Błonnik – skąd go brać
Błonnik jest tym drugim problematycznym składnikiem (obok białka), które trudno jest początkującym wypełnić w aplikacji Dine4Fit.
Przyjrzyjmy się więc, co z tym można zrobić.
Reklamy i niektóre nazwy produktów spożywczych bardzo chcą nas przekonać, abyśmy myśleli, że jemy coś zdrowego.
Jednak w wielu przypadkach nie jest to prawdą.
Wiele reklam sugeruje nam, jak to zdrowo będziemy się odżywiać, jeśli zjemy to czy tamto. Ile w czymś jest mleka, witamin, żywych kultur bakterii itp. Tego typu produkty mają jeszcze jedną stronę, o której nie mówi się w reklamach.
Przykładowo emitowane są w telewizji reklamy mlecznych przekąsek dla dzieci, w których twierdzi się, jak dużo mleka jest w środku i jak zdrowe będą dzieci. Na zdjęciu widzimy, jak wylewa się cały karton rzekomo świeżego mleka, które następnie staje się batonem.
Dietetyczne parówki lub salami zawierają mniej tłuszczu, soli i przypraw, a jeśli chodzi o kalorie, 100 gramów dietetycznych kiełbasek ma tylko 130 kJ w porównaniu na przykład z kiełbaskami cielęcymi o dwukrotnie większej wartości.
Problem jest też z „dietetyczną” colą. Oznacza to, że choć nie zawiera cukru, to zawiera substancje słodzące. Jednak to tylko dezorientuje organizm, ponieważ ciało ludzkie nie potrafi rozpoznać tego sztucznego produktu, więc reaguje wytwarzaniem większej ilości insuliny w celu wyrównania poziomu cukru we krwi. W rezultacie osoba pijąca dietetyczną colę ma znacznie większy apetyt.
Fakt, że dany produkt ma etykietę ekologiczną, nie oznacza nic poza tym, że najprawdopodobniej pochodzi z gospodarstwa ekologicznego, w którym uprawy lub zwierzęta są objęte szczególną opieką. Ponieważ jednak kilkakrotnie udowodniono, że etykieta ta jest nadużywana, nie można mieć co do tego pewności.
Prawdopodobnie najsłynniejsze oszustwo. Nie każde ciemne ciasto jest pełnoziarniste. Aby wykorzystać obecne zainteresowanie produktami pełnoziarnistymi, firmy używają karmelu do zabarwienia zwykłego białego produktu i posypują jego powierzchnię kilkoma ziarnami, żeby dobrze wyglądało. Takie zdrowe to więc znowu nie jest.
Prawdziwy chleb razowy zazwyczaj nie jest taki ciemny, zawiera nasiona w cieście – co można stwierdzić jedynie po przekrojeniu chleba, ale też porządny sprzedawca składniki podaje.
Jeszcze jedna rzecz, o której często się zapomina: pod względem kalorycznym chleb biały i razowy są prawie takie same, a razowy wypada nieco gorzej, ponieważ zawiera tłuszcz w ziarnach. Ziarna zawierają jednak błonnik niezbędny dla organizmu człowieka.
Gdy tylko niektórzy widzą słowa „niskotłuszczowy” lub „beztłuszczowy”, czasami ulegają temu samemu złudzeniu, co w przypadku wspomnianych wcześniej parówek dietetycznych. Że mogą spożywać więcej tych produktów. W tym przypadku warto jednak zwrócić uwagę zarówno na składniki, jak i na wartość energetyczną produktu.
Co ciekawe, badania przeprowadzone przez amerykańskich naukowców wykazały, że otyłość rzadziej występuje u osób spożywających pełnotłuste produkty mleczne. Wynika to prawdopodobnie z faktu, że tłuszcz mleczny zawiera kwas tłuszczowy CLA (sprzężony kwas linolowy), który wspomaga spalanie tłuszczu. Produkty pełnotłuste sprawiają, że organizm jest bardziej syty, więc nie odczuwa głodu tak szybko.
Jeśli jesz tylko płatki owsiane, ewentualnie z garścią orzechów i posłodzone miodem, wszystko jest w porządku. Jednak w sklepach pod nazwą musli oferowane są chrupiące grudki, które powstały przez dodanie cukru skarmelizowanego podczas pieczenia.
Soja zawiera substancje antyodżywcze, a nawet trucizny, takie jak inhibitory proteazy, zmniejszające wykorzystanie białek w organizmie, lektyny hamujące wzrost, kwas fitynowy zmniejszający wykorzystanie minerałów, substancje zaburzające pracę tarczycy i antywitaminy, saponiny uszkadzające wątrobę, puryny powodujące podagrę, niestrawne oligosacharydy oraz duże ilości hormonów roślinnych – fitoestrogenów, zwłaszcza izoflawin, które mogą powodować problemy z reprodukcją, cyklem miesiączkowym i uszkodzenia płodu. Alergie na białko sojowe są stosunkowo powszechne w Europie i Ameryce Północnej.
Tutaj wykorzystaną tą samą zasadę co w przypadku batonów dla dzieci – oprócz dodatku witamin i niezbyt zdrowego białka sojowego zawierają one także dużo cukru i tłuszczu, czasem więcej niż słodycze.
Tutaj niebezpieczeństwo polega na tym, że organizm przyjmuje dużą dawkę błonnika jednorazowo, a nie w sposób ciągły przez cały dzień.
