Droga do zdrowia
i dobrego samopoczucia
App store rating

Droga do zdrowia
i dobrego samopoczucia

Żywienie seniorów w opiece domowej

Żywienie jest kluczowym elementem utrzymania zdrowia w wieku podeszłym i stanowi jedną z podstawowych potrzeb człowieka.

Optymalny skład diety ma nie tylko działanie profilaktyczne (właściwe odżywianie może zapobiegać rozwojowi ostrych problemów zdrowotnych i chorób przewlekłych), ale także wspomaga leczenie chorób już rozwiniętych i w wielu przypadkach przyczynia się do szybszego powrotu do zdrowia po chorobach (nie)związanych z odżywianiem.

Oprócz zdolności do odżywiania, odżywianie pełni funkcję społeczno-psychologiczną, a więc jest środkiem socjalizacji, przynależności i utrzymania dobrostanu psychicznego.

Populacja seniorów jest specyficzna w swojej różnorodności. Różni się zapotrzebowaniem na składniki odżywcze w zależności od wieku, płci, aktualnego stanu zdrowia i chorób towarzyszących, aktywności fizycznej, nawyków żywieniowych i możliwości. Starzeniu się towarzyszą na ogół zmiany fizjologiczne (naturalne), takie jak pogorszenie funkcji poznawczych, utrata uzębienia, upośledzenie połykania, upośledzenie zmysłów (smaku i węchu), a przede wszystkim pogorszenie funkcjonalne – mniejsza sprawność i ograniczenie samowystarczalności. Bardzo ważnym aspektem wpływającym na stan odżywienia jest stopień samowystarczalności osób starszych, czyli ich zależność od drugiej osoby oraz możliwość zakupu i przygotowania żywności.

Pomimo różnych potrzeb żywieniowych istnieje kilka wspólnych mianowników optymalnego żywienia, które generalnie obowiązują poza populacją geriatryczną.

Co jest najważniejsze?

Niezależnie od tego, czy senior jest samowystarczalny, czy ma ograniczoną samowystarczalność, główne zasady dobrego żywienia w starszym wieku pozostają takie same – różnorodność, optymalna wielkość porcji – adekwatność, odpowiedni skład diety, czyli jakość i regularność. Urozmaicenie diety jest często przeszkodą. Z reguły osoby starsze nie zwracają uwagi na dobór potraw, jedzą „wyuczone” głównie zimne dania, pomijają potrawy, które z pewnych względów są dla nich trudne do spożycia (np. twardsze owoce czy warzywa ze względu na pogorszenie stanu uzębienia) lub nie jedzą różnorodnych potraw. Dla wielu seniorów istotną rolę odgrywają względy finansowe – ograniczone środki na mieszkanie, leki i jedzenie, w połączeniu z tendencją do oszczędzania pieniędzy, by np. potem sponsorować nimi dzieci czy wnuki, mogą znacznie pogorszyć jakość jedzenia. Jednak zróżnicowana dieta, składająca się z dobrej jakości pokarmów, jest niezbędna nie tylko do zapewnienia wszystkich niezbędnych składników odżywczych, minerałów, witamin i pierwiastków śladowych, ale także do poprawy apetytu, zapobiegania niedożywieniu oraz jest źródłem przyjemności.

Regularność w diecie pomaga zapewnić wystarczające, odpowiednie spożycie kalorii. Regularność powinna być szczególnie ważna w przypadku, gdy występują zaburzenia funkcji poznawczych (np. u osób starszych z zaburzeniami pamięci lub demencją), ponieważ może to prowadzić do niezamierzonych deficytów w przyjmowaniu kalorii,  a tym samym utraty wagi.

  • W zależności od nawyków seniora i celów terapii żywieniowej optymalne jest spożywanie od 3 do 5 posiłków w ciągu dnia.

Niewielkie przekąski w godzinach porannych i popołudniowych mogą pomóc uzupełnić nieodpowiednie spożycie pokarmu i zwiększyć apetyt. Dieta powinna zawierać jak najwięcej różnych rodzajów żywności, ze szczególnym uwzględnieniem odpowiedniej ilości dobrej jakości białka, najlepiej pochodzenia zwierzęcego – nabiał, jaja, mięso, ryby, ale także rośliny strączkowe, zboża i dobrej jakości produkty zbożowe, orzechy, owoce i warzywa gotowane do konsystencji łatwej do spożycia przez osobę starszą.

Jeśli senior stosuje się do określonych zaleceń żywieniowych, a zwłaszcza jeśli cierpi na brak apetytu lub niedożywienie, zawsze należy rozważyć zasadność wcześniej ustalonych ograniczeń dietetycznych. W praktyce bardzo często zdarza się, że seniorzy przez wiele lat stosują ustalone diety, mimo że ich efekt terapeutyczny minął lub nie przynoszą one żadnych korzyści dla obecnego stanu zdrowia (np. dieta oszczędna po operacji pęcherzyka żółciowego sprzed kilku lat). Takie restrykcje z reguły zmniejszają apetyt, poważnie ograniczają wybór pokarmów, mogą pogłębiać deficyty kaloryczne lub niepotrzebnie eliminować korzystne składniki diety, co z pewnością nie jest pożądane.

Jakość spożywanych pokarmów, preferencje białkowe i wielkość porcji są również ważne, aby osoby starsze nie przybierały zbytnio na wadze i tkance tłuszczowej, choć niewielka nadwaga wraz z dobrą sprawnością fizyczną są zaletą w starszym wieku.

Starszy wiek wiąże się również z upośledzeniem funkcji sensorycznych (upośledzeniem zmysłu węchu i smaku), dlatego wskazane jest stosowanie różnych rodzajów przypraw w przygotowaniu potraw i większe ich doprawianie. Zamiast dodawać soli lepiej jest użyć zielonych ziół (np. koperku, majeranku, bazylii, tymianku, rozmarynu itp.), które można również wykorzystać do dekoracji potraw.

W przypadku trudności z gryzieniem lub połykaniem należy zadbać o przygotowanie potraw w konsystencji bezpiecznej i łatwej do spożycia dla osoby starszej. Pomóc może na przykład dłuższe gotowanie, miksowanie, przecieranie, mielenie lub krojenie na małe kawałki. Jednocześnie jednak należy zadbać o to, aby nawet w tej zmodyfikowanej konsystencji potrawy pozostały atrakcyjne wizualnie i były wykonane z dobrej jakościowo żywności. Wszelkie modyfikacje diety – tutaj doprowadzenie jej do konsystencji mielonej lub formy kaszki – upośledzają przyjemność z jedzenia, apetyt i ostatecznie zmniejszają spożycie kalorii. Dlatego też zaleca się, aby po zmiksowaniu uformować mus tak, aby wizualnie przypominał oryginalną potrawę lub danie, używając specjalnych foremek.

Spożywanie owoców i warzyw w stanie surowym może być dla osób starszych problematyczne pod wieloma względami. Można jednak zastosować różnego rodzaju adaptacje – obrać, pokroić i podać owoce i warzywa jako tzw „finger foods”, starte lub np. zrobić domowy kompot lub przecier z ulubionych owoców. Warzywa korzeniowe nadają się wówczas do przygotowania kremowych zup lub jako uzupełnienie standardowych dań towarzyszących (np. puree z groszku lub marchewki).

Kultura spożywania posiłków jest również istotnym elementem diety. Bardzo ważne jest, aby senior nie jadł sam, nawet jeśli jest zinstytucjonalizowany. Wykazano, że wspólne jedzenie z przyjaciółmi, rodziną lub grupą innych seniorów zwiększa ilość spożywanych porcji i przyjemność ze wspólnie spędzonego czasu.

Nawadnianie

Na koniec należy zwrócić uwagę na reżim picia – seniorzy są grupą społeczeństwa naturalnie bardziej narażoną na odwodnienie i jego powikłania. Wraz z wiekiem zmniejsza się uczucie pragnienia, dlatego należy monitorować spożycie płynów w ciągu dnia. Seniorzy powinni, o ile nie ma przeciwwskazań lekarskich, wypijać co najmniej 1,5 litra płynów dziennie, najlepiej w postaci zwykłej wody, rozcieńczonych soków owocowych lub słabych naparów herbacianych.

Gdzie szukać pomocy?

Zapobieganie zaburzeniom odżywiania jest zawsze skuteczniejsze niż ich leczenie, dlatego tak ważne jest wczesne szukanie pomocy. Jeśli nie udaje się utrzymać spożycia diety i masy ciała oraz nie osiąga się zadowalającego stanu funkcjonalnego, wskazane jest zasięgnięcie fachowej porady – konsultacji z terapeutą żywieniowym lub dietetykiem. Eksperci pomogą dobrać optymalne wsparcie żywieniowe, ustalą odpowiednie zalecenia dietetyczne lub zalecą konsultację z innym specjalistą.

Listę dietetyków można znaleźć na stronie www.dietetyk.pl

Jak może wyglądać dieta optymalna?

Choć żadna dieta nie jest uniwersalna, poniżej trochę inspiracji.

Śniadanie:

  • Jajecznica z serem i groszkiem, kromka chleba na zakwasie.
  • Biały jogurt z domowym musli i owocami.

Obiad:

  • Pieczona pierś z kurczaka w tymianku z puree z ziemniaków i selera.
  • Pieczona ryba z ziemniakami i szpinakiem gotowanym na parze.

Przekąska:

  • Bananowe smoothie z twarogiem.
  • Chleb na zakwasie z domową pastą twarogową i pomidorkami cherry.

Kolacja:

  • Pikantny bulion wołowy z białą fasolą, ziemniakami i szpinakiem, parmezanowe placuszki.
  • Kremowa zupa z pieczonych warzyw korzeniowych z twardym serem, pełnoziarnista bułka.

Porada redakcji Dine4Fit

Dietę swoich bliskich możesz śledzić za pomocą aplikacji Dine4Fit.pl, która większości osób kojarzy się z odchudzaniem, ale jest też świetnym narzędziem do sprawdzania składników odżywczych i odpowiedniego spożycia.

Autorka: Tereza Vágnerová, dietetyczka
foto: depositphotos.cz

dine4fit.pl

Redakcja
www.dine4fit.pl

25.10.2022 dine4fit.pl Ciekawe, Różne

Z archiwum

Dietetyczka radzi, jak zwiększyć szanse na powodzenie noworocznych postanowień

Wszyscy wiemy, że duża część postanowień noworocznych nigdy nie zostaje spełniona.
A jednak rok po roku robimy je z nową nadzieją.

A co z odchudzaniem, które ma tendencję do bycia na górze listy każdego roku dla wielu z nas?

Powiązane artykuły

Świadome odżywianie – więcej niż bilans energetyczny

Odchudzanie rozumiane wyłącznie jako chwilowy „zryw” nie tylko skazuje nas na efekt jo‑jo, ale również pozbawia wartości edukacyjnej całego procesu. Tymczasem prawdziwa transformacja polega na wprowadzeniu zmian, które towarzyszyć będą nam przez całe życie – od sposobu, w jaki komponujemy posiłki, aż po to, w jakim otoczeniu spędzamy czas i jak korzystamy z wsparcia bliskich.

Trwała zmiana stylu życia: od diety do zdrowych nawyków

Wiele osób rozpoczyna odchudzanie od rygorystycznego liczenia kalorii lub ostrej diety, ale szybko wraca do starych przyzwyczajeń. Tymczasowe restrykcje rzadko prowadzą do trwałych rezultatów. Jak podkreśla Mayo Clinic, “najlepszym sposobem na schudnięcie i utrzymanie wagi jest wprowadzanie trwałych zmian w stylu życia”, takich jak zbilansowana dieta i codzienna aktywność.

Kontroluj swoje kółeczka jeszcze przed zapisaniem jedzenia!

Mamy dla Ciebie zupełnie nową funkcję w wersji Premium aplikacji Dine4Fit, dzięki której jeszcze łatwiej osiągniesz swój cel.

Drodzy Użytkownicy Dine4Fit,

dzięki Waszym sugestiom aplikacja wciąż się rozwija, a wraz z tym uprościliśmy dodawanie posiłków – kluczowy element Dine4Fit, obok stale aktualizowanej bazy produktów. Dlatego z radością przedstawiamy Wam tę nową funkcję Premium!

Kontynuuj czytanie 29.4.2025

Odpowiednie produkty ułatwiające redukcję tłuszczu w okolicy brzucha

Tendencja do odkładania się tłuszczu w ciele (czyli miejsca, w których będzie się on kumulować) jest w dużej mierze uwarunkowana genetycznie.

Mówiąc prościej, niektórym osobom naturalnie odkłada się więcej tkanki tłuszczowej na biodrach, udach, a nawet ramionach czy piersiach, podczas gdy inni częściej gromadzą ją w okolicy brzucha (tzw. obszar brzuszny).

Kontynuuj czytanie 28.4.2025

Kalorie z przymrużeniem oka: Co jemy, a co budzi emocje?

Naukowcy też czasem się mylą – zwłaszcza jeśli chodzi o jedzenie.

Najbardziej znanym przykładem są zawyżone wartości żelaza w szpinaku, ale również zmieniające się podejście do jajek. W tym artykule przyjrzymy się nie tylko tym przypadkom, ale też innym produktom, takim jak mięso, smalec, masło czy alkohol.

Kontynuuj czytanie 24.4.2025

Dostępne wszędzie tam, gdzie ich potrzebujesz

Tabele kalorii są dostępne w Internecie, na telefonie, tablecie i smartwatchach, takich jak Garmin i Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner