Zdrowsze wersje tradycyjnych świątecznych przepisów i sylwestrowych przysmaków
Drodzy Czytelnicy, w tym magicznym miesiącu przedstawiam Wam wyjątkowo odmienną koncepcję mojego artykułu.
Wybrałam wskazówki dotyczące przepisów świątecznych – na zdrowe warianty świątecznego pieczenia słonego i słodkiego.
Osobiście jako dietetyczka byłabym zadowolona, gdyby ludzie włączali do okresu świątecznego również przepisy z mniejszym udziałem mąki pszennej, cukru, utwardzonych tłuszczów i wędlin… Dlatego tutaj od mnie macie sprawdzone przepisy, które wykorzystują szeroką gamę interesujących składników, jednocześnie zachowując swoje walory smakowe w duchu „tradycyjnych świąt”.
Pierniczki orkiszowe (ilość na 2 blachy)
- 380 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
- 120 g cukru trzcinowego
- 2 jajka (+ 1 białko do posmarowania)
- 50 g miękkiego masła
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- ½ łyżeczki cynamonu
- skórka z cytryny bio
Ucieramy cukier z masłem, dodajemy jajka, miód, przyprawy, cynamon i skórkę z cytryny. Następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto, które zostawiamy na noc w lodówce. Wykrojone pierniczki pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez około 10 minut w temperaturze 170°C. Po wyjęciu z piekarnika natychmiast smarujemy pierniczki białkiem, aby uzyskać błyszczącą powierzchnię.
Waniliowe rogaliki z mąki żytniej
- 280 g mąki żytniej
- 200 g masła
- 120 g mielonych orzechów włoskich
- 50 g cukru trzcinowego
- 2 łyżki mleka
- szczypta soli
- mąka do podsypania stolnicy
- cukier waniliowy do obtaczania rogalików (opcjonalnie)
W misce mieszamy mąkę z orzechami, cukrem i szczyptą soli. Dodajemy miękkie masło i mleko. Wyrabiamy ciasto, które najlepiej odstawić na kilka godzin do schłodzenia. Następnie z ciasta formujemy rogaliki, które pieczemy na papierze do pieczenia w nagrzanym piekarniku w temperaturze 160°C przez około 8 minut. Po upieczeniu można obtoczyć rogaliki w cukrze (mieszance cukru pudru i waniliowego).
Orzechowe grudki
- 1 szklanka gładkiej mąki żytniej
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 5 łyżek mleka
- 3 łyżki mielonych orzechów włoskich
- 3 łyżki suszonej żurawiny lub rodzynek
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżka kremu z orzechów włoskich (lub innego 100% masła orzechowego)
- mielony cynamon
Wszystkie składniki mieszamy i formujemy małe lub większe ciasteczka. Pieczemy w temperaturze 150°C przez około 25 minut.
Świąteczny piernik bezglutenowy
- 6 jajek domowych
- 6 łyżek kakao
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 6 łyżek daktyli lub miodu
- przyprawa do piernika
- masło i wiórki kokosowe do posmarowania blachy
Ubijamy jajka na pianę. Daktyle (około 8 sztuk), namoczone przez godzinę, miksujemy na pastę, ewentualnie używamy miodu zamiast daktyli. Mieszamy je z pianą jajeczną, a następnie dodajemy skrobię ziemniaczaną, kakao i przyprawę do piernika. Naczynie do pieczenia smarujemy masłem i posypujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto wlewamy do formy i pieczemy przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Chipsy z cukinii
- cukinia
- olej oliwkowy
- sól, pieprz
- starty parmezan
Dokładnie myjemy cukinię i kroimy ją na cienkie plastry przy pomocy noża lub obieraczki do warzyw. Na blasze kładziemy papier do pieczenia i układamy plastry cukinii obok siebie. Smarujemy oliwą z oliwek, solimy i pieprzymy. Następnie pieczemy je powoli w piekarniku w temperaturze 120°C przez około 40 minut. Pod koniec pieczenia posypujemy startym parmezanem.
Mini fit chlebki
- 2 pełnoziarniste bagietki
- pasta z buraków (ser twarogowy zmieszany z 1 startym burakiem, solą, pieprzem i szczyptą startych skórki cytryny z cytryny BIO)
- 200 g wędliny z drobiu pokrojonej w plastry (przynajmniej 92% zawartości mięsa)
- 2 pomidory
- 1 ogórek
- 2 czerwone papryki
- 100 g sera koziego lub fety
- posiekane orzechy włoskie do ozdoby kanapek
Pełnoziarniste bagietki kroimy na plastry, smarujemy pastą i dekorujemy pozostałymi składnikami według uznania.
Pizza z mąki orkiszowej
Ciasto
- 100 g twarogu o niskiej zawartości tłuszczu
- 40 g mąki orkiszowej
- białko
- sól
Wierzch
- świeże pomidory lub sos pomidorowy + przeciśnięty czosnek
- zioła (oregano, bazylia itp.)
- mozzarella, twardy ser, szynka, jajko…
- rukola, roszponka, kukurydza, papryka, cukinia, brokuły, pieczarki itp.
Twaróg dokładnie mieszamy z mąką orkiszową, białkiem i solą. Powstałe ciasto rozkładamy na papierze do pieczenia na blasze. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 200°C. Na ciasto układamy pokrojone w plastry świeże pomidory lub sos pomidorowy, czosnek, posypujemy przyprawami i dodajemy pozostałe składniki według uznania (mozzarella, szynka, pieczarki, rukola itp.). Następnie pieczemy przez kolejne 10 minut.
Muffiny serowe
- 2 jajka
- 100 g mozzarelli
- 100 g cheddara
- 1 mały ser twarogowy (lučina)
- sól
- 6 mniejszych różyczek brokułów/kalafiora lub można użyć suszonych pomidorów, papryki itp.
Ścieramy mozzarellę i cheddara na drobno. Jajka ubijamy i mieszamy z twarogiem i solą, następnie dodajemy starte sery i mieszamy. Gęste ciasto serowe nakładamy łyżką do silikonowych foremek na muffiny, z których łatwo będzie je później wyjąć. Do foremek wkładamy łyżkę ciasta, następnie różyczkę umytego brokuła (lub inną warzywo), którą przykrywamy drugą łyżką ciasta serowego. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez około 20 minut, aż staną się złociste. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Wesołych Świąt, wszystkiego najlepszego w Nowym Roku oraz dużo chęci do działań na rzecz dbania o zdrowie życzy Martina.
Autorka: Martina Rusňáková Korejčková
foto: archiwum autorki i cz.depositphotos.com
dine4fit.pl
Redakcja
www.dine4fit.pl
9.12.2024
dine4fit.pl
Różne