Droga do zdrowia
i dobrego samopoczucia
App store rating

Droga do zdrowia
i dobrego samopoczucia

Kółeczka w apce: Gdzie ten błonnik? Bez paniki, wyjaśniamy.

Być może zaskakujące, ale w Polsce producenci nie mają obowiązku podawania na opakowaniach żywności zawartości błonnika.  

Mamy na tych opakowaniach do dyspozycji wiele danych odnośnie odżywczych, kJ i kcal na 100 g, skład produktu, konserwanty, witaminy, tłuszcze, węglowodany, białka, sól… Ale żadnych danych o błonniku. I wtedy użytkownicy aplikacji Dine4Fit mogą być często zdezorientowani.

Nie ma się czym martwić, powodem jest tylko to, że producenci nie muszą ilości błonnika podawać. Jednak ten błonnik w żywności cały czas jest. Przyjrzyj się obrazkowi poniżej. Oba dzienniki mogą być tak samo dobre, jedynie nie wszędzie był podany błonnik. To samo dotyczy wapnia. Pamiętaj, że zawsze możesz sobie w apce wyfiltrować wszystkie produkty, gdzie błonnik został na etykiecie uwzględniony. 

Na początek podstawy

Dla części z Was rzecz oczywista, innym trzeba uzmysłowić. Istnieją dwa rodzaje błonnika: rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Oba są ważne dla naszych organizmów. Rozpuszczalny obniża poziom cholesterolu i reguluje poziom cukru we krwi, nierozpuszczalny oczyszcza jelita, wspomaga trawienie i wydalanie, zapobiega zaparciom.

Ogólnie rzecz biorąc, błonnik pochodzący ze zbóż lub warzyw zmniejsza ryzyko śmierci z powodu chorób serca, udaru lub cukrzycy typu 2, a także zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.

Warzywa, zboża, rośliny strączkowe, ryż i orzechy zawierają błonnik. Zgodnie z różnymi zaleceniami zdrowotnymi, powinniśmy przyjmować od 25 do 30 gramów błonnika dziennie. Oczywiście zależy to od tego, czy jesteś kobietą czy mężczyzną (ZDS jest niższe dla kobiet, około 21 gramów), a także od tego, ile masz lat (mężczyźni po pięćdziesiątce powinni spożywać około 35 gramów błonnika dziennie). Dzieci i nastolatki potrzebują tylko 15 gramów.

  • Większa zawartość błonnika w diecie sprawi, że będziesz dłużej odczuwać sytość, więc nie będziesz tak często sięgać po jedzenie.

Praktyka

To wszystko jest bardzo ładną teorią, ale w praktyce jest bardzo trudne do wdrożenia. Zanim przyjrzymy się, jak mogłaby wyglądać teoretyczna dieta ze zbilansowaną zawartością błonnika, trzeba przyznać, że jeszcze trudniej jest wymyślić dietę ze zbilansowaną wartością wszystkich niezbędnych wskaźników – kalorii, tłuszczów, soli, cukrów, witamin, białek.

Nadal jest aktualne, że złotym środkiem jest to, że nie należy przesadzać z niczym w jedną czy drugą stronę i utrzymywać dietę na tyle zróżnicowaną, aby zawierała mięso, ryby, warzywa, rośliny strączkowe, zboża, grzyby, owoce, jaja, nabiał itp. w rozsądnych i zrównoważonych proporcjach.

Dlatego poniższy spis przyjmij jako niewiążącą opcję czy podpowiedź. Zapewne trudno by Ci było jeść codziennie płatki owsiane czy fasolę. Jeśli zdecydujesz się zwiększyć spożycie błonnika, zacznij powoli, stopniowo i nie wszystko na raz, tak aby Twój organizm, a zwłaszcza jelita, mogły się do niego przyzwyczaić. Dobrze jest również pić dużo wody
(i unikać soków, które blokują działanie błonnika).

I zdecydowanie nie sięgaj po suplementy diety, bo one nie mają takiej skuteczności. Jeśli spojrzeć na poniższy spis, to i tak jest z czego wybierać.

Zestawienie produktów spożywczych zawierających błonnik:

  • Puszka ciecierzycy (240 g) = 29 g
  • Puszka czerwonej fasoli (240 g) = ok. 20 g
  • Porcja (150 g) ugotowanej czerwonej soczewicy = 12 g
  • Porcja (150 g) ugotowanego makaronu pełnoziarnistego = 12 g
  • Placek żytni razowy = 12 g
  • 100 g suszonych śliwek = 12 g
  • 100 g nasion słonecznika = 10 g
  • miseczka owsianki (150 g) = 9 g
  • gotowana czarna fasola (200 g) = 7 g
  • porcja (150 g) brązowego, pełnoziarnistego, gotowanego ryżu = 7 g
  • porcja (150 g) ugotowanej brukselki = 6 g
  • 1 gruszka = 5 g
  • porcja (150 g) kaszy grochowej = 5 g
  • rogal pełnoziarnisty = 5 g
  • 1 pomarańcza = 5 g
  • 2 łyżeczki nasion chia = 4 g
  • porcja (150 g) gotowanego słodkiego ziemniaka = 4 g
  • 1 jabłko = 3-4 g
  • porcja (150 g) ugotowanej kaszy manny = 3 g
  • porcja (150 g) gotowanych ziemniaków = 2 g
  • 2 kawałki ciemnej, 90% czekolady = 2 g
  • porcja (150 g) gotowanych jaj = 2 g
  • 1 awokado (bez pestek) = 2 g
  • 1 banan = 2 g
  • garść malin = 2 g
  • porcja (150 g) ugotowanego makaronu = 2 g
  • 1 łyżeczka kakao = 2 g
  • 1 łyżeczka przyprawy curry = 2 g
  • 10 g migdałów = 1 g
  • garść orzechów włoskich = 1 g
  • bułka biała = 1 g
  • 1 espresso (kawa arabica) = 1 g
  • wątróbka z kurczaka na cebuli (150 g) = 0,5 g
  • porcja (150 g) ugotowanego białego ryżu = 0,5 g
  • 1 pomidor = 0,5 g

