Cukrzyca ciążowa zagraża także młodym, szczupłym i wysportowanym kobietom
Cukrzyca ciążowa dotyczy około 5% kobiet ciężarnych w Polsce.
Podczas gdy cukrzyca typu 2 jest często kojarzona z otyłością i niezdrowym stylem życia, cukrzyca ciążowa (gestational diabetes = GD) jest spowodowana głównie przez hormony ciążowe, a więc dotyczy wszystkich kobiet w ciąży – nawet młodych, szczupłych, wysportowanych, wegetarianek, weganek, osób odżywiających się niskowęglowodanowo…
Rozpoznanie cukrzycy ciążowej
W Polsce mamy szczęście, że dostępne są powszechne badania przesiewowe kobiet w ciąży, ponieważ konsekwencje nieleczonej cukrzycy ciążowej mogą być niebezpieczne zarówno dla matki, jak i dziecka.
Wszystkie kobiety w ciąży przechodzą rutynowe pobieranie krwi, w tym glukozy na czczo (cukru we krwi) między 24 a 28 tygodniem ciąży. Jeśli wyniki będą powyżej granicy (5,1 mmol/l lub więcej), należy powtórzyć badanie krwi – jeśli ponownie będzie ono powyżej granicy, ciężarna ma potwierdzoną cukrzycę ciążową. Po negatywnym drugim odczycie należy wykonać oGTT (odczyt na czczo, wypicie roztworu 75 gramów glukozy rozpuszczonej w wodzie z kontrolnymi odczytami po 60 i 120 minutach) w celu potwierdzenia lub obalenia diagnozy.
Większość ciężarnych bez problemu przechodzi pierwsze badania, dlatego na oGTT trzeba poczekać do 24-28 tygodnia ciąży. Zakres ten jest ustalany ze względu na zwiększony wpływ hormonów ciążowych, dlatego to właśnie w tym okresie istnieje największe prawdopodobieństwo ujawnienia się cukrzycy ciążowej. Przez co najmniej 3 dni przed badaniem jedz jak zwykle, czyli nie stosuj żadnej diety, jak to się czasem głupio radzi „żeby test wyszedł dobrze” – nie interesuje Cię przecież fałszywie negatywny wynik testu, tylko poznanie, jaka jest rzeczywistość i zapewnienie w ten sposób odpowiednich warunków do wzrostu i rozwoju dziecka. Na mediach społecznościowych widzimy odrzucanie oGTT i straszenie o jego (nie)bezpieczeństwo. Pobór glukozy podczas oGTT jest podobny do poboru glukozy podczas picia słodkiej kawy i dwóch deserów, więc nie ma powodów do obaw.
Zawsze należy upewnić się, że badanie zostało wykonane prawidłowo – musi być pobrane z krwi żylnej (nie z palca), a odbiory po 1 i 2 godzinne muszą być wykonane w terminie. Podczas badania nie należy nigdzie wychodzić (można jedynie do toalety, nie na zakupy), ale można wypić do 250 ml czystej wody, czego niektóre miejsca niepotrzebnie zabraniają. Zabierz ze sobą coś do czytania lub naładowany telefon komórkowy.
Zawsze pytaj o konkretne wartości, które uzyskasz na teście. Niektórzy ginekolodzy i, co zaskakujące, diabetolodzy mają tendencję do zaniżania nieznacznie przekroczonych wartości granicznych (są to: 5,1 na czczo, 10,0 po 1 godzinie i 8,5 po 2 godzinach, wszystkio w mmol/l). Ale nie ma czegoś takiego jak „łagodna” cukrzyca. Rozwiązanie jest takie samo dla wszystkich – modyfikacja diety i ćwiczenia w granicach zdrowia. Jeśli środki reżimowe nie są wystarczające, należy zastosować leki (insulinę lub metforminę, lub kombinację) zgodnie z ustaleniami lekarza. Nie traktuj konieczności przyjmowania leków jako porażki dla diety, Twój organizm po prostu potrzebuje pomocy, aby sprostać wymaganiom ciąży.
Dieta
Generalnie w ciąży nie stosujemy żadnych diet, ale dieta w przypadku cukrzycy ciążowej jest wyjątkiem. Zaleca się przyjmowanie maksymalnie 200 gramów węglowodanów dziennie (podzielonych na 5 – 6 porcji dziennych) oraz odpowiednią ilość kalorii uwzględniającą aktualny stan zdrowia. Nie wolno Ci głodować! Głodówka może doprowadzić do ketozy pokarmowej, która nie jest bezpieczna dla dziecka.
Nie ma potrzeby, aby całkowicie pomijać węglowodany. Zmniejszone spożycie węglowodanów można zrekompensować poprzez zwiększenie ilości białka i odpowiednich tłuszczów. Skonsultuj się z dietetykiem, aby obliczyć prawidłowe zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Musi on wziąć pod uwagę nie tylko Twoją wagę, wzrost i wiek, ale przede wszystkim Twój stan zdrowia – fakt, że chorujesz na cukrzycę ciążową i jesteś w ciąży – tego konwencjonalne kalkulatory internetowe nie potrafią.
- Zalecane wartości odżywcze możesz potem wprowadzić do aplikacji Dine4Fit, aby lepiej kontrolować dzienne spożycie.
Możesz również zaplanować swoją dietę i dostosować skład posiłków oraz wielkość porcji. Na początku dobrze jest ważyć swoje jedzenie, ale wkrótce nabierzesz wprawy i będziesz mogła tek krok pomijać.
To nic złego, jeśli kobieta w ciąży doświadcza utraty wagi w pierwszych dniach diety, zwłaszcza jeśli zmiana sposobu odżywiania jest znacząca. Dopóki łożysko i pępowina są zdrowe, dziecko zawsze będzie otrzymywało wszystkie potrzebne mu składniki odżywcze z krwi matki, a prawidłowo skomponowana dieta GD nie będzie stanowiła dla niego zagrożenia. Ta dieta nie może uwzględniać żadnych różnic w szacowaniu wielkości płodu!
Odpowiednia żywność
W diecie sprawdzają się produkty bez dodatku cukru i słodzików. Uwaga – cukier może być ukryty w składnikach żywności pod innymi nazwami np. dekstroza, maltodekstryna, sacharoza, syrop różnego pochodzenia i inne. W ciąży nie zaleca się stosowania słodzików, ponieważ nie znamy ryzyka wpływu spożywania słodzików na nienarodzone dziecko, po prostu nie znamy bezpiecznej granicy.
Do odpowiednich pokarmów należą warzywa, rośliny strączkowe, mięso i ryby, jaja, mleko i niesmaczne produkty mleczne, sery, orzechy i nasiona, zboża i produkty zbożowe, najlepiej pełnoziarniste. Kobiety z cukrzycą ciążową nie muszą obawiać się pełnotłustych produktów mlecznych, ale zaleca się ograniczenie do minimum spożycia wędlin.
Wskazana jest znajomość indeksu glikemicznego produktów spożywczych, aby dokonywać wyborów żywieniowych; na przykład produkty ekstrudowane nie są odpowiednie. Owoce są ograniczone ze względu na dużą zawartość cukru – dzienne spożycie owoców ustalono na około 150 gramów.
Większość reżimu picia kobiet z cukrzycą ciążową składa się ze zwykłej wody oraz niearomatyzowanych herbat owocowych i wybranych herbat ziołowych. Na szczęście obecnie na rynku dostępne są również napoje bez cukru i bez słodzików.
Mierzenie za pomocą glukometru
Pomiary w ramach domowego monitorowania glukozy są integralną częścią leczenia cukrzycy ciążowej. Chociaż nie są one tak dokładne jak pobieranie próbek z żyły, pozwalają na operacyjną weryfikację, które pokarmy i wielkości porcji „przechodzą”, tzn. czy wartości mieszczą się w limicie. U kobiet w ciąży najczęściej mierzy się wartości na czczo, jak w oGTT, a następnie po 1 godzinie lub 2 godzinach (w zależności od tego, z którymi wartościami ciężarna ma problem częściej). Wartości na czczo powinny być mierzone rano, jak najszybciej po przebudzeniu, zawsze po co najmniej 8 godzinach postu. Co ciekawe, niektóre kobiety w ciąży dobrze znoszą dłuższy czas postu, czasem nawet do 11-12 godzin. Jeśli więc niepokoi Cię podwyższony poziom glukozy na czczo, spróbuj pościć przez różną długość czasu, tzn. włączyć lub nie drugą kolację przed snem.
Na początku nie wystarczy mierzyć się 1 – 2 razy w tygodniu, jak można czasem usłyszeć. Najpierw musisz dowiedzieć się, które pokarmy nadmiernie podnoszą poziom cukru we krwi – niektórym przeszkadza ryż, innym chleb – a także, ile każdego z nich uwalniasz. Dopiero wtedy można zmniejszyć częstotliwość pomiarów i sprawdzać losowo lub po nowych posiłkach. Pomiarów nie wykonuje się po to, by uszczęśliwić lekarza lub by nas nie zbeształ, ale po to, by sprawdzić, jak działa dieta i czy nie trzeba jej uzupełnić lekami. Jednocześnie nie trzeba się stresować pomiarami, glukometr jest bardzo przydatnym pomocnikiem.
Okres po porodzie
Dla wielu kobiet w ciąży cukrzyca ciążowa kończy się wraz z porodem, ale nie opłaca się od razu „podnosić cukru”. Organizm matki potrzebuje czasu na regenerację w okresie sześciu tygodni, a nagłe nadmierne spożycie cukru mogłoby np. doprowadzić do rozmnożenia się nieprzyjemnych drożdżaków.
W 30-60% przypadków matka jest zagrożona zachowaniem cukrzycy, najczęściej na poziomie „prediabetes” (niższym niż cukrzyca, ale wyższym niż u osób zdrowych). Dlatego zaleca się regularne sprawdzanie poziomu cukru po urodzeniu – najpierw na kontrolnym oGTT około 6 miesięcy po urodzeniu, a następnie co najmniej co rok, przyjmując wartości na czczo i hemoglobinę glikowaną, czyli tzw. długi cukier.
Zapobieganie cukrzycy u matki polega na stosowaniu racjonalnej diety i utrzymaniu sprawności fizycznej poprzez ruch. Dlatego zaleca się ograniczenie cukru dodanego, nie przejadanie się i odpowiednie, zbilansowane spożycie białka, węglowodanów i tłuszczów. W przypadku otyłości zalecana jest redukcja masy ciała, ale w przypadku karmienia piersią odchudzanie należy przeprowadzać ostrożnie.
Autorka: Lucie Guilleminot, dietetyczka
foto: cz.depositphotos.cz
dine4fit.pl
Redakcja
www.dine4fit.pl
15.12.2022
dine4fit.pl
Ciekawe, Diety odchudzające, Różne