13.6.2024 dine4fit.pl

Erytrytol, syrop z cykorii i flavdropsy – wady i zalety w pigułce

Erytrytol, syrop z cykorii i flavdrops – popularne słodziki, szczególnie dla osób, które pilnują spożywania kalorii. Często są to również bardzo dyskutowane słodziki, jak w sumie wszystko inne związane z odżywianiem i odchudzaniem.

Nic nigdy nie jest tylko czarne lub tylko białe, więc dobrze jest wiedzieć, że każdy z tych słodzików ma swoje specyficzne zalety i wady.

Ponieważ pracuję z aplikacją Dine4Fit wraz z moimi pacjentami, naturalnie zwracam uwagę na dyskusje w ich zamkniętych grupach. A ponieważ często pojawiają się pytania dotyczące stosowania słodzików, napisałam krótkie podsumowanie zalet i wad trzech najczęściej używanych.

Erytrytol

Erytrytol to alkohol cukrowy, który naturalnie występuje w niektórych owocach i sfermentowanej żywności. Jest prawie bezkaloryczny (0,2 kalorii na gram) i ma około 70% słodyczy zwykłego cukru.

Zalety erytrytolu:

Niski indeks glikemiczny (nie wpływa na poziom cukru i insuliny we krwi, co jest pozytywną wiadomością nie tylko dla diabetyków).

  • Niska zawartość kalorii, można by rzec, że praktycznie bezkaloryczny (przez co nie przeszkadza w odchudzaniu).
  • I nie przyczynia się do próchnicy zębów.

Wady erytrytolu:

  • Problemy żołądkowo-jelitowe – w dużych dawkach może powodować wzdęcia i biegunkę.
  • Niektóre osoby mogą negatywnie odbierać łagodny, chłodny smak.

Syrop z cykorii

Syrop z cykorii to słodzik wytwarzany z korzenia cykorii, który zawiera inulinę, błonnik prebiotyczny. Ma około 50% słodyczy zwykłego cukru.

Zalety syropu z cykorii:

  • Wspomniana inulina promuje wzrost zdrowych bakterii w jelitach, co może poprawić trawienie i ogólne zdrowie jelit.
  • Ze względu na niski indeks glikemiczny nie powoduje skoków poziomu cukru we krwi.
  • Ma mniej kalorii niż zwykły cukier, co jest oczywiście mile widziane przez osoby odchudzające się i pilnujące bilansu kalorycznego.

Wady syropu z cykorii:

  • Nadmierne spożycie może powodować wzdęcia, wzdęcia i biegunkę (problemy żołądkowo-jelitowe) ze względu na wysoką zawartość błonnika.
  • Może mieć nieco inny smak niż zwykły cukier, co może przeszkadzać niektórym osobom.

Moja rada: zdecydowanie nie polecam go do nadrabiania zaległości w zielonym kole błonnika w aplikacji Tabele kalorii. Ponownie, wszystko z umiarem.

FlavDrops

Płynne substancje słodzące (zwykle na bazie sukralozy lub glikozydów stewiolowych) o różnych atrakcyjnych smakach (czekoladowym, orzechowym, waniliowym, truskawkowym, kokosowym itp.), dzięki czemu mogą być stosowane do aromatyzowania napojów, kaszek i innych produktów spożywczych.

Zalety FlavDrops

  • Nie dodają żadnych kalorii, co również jest przydatne przy odchudzaniu.
  • Dzięki temu, że są dostępne w wielu ciekawych smakach, mogą stanowić miłe urozmaicenie diety.
  • Łatwe w użyciu – krople są łatwe do dozowania i mieszania z żywnością i napojami.

Wady FlavDrops

  • Obawy dotyczące spożywania sztucznych substancji słodzących, takich jak sukraloza.
  • Mogą one mieć silny smak, który dla niektórych może nie być przyjemny.

Na zakończenie

Wybór odpowiedniej substancji słodzącej powinien zależeć od indywidualnych preferencji, potrzeb zdrowotnych i reakcji organizmu na daną substancję słodzącą.

Autorka: Markéta Nevěčná, dietetyczka i trenerka
foto: Autorki

 

W archiwum przeczytasz także:

Boom na produkty białkowe i przepis na domowe monte

13.6.2024 dine4fit.pl Różne

Komentarze

Komentarze nie odzwierciedlają opinii redakcji ani administratora bloga.

Dodaj komentarz

Powiązane artykuły
Jak dbać o stopy… Jak dbać o stopy…

…by uniknąć niepotrzebnych problemów, takich jak wrastające paznokcie, pękające pięty czy nieprzyjemna grzybica?

Nasze stopy niosą nas nie tylko przez cały dzień, ale co ważniejsze przez całe życie. Czy odwdzięczamy się tym samym? Czy dbamy o nie?

Cały artykuł 19.7.2024 0

Jelita: przyglądamy się chorobom układu pokarmowego Jelita: przyglądamy się chorobom układu pokarmowego

Przyjrzyjmy się dziś schorzeniom związanymi z jelitami.

Układ pokarmowy to skomplikowana maszyna, której sprawność ma kluczowe znaczenie dla naszego zdrowia. W jego centrum znajdują się jelita – długie, kręte struktury, które nie tylko przetwarzają jedzenie, ale także pełnią ważne funkcje odpornościowe i hormonalne. Niestety, jak każda maszyna, także i jelita mogą ulec awarii. W dzisiejszym artykule przyjrzymy się najczęstszym chorobom jelit, ich przyczynom, objawom oraz sposobom leczenia.

Cały artykuł 15.7.2024 0

Czy tzw. jedzenie biednych nie jest obecnie bardziej dla bogatych? Czy tzw. jedzenie biednych nie jest obecnie bardziej dla bogatych?

Niektóre produkty spożywcze miały kiedyś przydomek “jedzenie dla biedaków”. Oznaczało to, że panowie i panie z wyższych sfer nie byli zainteresowani takim jedzeniem, ponieważ było go dużo i było tanie. Także tradycja wielkopostna była i jest na tym oparta.

Czy jest tak nadal? Przyjrzyjmy się temu, troszkę żartem (w końcu nikt do koniny nie chce wracać), troszkę serio.

Cały artykuł 5.7.2024 0