Droga do zdrowia
i dobrego samopoczucia
App store rating

Droga do zdrowia
i dobrego samopoczucia

​Odpowiednie dodatki nie tylko dla diabetyków

Czy diabetyk może poprawić stan swojej cukrzycy dzięki odpowiedniej diecie? Poprzednim razem odpowiadaliśmy na to pytanie. I wtedy też daliśmy uzasadnienie.

Tym razem, ale nadal będąc w temacie, przedstawiam wybór odpowiednich dodatków i kilka wskazówek dotyczących ich przygotowania.

Zawsze pamiętaj, że „dobre rzeczy pomału”. Dlatego nawet zdrowe dodatki powinny być używane z umiarem. Zwykle ilość pieczywa na porcję wynosi 60-70 g. Zwykła ilość dodatków (ziemniaki, soczewica itp.) wynosi 150 – 200 g.

Pieczywo

Oprócz klasycznego chleba czy bułek, spróbuj odkryć nietypowe wypieki. Zawierają one inne składniki: zboża, nasiona oleiste, nasiona roślin strączkowych, błonnik, suche orzechy, warzywa, produkty mleczne lub ziemniaki: np. chleb pita, chleb arabski. Spróbuj odkryć tak zwane „pieczywo wieczorne”. Zawiera zmniejszoną ilość węglowodanów, które są zastąpione przez białko i tłuszcz. Jednak uwaga: jego całkowita wartość energetyczna (głównie ze względu na wysoką zawartość kalorii w nasionach) pozostaje niezmieniona, a nawet może być nieco wyższa. Ten rodzaj pieczywa  stał się ostatnio ulubionym daniem diabetyków.

Ziemniaki

Wiele osób uważa ziemniaki za nieodpowiednie, ponieważ zawierają one skrobię. Prawda jest jednak taka, że ziemniaki zawierają prawie tyle samo węglowodanów co rośliny strączkowe. Są one bardzo bogate w składniki odżywcze. Zawierają potas, witaminę B6, tiaminę, ryboflawinę, magnez, fosfor, żelazo, cynk i kwas foliowy. Są one źródłem błonnika. Nie zawierają tłuszczu, cholesterolu ani sodu. Interesujące jest to, jak metody przygotowania wpływają na glikemię. Indeks glikemiczny ziemniaków może być od umiarkowanego (ziemniaki gotowane w skórce) do wysokiego (puree, smażone frytki, ziemniaki pieczone w piekarniku). Dlatego ziemniaki najlepiej jest obierać lub piec.
Czy wiesz, że witamina B6 odgrywa ważną rolę w metabolizmie? Pomaga organizmowi w wytwarzaniu zbędnych aminokwasów potrzebnych do produkcji różnych białek organizmu. Jest ona również ważna dla tworzenia hemoglobiny, podstawowego składnika czerwonych krwinek.

Fasola Mung i inne rośliny strączkowe (soczewica, ciecierzyca)

Wszystkie rośliny strączkowe mają bardzo odpowiedni skład odżywczy. Są one źródłem białka roślinnego. Są również źródłem kwasu foliowego, niacyny, tiaminy, manganu, fosforu i magnezu. Rośliny strączkowe mogą mieć korzystny wpływ na ciśnienie krwi, poziom cholesterolu, trawienie i poziom cukru we krwi. Ponadto, ze względu na wysoką zawartość błonnika i białka, zmniejszają uczucie głodu, a tym samym spożycie kalorii. Idealnie nadają się na przykład do sałatek.

Bulgur, kuskus

Bulgur jest potrawą typową dla regionu Morza Śródziemnego i Bliskiego Wschodu. Jest to wstępnie ugotowana, łuskana, zwykle twardoziarnista pszenica. Jest doskonałym źródłem błonnika. Kuskus to gotowana na parze kasza w kształcie kulek, wytwarzana z pszenicy, jęczmienia lub prosa. Fakt, że jest wstępnie ugotowana sprawia, że jest bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu. Bulgur jest szczególnie dobrym źródłem manganu, magnezu i żelaza.
Czy wiesz, że mangan w połączeniu z wapniem, cynkiem i miedzią wspomaga gęstość mineralną kości? Jest to również ważne w tworzeniu i funkcjonowaniu przeciwutleniaczy, które mogą pomóc w zmniejszeniu uszkodzenia komórek. Pomaga również regulować poziom cukru we krwi.

Przepis na tabbouleh, bliskowschodnią sałatkę ziołową

Składniki: 120 g bulguru, 4 pomidory, 40 g łodyg pietruszki, 20 g listków świeżej mięty, sok z 1/2 cytryny, 4 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka soli.

