Błonnik – skąd go brać
Błonnik jest tym drugim problematycznym składnikiem (obok białka), które trudno jest początkującym wypełnić w aplikacji Dine4Fit.
Przyjrzyjmy się więc, co z tym można zrobić. Powszechnie wiadomo, że błonnik jest korzystny i że powinniśmy spożywać wystarczającą ilość pokarmów, które go zawierają. Ale oczywiście wszystko ma swoje granice i nie jest dobrze przekraczać wartości określonych przez aplikację. Dzienne spożycie powyżej 35 g (dla osoby dorosłej) może powodować gazy, wzdęcia, skurcze i biegunkę, a nawet wypłukiwanie witamin i minerałów z organizmu.
Jeśli dopiero zaczynasz korzystać z Dine4Fit i nie obserwujesz spożycia błonnika, nie stresuj się, gdy kółeczko nie jest zielone. Dobrym pomysłem jest stopniowe dodawanie błonnika, aby układ trawienny przyzwyczaił się do jego przyjmowania. Pomyśl także o zwiększeniu ilości płynów, błonnik tego wymaga, żeby potem nie było problemów z zaparciami.
Chyba wszyscy wiemy ze szkolnych lat, że dobrym źródłem błonnika są:
- owoce (maliny, jeżyny, gruszki, śliwki…)
- warzywa groszek, brokuły, seler, kapusta, marchew..)
- produkty pełnoziarniste (makarony, ciasta…)
- rośliny strączkowe (fasola, ciecierzyca, groch, soczewica…)
- zboża (żyto, gryka, orkisz, owies, komosa ryżowa, amarantus, kasza bulgur, gryka)
- orzechy i nasiona (nasiona chia, pestki dyni, migdały, nasiona sezamu, orzechy laskowe, orzeszki ziemne, nasiona słonecznika…)
Powinno wystarczyć, jeśli jesz wystarczająco dużo powyższych pokarmów. Jeśli nie, mamy asa w rękawie. Właściwie to kilka, ale wszystko z umiarem.
- PSYLLIUM (może być pite samodzielnie lub zmieszane z jogurtem lub owsianką)
- INULINA (znana głównie z syropu z cykorii)
Istnieją też inne zaskakujące źródła błonnika – patrz punkty poniżej, w których można kliknąć przepisy wykorzystujące te źródła błonnika:
- mąka kokosowa
- kakao
- nasiona chia
- płatki owsiane
- czerwona fasola
- awokado
- drożdże odżywcze
Kilka zasad zdrowego spożywania błonnika
1. błonnik w każdym posiłku
Ta rada ma dwie zalety. Pierwszy – łatwiej zrealizować dzienny cel, drugi – nie będzie problemu z jego trawieniem.
Jak to osiągnąć? W dość prosty sposób. Każdy posiłek powinien zawierać porcję owoców lub warzyw, a to zapewnia określoną ilość błonnika.
2. Wybieraj produkty pełnoziarniste
Mając wybór, warto wybierać produkty pełnoziarniste lub pełnoziarniste – makaron pełnoziarnisty, chleb pełnoziarnisty, bułki, chleb tostowy, tortille, ryż naturalny i wiele innych.
3. Nie należy wyciskać soku ani obierać
Większość błonnika znajduje się w skórkach, mniej w miąższu. Dlatego głupotą jest wyciskanie pomarańczy i pozbawianie się sporej dawki błonnika. Równie niepotrzebne jest obieranie jabłka lub ogórka.
4. Dołącz źródło błonnika do każdego produktu mlecznego
Orzechy, produkty pełnoziarniste, owoce, a nawet syrop z cykorii. Produkty mleczne nie zawierają błonnika, więc zawsze warto coś do nich dodać. Mam też pewność, że będzie to również znacznie lepiej smakować.
5. Unikaj przetworzonej żywności
Przetworzona żywność i dania gotowe są zazwyczaj pozbawione błonnika. Po pierwsze dlatego, że nie utrzymują sytości przez długi czas i wkrótce zjesz kolejną porcję, a po drugie dlatego, że opcje pełnoziarniste są droższe. Zamiast pakowanej białej bagietki kup chleb pełnoziarnisty, szynkę i sałatkę. Z pewnością sprawi to, że twój brzuch będzie szczęśliwszy, a apka się zazieleni.
6. Dużo płynów
Wspominaliśmy już na początku, że błonnik wiąże ze sobą wodę, dlatego ważne jest, aby zwracać uwagę na dużą ilość płynów.
dine4fit.pl
Redakcja
www.dine4fit.pl
5.6.2023
dine4fit.pl
Ciekawe, Różne