20.6.2024 dine4fit.pl

Jak wybrać ten najbardziej odpowiedni biały jogurt

Jogurt jest znany od pradawnych czasów nie tylko jako produkt spożywczy, ale również jako środek leczniczy do użytku zewnętrznego – na przykład na lekkie oparzenia lub jako środek odżywczy dla skóry (można go wypróbować również w formie maseczki na twarz).

Na wstępie muszę powiedzieć, że jogurt jest moim ulubionym produktem spożywczym i wierzę, że po przeczytaniu artykułu zrozumiecie, dlaczego tak jest. I zaczniecie go również częściej włączać do swojej diety.

Czym jest biały jogurt?

Jeśli chodzi o skład białego jogurtu, to jest on wytwarzany jedynie z mleka i kultur jogurtowych (bakterii – bifidobakterii, lactobacillus…). Biały jogurt nie zawiera żadnych dodanych cukrów, owoców ani substancji aromatyzujących. Ma delikatną, kremową konsystencję i lekko kwaśny smak, który jest wynikiem fermentacji laktozy (cukru mlecznego) przez dodane bakterie.
Zgodnie z przepisami, jogurt jest definiowany jako kwaśny produkt mleczny uzyskiwany w wyniku kwaszenia (fermentacji) mleka, śmietany, maślanki lub ich mieszaniny za pomocą dwóch żywych mikroorganizmów. Są to Streptococcus salivarius subsp. thermophilus oraz Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus.
Biały jogurt można polecić do spożycia każdemu, komu smakuje i kto nie ma problemów z trawieniem cukru mlecznego (laktozy), białek mlecznych ani nie cierpi na inne specyficzne dolegliwości, które wykluczają tę potrawę z diety (na przykład ostre zapalenie jelit).

Wersja bez laktozy

W dzisiejszych czasach można już bardzo łatwo kupić biały jogurt „bez laktozy”, który w swoim składzie jest wzbogacony o enzym laktazę, dzięki czemu taki jogurt mogą bez problemu spożywać także osoby z nietolerancją laktozy.
Intermezzo: Nietolerancja laktozy vs. alergia na białko mleka
  • Tutaj uwaga, aby nie dochodziło do nieporozumień – nie mylić mlecznego cukru (laktozy) z białkami mleka.
  • Jogurt biały “bez laktozy” będzie odpowiedni dla osób z nietolerancją laktozy, ale nie dla osób uczulonych na białko mleka krowiego (CMP). W tym przypadku jogurt bez laktozy prawdopodobnie nie pomoże.

Co warto docenić w białym jogurcie, jeśli chodzi o nasze zdrowie i dietę?

  • Jogurt jest cennym źródłem wapnia dla naszych kości, zębów i mięśni – kubeczek (150 g) białego jogurtu zawiera około 200 mg, co stanowi ¼ średniego minimalnego zalecanego dziennego spożycia (800 mg).
  • Jogurt biały zawiera kompletne białko, którego potrzebujemy do wzrostu ciała, budowy mięśni, odporności organizmu, produkcji hormonów i enzymów oraz ogólnego rozwoju ciała.
  • Kultury probiotyczne i jogurtowe mają korzystny wpływ na wyściółkę jelita. Nasze jelito jest jednym z najważniejszych narządów, w którym znajdują się komórki odpornościowe ważne dla obrony organizmu. Kultury te wspierają równowagę między bakteriami w jelitach.
  • Biały jogurt jest odpowiedni po zażyciu antybiotyków w celu zrównoważenia mikroflory jelitowej.
  • Jest to również odpowiednia codzienna dieta redukcyjna dla kobiet karmiących piersią, diabetyków, sportowców, dzieci i osób starszych.
  • Jest to żywność, która przy dobrej tolerancji może być włączona do diety każdego dnia.

Kupując biały jogurt, zwracamy uwagę na następujące kryteria wyboru

  • Jogurt biały powinien składać się z mleka i kultury jogurtowej. Niektóre białe jogurty zawierają również inne odpowiednie bifidobakterie i pałeczki kwasu mlekowego. Jogurty dojrzewające bezpośrednio w kubku lub słoiku są również smaczne.
  • Z żywieniowego punktu widzenia odpowiednie są jogurty o zawartości tłuszczu do 4%. Kremowe jogurty są bardzo smaczne, ale należy pamiętać, że zawierają również 10% tłuszczu zwierzęcego lub więcej na 100 g. Kubek 150 g jogurtu może zawierać około 15 g.
  • Jeśli znajdziesz jogurt z innymi składnikami, takimi jak sztuczne słodziki, syrop glukozowo-fruktozowy, barwniki lub różne rodzaje skrobi (modyfikowane itp.), zostaw go na półce. Nie jest to jogurt wysokiej jakości.
  • Uważaj również na jogurty owocowe. Jogurt owocowy zawiera średnio około 12 g cukrów na 100 g. Jeśli zjesz 150 g jogurtu owocowego, otrzymasz 18 g cukru (z czego około 7 g to cukier mleczny – laktoza, pozostałe 11 g to cukier dodany). To co najmniej 2 – 2,5 kostki cukru!). Jeśli masz ochotę na owocowy lub słodki jogurt, kup jogurt biały i dodaj do niego świeże owoce lub łyżeczkę gorzkiego kakao, prawdziwą wanilię, domowy dżem, łyżkę syropu klonowego. Zaoszczędzisz sobie bezużyteczności w organizmie, ale także pieniędzy w portfelu.
  • Uważaj na produkty oznaczone jako “deser jogurtowy”, “jogurt smakowy” lub jogurt z dodatkiem różnych kulek, chipsów itp. Nie ma to już nic wspólnego z jogurtem wysokiej jakości! Zawsze czytaj składniki, a nie tylko wartości odżywcze!
  • Jeśli to możliwe, preferuj jogurt wyprodukowany z mleka pochodzącego od krów karmionych trawą lub z gospodarstw ekologicznych. Ich mleko ma lepszy skład tłuszczu (zwykle zawiera więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3).
  • Białe jogurty wiejskie są bardzo dobre, ponieważ mają charakterystyczny smak. Są one często wytwarzane przy użyciu tradycyjnych metod i świeżego mleka, co oznacza, że nie są poddawane obróbce cieplnej tak jak jogurty produkowane przemysłowo. Przyczynia się to do ich krótszego okresu przydatności do spożycia, który zwykle wynosi od kilku dni do tygodnia. Po tym czasie mogą zacząć się psuć z powodu naturalnego rozwoju mikroorganizmów. Nie należy więc oczekiwać, że jogurt farmerski przetrwa w lodówce kilka tygodni, tak jak jogurt z supermarketu.
  • Jeśli wolisz gęstszy jogurt o wyższej zawartości białka, poszukaj jogurtów oznaczonych jako “greckie”. Jogurty te są gęstsze ze względu na proces usuwania serwatki. Jednak ich skład nie różni się zasadniczo.

Różnica między jogurtem białym, jogurtem greckim, jogurtem “w stylu greckim” i skyrem

Biały jogurt

Jogurt, jaki znamy w naszym pojęciu “środkowowschodniej Europy”. Jest kremowy, miękki i ma stałą ilość białka (+- 4 g) i węglowodanów (+- 4,5 g) na 100 g, ale o różnej zawartości tłuszczu (3,5%, 10% itd.).

Jogurt grecki

Jest to gęsty, wysokobiałkowy jogurt wytwarzany przez usunięcie serwatki. Zawartość białka waha się od 6 do 10 g/100 g, a zawartość tłuszczu jest różna (0,1%, 1%, 5%, 10%).

Jogurt typu greckiego

Jest on również powszechny w naszych sklepach i jest bardziej przemysłową wersją jogurtu greckiego, który często jest zagęszczany dodatkowymi składnikami, aby naśladować konsystencję prawdziwego jogurtu greckiego.

Skyr

Skyr to żywność podobna do białego jogurtu, ale ma swoje specyficzne cechy. Skyr pochodzi z Islandii i jest zwykle wytwarzany z odtłuszczonego mleka. Mleko jest podgrzewane i fermentowane za pomocą specjalnych bakterii. Serwatka jest następnie usuwana, dzięki czemu skyr jest jeszcze gęstszy niż jogurt grecki. Skyr ma niską zawartość tłuszczu (ok. 0,1 – 0,5 %) i wysoką zawartość białka (ok. 12 g białka na 100 g produktu).

Podsumowując

Jeśli nie masz wskazań medycznych, które uniemożliwiałyby Ci spożywanie białego jogurtu, jogurtu greckiego lub skyr, z pewnością polecam te formy do codziennego spożycia. Są to produkty spożywcze, które można przygotowywać zarówno na słodko (z owocami, orzechami, płatkami…), jak i na słono w postaci dipów lub dodatków do sałatek czy past.
Radzę przyjrzeć się składnikom i pochodzeniu produktu przed spojrzeniem na wartości odżywcze. Są to kluczowe czynniki przy wyborze produktu wysokiej jakości.


Autorka: Martina Rusňáková Korejčková, dietetyczka
foto: cz.depositphotos.com

 

 

 

 

W archiwum przeczytasz także:

Boom na produkty białkowe i przepis na domowe monte

20.6.2024 dine4fit.pl Ciekawe, Różne

Komentarze

Komentarze nie odzwierciedlają opinii redakcji ani administratora bloga.

Dodaj komentarz

Powiązane artykuły
Jak dbać o stopy… Jak dbać o stopy…

…by uniknąć niepotrzebnych problemów, takich jak wrastające paznokcie, pękające pięty czy nieprzyjemna grzybica?

Nasze stopy niosą nas nie tylko przez cały dzień, ale co ważniejsze przez całe życie. Czy odwdzięczamy się tym samym? Czy dbamy o nie?

Cały artykuł 19.7.2024 0

Jelita: przyglądamy się chorobom układu pokarmowego Jelita: przyglądamy się chorobom układu pokarmowego

Przyjrzyjmy się dziś schorzeniom związanymi z jelitami.

Układ pokarmowy to skomplikowana maszyna, której sprawność ma kluczowe znaczenie dla naszego zdrowia. W jego centrum znajdują się jelita – długie, kręte struktury, które nie tylko przetwarzają jedzenie, ale także pełnią ważne funkcje odpornościowe i hormonalne. Niestety, jak każda maszyna, także i jelita mogą ulec awarii. W dzisiejszym artykule przyjrzymy się najczęstszym chorobom jelit, ich przyczynom, objawom oraz sposobom leczenia.

Cały artykuł 15.7.2024 0

Czy tzw. jedzenie biednych nie jest obecnie bardziej dla bogatych? Czy tzw. jedzenie biednych nie jest obecnie bardziej dla bogatych?

Niektóre produkty spożywcze miały kiedyś przydomek “jedzenie dla biedaków”. Oznaczało to, że panowie i panie z wyższych sfer nie byli zainteresowani takim jedzeniem, ponieważ było go dużo i było tanie. Także tradycja wielkopostna była i jest na tym oparta.

Czy jest tak nadal? Przyjrzyjmy się temu, troszkę żartem (w końcu nikt do koniny nie chce wracać), troszkę serio.

Cały artykuł 5.7.2024 0