Droga do zdrowia
i dobrego samopoczucia
App store rating

Droga do zdrowia
i dobrego samopoczucia

Jak jeść ryby i owoce morza

W życiu nieraz znajdujemy się w sytuacji, w której musimy zmierzyć się z tym problemem, a wielu nie wie, co i jak zrobić.

Przyjrzyjmy się więc temu.

Siadamy do stołu, gdzie serwowane są nam raki, ośmiornice, czy ostrygi. Jak się za to zabrać, żeby nie czuć zażenowania? 

Owoce morza a zdrowie

Podobnie jak ryby, także owoce morza są źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, witamin E, D, A i B, zawierają dużą ilość jodu (który jest niezbędny do prawidłowej pracy tarczycy) i antyoksydantu selenu, a także sodu, magnezu, wapnia, żelaza i fosforu.

  • Trzeba jednak powiedzieć, że są one również źródłem podwyższonego cholesterolu, zwłaszcza w przypadku kalmarów, a także w przypadku ostryg  zaleca się spożywanie nie więcej niż 24 sztuki na jedno posiedzenie.

Jak jeść pstrąga

Jedzenie pstrąga (i podobnych ryb) jest najprostsze. Wraz z rybą dostajemy specjalny nóż, który ma jakby małe ostrze. Nożem odcinamy ogon pstrąga, a następnie nacinamy grzbiet wzdłuż. „Użyj 'łopatki’ na nożu, aby wziąć jedną połowę ryby z mięsem i złożyć ją na jedną stronę, oddzielając ją w ten sposób od kręgosłupa. Można to teraz wyjąć razem z głową (można też ją odciąć) i odstawić na bok lub na talerzu na ości. Na talerzu zostaje tylko mięso.

Jak jeść ostrygi

Ten przysmak nie jest dla każdego, nie każðemu przypadnie do gustu, bo to w końcu jedzenie w stanie surowym. Jeśli jednak chcielibyście spróbować ostryg, to znów nie jest to zbyt trudne. Jeśli przyniesiono Ci je już otwarte, wystarczy położyć na dłoni serwetkę, na niej połówkę muszli ostrygi, skropić ją cytryną, specjalnym widelcem podnieść ostrygę, a następnie wypić zawartość. Niektórzy delikatnie przegryzają ostrygi, aby wydobyć ich smak, inni połykają je w całości. To drugie rozwiązanie jest proponowane częściej. Gdyby jednak przyniesiono Ci całe małże, musiałbyś je najpierw otworzyć. Robi się to specjalnym nożem, którym oddziela się od siebie dwie połówki w podobny sposób jak otwiera się nożem orzech włoski, odcinając na końcu mięsień.

Jak jeść krewetki

Jeśli zamówiłeś danie, w którym krewetki są tylko jednym ze składników (risotto, sałatka, zupa), to nie musisz się o nic martwić, są już obrane i przygotowane według potrzeb. Jeśli jednak krewetki są podawane osobno z ogonami lub nawet z głową, to musimy je jeść rękami. Głowę (można poznać po sumiastym wąsie) oddziela się po prostu poprzez jej przekręcenie. Następnie chwytamy krewetkę za ogon i obieramy skórę z pozostałej części ciała, podobnie jak w przypadku kiełbasy ze sztucznej osłonki. Potem wystarczy zanurzyć krewetkę w dipie i stopniowo odgryzać (trzymając za ogon), lub oddzielić całe mięso prosto od ogona. Następnie ogonek odkładamy na przygotowany talerz.

Jak jeść langusty, raki czy homary

Jest to podobne jak w przypadku krewetek, ale trudniej dostać się do mięsa, więc należy używać szczypiec i miniaturowego widelca, aby wydłubać mięso. Ponownie jemy rękami i zaleca się podwinięcie rękawów lub wzięcie serwetki na kolana i klatkę piersiową. W przypadku homara, podobnie jak w przypadku krewetek, odkręcamy głowę, a następnie odłamujemy jego spodnią część. W ten sposób na talerzu pozostają trzy kawałki. Teraz następuje ta trudniejsza część.

Musimy wydobyć mięso ze skorupy, a w przypadku pazurów najpierw musimy pozbyć się wody. Możemy odłamać poszczególne kawałki rękami i za pomocą widelca wydobyć z nich mięso lub możemy użyć szczypiec na twardszych częściach i ponownie wydobyć mięso z tych kawałków. Szczypce można odłamać i odessać mięso. W zasadzie cały proces jest podobny do obierania żeberek, gdyby miały one  dodatkowo skorupę.

Jak jeść ośmiornicę

Jeśli nie macie ochoty na żywą ośmiornicę – a są tacy wariaci – to w większości restauracji ośmiornica jest już przetworzona i dostajecie jakoś przygotowane (grillowane, gotowane, pieczone, duszone, smażone) mięso z ośmiornicy i możecie je zjeść bezpośrednio albo z dodatkiem do dania głównego, albo w sałatce warzywnej. W sushi ich mięso podawane jest na surowo. Trzeba tylko mieć szczęście i trafić na naprawdę dobrą restaurację. Mięso ośmiornicy jest twarde i gumowate, trzeba je odpowiednio ubić i przyrządzić, aby zmiękło.

Jak jeść kalmary

Kalmary to najczęściej mięso kałamarnicy lub mątwy, pokrojone w krążki (pierścienie) i ewentualnie obtoczone w cieście i usmażone. Przygotowuje się go w taki sam sposób jak mięso kalmara, z tą różnicą, że mięso kalmara jest miękkie, delikatne, białe i lekko słodkie. Do grillowania najbardziej nadaje się mniejszy kalmar. I znów – surowe znajdziesz w sushi.

Jak jeść karpia

Na koniec zostawiłem arcydzieło, które staram się robić w każde święta, ale nigdy nie udaje mi się nie połknąć ości. Bo jeśli kupimy karpia w całości (bez łusek i wnętrzności), to można uzyskać dwa boczne filety, odcinając wzdłuż od kręgosłupa, krojąc go na szerokość za głową, a następnie ostrożnie odcinając mięso od żeber. Jednak w przeciwieństwie do pstrągów, te mają w sobie jeszcze małe ości.

Doświadczeni kucharze radzą używać piętki ostrza noża, aby odciąć grzbiet fileta wszerz, aż kości chrupną. A potem nacinać, około dwóch lub trzech milimetrów w poprzek mięśni. Mięso zawsze kroić do samej skóry. Mówi się, że w ten sposób małe kostki są naruszane i stają się miękkie podczas obróbki cieplnej. Próbowałem tego kilka razy i nigdy mi to nie wyszło.

Jest jeszcze inny sposób – z karpia wycina się tzw. podkowy, a następnie nacina mięso wzdłuż kręgosłupa każdego z nich. W efekcie otrzymujemy mniejsze filety, ale podobno pozbawione tych małych ości, pozostawiając tylko jedną dużą, którą łatwo rozpoznać podczas jedzenia i z czasem usunąć.

Autor: Jan Lipšanský
foto: depositphotos.cz

dine4fit.pl

Redakcja
www.dine4fit.pl

29.9.2022 dine4fit.pl Ciekawe, Różne

Z archiwum

Tortilla frgál – pyszne słodkie jedzenie pełne białka i wapnia gotowe w kilka minut

Po pierwsze – co to jest ten frgál?

Frgál to rodzaj słodkiego ciasta tradycyjnie wyrabianego w Czechach, w regionie zwanym Wołoszczyzną, znany jest też pod nazwami koláč lub pecák. W przeciwieństwie do ciast, frgál ma zwykle około 30 cm średnicy, jest wykonany z ciasta drożdżowego i zwieńczony jest słodką kruszonką.

Kontynuuj czytanie 3.11.2023

Powiązane artykuły

Chodzenie to najkorzystniejsza całoroczna aktywność fizyczna

Aby w zdrowy sposób zredukować masę ciała w odpowiedni sposób, pożądane jest włączenie regularnych ćwiczeń fizycznych, a nie tylko poleganie na modyfikacji diety.

Zaobserwowałam u moich pacjentów, że taką regularną i zrównoważoną aktywnością fizyczną dla szerokiego grona osób może być „zwykły” spacer (najlepiej uzupełniony o wzmacnianie organizmu i kształtowanie masy mięśniowej). Nawet jeśli na dworze jest już zimno, to energiczny spacer ma tę ogromną zaletę, że można go uprawiać zupełnie niezależnie od pory roku i (prawie) pogody przez cały rok.

Kontynuuj czytanie 18.11.2024

Ćwiczenia w biurze…

…czyli szybki trening przy biurku.

Nie ma dziś wątpliwości, że siedzący tryb życia może poważnie zaszkodzić naszemu zdrowiu i samopoczuciu. Na szczęście, nawet w pracy, wykonując proste ćwiczenia przy biurku, możemy znacząco poprawić kondycję naszego organizmu. Poniżej znajdziesz kilka łatwych ćwiczeń, które Ci w tym pomogą!

Kontynuuj czytanie 11.11.2024

Jak poruszać się po Internecie w chaosie informacji dotyczącym odchudzania i ćwiczeń?

Internet jest rzeczą boską. W ciągu kilku sekund możemy znaleźć wszystko, co chcemy wiedzieć o jedzeniu.

A może nawet więcej, niż potrzebujemy lub chcemy wiedzieć.

Kontynuuj czytanie 7.11.2024

Lumbago – to już choroba cywilizacyjna

Lumbago, znany wielu z nas ból dolnej części kręgosłupa, dotyka coraz większą liczbę osób, stając się jednym z najpowszechniejszych problemów zdrowotnych. Ból w odcinku lędźwiowym może utrudniać codzienne funkcjonowanie, pracę, a nawet sen. W wielu przypadkach występuje przewlekle i znacząco obniża jakość życia. Czy lumbago to efekt naszego stylu życia? A może to nieunikniona konsekwencja starzenia się? Jak można temu zapobiec i jak sobie radzić, gdy już wystąpi?

Kontynuuj czytanie 4.11.2024

Odchudzanie zaczyna się w sklepie

Niezależnie od tego, czy Twoim celem jest utrata wagi, poprawa ciśnienia krwi, obniżenie poziomu cholesterolu, zwiększenie masy mięśniowej, więcej energii czy po prostu zdrowsze odżywianie, jedno jest pewne – Twój sukces zaczyna się w sklepie spożywczym, w którym robisz zakupy.

To właśnie tam zaczynasz decydować o tym, czy osiągniesz swoje cele, ponieważ to, co kupujesz, przekłada się na Twoją dietę.

Kontynuuj czytanie 31.10.2024

Dostępne wszędzie tam, gdzie ich potrzebujesz

Tabele kalorii są dostępne w Internecie, na telefonie, tablecie i smartwatchach, takich jak Garmin i Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner