28.12.2022 dine4fit.pl

Jak zacząć z Dine4Fit, wytrzymać i nie zwariować

Być może zastanawiasz się też, jak sprawić, by wypełnianie aplikacji Dine4Fit nie kosztowało zbyt wiele wysiłku, nie zajmowało zbyt wiele czasu, a zamiast tego było zrównoważone, skuteczne, praktyczne i wygodne.

Poniżej przedstawiam Wam wskazówki jak ja to robię. Mam nadzieję, że Wam to także pomoże.

Od jakiegoś czasu używam aplikacji Dine4Fit, z którą pracuję i ja i moi klienci. Spróbuj przejść ze mną kolejne punkty.

1. Określenie ilości porcji jedzenia, którą chcę zjeść w ciągu dnia

Tylko śniadanie/obiad/kolacja, czy dodać przekąski? To nie ma znaczenia. Ważne jest, aby po zaplanowaniu dnia idealnie mieć wszystko w zieleni (wszystkie kółeczka aplikacji są zielone).

2. W każdej porcji znajdują się reprezentanci wszystkich makroskładników

Białko: mięso, ryby, sery beztłuszczowe, jaja, tofu, twaróg, jogurt grecki, skyr, białko, rośliny strączkowe…
Węglowodany: chleb, makaron, ziemniaki, ryż, rośliny strączkowe, zboża…
Tłuszcze: oleje roślinne, masło, awokado, orzechy, nasiona, tłuste sery, tłuste mięsa, ciemna czekolada…
+ Błonnik: owoce, warzywa, syrop z cykorii, pełne ziarna, rośliny strączkowe

Na przykład…

Śniadanie

  • białko: jogurt grecki
  • węglowodany: płatki owsiane
  • tłuszcze: orzechy nerkowca
  • błonnik: syrop z cykorii, jabłko, płatki owsiane

Przekąska

  • białko: białko
  • Węglowodany: banan
  • tłuszcze: nasiona chia
  • błonnik: nasiona chia + banan

Obiad:

Białko: pierś z kurczaka
węglowodany: ziemniaki, brokuły
tłuszcze: oliwa z oliwek, niva
błonnik: brokuły, ziemniaki, świeże warzywa

Przekąska:

Białko: szynka
Węglowodany: chleb tostowy razowy
tłuszcze: świeży ser kremowy
błonnik: chleb tostowy razowy, pomidor

Kolacja

Białko: twaróg, jajko
węglowodany: makaron
tłuszcze: twaróg, jajko
błonnik: świeże warzywa

3. Skomponować posiłek z prostych, nieprzetworzonych produktów spożywczych

Nie łącz więcej niż sześciu pokarmów w jednym posiłku – na złożoność możemy sobie pozwolić dopiero wtedy, gdy mamy opanowane podstawy.

4. Gotować z wyprzedzeniem na kilka dni

Nie wszystko co odgrzewane jest dobre, ale w przypadku niektórych potraw jest to możliwe, a nawet pożądane.

Na przykład…

Śniadanie: w trzech miseczkach bierzemy płatki owsiane i orzechy nerkowca – suche. Takie składniki możemy przygotować z miesięcznym wyprzedzeniem, choć pewnie by się to szybko przejadło. Następnie do każdej porcji dodaj jogurt grecki i syrop z cykorii. Rano po prostu uzupełniamy go owocami, na które mamy ochotę lub po prostu tym, co mamy w domu. Można też zrobić smoothie na przekąski do trzech dni wcześniej (i przechowywać w lodówce).

Obiad: Każdą porcję wkładam osobno do małego naczynia do zapiekania lub foliowego opakowania i zapiekam razem. Jeśli zrobię trzy do czterech porcji, mam tyle samo dni odpoczynku.

Moja rada na tosty: Najpierw rozłóż 10 kawałków tostowych, każdy posmaruj kremowym serem, przykryj szynką, pozostałymi tostami i zamknięte w torebce spożywczej przechowuj w lodówce. Codziennie wyciągamy tosty lub dwa (w zależności od tego, co mamy zapisane w aplikacji) i wystarczy je tylko opiekać i dodawać warzywa.

Kolacja: I znowu, nic prostszego niż przygotowanie wszystkiego (oprócz warzyw) trzy dni wcześniej. I kolejne wieczory mamy spokojne. Po prostu raz mamy pomidory z sałatką, drugi raz paprykę, sałatę lodową, ogórka, marchewkę, jednym słowem w zależności od sezonu i tego na co mamy ochotę.

5. Miej w zapasie plan B

Nikt nie jest wróżką i nigdy nie wiemy, co przyniesie dany dzień. Miło jest mieć z góry przemyślane, co będziemy jeść, gdy utkniemy w korku, gdy musimy zostać do późna w pracy i mamy do dyspozycji tylko sklep, ale nie naszą kuchnię.

Dlatego fajnie mieć pod ręką:

  • jedno opakowanie białka lub pojedynczą porcję do przygotowana w shakerze – wtedy wystarczy tylko zalać wodą
  • baton proteinowy w torebce, plecaku, czy schowku samochodowym
  • głównie pomysł na to, czym mogę zastąpić kolację – np. kajzerka, paczka szynki i kilka pomidorków koktajlowych. Owszem, jest to zimna kolacja, ale lepsze to niż głodówka.
  • paczkę przekąsek serowych i jabłko w miejsce drugiego śniadania, którego czasem nie zdążamy zrobić

Autorka: Markéta Nevěčná, dietetyczka i trenerka
foto: autorki

 

W archiwum przeczytasz także:

Kasia: Dzięki Dine4Fit uczę się, jak nawet najbardziej “babcine” obiady zamieniać w zbilansowane posiłki.

28.12.2022 dine4fit.pl Ciekawe, Korzystanie z Dine4Fit

Komentarze

Komentarze nie odzwierciedlają opinii redakcji ani administratora bloga.

Dodaj komentarz

Powiązane artykuły
Lena: Moją największą motywacją do odchudzania była moja córka, chciałam dotrzymać jej kroku. Lena: Moją największą motywacją do odchudzania była moja córka, chciałam dotrzymać jej kroku.

Wiedziałam, że coś jest nie tak, że nie mogłam tak długo żyć i też nie chciałam.

Ze względu na to, jak wyglądałam w wieku dwudziestu pięciu lat, bałam się nawet pójść do lekarza na badanie profilaktyczne. Po prostu bałam się, że podczas ważenia poczuję się zawstydzona tym, jak daleko zaszłam w moim rozpasaniu.

Ale teraz, kiedy o tym myślę, muszę szczerze przyznać, że moją największą motywacją do utraty wagi była moja córka. Odkryłam bowiem, że nie jestem w stanie dotrzymać jej kroku i nie mogę robić z nią różnego rodzaju wygłupów, bo od razu brakuje mi tchu, jakbym przebiegła maraton.

Cały artykuł 29.4.2024 0

Triki kulinarne na obniżenie cholesterolu: klucz do zdrowego serca w Twojej kuchni Triki kulinarne na obniżenie cholesterolu: klucz do zdrowego serca w Twojej kuchni

Cholesterol – słowo, które często kojarzy się z zagrożeniem dla zdrowia serca. Jednak istnieją proste triki kulinarne, które mogą pomóc w obniżeniu poziomu złego cholesterolu (LDL) i podniesieniu poziomu dobrego cholesterolu (HDL), co jest kluczowe dla zachowania zdrowia serca. Oto kilka wskazówek, jak poprawić swoją dietę i wprowadzić zmiany w kuchni na korzyść swojego serca.

Cały artykuł 25.4.2024 0