Apka Dine4Fit: Nie jest konieczne liczenie każdego grama
Ostatnio w jednej z naszych grup wynikła dyskusja odnośnie zapisywania jedzenia w naszej apce – zapisywać każde ziarenko, co do grama?
Jak to jest u Was?
Nadeszła wiosna – czas, który daje drugą (i pod wieloma względami lepszą) szansę na nieudane postanowienia noworoczne. I nie tylko to.
Wiosna to sezon, w którym wszystko jest jakoś lepsze i radośniejsze. Jest wreszcie więcej światła, zrzucamy warstwy ciepłych ubrań i zastanawiamy się, co zrobić dla swojego zdrowia.
Tak, wiosną wielu z nas zaczyna (lub wraca do) zapisywanie swojej diety w aplikacji Dine4Fit. Jak to robić? Z naszych grup na Facebooku wiemy, że pytania o korzystanie z aplikacji są mniej lub bardziej powtarzalne. Przyjrzyjmy się więc jeszcze raz punkt po punkcie. Zaczynamy od razu.
Jakie przyjęcie kalorii mam sobie ustawić? Jak mam ustawić swoją aktywność? Czy muszę to wszystko zjeść? Dlaczego Dine4Fit obliczyło moje spożycie poniżej mojej podstawowej przemiany materii? Czy nalezy wprowadzać pokarmy na surowo czy po ugotowaniu? Odpowiedzi na wszystkie te pytania napisała nasza dietetyczka Sasa Rohlikova.
Teoria to jedno, praktyka to drugie. Jak sprawić, by wypełnianie aplikacji Dine4Fit nie kosztowało zbyt wiele wysiłku, nie zajmowało zbyt wiele czasu, a wręcz przeciwnie – było trwałe, skuteczne, praktyczne i wygodne pwoie Ci też ten post. Powiedzenie „Praktyka czyni mistrza” jest prawdziwe również w tym przypadku (na początku to lekki kłopot, ale z czasem jest to łatwe).
Nie ma to jak ktoś, kto zaczął jakiś czas temu, aby podzielić się swoim doświadczeniem. Żaden dietetyk, terapeuta żywieniowy czy trener. Ale wspaniała kobieta, która (tak jak Ty) musi połączyć przygotowanie i rozpisanie zbilansowanej diety z codziennym życiem. Przeczytaj ten fantastyczny post dla wszystkich początkujących, stworzony przez Katarzynę na podstawie jej własnych doświadczeń.
Czego ludzie potrzebują najbardziej, gdy biorą się za coś takiego? Tak, dobrze zgadłaś! Wsparcia, porady i inspiracji. I to wszystko znajdziesz w naszych zamkniętych (dla odrobiny prywatności) grupach na Facebooku.
Czy to dla ciebie za dużo? Nie rozpaczaj. Zacznij od przeczytania dostępnych informacji, na przykład na naszym blogu. Nie szukaj dróg na skróty! Gdyby ktoś wymyślił cudowny produkt odchudzający, byłoby o nim głośno i nie byłoby potrzeby, aby sprzedawcy/oszuści zapraszali Cię do swoich niesamowitych grup odchudzających lub oferowali Ci rąbek nieba. Nie daj się nabrać! Lepiej kupić wysokiej jakości, świeże jedzenie za pieniądze, które zaoszczędzisz. Zaplanuj swoją dietę i ciesz się każdym kęsem. Życzymy Ci miłego dnia.
Ostatnio w jednej z naszych grup wynikła dyskusja odnośnie zapisywania jedzenia w naszej apce – zapisywać każde ziarenko, co do grama?
Jak to jest u Was?
Kontynuuj czytanie 16.2.2023
Odchudzanie rozumiane wyłącznie jako chwilowy „zryw” nie tylko skazuje nas na efekt jo‑jo, ale również pozbawia wartości edukacyjnej całego procesu. Tymczasem prawdziwa transformacja polega na wprowadzeniu zmian, które towarzyszyć będą nam przez całe życie – od sposobu, w jaki komponujemy posiłki, aż po to, w jakim otoczeniu spędzamy czas i jak korzystamy z wsparcia bliskich.
Kontynuuj czytanie 8.5.2025
Wiele osób rozpoczyna odchudzanie od rygorystycznego liczenia kalorii lub ostrej diety, ale szybko wraca do starych przyzwyczajeń. Tymczasowe restrykcje rzadko prowadzą do trwałych rezultatów. Jak podkreśla Mayo Clinic, “najlepszym sposobem na schudnięcie i utrzymanie wagi jest wprowadzanie trwałych zmian w stylu życia”, takich jak zbilansowana dieta i codzienna aktywność.
Kontynuuj czytanie 5.5.2025
Mamy dla Ciebie zupełnie nową funkcję w wersji Premium aplikacji Dine4Fit, dzięki której jeszcze łatwiej osiągniesz swój cel.
Drodzy Użytkownicy Dine4Fit,
dzięki Waszym sugestiom aplikacja wciąż się rozwija, a wraz z tym uprościliśmy dodawanie posiłków – kluczowy element Dine4Fit, obok stale aktualizowanej bazy produktów. Dlatego z radością przedstawiamy Wam tę nową funkcję Premium!
Kontynuuj czytanie 29.4.2025
Tendencja do odkładania się tłuszczu w ciele (czyli miejsca, w których będzie się on kumulować) jest w dużej mierze uwarunkowana genetycznie.
Mówiąc prościej, niektórym osobom naturalnie odkłada się więcej tkanki tłuszczowej na biodrach, udach, a nawet ramionach czy piersiach, podczas gdy inni częściej gromadzą ją w okolicy brzucha (tzw. obszar brzuszny).
Kontynuuj czytanie 28.4.2025
Naukowcy też czasem się mylą – zwłaszcza jeśli chodzi o jedzenie.
Najbardziej znanym przykładem są zawyżone wartości żelaza w szpinaku, ale również zmieniające się podejście do jajek. W tym artykule przyjrzymy się nie tylko tym przypadkom, ale też innym produktom, takim jak mięso, smalec, masło czy alkohol.
Kontynuuj czytanie 24.4.2025