Droga do zdrowia
i dobrego samopoczucia
App store rating

Droga do zdrowia
i dobrego samopoczucia

Na urlopie próbuj różnych lokalnych potraw

Każdy kto lubi podróżować próbuje w różnych krajach lokalnych potraw.

Oto kilka propozycji na letni urlop, których możesz spróbować.

Paella to danie z ryżu podobne do risotto występujące w kuchni hiszpańskiej, pierwotnie z katalońskiego regionu Walencji. Istnieje wiele przepisów z różnymi składnikami, ale w przeciwieństwie do risotto, paella zawiera owoce morza i śródziemnomorskie warzywa. W oryginalnej wersji zawiera warzywa, mięso z kurczaka, królika lub kaczki, ślimaki, fasolę i przyprawy. Przyrządza się ją na specjalnej niskiej, płaskiej patelni; słowo paella pochodzi od łacińskiego patella, które odnosiło się właśnie do tej niskiej patelni.

Pilaw ub pilav jest również pod wieloma względami spokrewniony z paellą, ponieważ jest to danie, w którym bazą jest ryż lub kasza bulgur. Zazwyczaj smaży się go na oleju, a następnie gotuje w pikantnym bulionie. Jest to zapiekany ryż i samo w sobie jest bardzo smacznym daniem. Do pilawu dodaje się różne składniki – warzywa, owoce, różne mięsa i nie można pominąć przypraw. Pilaw pierwotnie wywodzi się z Persji i Indii, dziś jest daniem powszechnym w Europie Wschodniej, na Bliskim Wschodzie, w kuchni południowoazjatyckiej, w Azerbejdżanie, Turcji, krajach byłego ZSRR, na Bałkanach i w Iranie.

We Włoszech koniecznie wybierzcie się na prawdziwe włoskie risotto. Możecie być zaskoczeni jego konsystencją i tym, że zdecydowanie nie przypomina wersji sypkich. Robi się go w bulionie, z cebulą i winem, w wyniku czego powstaje kremowa masa. Jeśli chcesz je ugotować samodzielnie, przygotuj 2 cebule, 50 g masła, 300 g okrągłego ryżu ziarnistego, 50 g startego parmezanu, 1 litr wywaru warzywnego, 2 decylitry białego wina, garść świeżej, posiekanej bazylii. Na głębokiej patelni roztopić masło, podsmażyć na nim cebulę na złoty kolor, do cebuli dodać opłukany ryż i smażyć 3 minuty. Zalej ryż białym winem i poczekaj, aż płyn wsiąknie i odparuje, następnie zacznij dodawać do patelni chochlą (w miarę odparowywania płynu) wywar warzywny. Powtarzaj proces, aż ryż będzie miękki.

Ratatouille to tradycyjne francuskie danie warzywne z okolic Nicei, podawane jako dodatek do mięsa lub innych potraw, czasem podawane samodzielnie z chlebem. Czasami jest nawet używany jako nadzienie do naleśników. Podstawowe składniki to pomidory, czosnek, cebula, cukinia, bakłażan, papryka i przyprawy (bazylia, majeranek, tymianek itp.). Dziwna nazwa pochodzi od okcytańskiego słowa ratatolha, które oznacza jajecznicę.

Danie zwane feijoada (duszona czarna fasola z wołowiną lub wieprzowiną i kiełbasą) oraz różne formy gulaszu były szczególnie popularne w Europie wśród Portugalczyków, ponieważ ich marynarze przywieźli te potrawy z nowo odkrytej wówczas Brazylii.

Vepřo knedlo zelo, czyli wieprzowina z knedlikami i kapustą, uważana jest za czeską potrawę narodową. Nie jest to do końca prawda, gdyż potrawa ta przywędrowała tamz Austrii, gdzie do dziś odbywają się np. festiwale knedlików. I małe ostrzeżenie podróżnicze – na Słowacji na knedliki móœi się buchta.

Haggis (nie mylić z pieluchami Huggies) to potrawa z baraniego żołądka, baranich podrobów (wątroby, serca i płuc), płatków owsianych i baraniego łoju. W Szkocji tradycyjnie podaje się ją w dwa święta narodowe 25 stycznia i 30 listopada, kiedy to recytuje się wiersz poświęcony temu daniu, ale można ją dostać także poza tymi dniami.

Jeśli wybierzesz się na Łotwę, możesz spróbować lokalnych potraw narodowych, takich jak putra (kasza zagęszczona kwaśnym mlekiem), piragi (pasztet nadziewany cebulą i boczkiem) czy kaposti (gotowana kapusta w towarzystwie innych warzyw).

Egipskie przysmaki to m.in. foul (brązowa fasola z warzywami zapiekana w chlebowym placku), firaakh mashwi (pikantny grillowany kurczak), mahshi (pikantny ryż, który służy jako nadzienie do pomidora, bakłażana, liścia kapusty, pieczonego gołębia itp.), umm ali (ciasto z rodzynkami namoczonymi w mleku) czy znany nam hummus, czyli pasta z ciecierzycy i sezamu.

W Wiedniu nie zapomnij, że prawdziwy Wiener Schnitzel może być zrobiony tylko z cielęcego udźca, w przeciwnym razie restauracja będzie próbowała Cię oszukać.

W Szwajcarii można spróbować lokalnego specjału – rösti. Z daleka czeskie placki ziemniaczane lub amerykańskie hash browns. Podstawą są również surowe lub wcześniej ugotowane ziemniaki, starte na grubej tarce, ale można dodać do nich boczek, cebulę, ale także ser czy jabłko i nie zawsze smaży się je na patelni, ale częściej piecze w piekarniku.

Na Bliskim Wschodzie czy w Armenii (gdzie jest nawet uznawana za potrawę narodową) można zjeść harissę, czyli gotowaną kaszę z pszenicy i jagnięciny, ale można też użyć baraniny, kurczaka czy wołowiny. Danie to po raz pierwszy pojawia się w książkach kucharskich pochodzących z X wieku.

Podróżując po Chorwacji w rejonie Zagorja i Zagrzebia natkniemy się na Zagorskie štrukli, wpisane na listę dziedzictwa narodowego. Jest to ciasto wypełnione mieszanką twarogu z jajkami, solą i śmietaną, które jest zarówno gotowane jak i pieczone. Czasami do masy dodaje się również szynkę. Podawany jest jako przystawka, dodatek do zup, danie główne, szybka przekąska lub słodki deser.

Beshbarmak to narodowa potrawa Kirgistanu i jest to gotowany makaron, z gotowanym mięsem i sosem cebulowym. Słowo bešamark oznacza „pięć palców”, ponieważ Nomadzi tradycyjnie jedzą jedzenie tylko rękami, bez sztućców.

W Albanii i Kosowie tradycyjną potrawą jest flija, która składa się z kilku przypominających naleśniki plastrów ciasta połączonych kremem i pokrytych jogurtem. Samo słowo flia oznacza ofiarę, a 18 marca jest nawet ogłoszony Dniem Flia.

Nawet Monako ma swoje narodowe danie! To barbajuan, czyli smażona torebka wypełniona serem, szpinakiem lub boćwiną i ewentualnie innymi składnikami, jak cebula, czy por. W Monako danie to ma swój narodowy dzień 19 listopada, a słowo barbajuan oznacza „wujka Jana”.

Oczywiście trudno jest objąć wszystkie narodowe potrawy w jednym krótkim poście, dlatego skupiliśmy się głównie na Europie i okolicach. Ale mamy nadzieję, że będą też inspiracją dla Waszych wakacyjnych podróży.

Autor: Jan Lpišanský, dziennikarz, publicysta
foto:depositphotos.cz

dine4fit.pl

Redakcja
www.dine4fit.pl

4.8.2022 dine4fit.pl Ciekawe, Różne

Z archiwum

Jak jeść ryby i owoce morza

W życiu nieraz znajdujemy się w sytuacji, w której musimy zmierzyć się z tym problemem, a wielu nie wie, co i jak zrobić.

Przyjrzyjmy się więc temu.

Siadamy do stołu, gdzie serwowane są nam raki, ośmiornice, czy ostrygi. Jak się za to zabrać, żeby nie czuć zażenowania? 

Kontynuuj czytanie 29.9.2022

Powiązane artykuły

Chodzenie to najkorzystniejsza całoroczna aktywność fizyczna

Aby w zdrowy sposób zredukować masę ciała w odpowiedni sposób, pożądane jest włączenie regularnych ćwiczeń fizycznych, a nie tylko poleganie na modyfikacji diety.

Zaobserwowałam u moich pacjentów, że taką regularną i zrównoważoną aktywnością fizyczną dla szerokiego grona osób może być „zwykły” spacer (najlepiej uzupełniony o wzmacnianie organizmu i kształtowanie masy mięśniowej). Nawet jeśli na dworze jest już zimno, to energiczny spacer ma tę ogromną zaletę, że można go uprawiać zupełnie niezależnie od pory roku i (prawie) pogody przez cały rok.

Kontynuuj czytanie 18.11.2024

Ćwiczenia w biurze…

…czyli szybki trening przy biurku.

Nie ma dziś wątpliwości, że siedzący tryb życia może poważnie zaszkodzić naszemu zdrowiu i samopoczuciu. Na szczęście, nawet w pracy, wykonując proste ćwiczenia przy biurku, możemy znacząco poprawić kondycję naszego organizmu. Poniżej znajdziesz kilka łatwych ćwiczeń, które Ci w tym pomogą!

Kontynuuj czytanie 11.11.2024

Jak poruszać się po Internecie w chaosie informacji dotyczącym odchudzania i ćwiczeń?

Internet jest rzeczą boską. W ciągu kilku sekund możemy znaleźć wszystko, co chcemy wiedzieć o jedzeniu.

A może nawet więcej, niż potrzebujemy lub chcemy wiedzieć.

Kontynuuj czytanie 7.11.2024

Lumbago – to już choroba cywilizacyjna

Lumbago, znany wielu z nas ból dolnej części kręgosłupa, dotyka coraz większą liczbę osób, stając się jednym z najpowszechniejszych problemów zdrowotnych. Ból w odcinku lędźwiowym może utrudniać codzienne funkcjonowanie, pracę, a nawet sen. W wielu przypadkach występuje przewlekle i znacząco obniża jakość życia. Czy lumbago to efekt naszego stylu życia? A może to nieunikniona konsekwencja starzenia się? Jak można temu zapobiec i jak sobie radzić, gdy już wystąpi?

Kontynuuj czytanie 4.11.2024

Odchudzanie zaczyna się w sklepie

Niezależnie od tego, czy Twoim celem jest utrata wagi, poprawa ciśnienia krwi, obniżenie poziomu cholesterolu, zwiększenie masy mięśniowej, więcej energii czy po prostu zdrowsze odżywianie, jedno jest pewne – Twój sukces zaczyna się w sklepie spożywczym, w którym robisz zakupy.

To właśnie tam zaczynasz decydować o tym, czy osiągniesz swoje cele, ponieważ to, co kupujesz, przekłada się na Twoją dietę.

Kontynuuj czytanie 31.10.2024

Dostępne wszędzie tam, gdzie ich potrzebujesz

Tabele kalorii są dostępne w Internecie, na telefonie, tablecie i smartwatchach, takich jak Garmin i Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner