Czy istnieją jakieś zasady tworzenia odpowiedniej diety?
Czy może po prostu wystarczy, że uzupełniam dzienne spożycie każdego składnika odżywczego i jest dobrze?
Dość często zastanawiamy się jak zaplanować naszą dietę, aby wszystko było zielone. Oznacza to upewnienie się, że otrzymujemy odpowiednią ilość białka, węglowodanów, tłuszczu i błonnika w ciągu dnia. Wszyscy zwracamy uwagę głównie na ilości i liczby.
Aby lepiej wszystko zrozumieć, weźmy nieco bardziej skrajny przykład. Przykładowo, ktoś może zjeść 300 gramów frytek i smażonego sera, wypić pół litra słodkiej lemoniady, a wieczorem gałkę lodów i latte. Skrupulatnie zapisuje to wszystko w aplikacji Dine4Fit i wychodzą mu zielone kółka, więc w 100% pokrywa swoje dzienne zapotrzebowanie. Chociaż podejrzewamy, że nie tak wygląda zbilansowana dieta, ta osoba może być nadal zadowolona, ponieważ kółeczka zmieniają kolor na zielony.
Ale zasadą zdrowego odżywiania jest oczywiście to, aby jeść regularnie i przede wszystkim dobrze.
Dietę planujemy precyzyjnie, aby mieć pewność, że przyjmujemy nie tylko wystarczającą ilość makroskładników, ale przede wszystkim z jakościowych źródeł. Prawdopodobnie węglowodany ze smażonych chipsów nie będą tak odżywcze jak te z gotowanych ziemniaków czy kuskusu. Białko z kawy latte nie będzie takie samo jak z pieczonego twarogu na przekąskę. Oczywiście to tylko ilustratywny przykład, nie ma potrzeby argumentować, że w takim „horrorze” kółka i tak nie byłyby zielone.
Przy planowaniu musimy uważać nie tylko na ilość, ale również na to, jakie pokarmy będziemy spożywać. Musimy szukać źródeł jakości i łączyć pokarmy, które pomogą nam osiągnąć dzienne spożycie kalorii.
Czesi mają nawet do tego taki sprytny talerz
Ale uwaga. Nie chodzi o to, żeby nie zjeść sobie tych frytek, tylko o to, żeby myśleć o tym, że nie jest to idealne rozwiązanie. Smaki trzeba zmieniać, a kubki smakowe zaspokajać. Masz się cieszyć jedzeniem i cieszyć się życiem. Przy zapisywaniu do apki mogę dodać cokolwiek, na co mam ochotę, ale muszę to z głową rozłożyć i połączyć z innymi pokarmami.
Jeśli mam ochotę na smażony ser, mogę też pomyśleć o zdrowszym sposobie jego przygotowania niż tradycyjny. Wykorzystam pieczenie w piekarniku lub frytkownicę z gorącym powietrzem. Jeśli mam ochotę na lody, to na pewno wybiorę dobrą porę na ich zjedzenie, a nie w nocy przed pójściem spać. Do frytek wezmę mięso z indyka, bardzo bogate w białko. Staram się też nie jeść tych wszystkich rzeczy jednego dnia, tylko rozłożyć je na dłuższy czas.
W reżimie redukcyjnym staram się wtedy zaplanować dietę znacznie bardziej wyrafinowaną i wyszukaną niż w reżimie podtrzymującym.
Jeśli ułożysz najlepszą dietę, ale nie poświęcisz jej czasu lub nie będziesz jeść regularnie, to niezależnie od składników, nie poprawisz w sobie niczego. Dzięki aplikacji Dine4Fit, nie tylko zobaczysz ilość, dzienne spożycie i potrzebne gramy składników odżywczych, które przyjmujesz, ale także z czego otrzymujesz każdy składnik odżywczy. Ważne jest, aby nauczyć się jeść produkty i przygotowywać posiłki, które dadzą mi przyjemność pod względem smakowym, wizualnym i nadal będą miały wartość odżywczą.
Autorka: Hellča Vávrová, dietetyczka zdjęcia: autorki i depositphotos.cz
Zacznij z apką i przekonaj się, że to fajna sprawa. Dodatkowo przyda Ci się jeszcze grupa wsparcia. Dołącz do nas:
Mam dla Was jedną naprawdę skuteczną (i wypróbowaną na setkach pacjentów) wskazówkę, która moim zdaniem jest przy odchudzaniu kluczowa. Właściwie nie tylko przy odchudzaniu!
Ponadto, jeśli ktoś chce jeść zdrowiej i bardziej zrównoważenie lub po prostu utrzymać dobrą sylwetkę, ten element, który wskażę, znajduje się na szczycie zaleceń.
Kiedy mówimy o odchudzaniu, większości z nas od razu przychodzi na myśl ładniejsza sylwetka i lepsze zdrowie. I słusznie – to jedne z głównych powodów, dla których zaczynamy zmieniać styl życia.
Ale zdrowe odchudzanie to coś więcej niż tylko wygląd i wyniki badań. To proces, który wpływa na wiele innych obszarów naszego codziennego funkcjonowania – często takich, których na początku nawet nie bierzemy pod uwagę.
Aplikację Dine4Fit po raz pierwszy pobrałam na telefon w 2012 roku, kiedy mój chłopak (obecnie mąż) wyjechał służbowo do Szwecji, a ja postanowiłam na dobre zmienić swoje „ciało”.
Jasne, każdy z nas najchętniej widziałby efekty od razu. Ale trzeba sobie uświadomić, że do obecnej wagi też nie doszliśmy z dnia na dzień. Więc w drugą stronę też to nie pójdzie tak szybko.
Nie tylko dla sportowców i nie tylko na masę. Białko to fundament Twojej energii, odporności i sprawności – niezależnie od tego, czy masz 25 czy 75 lat. Sprawdź, dlaczego warto zadbać o jego ilość w diecie i jak łatwo możesz to zrobić.
Odchudzanie rozumiane wyłącznie jako chwilowy „zryw” nie tylko skazuje nas na efekt jo‑jo, ale również pozbawia wartości edukacyjnej całego procesu. Tymczasem prawdziwa transformacja polega na wprowadzeniu zmian, które towarzyszyć będą nam przez całe życie – od sposobu, w jaki komponujemy posiłki, aż po to, w jakim otoczeniu spędzamy czas i jak korzystamy z wsparcia bliskich.