Sposób przygotowania: Odstaw na 15 minut i pozwól mu się dokończyć gotowanie. Drobno posiekać pomidory i grubo posiekać pietruszkę i miętę. Ugotowany bulgur wymieszać z oliwą z oliwek i sokiem z cytryny do smaku. Następnie dodajemy resztę składników, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na około 10 minut w temperaturze pokojowej, aby smaki się połączyły. Podawać zgodnie z tradycją na liściach sałaty.

Quinoa

Quinoa jest rośliną zaliczaną do pseudo zbóż. Karma ta jest naturalnie bezglutenowa. Jest zatem odpowiednia np. dla osób cierpiących na celiakię.

Quinoa jest uważana za „kompletne” źródło białka, co oznacza, że dostarcza wszystkich niezbędnych aminokwasów. Jest doskonałym źródłem antyoksydantów i minerałów, magnezu, żelaza, błonnika i cynku. Zawiera również mangan, fosfor, miedź i kwas foliowy. Można ją wykorzystać do przygotowania sałatek warzywnych, ciasta na pizzę, muffinek, risotto lub jako samodzielne danie.

Przepis: quinoa z rozdrobnionym łososiem

Składniki na 4 porcje: 480 g świeżego łososia bez skóry, 480 g ugotowanej quinoa (180 g surowej), 350 g mrożonej mieszanki warzywnej (marchew, kukurydza, groszek), 20 g masła, sól, pieprz.

Sposób przygotowania:. Umieść 1 część quinoa i 2,5 części wody w garnku. Gotować przez około 20 minut. Dodaj mrożoną mieszankę warzyw do quinoa i gotuj krótko przed końcem gotowania. Odsączamy nadmiar wody, dodajemy masło, sól i pieprz. Oczyść łososia i ugotuj go na parze w całości lub usmaż jako stek na patelni. Gotową rybę rozdrobnić widelcem na małe kawałki. Wymieszać z przygotowaną mieszanką quinoa i warzyw.

Gryka

Gryka jest rośliną z rodziny rdestowatych, zaliczaną do pseudozbożowych. Jest popularna ze względu na swoje wartości odżywcze i lekko orzechowy smak. Pomaga spowolnić wzrost glikemii po jedzeniu i sprawia, że komórki stają się bardziej wrażliwe na insulinę. Jest szczególnie bogata w aminokwasy lizynę (wspomaga wchłanianie wapnia czy budowę mięśni) i argininę (korzystnie wpływa na naczynia krwionośne i ciśnienie krwi). Zawiera również wiele innych substancji korzystnie wpływających na serce i naczynia krwionośne. Należą do nich rutyna, magnez, miedź i błonnik.

Przygotowanie kaszy gryczanej jest bardzo proste i szybkie. Utrzymuje się ją w stanie wrzenia tylko przez około 3 minuty, a następnie pozostawia do odstania na 15 minut. Z kaszy gryczanej można przyrządzać słodkie i pikantne kaszki, sałatki warzywne, może stanowić samodzielny dodatek do dań, zastąpić ryż w risotto, posłużyć jako dodatek, baza do klopsików lub jako dodatek do roślin strączkowych.

Karczoch jerozolimski

Słonecznik jerozolimski lub topinambur jest ziołem z rodziny gwiazdkowatych. Roślina ta przypomina ziemniaka. Bulwy mają gładką powierzchnię i mogą być spożywane z zachowaniem skórki lub nawet na surowo. Chociaż topinambur ma prawie taką samą zawartość energii i węglowodanów jak ziemniaki, jego właściwości odżywcze są inne. Ziemniaki zawierają skrobię jako substancję magazynującą. Topinambur składa się głównie z polisacharydu zwanego inuliną. Ten biały proszek ma słodkawy smak i, w przeciwieństwie do skrobi, nie może być rozkładany przez enzym trawienny – amylazę. Dlatego nie możemy go wchłonąć w jelicie cienkim. Inulina nie podnosi zatem poziomu cukru we krwi. Inulina jest również błonnikiem: probiotykiem, czyli stanowi źródło pokarmu dla organizmów probiotycznych.
  • Niestety, nietypowe ilości inuliny mogą powodować problemy trawienne, takie jak bóle brzucha i gazy u niektórych osób (zwłaszcza początkujących trawieniowców)

Dlatego zaleca się wprowadzanie pokarmów zawierających inulinę stopniowo i w mniejszych ilościach. Topinambur jest również źródłem antyoksydacyjnych witamin A, C, E. Jedząc 100 g topinamburu, przyswajamy aż 9% dziennego zapotrzebowania na potas i 42,5% na żelazo. To sprawia, że topinambur jest prawdopodobnie największym źródłem żelaza wśród powszechnie spożywanych korzeni.

Czy wiesz, że na tempo wchłaniania węglowodanów ma również wpływ to, czy w tym samym czasie spożywane są białka i tłuszcze? Na przykład, suchy chleb podnosi poziom cukru we krwi bardziej niż chleb z masłem, szynką i warzywami. Ale uwaga: jeśli jest dużo tłuszczu (np. frytki, smażone mięso), dochodzi do znacznej, wielogodzinnej hiperglikemii.

 

foto: cz.depositphotos.com

Autorka: MUDr. Bartášková Dagmar
https://www.dobrycukr.cz

 

dine4fit.pl

Redakcja
www.dine4fit.pl

19.9.2021 dine4fit.pl Diety odchudzające, Przepisy na zdrowe potrawy, Różne

Z archiwum

Jak sobie radzić z przesileniem wiosennym: Skuteczne strategie na poprawę samopoczucia

Przesilenie wiosenne, znane również jako zespół zmęczenia wiosennego, to zjawisko, które dotyka wielu ludzi wraz z nadejściem wiosny. Pomimo obietnic ciepłych dni i kwitnącej przyrody, niektórzy doświadczają uczucia zmęczenia, drażliwości oraz obniżonego nastroju. Jak radzić sobie z tymi nieprzyjemnymi objawami i cieszyć się w pełni przełomem wiosennym? Oto kilka skutecznych strategii, które mogą pomóc:

Kontynuuj czytanie 11.3.2024

Powiązane artykuły

Instruktorka fitness: wywiad z klientką, która schudła dzięki diecie i ćwiczeniom

Kiedy niesamowita przemiana młodej i sympatycznej Stefki (50 kg w rok!) pojawiła się w naszej czeskojęzycznej grupie w lutym, od razu stało się dla nas jasne, że jej historia może być świetną motywacją dla innych.

Dzięki naszej trenerce Markecie, z którą współpracujemy od dłuższego czasu i która poprowadziła tę matkę uroczych bliźniaków w jej przemianie, możesz teraz przeczytać poniższy tekst. Niech Was wesprze i zmotywuje.

Co zrobić, gdy waga nie chce się już ruszyć?

Do napisania tego artykułu skłonili mnie moi pacjenci, którzy borykają się z podobnym problemem.

Ich waga nie zmienia się znacząco (ani w dół w utracie wagi, ani nawet w przybieraniu na wadze).

Chodzi mi o to, że ktoś utrzymuje określoną wagę na stałym poziomie i co najwyżej występują zauważalne wahania o około plus minus 2 do 3 kilogramów. Jest to więc długotrwała oscylacja wokół określonej masy ciała. Co jednak zrobić, gdy chce się w końcu zerwać z tą wagą?

Deficyt kalorii wystarczy, czy skład diety też jest ważny?

Częste pytanie od moich klientów, znajomych i członków naszych grup skupionych wokół aplikacji Dine4Fit jest właśnie takie, jak tytuł mojego dzisiejszego wpisu.
Jak to tak na prawdę wygląda? Przyjrzyjmy się…

Kontynuuj czytanie 16.1.2024

Dieta DASH

Dla niewtajemniczonych, co to jest ten DASH?

DASH to skrót od Dietary Approaches to Stop Hypertension, czyli: Dietetyczne podejście w celu zatrzymania nadciśnienia.

Kontynuuj czytanie 11.1.2024

Dlaczego czasami nie trzymamy się wprowadzonych zmian w diecie i jak możemy temu przeciwdziałać?

Czasami wydaje mi się, że problemem nie jest to, że ludzie nie są w stanie zmienić swoich nawyków żywieniowych, a tym samym osiągnąć swoich celów (schudnąć / poprawić parametrów zdrowotnych / poprawić diety / zwiększyć masy mięśniowej…), ale raczej o to, że niewiele osób trzyma się tego w dłuższym okresie czasu.

W zasadzie chodzi tu o to, jak bardzo zasadne dla człowieka są zmiany w jego diecie.

Kontynuuj czytanie 19.12.2023

Dostępne wszędzie tam, gdzie ich potrzebujesz

Tabele kalorii są dostępne w Internecie, na telefonie, tablecie i smartwatchach, takich jak Garmin i Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner