Droga do zdrowia
i dobrego samopoczucia
App store rating

Droga do zdrowia
i dobrego samopoczucia

O kaloriach na luzie:

Potrawy, które smakują lepiej następnego dnia.

Osobiście uwielbiam, kiedy po jakichś uroczystościach zostaną na rano kanapki. Chociaż są trochę wyschnięte, to właśnie to nadaje im, moim zdaniem, wyjątkowego smaku.

Podobnie jest z wieloma potrawami, które lepiej smakują, gdy odczekają dzień, a czasem nawet dwa.

To prawdopodobnie sprzeczne z wszystkimi przepisami i normami higienicznymi, ale tu chodzi dosłownie o chemię. Poszczególne składniki mają czas na wzajemne interakcje i wiązania, co prowadzi do doskonalszego smaku. Miłośnicy grillowania doskonale wiedzą, że wcześniejsze marynowanie mięsa w różnych solankach i marynatach, a następnie pozwolenie mu wchłonąć te smaki, sprawia, że staje się ono soczyste i nabiera wyjątkowego aromatu. Na przykład takie mięso przesiąknięte czosnkiem to dla mnie zawsze prawdziwa uczta.

Wywary i zupy

Najbardziej znanym przykładem potraw „na później” są wywary – zarówno mięsne, jak i warzywne. Można je wykorzystać na wiele sposobów przez kilka dni. Z wywaru przygotujecie zupy, ale także możecie użyć go do podlewania mięsa, do sosów, makaronów czy roślin strączkowych, które nabierają wtedy znacznie pełniejszego smaku. Drugą zaletą jest bardziej kremowa konsystencja, gdy jest to potrzebne. Na pewno warto spróbować zostawić na dzień lub dwa odleżaną zupę dyniową, ale lepszy smak zyskają także kapuśniak, kulajda czy zupy z mięsem lub roślinami strączkowymi. Całkowicie rozgotowane warzywa są często obecne w kuchni indyjskiej – na przykład podstawą masali madras jest rozgotowana cebula z pomidorami.

Gulasz i ragù

Kolejna klasyka, której warto pozwolić odpocząć po przygotowaniu. Mięso duszone z warzywami i przyprawami to w zasadzie – oprócz chleba w każdej formie – podstawa kuchni na całym świecie. W przypadku gulaszy ponownie łączą się smaki mięsa, warzyw, a czasem przypraw, i gdy pozwolimy na reakcje chemiczne przez dzień czy dwa, otrzymamy wspaniały rezultat. Najlepiej widać poprawę smaku w przypadku odleżanego gulaszu z dziczyzny, ale nie ustępują mu również gulasz grzybowy czy wołowy.

Zapiekanka

Wiecie, taka klasyczna, pieczona w blasze. Obowiązuje tutaj w zasadzie to samo, co w przypadku gulaszy. Moi rodzice natomiast uwielbiają zapiekanki z resztek, kiedy w blaszce zapiekają pozostałości mięsa z wczorajszego obiadu, kapustę i knedliki (lub ziemniaki), a to – przynajmniej dla mnie – prawdziwa rozkosz.

Kotlety mielone

Podobnie jest z pieczoną mielonką, najlepiej przyprawioną musztardą już podczas wyrabiania mięsnej masy. Drugiego dnia ma zdecydowanie lepszy smak.

Marynowane przysmaki

Tutaj nie ma o czym dyskutować. Marynowany camembert czy czeski hermelin, tvarůžki, bułki (utopenci) zyskują po długim marynowaniu w specjalnej marynacie w słoiku znacznie lepszy i bogatszy smak. Podobnie sprzedaje się w słoikach marynowany boczek, terrinę czy szarpane mięso. A tak przy okazji, wiedzieliście, że czeskie serki, czyli tvarůžki, to celtycki wynalazek?

Kiszone warzywa

Aby dłużej wytrzymały, od lat konserwujemy ogórki, kapustę, cebulki, paprykę, czosnek, kukurydzę, groszek i inne warzywa oraz owoce. Zresztą wszystkie dipy i pesta, tutaj patrz Salsa, dip, pesto, chutney, sosy – jakie są między nimi różnice? Kuchnia azjatycka oferuje różne „pickles”, które w zasadzie są niczym innym jak kiszonymi warzywami. Są one przeznaczone do użycia później, w ciągu roku, po odpowiednim przefermentowaniu.

