Droga do zdrowia
i dobrego samopoczucia
App store rating

Droga do zdrowia
i dobrego samopoczucia

Jak powstrzymać apetyt na słodycze

Dzisiejszy wpis powinien zainteresować osoby, które uwielbiają słodycze, ale chciałyby nieco bardziej ograniczyć ich spożywanie.

Jest to korzystne zarówno dla ich zdrowia, jak i dla ich sylwetki i wagi.

Wykorzystując  wiedzę z mojej praktyki, ludzi można podzielić na trzy wyimaginowane grupy pod względem ich stosunku do słodyczy i słodkiego smaku:

  • ci, którzy są uzależnieni od ciągłego poszukiwania słodkiego smaku, tj. ci, którzy po prostu lubią lub kochają i potrzebują słodkich rzeczy,
  • następnie jest grupa neutralna, czyli ci, którzy lubią słodkie, ale nie potrzebują, nie wymagają ani nie są od nich uzależnieni (lub tylko okazjonalnie sobie na nie pozwalają),
  • i ostatnia grupa ludzi to ci, którzy wręcz przeciwnie, szukają słonych smaków – mięsa, wędlin, ciastek, krakersów, ale nie potrzebują słodyczy (lub spożywają je bardzo marginalnie).

Dlaczego ludzie pragną słodyczy?

Na początek przyjrzyjmy się najczęstszym powodom, dla których ludzie potrzebują słodyczy, słodkich pokarmów i słodkich napojów:

  • Dominujący smak na słodkie jedzenie – niektórzy ludzie po prostu naturalnie skłaniają się ku słodszym smakom. Jednak dla tych osób niewielka dawka słodyczy w ciągu dnia jest zwykle wystarczająca, a nawet tylko biały jogurt z owocami, suszonymi owocami lub dwoma kawałkami czekolady zadowoli ich. I to im wystarcza. W tym także mnie.
  • „Uzależnienie” od cukru i słodyczy lub nadmiar węglowodanów w diecie – w rzeczywistości nadmierne preferowanie słodyczy i węglowodanów w ogóle jest rodzajem fiksacji. Zazwyczaj im więcej cukru w żywności i napojach spożywamy, tym więcej go potrzebujemy. Nasze kubki smakowe przyzwyczajają się do słodkiego smaku, którego następnie domagają się w kółko.
  • Brak węglowodanów w ciągu dnia – dla niektórych typów ludzi brak węglowodanów w ciągu dnia sprawia, że bardziej pragną słodyczy. Dla tych, którzy nie jedzą odpowiedniej ilości dodatków, owoców, zbóż, roślin strączkowych, wysokiej jakości pieczywa, płatków zbożowych itp. w ciągu dnia, ich organizm może mieć tendencję do domagania się brakujących węglowodanów – cukrów. I często będzie to impuls: „Potrzebuję cukru, potrzebuję energii” i nie sięgniemy po chleb żytni z warzywami, ale raczej po ciastko lub deser.
  • Nieregularna dieta – nie mam na myśli tego, że musimy trzymać się dokładnych godzin, w których jemy. Są to jednak osoby, które spożywają posiłki w sposób chaotyczny i rozproszony w ciągu dnia (a zatem mogą mieć znaczne wahania poziomu cukru we krwi). Kiedy poziom cukru we krwi spada bardziej dramatycznie, organizm potrzebuje wtedy cukrów w postaci szybkich cukrów, tj. w postaci słodyczy, słodkich napojów, słodkich pokarmów itp. Dlatego zaleca się spożywanie posiłków o podobnej porze lub przynajmniej monitorowanie pojawiającej się formy łagodnego głodu w czasie, aby nie rozwinął się duży i niekontrolowany głód.
  • Spożywanie żywności i posiłków o wysokim indeksie glikemicznym – niektóre pokarmy i posiłki, często te oparte na cukrze i białej mące, mają negatywny wpływ na wspomniany poziom cukru we krwi, w wyniku czego mamy większą ochotę na słodycze i słodkie pokarmy. W praktyce oznacza to, że po białej bułce z miodem mamy zdecydowanie większą ochotę np. na słodycze niż po wspomnianym wcześniej chlebie żytnim z pomidorami i twardym serem.
  • Uspokojenie psychiki, emocji i nerwów – tak, słodycze uspokajają i poprawiają nastrój, a dla wielu osób, zwłaszcza kobiet, słodycze są „uspokajaczami” nerwów i emocji (podobnie jak batonik czy papieros dla innych).

Są to więc prawdopodobnie najczęstsze powody, dla których ludzie mają bzika na punkcie słodyczy. Możemy też znaleźć inne. Co więcej, zazwyczaj jest to kombinacja kilku powodów jednocześnie. Przede wszystkim nie musimy próbować całkowicie pozbyć się słodkich zachcianek, ale zrozumienie powodu, dla którego je mamy (a następnie próba ich uregulowania) jest z pewnością działaniem pożądanym.

Przykład z praktyki

Jak przykład „pociągu do słodyczy” wezmę moją klientkę (nazwijmy ją Klarą), która odwiedzała mnie w moim gabinecie. Bardzo zależało jej na tym, aby pomóc jej pozbyć się łaknienia na słodycze. Ponieważ jej wielokrotne próby pozbycia się słodyczy nie powiodły się, postanowiła zwrócić się o pomoc do mnie.

Jej zdaniem, z powodu słodyczy podobno zgromadziła około 10 kg nadmiaru tłuszczu, ponieważ poza tym uważała, że ogólnie stosuje umiarkowaną dietę. Tylko słodycze… Zwykle mogła jeść co najmniej dwa słodycze dziennie – słodkie ciasta, ciastka, batony, herbatniki, czekoladki….

Przyczyną jej fiksacji na punkcie słodyczy było połączenie kilku wyżej wymienionych przyczyn. Jadła nieregularnie, celowo pomijała dodatki do posiłków (rzekomo, aby uniknąć przybierania na wadze), ale potem przybierała na wadze po słodyczach, którymi zastępowała dodatki. Jadła słodkie wypieki na śniadanie (pączki, ciasteczka lub bułeczki), co tylko zwiększało jej ochotę na słodycze rano. Wreszcie, co nie mniej ważne, łagodziła trudne sytuacje i stresy czekoladą lub przynajmniej tabliczką czekolady.

Kiedy wspólnie przedyskutowałyśmy to wszystko, uzgodniłyśmy, że punktem wyjścia będzie przywrócenie dodatków do diety, tak aby do każdego posiłku jadła około garści (pełnoziarnistych) dodatków lub wypieków. Innym rozwiązaniem było to, że zaczęła jeść twarożek ze świeżymi owocami i płatkami zbożowymi (latem) lub płatki zbożowe ze świeżymi owocami i orzechami (zimą) zamiast słodkich wypieków na śniadanie.

Garść orzechów nerkowca lub trzy-cztery kostki czekolady zamiast połowy tabliczki okazały się wystarczajace na jej napięte stany emocjonalne. Końcowym efektem było również to, że im mniej słodyczy jadła, tym mniej miała na nie ochotę. Fakt, że poradziłam jej, aby nie zakazywała słodyczy całkowicie, był również kluczowy. W większości przypadków nie sprawdza się to na dłuższą metę u osób, które i tak preferują słodki smak.

Na zakończenie

Prawdą jest, że słodkie pokarmy są zazwyczaj dla nas bardzo przyjemne. Ale jeśli jemy je z umiarem, od czasu do czasu, to nie muszą nam szkodzić. Z drugiej strony, może się zdarzyć, że wymknie nam się to spod kontroli i zjemy za dużo słodyczy. Jeśli masz problem z  „uzależnieniem” od słodyczy, najpierw dowiedz się, jakie są tego powody. Następnie spróbuj wybrać jeden z tych powodów i poszukaj sposobów na wprowadzenie zmian. I tak po kolei.  A jeśli sam nie wiesz, jaki jest prawdziwy powód (czy powody), po prostu skonsultuj się z dietetykiem, który pomoże Ci znaleźć możliwe przyczyny, poprowadzi Cię i opanuje Twoje jedzenie słodyczy poprzez ułożenie diety.

Autorka: Martina Rusňáková Korejčková, dietetyczka.
foto: cz.depositphotos.com

dine4fit.pl

Redakcja
www.dine4fit.pl

21.11.2023 dine4fit.pl Ciekawe, Jak się odchudzać?, Różne

Z archiwum

Andrea (53l): Rok zajęło mi odnalezienie swojej drogi

Ostatnio w grupie skupiającej naszych użytkowników w Czechach pojawił się post, w którym Andrea napisała, że chce zachęcić szczególnie kobiety 50 plus, aby wiedziały, że nawet w tym wieku schudnięcie jest możliwe. Natychmiast poprosiliśmy ją o napisanie kilku motywacyjnych słów dla tej grupy wiekowej.

Często słyszymy opinie, że odchudzanie po przekroczeniu pewnego wieku wiąże się tylko z trudnym wyrzekaniem się wszystkiego i często nie przynosi żadnych rezultatów.

Powiązane artykuły

Świadome odżywianie – więcej niż bilans energetyczny

Odchudzanie rozumiane wyłącznie jako chwilowy „zryw” nie tylko skazuje nas na efekt jo‑jo, ale również pozbawia wartości edukacyjnej całego procesu. Tymczasem prawdziwa transformacja polega na wprowadzeniu zmian, które towarzyszyć będą nam przez całe życie – od sposobu, w jaki komponujemy posiłki, aż po to, w jakim otoczeniu spędzamy czas i jak korzystamy z wsparcia bliskich.

Trwała zmiana stylu życia: od diety do zdrowych nawyków

Wiele osób rozpoczyna odchudzanie od rygorystycznego liczenia kalorii lub ostrej diety, ale szybko wraca do starych przyzwyczajeń. Tymczasowe restrykcje rzadko prowadzą do trwałych rezultatów. Jak podkreśla Mayo Clinic, “najlepszym sposobem na schudnięcie i utrzymanie wagi jest wprowadzanie trwałych zmian w stylu życia”, takich jak zbilansowana dieta i codzienna aktywność.

Kontroluj swoje kółeczka jeszcze przed zapisaniem jedzenia!

Mamy dla Ciebie zupełnie nową funkcję w wersji Premium aplikacji Dine4Fit, dzięki której jeszcze łatwiej osiągniesz swój cel.

Drodzy Użytkownicy Dine4Fit,

dzięki Waszym sugestiom aplikacja wciąż się rozwija, a wraz z tym uprościliśmy dodawanie posiłków – kluczowy element Dine4Fit, obok stale aktualizowanej bazy produktów. Dlatego z radością przedstawiamy Wam tę nową funkcję Premium!

Kontynuuj czytanie 29.4.2025

Odpowiednie produkty ułatwiające redukcję tłuszczu w okolicy brzucha

Tendencja do odkładania się tłuszczu w ciele (czyli miejsca, w których będzie się on kumulować) jest w dużej mierze uwarunkowana genetycznie.

Mówiąc prościej, niektórym osobom naturalnie odkłada się więcej tkanki tłuszczowej na biodrach, udach, a nawet ramionach czy piersiach, podczas gdy inni częściej gromadzą ją w okolicy brzucha (tzw. obszar brzuszny).

Kontynuuj czytanie 28.4.2025

Kalorie z przymrużeniem oka: Co jemy, a co budzi emocje?

Naukowcy też czasem się mylą – zwłaszcza jeśli chodzi o jedzenie.

Najbardziej znanym przykładem są zawyżone wartości żelaza w szpinaku, ale również zmieniające się podejście do jajek. W tym artykule przyjrzymy się nie tylko tym przypadkom, ale też innym produktom, takim jak mięso, smalec, masło czy alkohol.

Kontynuuj czytanie 24.4.2025

Dostępne wszędzie tam, gdzie ich potrzebujesz

Tabele kalorii są dostępne w Internecie, na telefonie, tablecie i smartwatchach, takich jak Garmin i Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner