Białko jako fenomen naszych czasów?
Gdy ktoś się trochę bardziej zaczyna interesować żywieniem, to zauważy, że w tym kontekście o białkach się bardzo często mówi i je wychwala.
I oczywiście słusznie…
Dziś emocje odgrywają główną rolę w podejmowaniu wobec ogromnej oferty produktów decyzji o tym, ile, co, dlaczego i jak jeść. Jak przekonać ludzi, że ważne jest nie tylko to, co jedzą, ale także dlaczego jedzą i jak jedzą?
Ważne jest, aby nauczyć się nie postrzegać jedzenia jako narzędzia do rozwiązywania problemów, które w ogóle nie są z nim związane.
W ekstremalnych przypadkach pomocna może być psychoterapia poznawczo-behawioralna, która uczy, jak pracować z myśleniem, emocjami i zachowaniem. To długa droga, ale możesz spróbować uświadomić sobie i zmienić kilka kluczowych rzeczy już teraz.
Sześć zasad delektowania się jedzeniem
Umieść jedzenie tam, gdzie jego miejsce – ono ma zaspokoić potrzeby fizjologiczne, a nie radzić sobie ze stresem. Masz czuć się swobodnie przed pełnym talerzem, nie mogąc się doczekać posiłku, a po posiłku czuć się lepiej niż przed nim (tj. bez poczucia winy z powodu ilości spożytych kalorii).
Być może często jesz podczas oglądania telewizji, czytania e-maili lub w podróży, przez co tracisz wiele doznań związanych z jedzeniem. Myślisz o jedzeniu przez cały dzień, a kiedy w końcu się do niego zabierasz, nie zwracasz na nie uwagi. Spróbuj to zmienić.
Staraj się skupiać nie tylko na smaku, ale także poznawać jedzenie za pomocą wzroku, węchu, dotyku i słuchu. Spójrz na danie lub jedzenie tak, jakbyś widział/a je i próbował/a po raz pierwszy. Jak ono wygląda? Jaki jest jego kształt, powierzchnia, tekstura, zapach? Możesz być zaskoczona/y doznaniami, jakie wywołuje w Tobie jedzenie, a także faktem, że jesteś nasycony szybciej niż podczas automatycznego jedzenia. Uważne jedzenie w rzeczywistości zwiększa wrażliwość na sytość i sprawia, że czujesz, że mniejsza porcja jest wystarczająca. Doprowadzi to również do dokonywania lepszych wyborów żywieniowych, a każdy kęs będzie radosnym doświadczeniem.
Przygotuj posiłek, który zadowoli nie tylko Twoje kubki smakowe, ale także wszystkie zmysły. Podawaj go na ładnym talerzu, aby był również atrakcyjny wizualnie. Nie lekceważ swojego otoczenia i posprzątaj stół, przy którym będziesz jeść. Dzięki temu posiłek będzie przyjemniejszy.
Niektóre pokarmy są bardziej odżywcze niż inne, ale nie ma pokarmów, których nie można jeść (chyba że masz ograniczenia zdrowotne). Żaden pokarm nie jest niebezpieczny w rozsądnych ilościach. Nie ma dobrej i złej żywności, ale raczej różne stopnie wartości odżywczej żywności i satysfakcji z niej. Nie dziel żywności na superżywność i trucizny, ale na żywność częstą i okazjonalną.
Czasami zadaj sobie pytanie przed zjedzeniem, zwłaszcza żywności, którą jesz więcej niż planowałaś/eś: W jakim stanie jest moje ciało i umysł? Skąd bierze się ta chęć jedzenia? Gdzie znajduje to odzwierciedlenie w moim ciele? Czy jestem głodna/y fizycznie, czy bardziej emocjonalnie? Skąd mam to wiedzieć? Ten rodzaj refleksji może prowadzić do podjęcia aktywności innej niż jedzenie. Możesz zdać sobie sprawę, że choć czekolada może złagodzić gniew po kłótni z ukochaną osobą, to szkoda nie zająć się źródłem problemu – dlaczego w ogóle doszło do kłótni. Albo, że zmęczenie pracą po powrocie do domu można rozwiązać czymś innym niż słodycze.
Autorka: dr Iva Malkova, psycholożka
foto: cz.depositphotos.com
Gdy ktoś się trochę bardziej zaczyna interesować żywieniem, to zauważy, że w tym kontekście o białkach się bardzo często mówi i je wychwala.
I oczywiście słusznie…
Kontynuuj czytanie 21.11.2022
Aby w zdrowy sposób zredukować masę ciała w odpowiedni sposób, pożądane jest włączenie regularnych ćwiczeń fizycznych, a nie tylko poleganie na modyfikacji diety.
Zaobserwowałam u moich pacjentów, że taką regularną i zrównoważoną aktywnością fizyczną dla szerokiego grona osób może być „zwykły” spacer (najlepiej uzupełniony o wzmacnianie organizmu i kształtowanie masy mięśniowej). Nawet jeśli na dworze jest już zimno, to energiczny spacer ma tę ogromną zaletę, że można go uprawiać zupełnie niezależnie od pory roku i (prawie) pogody przez cały rok.
Kontynuuj czytanie 18.11.2024
…czyli szybki trening przy biurku.
Nie ma dziś wątpliwości, że siedzący tryb życia może poważnie zaszkodzić naszemu zdrowiu i samopoczuciu. Na szczęście, nawet w pracy, wykonując proste ćwiczenia przy biurku, możemy znacząco poprawić kondycję naszego organizmu. Poniżej znajdziesz kilka łatwych ćwiczeń, które Ci w tym pomogą!
Kontynuuj czytanie 11.11.2024
Internet jest rzeczą boską. W ciągu kilku sekund możemy znaleźć wszystko, co chcemy wiedzieć o jedzeniu.
A może nawet więcej, niż potrzebujemy lub chcemy wiedzieć.
Kontynuuj czytanie 7.11.2024
Lumbago, znany wielu z nas ból dolnej części kręgosłupa, dotyka coraz większą liczbę osób, stając się jednym z najpowszechniejszych problemów zdrowotnych. Ból w odcinku lędźwiowym może utrudniać codzienne funkcjonowanie, pracę, a nawet sen. W wielu przypadkach występuje przewlekle i znacząco obniża jakość życia. Czy lumbago to efekt naszego stylu życia? A może to nieunikniona konsekwencja starzenia się? Jak można temu zapobiec i jak sobie radzić, gdy już wystąpi?
Kontynuuj czytanie 4.11.2024
Niezależnie od tego, czy Twoim celem jest utrata wagi, poprawa ciśnienia krwi, obniżenie poziomu cholesterolu, zwiększenie masy mięśniowej, więcej energii czy po prostu zdrowsze odżywianie, jedno jest pewne – Twój sukces zaczyna się w sklepie spożywczym, w którym robisz zakupy.
To właśnie tam zaczynasz decydować o tym, czy osiągniesz swoje cele, ponieważ to, co kupujesz, przekłada się na Twoją dietę.
Kontynuuj czytanie 31.10.2024