Sałatka ziemniaczana

Nie mogło zabraknąć klasyka! Sałatka warzywna to danie, które z każdą godziną staje się coraz lepsze. Świeżo przygotowana smakuje dobrze, ale dopiero po dniu czy dwóch osiąga swoją prawdziwą doskonałość! Warzywa nasiąkają aromatem przypraw i sosu, smaki idealnie się przenikają, tworząc harmonijną, kremową całość.

Bigos!!

Nasz niekwestionowany król. Bigos to jedno z tych dań, które najlepiej smakuje po kilku dniach, kiedy wszystkie smaki w pełni się przegryzą. Z każdym kolejnym odgrzewaniem staje się coraz bardziej wyrazisty, a mięso i kapusta nabierają wyjątkowej delikatności i aromatu. Pierwszy dzień to tylko wstęp, ale po kilku odgrzaniach bigos zyskuje głęboki, soczysty smak, który sprawia, że staje się prawdziwą ucztą dla podniebienia. To danie, które potrzebuje czasu, by rozwinąć swój charakter – im starszy, tym lepszy!

Chili z mięsem (a także curry)

Chili con carne to prawdziwa uczta dla podniebienia, ale jego magia objawia się w pełni dopiero po czasie. Świeżo ugotowane jest pyszne, ale wystarczy zostawić je na noc, by następnego dnia odkryć zupełnie nowy wymiar smaku – głębszy, bardziej wyrazisty, perfekcyjnie zbalansowany. Wołowina nasiąka aromatem pikantnych przypraw, sos nabiera aksamitnej konsystencji, a całość staje się esencją tego, czym powinno być idealne chili. Każdy kęs to eksplozja smaku, która udowadnia, że cierpliwość w kuchni naprawdę się opłaca!

Lasagne

Lasagne to jedno z tych dań, które z czasem stają się jeszcze lepsze. Świeżo zapieczona smakuje znakomicie, ale gdy odczeka swoje w lodówce, nabiera zupełnie nowego charakteru. Makaron idealnie łączy się z sosem, beszamel wnika w warstwy, a całość zyskuje głębię i aksamitną konsystencję. Każdy kęs to harmonia smaków – delikatna słodycz pomidorów, kremowy beszamel i aromatyczne przyprawy tworzą perfekcyjną całość. To danie, które nie tylko syci, ale i zachwyca, a drugiego dnia wręcz wznosi się na wyżyny kulinarnej doskonałości!

Rośliny strączkowe

Podobnie jak dobrze przefermentowane dhál (czerwona soczewica gotowana z indyjskimi przyprawami), ciecierzyca przygotowana na sposób chana masala czy puree z groszku. Dzięki procesowi fermentacji, dania te drugiego dnia zyskują zaskakująco więcej wartości odżywczych, a jednocześnie tracą pewne „cięższe” składniki, co sprawia, że stają się bardziej strawne.

Marynowane mięso

Jak wspomniano na początku, nie możemy zapomnieć o marynowanym mięsie. Nie jest tajemnicą, że mięso w rzeźnictwie dojrzewa, czyli przechodzi proces starzenia, i nie jest od razu gotowe do spożycia. Jeśli planujecie mięso na grilla, do chińskiego dania czy steki, warto zamarynować je na dłuższy czas i pozwolić odpocząć. Ocet lub wino, dzięki kwasom, rozluźniają włókna mięśniowe, a oleje dodają soczystości i pomagają mięsu lepiej wchłonąć przyprawy. Zaleca się marynowanie piersi kurczaka przez co najmniej dwie godziny, wołowiny nawet przez jeden dzień, a ryby przez godzinę.

Które potrawy nie powinny być odstawiane na później?

