Jak jeść ryby i owoce morza
W życiu nieraz znajdujemy się w sytuacji, w której musimy zmierzyć się z tym problemem, a wielu nie wie, co i jak zrobić.
Przyjrzyjmy się więc temu.
Siadamy do stołu, gdzie serwowane są nam raki, ośmiornice, czy ostrygi. Jak się za to zabrać, żeby nie czuć zażenowania?
Owoce morza a zdrowie
Podobnie jak ryby, także owoce morza są źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, witamin E, D, A i B, zawierają dużą ilość jodu (który jest niezbędny do prawidłowej pracy tarczycy) i antyoksydantu selenu, a także sodu, magnezu, wapnia, żelaza i fosforu.
- Trzeba jednak powiedzieć, że są one również źródłem podwyższonego cholesterolu, zwłaszcza w przypadku kalmarów, a także w przypadku ostryg zaleca się spożywanie nie więcej niż 24 sztuki na jedno posiedzenie.
Jak jeść pstrąga
Jedzenie pstrąga (i podobnych ryb) jest najprostsze. Wraz z rybą dostajemy specjalny nóż, który ma jakby małe ostrze. Nożem odcinamy ogon pstrąga, a następnie nacinamy grzbiet wzdłuż. „Użyj 'łopatki’ na nożu, aby wziąć jedną połowę ryby z mięsem i złożyć ją na jedną stronę, oddzielając ją w ten sposób od kręgosłupa. Można to teraz wyjąć razem z głową (można też ją odciąć) i odstawić na bok lub na talerzu na ości. Na talerzu zostaje tylko mięso.
Jak jeść ostrygi
Ten przysmak nie jest dla każdego, nie każðemu przypadnie do gustu, bo to w końcu jedzenie w stanie surowym. Jeśli jednak chcielibyście spróbować ostryg, to znów nie jest to zbyt trudne. Jeśli przyniesiono Ci je już otwarte, wystarczy położyć na dłoni serwetkę, na niej połówkę muszli ostrygi, skropić ją cytryną, specjalnym widelcem podnieść ostrygę, a następnie wypić zawartość. Niektórzy delikatnie przegryzają ostrygi, aby wydobyć ich smak, inni połykają je w całości. To drugie rozwiązanie jest proponowane częściej. Gdyby jednak przyniesiono Ci całe małże, musiałbyś je najpierw otworzyć. Robi się to specjalnym nożem, którym oddziela się od siebie dwie połówki w podobny sposób jak otwiera się nożem orzech włoski, odcinając na końcu mięsień.
Jak jeść krewetki
Jeśli zamówiłeś danie, w którym krewetki są tylko jednym ze składników (risotto, sałatka, zupa), to nie musisz się o nic martwić, są już obrane i przygotowane według potrzeb. Jeśli jednak krewetki są podawane osobno z ogonami lub nawet z głową, to musimy je jeść rękami. Głowę (można poznać po sumiastym wąsie) oddziela się po prostu poprzez jej przekręcenie. Następnie chwytamy krewetkę za ogon i obieramy skórę z pozostałej części ciała, podobnie jak w przypadku kiełbasy ze sztucznej osłonki. Potem wystarczy zanurzyć krewetkę w dipie i stopniowo odgryzać (trzymając za ogon), lub oddzielić całe mięso prosto od ogona. Następnie ogonek odkładamy na przygotowany talerz.
Jak jeść langusty, raki czy homary
Jest to podobne jak w przypadku krewetek, ale trudniej dostać się do mięsa, więc należy używać szczypiec i miniaturowego widelca, aby wydłubać mięso. Ponownie jemy rękami i zaleca się podwinięcie rękawów lub wzięcie serwetki na kolana i klatkę piersiową. W przypadku homara, podobnie jak w przypadku krewetek, odkręcamy głowę, a następnie odłamujemy jego spodnią część. W ten sposób na talerzu pozostają trzy kawałki. Teraz następuje ta trudniejsza część.
Musimy wydobyć mięso ze skorupy, a w przypadku pazurów najpierw musimy pozbyć się wody. Możemy odłamać poszczególne kawałki rękami i za pomocą widelca wydobyć z nich mięso lub możemy użyć szczypiec na twardszych częściach i ponownie wydobyć mięso z tych kawałków. Szczypce można odłamać i odessać mięso. W zasadzie cały proces jest podobny do obierania żeberek, gdyby miały one dodatkowo skorupę.
Jak jeść ośmiornicę
Jeśli nie macie ochoty na żywą ośmiornicę – a są tacy wariaci – to w większości restauracji ośmiornica jest już przetworzona i dostajecie jakoś przygotowane (grillowane, gotowane, pieczone, duszone, smażone) mięso z ośmiornicy i możecie je zjeść bezpośrednio albo z dodatkiem do dania głównego, albo w sałatce warzywnej. W sushi ich mięso podawane jest na surowo. Trzeba tylko mieć szczęście i trafić na naprawdę dobrą restaurację. Mięso ośmiornicy jest twarde i gumowate, trzeba je odpowiednio ubić i przyrządzić, aby zmiękło.
Jak jeść kalmary
Kalmary to najczęściej mięso kałamarnicy lub mątwy, pokrojone w krążki (pierścienie) i ewentualnie obtoczone w cieście i usmażone. Przygotowuje się go w taki sam sposób jak mięso kalmara, z tą różnicą, że mięso kalmara jest miękkie, delikatne, białe i lekko słodkie. Do grillowania najbardziej nadaje się mniejszy kalmar. I znów – surowe znajdziesz w sushi.
Jak jeść karpia
Na koniec zostawiłem arcydzieło, które staram się robić w każde święta, ale nigdy nie udaje mi się nie połknąć ości. Bo jeśli kupimy karpia w całości (bez łusek i wnętrzności), to można uzyskać dwa boczne filety, odcinając wzdłuż od kręgosłupa, krojąc go na szerokość za głową, a następnie ostrożnie odcinając mięso od żeber. Jednak w przeciwieństwie do pstrągów, te mają w sobie jeszcze małe ości.
Doświadczeni kucharze radzą używać piętki ostrza noża, aby odciąć grzbiet fileta wszerz, aż kości chrupną. A potem nacinać, około dwóch lub trzech milimetrów w poprzek mięśni. Mięso zawsze kroić do samej skóry. Mówi się, że w ten sposób małe kostki są naruszane i stają się miękkie podczas obróbki cieplnej. Próbowałem tego kilka razy i nigdy mi to nie wyszło.
Jest jeszcze inny sposób – z karpia wycina się tzw. podkowy, a następnie nacina mięso wzdłuż kręgosłupa każdego z nich. W efekcie otrzymujemy mniejsze filety, ale podobno pozbawione tych małych ości, pozostawiając tylko jedną dużą, którą łatwo rozpoznać podczas jedzenia i z czasem usunąć.
Autor: Jan Lipšanský
foto: depositphotos.cz
dine4fit.pl
Redakcja
www.dine4fit.pl
29.9.2022
dine4fit.pl
Ciekawe, Różne