Błonnik – skąd go brać
Błonnik jest tym drugim problematycznym składnikiem (obok białka), które trudno jest początkującym wypełnić w aplikacji Dine4Fit.
Przyjrzyjmy się więc, co z tym można zrobić.
Codziennie w drodze do pracy mijam kilka takich trawiastych obszarów, jest też coś w rodzaju małej łąki przy przystanku tramwajowym.
Zastanawiałem się, czy to „tylko” chwasty, czy jednak można by dla tych roślin znaleźć jakieś zastosowanie w kuchni.
Czego nie wiedziałem, to co właściwie te rośliny zawierają, co mogą zaoferować ze zdrowotnego punktu widzenia, i że można w kuchni pracować również ze stokrotkami, babką lancetowatą, jasnotą, koniczyną, podbiałem, kubańskim oregano… z podagrycznikiem i krwawnikiem. Jeśli je dobrze znasz i rozpoznajesz.
Goryczki
Są to substancje o gorzkim smaku, które wspomagają trawienie i zwiększają apetyt. Wspomagają prawidłowe funkcjonowanie wątroby, dróg żółciowych i pęcherzyka żółciowego. Występują w piołunie, cykorii, goryczce, mniszku lekarskim, krwawniku, rumianku, imbirze, chmielu, brukselce, pieprzu i stokrotkach.
Flawonoidy
Są to substancje znane z działania przeciwutleniającego, które mają pozytywny wpływ na naczynia krwionośne (w tym żylaki), serce. Można je znaleźć w lukrecji, mniszku lekarskim, pokrzywie, borówce czarnej, czarnej porzeczce, szałwii, rozmarynie, malwie czy babce lancetowatej.
Glikozydy
Jest ich bardzo dużo, z tych interesujących nas wymieńmy saponiny, które mają pozytywny wpływ na serce, zwiększają odporność i redukują stres, poprawiają wchłanianie cholesterolu. Należą do nich stokrotki, merlina, lebiodka, mniszek lekarski, lukrecja, oczywiście rośliny strączkowe czy szpinak, pory, czosnek i cebula. Naparstnica, konwalia czy miłek oferują glikozydy nasercowe (to oficjalna nazwa) stosowane w arytmii serca.
Olejki eteryczne
Mają działanie dezynfekujące, przeciwbakteryjne i antyseptyczne. Wspomagają apetyt, rozpuszczają śluz, ułatwiają odkrztuszanie, przeciwdziałają wzdęciom jelit, działają relaksująco. Wśród roślin występują w rumianku, bazylii, szałwii, oregano, mięcie, trawie cytrynowej, kwiatach geranium.
Substancje śluzowate
Zapobiegają infekcjom, łagodzą podrażnione błony śluzowe, leczą choroby układu oddechowego. Można je znaleźć na przykład w cebuli i roślinach cebulowych, w ślazie, babce lancetowatej, prawoślazie lekarskim i podbiale pospolitym.
Alicyna
Hamuje wzrost grzybów i pleśni oraz ma działanie przeciwbakteryjne i wirusobójcze, więc działa przeciwko opryszczce, a także niektórym pałeczkom, paciorkowcom i enterokokom. Obniża również ciśnienie krwi. Występuje głównie w roślinach cebulowych (czosnek, pory, cebula), ale także w szczypiorku czy czosnku niedźwiedzim.
Polifenole
Mają działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne i antyseptyczne, a w niektórych przypadkach są nawet stosowane jako antidotum. Występują w największej ilości w kawie i herbacie, roślinach strączkowych, truskawkach i jagodach, ale także w mniszku lekarskim czy pokrzywie.
Ponadto rośliny zielone (tj. pokrzywa, szpinak, mięta, mniszek lekarski, koniczyna, czosnek niedźwiedzi, rukiew wodna itp.) zawierają szereg minerałów (wapń, magnez, żelazo, krzem itp.) oraz witaminy A, C, D, E i B (w tym cholinę). Pokrzywa zawiera kwas krzemowy, który korzystnie wpływa na włosy i paznokcie.
W tym miejscu należy dodać, że zebrane rośliny muszą być wykorzystane w kuchni w ciągu maksymalnie 24 godzin (lub zamrożone), ponieważ wtedy tracą wiele swoich zdrowych substancji. Rośliny te i zioła mogą być wykorzystywane w kuchni na kilka sposobów:
Sposób przygotowania jest zasadniczo podobny dla wszystkich gatunków. Tak jak kroimy szczypiorek lub cebulę dymkę na chleb, możemy zrobić to samo z pokrzywą, chabrem, babką lancetowatą, koniczyną lub krwawnikiem. Podobnie, gdy dodajemy szczypiorek do past lub zup, robimy to samo z innymi chwastami. Pędy podbiału i mniszka lekarskiego można smażyć na maśle przed kwitnieniem. Słyszałem nawet, że młode liście buka są dobre do sałatek (choć nie jest to zioło, ale zaintrygowała mnie ta informacja).
Ponadto z suszonego i prażonego korzenia mniszka lekarskiego można przygotować substytut kawy lub mąkę z mniszka lekarskiego poprzez jego zmielenie. Zielone i jeszcze nierozwinięte pąki mniszka lekarskiego można spożywać na surowo (gdy mają jeszcze słodki smak), a marynując je w occie i soli można przygotować „kapary biedaka”.
Wiele aromatycznych gatunków roślin z grupy jasnotowatych jest używanych jako przyprawy: bazylia, tymianek, oregano, majeranek, szałwia, rozmaryn, szałwia itp.
Jak napisałem we wstępie, nawet Google nie pomoże Ci z roślinami, których nie znasz. Wymieniłem siedem wyników znalezionych przez Google, a sfotografowałem tylko trzy zioła. Kamelia niebieskolistna jest jedną z rzadszych roślin i nie ma żadnego zastosowania. Trzmielina nie jest nawet ziołem, to krzew, w dodatku trujący. Lucerna siewna jest używana jako pasza, na siano, podobnie nostrzyk biały jest rośliną pastewną, która zawiera substancje trujące dla ludzi. Kozieradka byłaby przydatna jako przyprawa, ale u nas rośnie rzadko. W przypadku grochu bulwiastego, bulwy korzeniowe mogą być używane do gotowania, ale w dużych ilościach powodują zaparcia, a nasiona są trujące.
Tak więc jedynym, który mógłby być użyty, byłby farbownik lekarski, który oprócz czerwonego barwnika zawiera dużo witaminy C, taniny, olejków eterycznych itp., więc byłby używany do wzmacniania żołądka, wątroby i śledziony, do oczyszczania krwi, na zapalenie płuc i astmę oraz do łagodzenia stresu. Ale – który z wyników znalezionych przez Google był tym prawdziwym? Jeśli w ogóle był to poprawny wynik.
Autor: Jan Lipšanský, dziennikarz
foto depositphotos.com
Błonnik jest tym drugim problematycznym składnikiem (obok białka), które trudno jest początkującym wypełnić w aplikacji Dine4Fit.
Przyjrzyjmy się więc, co z tym można zrobić.
Kontynuuj czytanie 5.6.2023
Światło. Co sobie wyobrażasz, gdy mówisz światło? Ktoś myśli o kryształowym żyrandolu, ktoś o żarówce, ktoś o słońcu.
Obecnie doświadczamy pory roku, w której brakuje naturalnego światła. Jednak światło dzienne, lub jak kto woli światło słoneczne, jest niezbędne dla zachowania ludzkiego zdrowia, ma działanie antydepresyjne, wpływa na sprawność poznawczą i fizyczną oraz reguluje rytmy okołodobowe – tj. wywołuje naturalną przemianę między aktywnym czuwaniem a snem.
Kontynuuj czytanie 14.11.2024
…czyli szybki trening przy biurku.
Nie ma dziś wątpliwości, że siedzący tryb życia może poważnie zaszkodzić naszemu zdrowiu i samopoczuciu. Na szczęście, nawet w pracy, wykonując proste ćwiczenia przy biurku, możemy znacząco poprawić kondycję naszego organizmu. Poniżej znajdziesz kilka łatwych ćwiczeń, które Ci w tym pomogą!
Kontynuuj czytanie 11.11.2024
Internet jest rzeczą boską. W ciągu kilku sekund możemy znaleźć wszystko, co chcemy wiedzieć o jedzeniu.
A może nawet więcej, niż potrzebujemy lub chcemy wiedzieć.
Kontynuuj czytanie 7.11.2024
Lumbago, znany wielu z nas ból dolnej części kręgosłupa, dotyka coraz większą liczbę osób, stając się jednym z najpowszechniejszych problemów zdrowotnych. Ból w odcinku lędźwiowym może utrudniać codzienne funkcjonowanie, pracę, a nawet sen. W wielu przypadkach występuje przewlekle i znacząco obniża jakość życia. Czy lumbago to efekt naszego stylu życia? A może to nieunikniona konsekwencja starzenia się? Jak można temu zapobiec i jak sobie radzić, gdy już wystąpi?
Kontynuuj czytanie 4.11.2024
Niezależnie od tego, czy Twoim celem jest utrata wagi, poprawa ciśnienia krwi, obniżenie poziomu cholesterolu, zwiększenie masy mięśniowej, więcej energii czy po prostu zdrowsze odżywianie, jedno jest pewne – Twój sukces zaczyna się w sklepie spożywczym, w którym robisz zakupy.
To właśnie tam zaczynasz decydować o tym, czy osiągniesz swoje cele, ponieważ to, co kupujesz, przekłada się na Twoją dietę.
Kontynuuj czytanie 31.10.2024