Leptynooporność – dlaczego należy się jej wystrzegać i jak się jej pozbyć
Chociaż termin leptynooporność brzmi niemal jak zaklęcie, nie jest on aż tak skomplikowany. Co więcej, jego zrozumienie może nawet pomóc nam schudnąć.
Zacznijmy jednak od początku.
Czym jest leptyna?
Leptyna jest hormonem produkowanym głównie przez podskórną tkankę tłuszczową i nazywana jest hormonem sytości. Jak sugeruje poprzednie zdanie, hormon ten po prostu pilnuje naszego apetytu. Jeśli jego poziom jest niski, organizm otrzymuje sygnał, aby jeść więcej i mniej się ruszać. Z drugiej strony, gdy jego poziom jest wysoki, organizm otrzymuje sygnał, że nie powinien już jeść, a zamiast tego powinniśmy sobie zafundować więcej ruchu.
Prawidłowe funkcjonowanie tego hormonu jest bardzo ważne dla utrzymania równowagi w naszym organizmie, abyśmy nie byli zbyt szczupli lub zbyt grubi.
Hormon leptyny jest również ściśle związany z tak zwanym efektem jo-jo. Kiedy głodujesz i jesz znacznie poniżej podstawowej przemiany materii, twoje ciało przełącza się na tak zwany „tryb ekonomiczny”. Jednak w większości przypadków głodówki nie da się utrzymać w dłuższej perspektywie, więc gdy tylko zaczniesz normalnie jeść po takiej diecie, organizm zacznie magazynować tłuszcz na „gorsze czasy”.
Struktura molekularna leptyny
Czym jest oporność na leptynę?
Wszyscy znamy insulinooporność, w której komórki mają zmniejszoną zdolność reagowania na insulinę. Prowadzi to do braku równowagi między glukozą a insuliną, tj. poziom cukru we krwi wzrasta i zaczynamy rozwijać chorobę cywilizacyjną – cukrzycę. Proces ten jest znacznie bardziej złożony, odgrywa w nim dużą rolę trzustka, ale dla zobrazowania wystarczy ten uproszczony schemat.
W przypadku leptyny działa to na tej samej zasadzie. W przypadku oporności na leptynę organizm nie jest w stanie prawidłowo reagować na sygnały leptyny i nie odbiera prawidłowo sygnału „nie jedz, masz dość”, ale nadal odczuwamy wilczy głód, mimo że przyjęliśmy już wystarczającą ilość jedzenia. Zaczynamy opychać się cukrami prostymi i pokarmami bez wartości odżywczych… Cały ten mechanizm może niestety prowadzić do wspomnianej wcześniej cukrzycy.
Z powodu tego oporu mózg może odbierać sygnał, że nawet osoba otyła nie ma wystarczających zapasów tłuszczu. W związku z tym osoba ta ma tendencję do zwiększania ilości tkanki tłuszczowej, zwłaszcza w okolicy brzucha.
Co powoduje oporność na leptynę?
Oporność na leptynę jest powodowana przez nieodpowiednią żywność, głównie tę o wysokiej zawartości tłuszczu, cukru i soli – tak wygląda typowe menu w popularnej sieci fast food. Powszechnie uważa się jednak, że przyczyną jest obfite spożycie żywności przetworzonej przemysłowo.
Ale na koniec świetna wiadomość!
Na szczęście oporność na leptynę nie musi być stanem trwałym, można ją dość łatwo odwrócić. Przede wszystkim ważne jest, aby wyciąć z jadłospisu, albo chociaż maksymalnie ograniczyć przetworzoną żywność w diecie i powrócić do podstawowych produktów spożywczych (dobrej jakości mięso i ryby, ziemniaki, ryż, rośliny strączkowe, warzywa, orzechy), zacząć się ruszać, ograniczyć słodkie napoje i dobrze się wysypiać.
Jak to każdej wiosny, w internecie aż roi się od ofert dotyczących detoksykacji. Może nawet otrzymujesz je za pośrednictwem poczty elektronicznej lub prywatnych wiadomości na Facebooku.
Zanim kupisz produkty tego typu, zastanów się, jakie pozytywne korzyści może Ci to przynieść. W większości przypadków obietnicą jest oczyszczenie Cię z toksyn lub utrata wagi. Ale czy rzeczywiście tak jest? Czy przyniesie to oczekiwany efekt?
Wiele osób rozpoczyna odchudzanie od rygorystycznego liczenia kalorii lub ostrej diety, ale szybko wraca do starych przyzwyczajeń. Tymczasowe restrykcje rzadko prowadzą do trwałych rezultatów. Jak podkreśla Mayo Clinic, “najlepszym sposobem na schudnięcie i utrzymanie wagi jest wprowadzanie trwałych zmian w stylu życia”, takich jak zbilansowana dieta i codzienna aktywność.
Mamy dla Ciebie zupełnie nową funkcję w wersji Premium aplikacji Dine4Fit, dzięki której jeszcze łatwiej osiągniesz swój cel.
Drodzy Użytkownicy Dine4Fit,
dzięki Waszym sugestiom aplikacja wciąż się rozwija, a wraz z tym uprościliśmy dodawanie posiłków – kluczowy element Dine4Fit, obok stale aktualizowanej bazy produktów. Dlatego z radością przedstawiamy Wam tę nową funkcję Premium!
Tendencja do odkładania się tłuszczu w ciele (czyli miejsca, w których będzie się on kumulować) jest w dużej mierze uwarunkowana genetycznie.
Mówiąc prościej, niektórym osobom naturalnie odkłada się więcej tkanki tłuszczowej na biodrach, udach, a nawet ramionach czy piersiach, podczas gdy inni częściej gromadzą ją w okolicy brzucha (tzw. obszar brzuszny).
Naukowcy też czasem się mylą – zwłaszcza jeśli chodzi o jedzenie.
Najbardziej znanym przykładem są zawyżone wartości żelaza w szpinaku, ale również zmieniające się podejście do jajek. W tym artykule przyjrzymy się nie tylko tym przypadkom, ale też innym produktom, takim jak mięso, smalec, masło czy alkohol.