Musimy również wspomnieć o potrawach, które ze względów zdrowotnych lepiej jest spożywać od razu, a nie zostawiać na później. Na pewno nie jest dobrym pomysłem przechowywanie ryby, ponieważ straci swoją świeżość i smak, podobnie jak świeże warzywa. Na przykład sałatka ze świeżych warzyw drugiego dnia naprawdę nie smakuje już tak dobrze. Z pewnością zauważyliście, że smażone potrawy, szczególnie drugiego dnia (a już wieczorem), nie smakują dobrze – przykładem mogą być frytki, pieczone ziemniaki, a czasem nawet kotlety schabowe. I na pewno nie warto zostawiać na później niczego z fast foodów.

Autor: Jan Lipšanský, dziennikarz, scenarzysta
foto: cz.depositphotos.com

dine4fit.pl

Redakcja
www.dine4fit.pl

17.2.2025 dine4fit.pl Ciekawe, Przepisy na zdrowe potrawy, Różne

Z archiwum

Boom na produkty białkowe i przepis na domowe monte

Niezależnie od tego, którą alejką spaceruję w sklepie spożywczym, natrafiam na napisy „high protein” czy „z wysoką zawartością białka”.

Obecnie możemy kupić proteinowe tosty, proteinowy chleb, makaron,  jogurt, budyń, kaszkę, baton, ciasteczko czy wreszcie białkowego shota.

Kontynuuj czytanie 20.4.2023

Powiązane artykuły

Świadome odżywianie – więcej niż bilans energetyczny

Odchudzanie rozumiane wyłącznie jako chwilowy „zryw” nie tylko skazuje nas na efekt jo‑jo, ale również pozbawia wartości edukacyjnej całego procesu. Tymczasem prawdziwa transformacja polega na wprowadzeniu zmian, które towarzyszyć będą nam przez całe życie – od sposobu, w jaki komponujemy posiłki, aż po to, w jakim otoczeniu spędzamy czas i jak korzystamy z wsparcia bliskich.

Trwała zmiana stylu życia: od diety do zdrowych nawyków

Wiele osób rozpoczyna odchudzanie od rygorystycznego liczenia kalorii lub ostrej diety, ale szybko wraca do starych przyzwyczajeń. Tymczasowe restrykcje rzadko prowadzą do trwałych rezultatów. Jak podkreśla Mayo Clinic, “najlepszym sposobem na schudnięcie i utrzymanie wagi jest wprowadzanie trwałych zmian w stylu życia”, takich jak zbilansowana dieta i codzienna aktywność.

Kontroluj swoje kółeczka jeszcze przed zapisaniem jedzenia!

Mamy dla Ciebie zupełnie nową funkcję w wersji Premium aplikacji Dine4Fit, dzięki której jeszcze łatwiej osiągniesz swój cel.

Drodzy Użytkownicy Dine4Fit,

dzięki Waszym sugestiom aplikacja wciąż się rozwija, a wraz z tym uprościliśmy dodawanie posiłków – kluczowy element Dine4Fit, obok stale aktualizowanej bazy produktów. Dlatego z radością przedstawiamy Wam tę nową funkcję Premium!

Kontynuuj czytanie 29.4.2025

Odpowiednie produkty ułatwiające redukcję tłuszczu w okolicy brzucha

Tendencja do odkładania się tłuszczu w ciele (czyli miejsca, w których będzie się on kumulować) jest w dużej mierze uwarunkowana genetycznie.

Mówiąc prościej, niektórym osobom naturalnie odkłada się więcej tkanki tłuszczowej na biodrach, udach, a nawet ramionach czy piersiach, podczas gdy inni częściej gromadzą ją w okolicy brzucha (tzw. obszar brzuszny).

Kontynuuj czytanie 28.4.2025

Kalorie z przymrużeniem oka: Co jemy, a co budzi emocje?

Naukowcy też czasem się mylą – zwłaszcza jeśli chodzi o jedzenie.

Najbardziej znanym przykładem są zawyżone wartości żelaza w szpinaku, ale również zmieniające się podejście do jajek. W tym artykule przyjrzymy się nie tylko tym przypadkom, ale też innym produktom, takim jak mięso, smalec, masło czy alkohol.

Kontynuuj czytanie 24.4.2025

Dostępne wszędzie tam, gdzie ich potrzebujesz

Tabele kalorii są dostępne w Internecie, na telefonie, tablecie i smartwatchach, takich jak Garmin i Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner