Tortilla frgál – pyszne słodkie jedzenie pełne białka i wapnia gotowe w kilka minut
Po pierwsze – co to jest ten frgál?
Frgál to rodzaj słodkiego ciasta tradycyjnie wyrabianego w Czechach, w regionie zwanym Wołoszczyzną, znany jest też pod nazwami koláč lub pecák. W przeciwieństwie do ciast, frgál ma zwykle około 30 cm średnicy, jest wykonany z ciasta drożdżowego i zwieńczony jest słodką kruszonką.
Tortillowa wariacja tego placka to obecnie hit w czeskiej wersji naszej aplikacji. A skoro hit, to postanowiliśmy zaproponować go także naszym polskim użytkownikom. W weekend przepis ten wypróbowywało wielu użytkowników Dine4Fit i nie szczędzili słów pochwały. Autorką tego smacznego i prostego przepisu jest Andrea Ondová, sympatyczna mama, która schudła 27 kg dzięki pilnowaniu swojej diety z naszą apką.
Przepis na tortillę frgál
Dwie tortille (pełnoziarniste lub klasyczne)
Nadzienie twarogowe
- 2 miękkie twarogi
- 2 jajka
- 1 miarka białka w proszku (waniliowego)
- 50 g syropu z cykorii do posłodzenia
Umieść tortillę w okrągłej formie do sernika (wyłożonej papierem do pieczenia). Twarożek ubij z jajkami, białkiem i syropem z cykorii i wyłóż na tortillę.
Nadzienie makowe
- 80 g maku
- 250 ml mleka
- 30 g syropu z cykorii
Zagotuj mak w mleku, aż zgęstnieje. Po ostygnięciu dodaj do masy twarogowej. Idealnie pasuje do tego jakaś domowa marmolada lub owoce.
Posypka
- Płatki owsiane 60 g
- Masło 30 g
- Słodzik
- Posiekane orzechy
Posyp ciasto przygotowaną kruszonką i piecz w temperaturze 180°C przez około 50 minut.
Smacznego!
foto: Autorka przepisu
dine4fit.pl
Redakcja
www.dine4fit.pl
3.11.2023
dine4fit.pl
Przepisy na zdrowe potrawy