Droga do zdrowia
i dobrego samopoczucia
App store rating

Droga do zdrowia
i dobrego samopoczucia

Salsa, dip, pesto, chutney, sosy – jakie są między nimi różnice?

Aromatyzowanie żywności nie kończy się tylko na przyprawach i ziołach, o których pisaliśmy ostatnio. Od czasów starożytnych ludzie aromatyzowali swoje potrawy różnymi mieszankami warzyw, ziół, olejów, miodu, jagód, owoców, mleka, ryb itp.

Podobne mieszanki dały później początek sosom, jakie znamy dzisiaj. I to nie tylko chrzanowe, polędwicowe, pomidorowe, ale też ostre indyjskie, o których też pisaliśmy. Albo te włoskie, jak bolognese.

Na początek trochę historii

Angielskie słowo „dip” oznacza namoczyć coś, zanurzyć coś w czymś. Samo polskie słowo sos jest zniekształceniem francuskiego słowa „sauce”. To francuskie słowo jest pochodną hiszpańskiego słowa salsa. Pochodzi ono od słowa „salsus” (przyprawiony, solony) starożytnych Rzymian.

Najwcześniejsza pisemna wzmianka o sosie znajduje się w ceremoniach chińskiej dynastii Zhou z III wieku p.n.e. Pasta z fasoli chili (lub soi), którą nadal można znaleźć w kuchni syczuańskiej pod nazwą doubanjiang (tou-pan-jiao). Ze starożytnego Rzymu mamy zapisy z II wieku p.n.e. o sosie rybnym zwanym garum, wytwarzanym ze sfermentowanych ryb różnych gatunków (najczęściej sardeli i sardynek, ale także tuńczyka), kminku, kardamonu, kolendry, miodu i kwiatów. Ponieważ jednak nazwa pochodzi od starożytnego greckiego „garos” (mieszanka ryb), jej pochodzenie jest prawdopodobnie znacznie starsze. Jeden z najwcześniejszych przepisów na salsę można znaleźć wśród starożytnych Azteków.

Za twórcę europejskich sosów uważa się François Pierre’a La Varenne’a, który w XVII wieku stworzył sos znany obecnie jako beszamel (mąka stopniowo dodawana do masła i mieszana), który jest następnie podstawą wszystkich innych sosów (w tym wszystkich sosów śmietanowych).

Również z XVII wieku pochodzi inny słynny sos (jeden z pięciu podstawowych francuskich ostrych sosów), brązowy sos hiszpański, lepiej znany jako espagnole. Który, pomimo swojej nazwy, również pochodzi z Francji. Jego podstawa i przygotowanie są zasadniczo podobne do sosu z polędwicy – brązowy bulion, przecier pomidorowy, warzywa korzeniowe (marchew, seler) i cebula.

Inne podstawowe francuskie sosy to demi-glace, velouté, hollandaise i sos pomidorowy. Ale sosy obejmują również majonez, ketchup, musztardę, beszamel, aioli, sos sojowy, worcester, sos rybny, sos barbecue i wiele innych.

Więc co jest czym?

Podstawową cechą wszystkich sosów, dipów, sals i chutney jest to, że nie są one spożywane samodzielnie, a jedynie dodają smaku, kremowości lub poprawiają wygląd innej potrawy. Każdy naród ma różne rodzaje podobnych sosów i „dipów”, w zależności od ilości i przewagi składników oraz metody przetwarzania.

Istnieją płynne, kremowe lub półpłynne „sosy” i mogą być podawane na ciepło lub na zimno. Na przykład majonez stosuje się tylko na zimno, pesto podaje się letnie, a nasze sosy beszamelowe (zasmażki) podaje się na ciepło. Jeśli zagęszczamy sos sałatkowy, nazywamy go dressingiem.

Dip

Jak sugeruje angielska nazwa, jest to sos przeznaczony do maczania. Na przykład sera, nachos lub mniejszych kawałków mięsa. Podawany jest oddzielnie w miseczce. Bazą jest zwykle jogurt i oliwa z oliwek, ale może to być również majonez aromatyzowany czosnkiem lub majonez z keczupem itp. Obejmuje to także tzatziki wykonane z greckiego jogurtu, ogórków, czosnku, oliwy z oliwek i przypraw, które są używane nie tylko do maczania mięsa z gyrosa lub souvlaki, ale także jako smarowidło na greckim chlebie.

Salsa

Jak już wspomnieliśmy, słowo salsa jest pochodzenia hiszpańskiego i ogólnie odnosi się do każdego zimnego sosu. Jest to również w zasadzie dip, z tym wyjątkiem, że ludy południowe używają tylko oliwy z oliwek i warzyw zamiast jogurtu. Jest więc zwykle przygotowywana z pomidorów, papryki, chilli, kukurydzy, cebuli itp. i powinna być od lekkiej do bardzo pikantnej. Istnieją również wersje ziołowe (wykonane z kopru, mięty, szczypiorku, pietruszki, bazylii, świeżej kolendry itp.) i są one nazywane salsa verde. Specyficzną salsą jest guacamole, czyli salsa z awokado.

W kuchni meksykańskiej używany jest do maczania tortilli lub nachos, ale także mniejszych kawałków mięsa. W krajach śródziemnomorskich jest ona również używana jako rodzaj pasty do smarowania chleba. Jedną z libańskich specjalności jest na przykład manouche, gdzie oliwę z oliwek miesza się z przyprawą manouche, mieszankę rozprowadza się na chlebie pita i piecze przez chwilę w piekarniku.

Podobnie na Bliskim Wschodzie stosuje się baba ganush, mieszankę pieczonego bakłażana z oliwą z oliwek i przyprawami. Śródziemnomorskie aioli zawiera tylko czosnek, oliwę z oliwek i sól. A z kuchni bałkańskiej znamy ajvar, który przyrządza się z pieczonej czerwonej papryki, bakłażanów, czosnku i chili.

Pesto

Jest to również jeden z zimnych sosów ziołowych. Pochodzi z północnych Włoch i jest wytwarzany z bazylii, soli, czosnku i oliwy z oliwek. Można dodać tarty ser (owczy) i orzeszki piniowe.

Jeśli sos jest gęsty, w postaci pasty, może być również używany do gotowania gorących potraw.

Chutney

W przeciwieństwie do sals, indyjskie zimne sosy nie są przygotowywane na zimno poprzez kruszenie, mieszanie i miksowanie składników, ale poszczególne składniki są najpierw gotowane na pastę, a następnie pozostawiane do ostygnięcia. Nazwa chutney pochodzi od słowa w języku hindi, które można przetłumaczyć właśnie jako sos.

Ze względu na wiele różnych rodzajów chutneyów, ich zastosowanie jest również dość szerokie – nadają się do grillowanych i pieczonych mięs (zwłaszcza chutney cebulowy), jako sos do sałatek, z serem, na chlebie lub w tostach i kanapkach. Na przykład moja teściowa robi chutney z cukinii, którego nie mogę się doczekać, który może być używany jako baza do fałszywego leczo, z ryżem, z mięsem i zawsze smakuje świetnie.

Wspomniana różnorodność chutneyów obejmuje nawet słodkie sosy z jabłek, mango, śliwek, wiśni czy gruszek. Wtedy przypominają zwykłe marmolady, ale z ostrzejszymi przyprawami i nie są tak słodkie.


Autor: Jan Lipšanský, dziennikarz, scenarzysta
foto: cz.depositphotos.com

 

 

dine4fit.pl

Redakcja
www.dine4fit.pl

29.7.2024 dine4fit.pl Ciekawe, Różne

Z archiwum

Białka dla laików: Jakie produkty spożywcze jeść, aby mieć ich odpowiednią ilość?

Kiedy zaczynamy zapisywać nasze posiłki w aplikacji Dine4Fit, większość z nas zauważa, że większym problemem jest osiągnięcie zielonych kółek w przypadku białek i błonnika niż w przypadku węglowodanów i tłuszczów.

Dlatego dzisiaj skupimy się na tym, ile białka powinniśmy spożywać codziennie, zależnie od naszego celu, oraz jak najbardziej odpowiednio uzupełniać je w naszej diecie.

Kontynuuj czytanie 25.5.2023

Powiązane artykuły

Chodzenie to najkorzystniejsza całoroczna aktywność fizyczna

Aby w zdrowy sposób zredukować masę ciała w odpowiedni sposób, pożądane jest włączenie regularnych ćwiczeń fizycznych, a nie tylko poleganie na modyfikacji diety.

Zaobserwowałam u moich pacjentów, że taką regularną i zrównoważoną aktywnością fizyczną dla szerokiego grona osób może być „zwykły” spacer (najlepiej uzupełniony o wzmacnianie organizmu i kształtowanie masy mięśniowej). Nawet jeśli na dworze jest już zimno, to energiczny spacer ma tę ogromną zaletę, że można go uprawiać zupełnie niezależnie od pory roku i (prawie) pogody przez cały rok.

Kontynuuj czytanie 18.11.2024

Ćwiczenia w biurze…

…czyli szybki trening przy biurku.

Nie ma dziś wątpliwości, że siedzący tryb życia może poważnie zaszkodzić naszemu zdrowiu i samopoczuciu. Na szczęście, nawet w pracy, wykonując proste ćwiczenia przy biurku, możemy znacząco poprawić kondycję naszego organizmu. Poniżej znajdziesz kilka łatwych ćwiczeń, które Ci w tym pomogą!

Kontynuuj czytanie 11.11.2024

Jak poruszać się po Internecie w chaosie informacji dotyczącym odchudzania i ćwiczeń?

Internet jest rzeczą boską. W ciągu kilku sekund możemy znaleźć wszystko, co chcemy wiedzieć o jedzeniu.

A może nawet więcej, niż potrzebujemy lub chcemy wiedzieć.

Kontynuuj czytanie 7.11.2024

Lumbago – to już choroba cywilizacyjna

Lumbago, znany wielu z nas ból dolnej części kręgosłupa, dotyka coraz większą liczbę osób, stając się jednym z najpowszechniejszych problemów zdrowotnych. Ból w odcinku lędźwiowym może utrudniać codzienne funkcjonowanie, pracę, a nawet sen. W wielu przypadkach występuje przewlekle i znacząco obniża jakość życia. Czy lumbago to efekt naszego stylu życia? A może to nieunikniona konsekwencja starzenia się? Jak można temu zapobiec i jak sobie radzić, gdy już wystąpi?

Kontynuuj czytanie 4.11.2024

Odchudzanie zaczyna się w sklepie

Niezależnie od tego, czy Twoim celem jest utrata wagi, poprawa ciśnienia krwi, obniżenie poziomu cholesterolu, zwiększenie masy mięśniowej, więcej energii czy po prostu zdrowsze odżywianie, jedno jest pewne – Twój sukces zaczyna się w sklepie spożywczym, w którym robisz zakupy.

To właśnie tam zaczynasz decydować o tym, czy osiągniesz swoje cele, ponieważ to, co kupujesz, przekłada się na Twoją dietę.

Kontynuuj czytanie 31.10.2024

Dostępne wszędzie tam, gdzie ich potrzebujesz

Tabele kalorii są dostępne w Internecie, na telefonie, tablecie i smartwatchach, takich jak Garmin i Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner