Nika: Moja podróż z Dine4Fit
Jak można zmienić swoje życie o 360° lub nawet o 40 kilogramów w mniej niż trzy lata?
Stosunkowo łatwo.
Wiele osób uwielbia mięso i jajka i nie wyobraża sobie życia bez sera czy twarogu. Dlatego wybierają programy keto/paleo/low carb, które są ostatnio bardzo w modzie.
Przyjrzyjmy się bezpieczeństwu tych wysokobiałkowych diet.
Dieta „mięsożerców” stała się niezwykle popularna w ciągu ostatnich pięciu lat. Jednak takie podejście do jedzenia może negatywnie wpłynąć na zdrowie jelit, a w konsekwencji na funkcjonowanie całego organizmu. Spożycie owoców, roślin strączkowych i czasami warzyw skrobiowych jest często marginalizowane.
Każda dieta/zmiany w diecie w jakiś sposób wpływają na mikroflorę jelitową, czyli mikroorganizmy obecne w przewodzie pokarmowym. Organizmy te odgrywają jednak kluczowe role w organizmie – od wspierania układu odpornościowego i metabolizmu, poprzez promowanie równowagi hormonalnej, regulowanie nastroju, aż po utrzymywanie funkcji mózgu.
Nie chodzi „tylko o trawienie”. Badanie z 2018 r. z udziałem ponad 11 000 osób z czterdziestu pięciu krajów wykazało, że organizm potrzebuje roślin, aby utrzymać dobre zdrowie jelit. Tak więc szeroka gama owoców i warzyw odgrywa nie małą rolę w zdrowym mikrobiomie jelitowym.
Wszyscy wiemy, że warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste, orzechy i rośliny strączkowe dostarczają niezbędnych witamin i minerałów. Z roślicz czerpiemy także błonnik. A błonnik jest niezbędnym składnikiem pożywienia dla zdrowych jelit. Mikroby jelitowe zużywają błonnik, aby wytworzyć krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (SCFA), które pomagają wzmocnić dobre mikroby jelitowe i zwalczać organizmy prowadzące do różnych zapaleń.
Obecność SCFAs pomaga również regulować poziom cukru we krwi, obniżyć poziom cholesterolu i wzmocnić układ odpornościowy. Korzyści te z kolei zmniejszają ryzyko chorób serca, udaru i nowotworów.
Ponieważ w diecie osób odżywiających się głównie produktami odzwierzęcymi brakuje roślin, które (jak wspomniano) są głównym źródłem błonnika, osoby stosujące te diety mogą mieć niższy poziom SCFA. Różnorodność roślin w ich posiłkach jest często prawie „zerowa” (pełna baza to 30 różnych warzyw + inne owoce), co powoduje, że jelita nie rozwijają się tak, jak powinny.
Bądźcie ostrożni! Bardzo polecamy, aby przed rozpoczęciem jakiejkolwiek diety wykonać badania krwi, moczu i ciśnienia. Następnie skonsultuj wyniki ze swoim lekarzem rodzinnym lub, jeszcze lepiej, z terapeutą żywieniowym. Bardzo często okazuje się, że ludzie często nie mają pojęcia, że mają podwyższony poziom cholesterolu, tłuszczu całkowitego czy kwasu moczowego. Dieta zorientowana na białko zwierzęce pogarsza te parametry i w ciągu kilku miesięcy, pomimo dobrych intencji, osoba opuszcza gabinet lekarski z receptą na leki, które będą przyjmować do końca życia. W zdecydowanej większości przypadków zupełnie niepotrzebnie.
Bc. Daubnerová Renata
www.fitarian.cz
foto: designer491/cz.depositphotos.com
Jak można zmienić swoje życie o 360° lub nawet o 40 kilogramów w mniej niż trzy lata?
Stosunkowo łatwo.
Kontynuuj czytanie 24.4.2022
Nie tylko dla sportowców i nie tylko na masę. Białko to fundament Twojej energii, odporności i sprawności – niezależnie od tego, czy masz 25 czy 75 lat. Sprawdź, dlaczego warto zadbać o jego ilość w diecie i jak łatwo możesz to zrobić.
Kontynuuj czytanie 12.5.2025
Uczymy się popełniając błędy. Dotyczy to również planowania menu. Właśnie dlatego usprawniliśmy usuwanie błędnych wpisów w aplikacji Dine4Fit na iOS.
Kontynuuj czytanie 11.3.2025
… czyli efektywna droga do lepszych nawyków żywieniowych.
Nie łamać nowo ustalonego planu żywieniowego i nie popełniać w nim błędów, mieć wystarczająco dużo ruchu, a jednocześnie radzić sobie z pełnymi pośpiechu dniami pełnymi obowiązków zawodowych i rodzinnych… Brzmi jak ogromne wyzwanie.
Kontynuuj czytanie 5.12.2024
Dieta odgrywa ważną rolę w obniżaniu poziomu cholesterolu i zapobieganiu chorobom układu krążenia.
Podwyższony poziom cholesterolu, zwłaszcza LDL („złego” cholesterolu), może prowadzić do powstawania blaszek miażdżycowych, które zwiększają ryzyko chorób serca. Dobrze dobrana dieta może pomóc je zmniejszyć.
Oto kilka podstawowych zaleceń, jak to zrobić.
Kontynuuj czytanie 25.11.2024
Kiedy niesamowita przemiana młodej i sympatycznej Stefki (50 kg w rok!) pojawiła się w naszej czeskojęzycznej grupie w lutym, od razu stało się dla nas jasne, że jej historia może być świetną motywacją dla innych.
Dzięki naszej trenerce Markecie, z którą współpracujemy od dłuższego czasu i która poprowadziła tę matkę uroczych bliźniaków w jej przemianie, możesz teraz przeczytać poniższy tekst. Niech Was wesprze i zmotywuje.
Kontynuuj czytanie 3.5.2024