Droga do zdrowia
i dobrego samopoczucia
App store rating

Droga do zdrowia
i dobrego samopoczucia

Jak wybrać ten najbardziej odpowiedni biały jogurt

Jogurt jest znany od pradawnych czasów nie tylko jako produkt spożywczy, ale również jako środek leczniczy do użytku zewnętrznego – na przykład na lekkie oparzenia lub jako środek odżywczy dla skóry (można go wypróbować również w formie maseczki na twarz).

Na wstępie muszę powiedzieć, że jogurt jest moim ulubionym produktem spożywczym i wierzę, że po przeczytaniu artykułu zrozumiecie, dlaczego tak jest. I zaczniecie go również częściej włączać do swojej diety.

Czym jest biały jogurt?

Jeśli chodzi o skład białego jogurtu, to jest on wytwarzany jedynie z mleka i kultur jogurtowych (bakterii – bifidobakterii, lactobacillus…). Biały jogurt nie zawiera żadnych dodanych cukrów, owoców ani substancji aromatyzujących. Ma delikatną, kremową konsystencję i lekko kwaśny smak, który jest wynikiem fermentacji laktozy (cukru mlecznego) przez dodane bakterie.
Zgodnie z przepisami, jogurt jest definiowany jako kwaśny produkt mleczny uzyskiwany w wyniku kwaszenia (fermentacji) mleka, śmietany, maślanki lub ich mieszaniny za pomocą dwóch żywych mikroorganizmów. Są to Streptococcus salivarius subsp. thermophilus oraz Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus.
Biały jogurt można polecić do spożycia każdemu, komu smakuje i kto nie ma problemów z trawieniem cukru mlecznego (laktozy), białek mlecznych ani nie cierpi na inne specyficzne dolegliwości, które wykluczają tę potrawę z diety (na przykład ostre zapalenie jelit).

Wersja bez laktozy

W dzisiejszych czasach można już bardzo łatwo kupić biały jogurt „bez laktozy”, który w swoim składzie jest wzbogacony o enzym laktazę, dzięki czemu taki jogurt mogą bez problemu spożywać także osoby z nietolerancją laktozy.
Intermezzo: Nietolerancja laktozy vs. alergia na białko mleka
  • Tutaj uwaga, aby nie dochodziło do nieporozumień – nie mylić mlecznego cukru (laktozy) z białkami mleka.
  • Jogurt biały „bez laktozy” będzie odpowiedni dla osób z nietolerancją laktozy, ale nie dla osób uczulonych na białko mleka krowiego (CMP). W tym przypadku jogurt bez laktozy prawdopodobnie nie pomoże.

Co warto docenić w białym jogurcie, jeśli chodzi o nasze zdrowie i dietę?

  • Jogurt jest cennym źródłem wapnia dla naszych kości, zębów i mięśni – kubeczek (150 g) białego jogurtu zawiera około 200 mg, co stanowi ¼ średniego minimalnego zalecanego dziennego spożycia (800 mg).
  • Jogurt biały zawiera kompletne białko, którego potrzebujemy do wzrostu ciała, budowy mięśni, odporności organizmu, produkcji hormonów i enzymów oraz ogólnego rozwoju ciała.
  • Kultury probiotyczne i jogurtowe mają korzystny wpływ na wyściółkę jelita. Nasze jelito jest jednym z najważniejszych narządów, w którym znajdują się komórki odpornościowe ważne dla obrony organizmu. Kultury te wspierają równowagę między bakteriami w jelitach.
  • Biały jogurt jest odpowiedni po zażyciu antybiotyków w celu zrównoważenia mikroflory jelitowej.
  • Jest to również odpowiednia codzienna dieta redukcyjna dla kobiet karmiących piersią, diabetyków, sportowców, dzieci i osób starszych.
  • Jest to żywność, która przy dobrej tolerancji może być włączona do diety każdego dnia.

Kupując biały jogurt, zwracamy uwagę na następujące kryteria wyboru

  • Jogurt biały powinien składać się z mleka i kultury jogurtowej. Niektóre białe jogurty zawierają również inne odpowiednie bifidobakterie i pałeczki kwasu mlekowego. Jogurty dojrzewające bezpośrednio w kubku lub słoiku są również smaczne.
  • Z żywieniowego punktu widzenia odpowiednie są jogurty o zawartości tłuszczu do 4%. Kremowe jogurty są bardzo smaczne, ale należy pamiętać, że zawierają również 10% tłuszczu zwierzęcego lub więcej na 100 g. Kubek 150 g jogurtu może zawierać około 15 g.
  • Jeśli znajdziesz jogurt z innymi składnikami, takimi jak sztuczne słodziki, syrop glukozowo-fruktozowy, barwniki lub różne rodzaje skrobi (modyfikowane itp.), zostaw go na półce. Nie jest to jogurt wysokiej jakości.
  • Uważaj również na jogurty owocowe. Jogurt owocowy zawiera średnio około 12 g cukrów na 100 g. Jeśli zjesz 150 g jogurtu owocowego, otrzymasz 18 g cukru (z czego około 7 g to cukier mleczny – laktoza, pozostałe 11 g to cukier dodany). To co najmniej 2 – 2,5 kostki cukru!). Jeśli masz ochotę na owocowy lub słodki jogurt, kup jogurt biały i dodaj do niego świeże owoce lub łyżeczkę gorzkiego kakao, prawdziwą wanilię, domowy dżem, łyżkę syropu klonowego. Zaoszczędzisz sobie bezużyteczności w organizmie, ale także pieniędzy w portfelu.
  • Uważaj na produkty oznaczone jako „deser jogurtowy”, „jogurt smakowy” lub jogurt z dodatkiem różnych kulek, chipsów itp. Nie ma to już nic wspólnego z jogurtem wysokiej jakości! Zawsze czytaj składniki, a nie tylko wartości odżywcze!
  • Jeśli to możliwe, preferuj jogurt wyprodukowany z mleka pochodzącego od krów karmionych trawą lub z gospodarstw ekologicznych. Ich mleko ma lepszy skład tłuszczu (zwykle zawiera więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3).
  • Białe jogurty wiejskie są bardzo dobre, ponieważ mają charakterystyczny smak. Są one często wytwarzane przy użyciu tradycyjnych metod i świeżego mleka, co oznacza, że nie są poddawane obróbce cieplnej tak jak jogurty produkowane przemysłowo. Przyczynia się to do ich krótszego okresu przydatności do spożycia, który zwykle wynosi od kilku dni do tygodnia. Po tym czasie mogą zacząć się psuć z powodu naturalnego rozwoju mikroorganizmów. Nie należy więc oczekiwać, że jogurt farmerski przetrwa w lodówce kilka tygodni, tak jak jogurt z supermarketu.
  • Jeśli wolisz gęstszy jogurt o wyższej zawartości białka, poszukaj jogurtów oznaczonych jako „greckie”. Jogurty te są gęstsze ze względu na proces usuwania serwatki. Jednak ich skład nie różni się zasadniczo.

Różnica między jogurtem białym, jogurtem greckim, jogurtem „w stylu greckim” i skyrem

Biały jogurt

Jogurt, jaki znamy w naszym pojęciu „środkowowschodniej Europy”. Jest kremowy, miękki i ma stałą ilość białka (+- 4 g) i węglowodanów (+- 4,5 g) na 100 g, ale o różnej zawartości tłuszczu (3,5%, 10% itd.).

Jogurt grecki

Jest to gęsty, wysokobiałkowy jogurt wytwarzany przez usunięcie serwatki. Zawartość białka waha się od 6 do 10 g/100 g, a zawartość tłuszczu jest różna (0,1%, 1%, 5%, 10%).

Jogurt typu greckiego

Jest on również powszechny w naszych sklepach i jest bardziej przemysłową wersją jogurtu greckiego, który często jest zagęszczany dodatkowymi składnikami, aby naśladować konsystencję prawdziwego jogurtu greckiego.

Skyr

Skyr to żywność podobna do białego jogurtu, ale ma swoje specyficzne cechy. Skyr pochodzi z Islandii i jest zwykle wytwarzany z odtłuszczonego mleka. Mleko jest podgrzewane i fermentowane za pomocą specjalnych bakterii. Serwatka jest następnie usuwana, dzięki czemu skyr jest jeszcze gęstszy niż jogurt grecki. Skyr ma niską zawartość tłuszczu (ok. 0,1 – 0,5 %) i wysoką zawartość białka (ok. 12 g białka na 100 g produktu).

Podsumowując

Jeśli nie masz wskazań medycznych, które uniemożliwiałyby Ci spożywanie białego jogurtu, jogurtu greckiego lub skyr, z pewnością polecam te formy do codziennego spożycia. Są to produkty spożywcze, które można przygotowywać zarówno na słodko (z owocami, orzechami, płatkami…), jak i na słono w postaci dipów lub dodatków do sałatek czy past.
Radzę przyjrzeć się składnikom i pochodzeniu produktu przed spojrzeniem na wartości odżywcze. Są to kluczowe czynniki przy wyborze produktu wysokiej jakości.


Autorka: Martina Rusňáková Korejčková, dietetyczka
foto: cz.depositphotos.com

 

 

 

 

dine4fit.pl

Redakcja
www.dine4fit.pl

20.6.2024 dine4fit.pl Ciekawe, Różne

Z archiwum

Boom na produkty białkowe i przepis na domowe monte

Niezależnie od tego, którą alejką spaceruję w sklepie spożywczym, natrafiam na napisy „high protein” czy „z wysoką zawartością białka”.

Obecnie możemy kupić proteinowe tosty, proteinowy chleb, makaron,  jogurt, budyń, kaszkę, baton, ciasteczko czy wreszcie białkowego shota.

Kontynuuj czytanie 20.4.2023

Powiązane artykuły

Chodzenie to najkorzystniejsza całoroczna aktywność fizyczna

Aby w zdrowy sposób zredukować masę ciała w odpowiedni sposób, pożądane jest włączenie regularnych ćwiczeń fizycznych, a nie tylko poleganie na modyfikacji diety.

Zaobserwowałam u moich pacjentów, że taką regularną i zrównoważoną aktywnością fizyczną dla szerokiego grona osób może być „zwykły” spacer (najlepiej uzupełniony o wzmacnianie organizmu i kształtowanie masy mięśniowej). Nawet jeśli na dworze jest już zimno, to energiczny spacer ma tę ogromną zaletę, że można go uprawiać zupełnie niezależnie od pory roku i (prawie) pogody przez cały rok.

Kontynuuj czytanie 18.11.2024

Ćwiczenia w biurze…

…czyli szybki trening przy biurku.

Nie ma dziś wątpliwości, że siedzący tryb życia może poważnie zaszkodzić naszemu zdrowiu i samopoczuciu. Na szczęście, nawet w pracy, wykonując proste ćwiczenia przy biurku, możemy znacząco poprawić kondycję naszego organizmu. Poniżej znajdziesz kilka łatwych ćwiczeń, które Ci w tym pomogą!

Kontynuuj czytanie 11.11.2024

Jak poruszać się po Internecie w chaosie informacji dotyczącym odchudzania i ćwiczeń?

Internet jest rzeczą boską. W ciągu kilku sekund możemy znaleźć wszystko, co chcemy wiedzieć o jedzeniu.

A może nawet więcej, niż potrzebujemy lub chcemy wiedzieć.

Kontynuuj czytanie 7.11.2024

Lumbago – to już choroba cywilizacyjna

Lumbago, znany wielu z nas ból dolnej części kręgosłupa, dotyka coraz większą liczbę osób, stając się jednym z najpowszechniejszych problemów zdrowotnych. Ból w odcinku lędźwiowym może utrudniać codzienne funkcjonowanie, pracę, a nawet sen. W wielu przypadkach występuje przewlekle i znacząco obniża jakość życia. Czy lumbago to efekt naszego stylu życia? A może to nieunikniona konsekwencja starzenia się? Jak można temu zapobiec i jak sobie radzić, gdy już wystąpi?

Kontynuuj czytanie 4.11.2024

Odchudzanie zaczyna się w sklepie

Niezależnie od tego, czy Twoim celem jest utrata wagi, poprawa ciśnienia krwi, obniżenie poziomu cholesterolu, zwiększenie masy mięśniowej, więcej energii czy po prostu zdrowsze odżywianie, jedno jest pewne – Twój sukces zaczyna się w sklepie spożywczym, w którym robisz zakupy.

To właśnie tam zaczynasz decydować o tym, czy osiągniesz swoje cele, ponieważ to, co kupujesz, przekłada się na Twoją dietę.

Kontynuuj czytanie 31.10.2024

Dostępne wszędzie tam, gdzie ich potrzebujesz

Tabele kalorii są dostępne w Internecie, na telefonie, tablecie i smartwatchach, takich jak Garmin i Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner