o białkach się bardzo często mówi i je wychwala.
I oczywiście słusznie…
Dziś emocje odgrywają główną rolę w podejmowaniu wobec ogromnej oferty produktów decyzji o tym, ile, co, dlaczego i jak jeść. Jak przekonać ludzi, że ważne jest nie tylko to, co jedzą, ale także dlaczego jedzą i jak jedzą?
Ważne jest, aby nauczyć się nie postrzegać jedzenia jako narzędzia do rozwiązywania problemów, które w ogóle nie są z nim związane.
W ekstremalnych przypadkach pomocna może być psychoterapia poznawczo-behawioralna, która uczy, jak pracować z myśleniem, emocjami i zachowaniem. To długa droga, ale możesz spróbować uświadomić sobie i zmienić kilka kluczowych rzeczy już teraz.
Sześć zasad delektowania się jedzeniem
Umieść jedzenie tam, gdzie jego miejsce – ono ma zaspokoić potrzeby fizjologiczne, a nie radzić sobie ze stresem. Masz czuć się swobodnie przed pełnym talerzem, nie mogąc się doczekać posiłku, a po posiłku czuć się lepiej niż przed nim (tj. bez poczucia winy z powodu ilości spożytych kalorii).
Być może często jesz podczas oglądania telewizji, czytania e-maili lub w podróży, przez co tracisz wiele doznań związanych z jedzeniem. Myślisz o jedzeniu przez cały dzień, a kiedy w końcu się do niego zabierasz, nie zwracasz na nie uwagi. Spróbuj to zmienić.
Staraj się skupiać nie tylko na smaku, ale także poznawać jedzenie za pomocą wzroku, węchu, dotyku i słuchu. Spójrz na danie lub jedzenie tak, jakbyś widział/a je i próbował/a po raz pierwszy. Jak ono wygląda? Jaki jest jego kształt, powierzchnia, tekstura, zapach? Możesz być zaskoczona/y doznaniami, jakie wywołuje w Tobie jedzenie, a także faktem, że jesteś nasycony szybciej niż podczas automatycznego jedzenia. Uważne jedzenie w rzeczywistości zwiększa wrażliwość na sytość i sprawia, że czujesz, że mniejsza porcja jest wystarczająca. Doprowadzi to również do dokonywania lepszych wyborów żywieniowych, a każdy kęs będzie radosnym doświadczeniem.
Przygotuj posiłek, który zadowoli nie tylko Twoje kubki smakowe, ale także wszystkie zmysły. Podawaj go na ładnym talerzu, aby był również atrakcyjny wizualnie. Nie lekceważ swojego otoczenia i posprzątaj stół, przy którym będziesz jeść. Dzięki temu posiłek będzie przyjemniejszy.
Niektóre pokarmy są bardziej odżywcze niż inne, ale nie ma pokarmów, których nie można jeść (chyba że masz ograniczenia zdrowotne). Żaden pokarm nie jest niebezpieczny w rozsądnych ilościach. Nie ma dobrej i złej żywności, ale raczej różne stopnie wartości odżywczej żywności i satysfakcji z niej. Nie dziel żywności na superżywność i trucizny, ale na żywność częstą i okazjonalną.
Czasami zadaj sobie pytanie przed zjedzeniem, zwłaszcza żywności, którą jesz więcej niż planowałaś/eś: W jakim stanie jest moje ciało i umysł? Skąd bierze się ta chęć jedzenia? Gdzie znajduje to odzwierciedlenie w moim ciele? Czy jestem głodna/y fizycznie, czy bardziej emocjonalnie? Skąd mam to wiedzieć? Ten rodzaj refleksji może prowadzić do podjęcia aktywności innej niż jedzenie. Możesz zdać sobie sprawę, że choć czekolada może złagodzić gniew po kłótni z ukochaną osobą, to szkoda nie zająć się źródłem problemu – dlaczego w ogóle doszło do kłótni. Albo, że zmęczenie pracą po powrocie do domu można rozwiązać czymś innym niż słodycze.
Autorka: dr Iva Malkova, psycholożka
foto: cz.depositphotos.com
Gdy ktoś się trochę bardziej zaczyna interesować żywieniem, to zauważy, że w tym kontekście o białkach się bardzo często mówi i je wychwala.
I oczywiście słusznie…
Kontynuuj czytanie 21.11.2022
Według dostępnych danych nadal nie spełniamy zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dotyczących spożywania minimum 400 gramów warzyw i owoców.
Inne badania pokazują, że wiele osób w Polsce ma nadwagę, a nawet otyłość, co często wiąże się z niewłaściwą dietą. Przypadek? Nie sądzę.
Kontynuuj czytanie 17.10.2024
Nasz biorytm, czyli wewnętrzny zegar, to podstawa naszego zdrowia. Określa, jak gospodarujemy energią, czyli wyznacza jej oszczędzanie i zużycie.
Głównym przejawem biorytmu jest cykl snu i czuwania, który trwa około 24 godziny i jest głównie sterowany przez nasz mózg. Gdybyśmy nie mieli tej funkcji w mózgu, trudno byłoby nam jako ludzkości przetrwać tyle pokoleń i rozwinąć się do współczesnej formy.
Kontynuuj czytanie 14.10.2024
Do napisania tego artykułu skłoniły mnie ponownie doświadczenia z mojego gabinetu.
Dzięki rozmowom z wieloma pacjentami wiem, że wiele osób chciałoby zdrowo chudnąć, lepiej się odżywiać, więcej się ruszać i dobrze spać, ale po prostu brakuje im na to czasu.
Kontynuuj czytanie 10.10.2024
Żachwy, takie małe morskie zwierzątka – pływają przez ocean, gdy są młode, aż znajdą podwodną rafę z ładnym widokiem, na której mogą się osiedlić, i nigdy więcej nie ruszają się przez resztę swojego życia.
Brak ruchu powoduje, że stają się one rodzajem bezmózgich brył z dwiema rurkami – jedną do zasysania wody, a drugą do jej wypuszczania. Inwestycja energii w układ nerwowy i mózg nie opłaca się, gdy żachwa i tak pozostaje nieruchoma.
Kontynuuj czytanie 7.10.2024
W moim gabinecie najczęściej zajmuję się z pacjentami tematem odchudzania – redukcją masy ciała.
U niektórych widzę, jak to dla nich zaczarowany temat – ciągle chudną i przybierają na wadze. Z każdym kolejnym podejściem ich fiksacja na wyniku staje się coraz większa, pewność siebie osłabiona, a uporczywość ogromna.
Kontynuuj czytanie 3.10.2024