Autor: Jan Lipšanský

Interesuje Cię co jesz i jak żyjesz? Może Cię zainteresować także to:

dine4fit.pl

Redakcja
www.dine4fit.pl

24.1.2022 dine4fit.pl Ciekawe, Korzystanie z Dine4Fit, Różne

Z archiwum

Jak delektować się jedzeniem nawet podczas odchudzania

Dziś emocje odgrywają główną rolę w podejmowaniu wobec ogromnej oferty produktów decyzji o tym, ile, co, dlaczego i jak jeść. Jak przekonać ludzi, że ważne jest nie tylko to, co jedzą, ale także dlaczego jedzą i jak jedzą?

Ważne jest, aby nauczyć się nie postrzegać jedzenia jako narzędzia do rozwiązywania problemów, które w ogóle nie są z nim związane.

W ekstremalnych przypadkach pomocna może być psychoterapia poznawczo-behawioralna, która uczy, jak pracować z myśleniem, emocjami i zachowaniem. To długa droga, ale możesz spróbować uświadomić sobie i zmienić kilka kluczowych rzeczy już teraz.

Kontynuuj czytanie 11.4.2024

Powiązane artykuły

Chodzenie to najkorzystniejsza całoroczna aktywność fizyczna

Aby w zdrowy sposób zredukować masę ciała w odpowiedni sposób, pożądane jest włączenie regularnych ćwiczeń fizycznych, a nie tylko poleganie na modyfikacji diety.

Zaobserwowałam u moich pacjentów, że taką regularną i zrównoważoną aktywnością fizyczną dla szerokiego grona osób może być „zwykły” spacer (najlepiej uzupełniony o wzmacnianie organizmu i kształtowanie masy mięśniowej). Nawet jeśli na dworze jest już zimno, to energiczny spacer ma tę ogromną zaletę, że można go uprawiać zupełnie niezależnie od pory roku i (prawie) pogody przez cały rok.

Kontynuuj czytanie 18.11.2024

Ćwiczenia w biurze…

…czyli szybki trening przy biurku.

Nie ma dziś wątpliwości, że siedzący tryb życia może poważnie zaszkodzić naszemu zdrowiu i samopoczuciu. Na szczęście, nawet w pracy, wykonując proste ćwiczenia przy biurku, możemy znacząco poprawić kondycję naszego organizmu. Poniżej znajdziesz kilka łatwych ćwiczeń, które Ci w tym pomogą!

Kontynuuj czytanie 11.11.2024

Jak poruszać się po Internecie w chaosie informacji dotyczącym odchudzania i ćwiczeń?

Internet jest rzeczą boską. W ciągu kilku sekund możemy znaleźć wszystko, co chcemy wiedzieć o jedzeniu.

A może nawet więcej, niż potrzebujemy lub chcemy wiedzieć.

Kontynuuj czytanie 7.11.2024

Lumbago – to już choroba cywilizacyjna

Lumbago, znany wielu z nas ból dolnej części kręgosłupa, dotyka coraz większą liczbę osób, stając się jednym z najpowszechniejszych problemów zdrowotnych. Ból w odcinku lędźwiowym może utrudniać codzienne funkcjonowanie, pracę, a nawet sen. W wielu przypadkach występuje przewlekle i znacząco obniża jakość życia. Czy lumbago to efekt naszego stylu życia? A może to nieunikniona konsekwencja starzenia się? Jak można temu zapobiec i jak sobie radzić, gdy już wystąpi?

Kontynuuj czytanie 4.11.2024

Odchudzanie zaczyna się w sklepie

Niezależnie od tego, czy Twoim celem jest utrata wagi, poprawa ciśnienia krwi, obniżenie poziomu cholesterolu, zwiększenie masy mięśniowej, więcej energii czy po prostu zdrowsze odżywianie, jedno jest pewne – Twój sukces zaczyna się w sklepie spożywczym, w którym robisz zakupy.

To właśnie tam zaczynasz decydować o tym, czy osiągniesz swoje cele, ponieważ to, co kupujesz, przekłada się na Twoją dietę.

Kontynuuj czytanie 31.10.2024

Dostępne wszędzie tam, gdzie ich potrzebujesz

Tabele kalorii są dostępne w Internecie, na telefonie, tablecie i smartwatchach, takich jak Garmin i Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner