Czy istnieją jakieś zasady tworzenia odpowiedniej diety?
Czy może po prostu wystarczy, że uzupełniam dzienne spożycie każdego składnika odżywczego i jest dobrze?
Dość często zastanawiamy się jak zaplanować naszą dietę, aby wszystko było zielone. Oznacza to upewnienie się, że otrzymujemy odpowiednią ilość białka, węglowodanów, tłuszczu i błonnika w ciągu dnia. Wszyscy zwracamy uwagę głównie na ilości i liczby.
Aby lepiej wszystko zrozumieć, weźmy nieco bardziej skrajny przykład. Przykładowo, ktoś może zjeść 300 gramów frytek i smażonego sera, wypić pół litra słodkiej lemoniady, a wieczorem gałkę lodów i latte. Skrupulatnie zapisuje to wszystko w aplikacji Dine4Fit i wychodzą mu zielone kółka, więc w 100% pokrywa swoje dzienne zapotrzebowanie. Chociaż podejrzewamy, że nie tak wygląda zbilansowana dieta, ta osoba może być nadal zadowolona, ponieważ kółeczka zmieniają kolor na zielony.
Ale zasadą zdrowego odżywiania jest oczywiście to, aby jeść regularnie i przede wszystkim dobrze.
Dietę planujemy precyzyjnie, aby mieć pewność, że przyjmujemy nie tylko wystarczającą ilość makroskładników, ale przede wszystkim z jakościowych źródeł. Prawdopodobnie węglowodany ze smażonych chipsów nie będą tak odżywcze jak te z gotowanych ziemniaków czy kuskusu. Białko z kawy latte nie będzie takie samo jak z pieczonego twarogu na przekąskę. Oczywiście to tylko ilustratywny przykład, nie ma potrzeby argumentować, że w takim „horrorze” kółka i tak nie byłyby zielone.
Przy planowaniu musimy uważać nie tylko na ilość, ale również na to, jakie pokarmy będziemy spożywać. Musimy szukać źródeł jakości i łączyć pokarmy, które pomogą nam osiągnąć dzienne spożycie kalorii.
Czesi mają nawet do tego taki sprytny talerz
Ale uwaga. Nie chodzi o to, żeby nie zjeść sobie tych frytek, tylko o to, żeby myśleć o tym, że nie jest to idealne rozwiązanie. Smaki trzeba zmieniać, a kubki smakowe zaspokajać. Masz się cieszyć jedzeniem i cieszyć się życiem. Przy zapisywaniu do apki mogę dodać cokolwiek, na co mam ochotę, ale muszę to z głową rozłożyć i połączyć z innymi pokarmami.
Jeśli mam ochotę na smażony ser, mogę też pomyśleć o zdrowszym sposobie jego przygotowania niż tradycyjny. Wykorzystam pieczenie w piekarniku lub frytkownicę z gorącym powietrzem. Jeśli mam ochotę na lody, to na pewno wybiorę dobrą porę na ich zjedzenie, a nie w nocy przed pójściem spać. Do frytek wezmę mięso z indyka, bardzo bogate w białko. Staram się też nie jeść tych wszystkich rzeczy jednego dnia, tylko rozłożyć je na dłuższy czas.
W reżimie redukcyjnym staram się wtedy zaplanować dietę znacznie bardziej wyrafinowaną i wyszukaną niż w reżimie podtrzymującym.
Jeśli ułożysz najlepszą dietę, ale nie poświęcisz jej czasu lub nie będziesz jeść regularnie, to niezależnie od składników, nie poprawisz w sobie niczego. Dzięki aplikacji Dine4Fit, nie tylko zobaczysz ilość, dzienne spożycie i potrzebne gramy składników odżywczych, które przyjmujesz, ale także z czego otrzymujesz każdy składnik odżywczy. Ważne jest, aby nauczyć się jeść produkty i przygotowywać posiłki, które dadzą mi przyjemność pod względem smakowym, wizualnym i nadal będą miały wartość odżywczą.
Autorka: Hellča Vávrová, dietetyczka zdjęcia: autorki i depositphotos.cz
Zacznij z apką i przekonaj się, że to fajna sprawa. Dodatkowo przyda Ci się jeszcze grupa wsparcia. Dołącz do nas:
Ostatnio w grupie skupiającej naszych użytkowników w Czechach pojawił się post, w którym Andrea napisała, że chce zachęcić szczególnie kobiety 50 plus, aby wiedziały, że nawet w tym wieku schudnięcie jest możliwe. Natychmiast poprosiliśmy ją o napisanie kilku motywacyjnych słów dla tej grupy wiekowej.
Często słyszymy opinie, że odchudzanie po przekroczeniu pewnego wieku wiąże się tylko z trudnym wyrzekaniem się wszystkiego i często nie przynosi żadnych rezultatów.
Odchudzanie rozumiane wyłącznie jako chwilowy „zryw” nie tylko skazuje nas na efekt jo‑jo, ale również pozbawia wartości edukacyjnej całego procesu. Tymczasem prawdziwa transformacja polega na wprowadzeniu zmian, które towarzyszyć będą nam przez całe życie – od sposobu, w jaki komponujemy posiłki, aż po to, w jakim otoczeniu spędzamy czas i jak korzystamy z wsparcia bliskich.
Wiele osób rozpoczyna odchudzanie od rygorystycznego liczenia kalorii lub ostrej diety, ale szybko wraca do starych przyzwyczajeń. Tymczasowe restrykcje rzadko prowadzą do trwałych rezultatów. Jak podkreśla Mayo Clinic, “najlepszym sposobem na schudnięcie i utrzymanie wagi jest wprowadzanie trwałych zmian w stylu życia”, takich jak zbilansowana dieta i codzienna aktywność.
Mamy dla Ciebie zupełnie nową funkcję w wersji Premium aplikacji Dine4Fit, dzięki której jeszcze łatwiej osiągniesz swój cel.
Drodzy Użytkownicy Dine4Fit,
dzięki Waszym sugestiom aplikacja wciąż się rozwija, a wraz z tym uprościliśmy dodawanie posiłków – kluczowy element Dine4Fit, obok stale aktualizowanej bazy produktów. Dlatego z radością przedstawiamy Wam tę nową funkcję Premium!
Tendencja do odkładania się tłuszczu w ciele (czyli miejsca, w których będzie się on kumulować) jest w dużej mierze uwarunkowana genetycznie.
Mówiąc prościej, niektórym osobom naturalnie odkłada się więcej tkanki tłuszczowej na biodrach, udach, a nawet ramionach czy piersiach, podczas gdy inni częściej gromadzą ją w okolicy brzucha (tzw. obszar brzuszny).
Naukowcy też czasem się mylą – zwłaszcza jeśli chodzi o jedzenie.
Najbardziej znanym przykładem są zawyżone wartości żelaza w szpinaku, ale również zmieniające się podejście do jajek. W tym artykule przyjrzymy się nie tylko tym przypadkom, ale też innym produktom, takim jak mięso, smalec, masło czy alkohol.