Oczywiście nie wszystkie z nich są zdrowe i, podobnie jak w przypadku innych produktów spożywczych, należy zwracać uwagę na ich skład. Niektóre kaszki ponownie zawierają zbyt dużo cukru, barwników lub oleju sojowego.
Mimo że zawierają mało tłuszczu i kalorii, brakuje w nich składników odżywczych, w tym białka. Oznacza to, że nie wypełniają one organizmu, a wkrótce znów jesteś głodny i musisz jeść więcej. Wafle smakowe zawierają sztuczne substancje słodzące, barwniki i środki aromatyzujące.
Sokowanie usuwa z owoców i warzyw błonnik, który jest pomocny przy prawidłowym wchłanianiu witamin, ale cukry pozostają.
Owoce (w tym suszone) są oczywiście zdrowe dzięki zawartym w nich witaminom, ale mają więcej kalorii niż warzywa (jedno jabłko lub gruszka to około 300-350 kJ) i zawierają dużo cukru (około 77%). Dlatego zaleca się spożywanie ich rano i w znacznie mniejszych ilościach niż warzyw.
Podobnie jak w przypadku pieczywa białego i razowego, produkty bezglutenowe nie są zdrowsze, ponieważ zawierają tyle samo składników odżywczych, co produkty zawierające gluten. Z drugiej strony, ponieważ gluten musi zostać zastąpiony produktem bezglutenowym, produkty bezglutenowe mogą zawierać więcej cukru, niezdrowych tłuszczów i rafinowanych zbóż (skrobi), które są odpowiedzialne za skoki poziomu cukru we krwi.
Czy wiesz, że jedna rolka może zawierać około 300 kJ? Pamiętaj też, że rolki sushi zawierają więcej soli, mają wyższy indeks glikemiczny i mniejszą zawartość błonnika, więc za bardzo Cię nie nasycą.
Na wszelki wypadek. Tak, naukowcy odkryli, że czekolada jest zdrowa. W niewielkich ilościach dziennie. Nie mówimy tu jednak o czekoladzie mlecznej, ale o prawdziwej, ciemnej czekoladzie, zawierającej co najmniej 70% kakao.
Może nie są one tak niezdrowe jak dobrze znane tłuste chipsy ziemniaczane, ale nadal zawierają duże ilości soli i tłuszczu oraz minimalną ilość składników odżywczych. A jeśli są smażone, zawartość tłuszczu jest jeszcze wyższa.
Często polecany jako zdrowy substytut snacków. Nie wolno jednak używać gotowych torebek z supermarketów. Większość z nich jest już aromatyzowana, więc zawierają dużo soli, tłuszczu, eklerów i sztucznych aromatów.
Autor: Jan Lipšanský
foto: depositphotos.cz
Licz zjadane kalorie z naszą aplikacją
7.3.2022 dine4fit.pl Ciekawe, RóżneBłonnik jest tym drugim problematycznym składnikiem (obok białka), które trudno jest początkującym wypełnić w aplikacji Dine4Fit.
Przyjrzyjmy się więc, co z tym można zrobić.
Kontynuuj czytanie 5.6.2023
Jest popołudnie, a ja siedzę w kawiarni i delektuję się mrożoną herbatą bez cukru. Wielu z tych, którzy mnie znają, od razu by się zastanowiło – bez cukru? Wielu z nich nie widziało mnie od lat, więc nie wiedzą, że ostatnio przeszłam coś więcej niż tylko fizyczną transformację.
Ale to trochę za dużo, zacznę od początku, choć historia będzie nieco dłuższa.
Kontynuuj czytanie 21.10.2024
Według dostępnych danych nadal nie spełniamy zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dotyczących spożywania minimum 400 gramów warzyw i owoców.
Inne badania pokazują, że wiele osób w Polsce ma nadwagę, a nawet otyłość, co często wiąże się z niewłaściwą dietą. Przypadek? Nie sądzę.
Kontynuuj czytanie 17.10.2024
Nasz biorytm, czyli wewnętrzny zegar, to podstawa naszego zdrowia. Określa, jak gospodarujemy energią, czyli wyznacza jej oszczędzanie i zużycie.
Głównym przejawem biorytmu jest cykl snu i czuwania, który trwa około 24 godziny i jest głównie sterowany przez nasz mózg. Gdybyśmy nie mieli tej funkcji w mózgu, trudno byłoby nam jako ludzkości przetrwać tyle pokoleń i rozwinąć się do współczesnej formy.
Kontynuuj czytanie 14.10.2024
Do napisania tego artykułu skłoniły mnie ponownie doświadczenia z mojego gabinetu.
Dzięki rozmowom z wieloma pacjentami wiem, że wiele osób chciałoby zdrowo chudnąć, lepiej się odżywiać, więcej się ruszać i dobrze spać, ale po prostu brakuje im na to czasu.
Kontynuuj czytanie 10.10.2024
Żachwy, takie małe morskie zwierzątka – pływają przez ocean, gdy są młode, aż znajdą podwodną rafę z ładnym widokiem, na której mogą się osiedlić, i nigdy więcej nie ruszają się przez resztę swojego życia.
Brak ruchu powoduje, że stają się one rodzajem bezmózgich brył z dwiema rurkami – jedną do zasysania wody, a drugą do jej wypuszczania. Inwestycja energii w układ nerwowy i mózg nie opłaca się, gdy żachwa i tak pozostaje nieruchoma.
Kontynuuj czytanie 7.10.2024