8.11.2022 dine4fit.pl

Wpływ orzechów na zdrowie człowieka: dlaczego warto jeść kokosa i nerkowce

Każdy słyszał, że orzechy są zdrowe. Stwierdzono nawet, że spożywanie co najmniej jednej porcji orzechów tygodniowo chroni przed zawałem serca. Ochrona ta zwiększa się przy jeszcze częstszym spożywaniu.

Biorąc pod uwagę, że orzechy są wysokotłuszczowe (około 80% wartości energetycznej orzechów to tłuszcz), to odkrycie było zaskakujące, więc naukowcy skupili się na tym, który składnik orzechów ma tak korzystne działanie na organizm.

Ogólnie rzecz biorąc, orzechy zawierają właściwe tłuszcze – większość ich tłuszczów zawiera dużą ilość prozdrowotnych jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, a tylko niewielkie ilości nasyconych kwasów tłuszczowych. Dlatego nawet przy spożywaniu niewielkich ilości orzechów widać ich korzystne działanie.

Oprócz użytecznych tłuszczów, białka i błonnika, różne rodzaje orzechów zawierają różne mieszanki minerałów i witamin o korzystnym działaniu. Są to m.in. witamina E, kwas foliowy, magnez, cynk i inne składniki korzystne dla zdrowia.

Spożycie orzechów

Spożywanie garści orzechów kilka razy w tygodniu jest korzystne dla zdrowia, choć są pewne zastrzeżenia. Orzechy są wysokoenergetyczne i powinny być pokarmem zastępującym ten mniej zdrowy – nie jedzone dodatkowo. Orzechy najlepiej spożywać na surowo, czyli w stanie naturalnym.

  • Prażenie i inne obróbki cieplne mogą zmniejszyć skuteczność składników aktywnych. Solone orzechy w ogóle się nie nadają. Alergia na orzechy jest poważnym problemem i może zagrażać życiu (wstrząs anafilaktyczny).

A co z kokosem?

Czy lubisz kokosa i produkty, w których się on znajduje? Drzewo kokosowe jest palmą o wysokości około 30 m i liściach o długości do 5 m. Rośnie w rejonach subtropikalnych i tropikalnych, a jego owocem jest słynny kokos. Pokryte są zdrewniałą brązową skorupą, która w środku pokryta jest białą mięsistą masą. Cała wewnętrzna przestrzeń jest następnie wypełniona wodą kokosową, którą ludzie błędnie określają jako “mleko”. Woda ta jest idealna do picia w miejscach, gdzie źródła wody są zanieczyszczone. Kokos ma charakterystyczny słodki zapach i smak. Kupując kokosa, należy dobrze nim potrząsnąć. Jeśli czujesz, że jest wypełniony płynem, orzech jest w porządku. Jeśli nie ma płynu, to jest stary.

Kokos zawiera stosunkowo dużo tłuszczu (prawie 70%). Resztę stanowią glikozydy, białko i woda. Jest też spory udział cukrów, dzięki którym kokos daje dużo energii. Orzechy kokosowe zawierają również dużo wapnia, fosforu i błonnika. Woda kokosowa zawiera również witaminę B, C i potas. Jest to również doskonały dodatek do nawadniania.
Korzyści lecznicze wynikające z zastosowania kokosa:

– Zapewnia szybką energię
– Ma właściwości antyoksydacyjne
– Wspomaga trawienie
– Zaopatruje organizm w wodę
– Olej kokosowy ma działanie lecznicze na skórę

Kokosa najczęściej się suszy. Miąższ jest następnie ścierany i używany do aromatyzowania lub dekorowania różnych potraw, głównie słodkich. Mączka kokosowa i olej kokosowy, który jest tłoczony ze świeżych kokosów, są ważnym źródłem pożywienia dla lokalnej ludności. Mleko kokosowe powstaje poprzez starcie, a następnie wyciskanie miąższu. Bardzo trudno jest dostać się do wnętrza kokosa. Najprostszym rozwiązaniem jest zrobienie trzech dziurek w górnej części łupiny i wylanie wody. Najtrudniej jest zrobić pierwszą rysę. Można wtedy użyć śrubokręta i młotka lub (po zlaniu wody) rozbić orzech na twardej podłodze, a następnie wydrążyć miąższ.

Podpowiedź:

Klasykiem w świątecznych słodyczach są kokosanki. Ale dlaczego nie zrobić ich też na uroczystą okazję w ciągu roku? Cztery białka ubić na sztywną pianę, następnie dodać 200 g cukru pudru i 200 g startego kokosa. Na blachę wyłożyć papier do pieczenia i wykładamy łyżeczką. Układamy je na blasze w odstępach. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 100 stopni, wkładamy do niego kokosanki i suszymy przez około godzinę.

Orzechy nerkowca

Czy u Was też nie może zabraknąć orzechów nerkowca? Nerkowce to owoce tropikalnego drzewa nerkowca zachodniego, które pochodzi z Ameryki Południowej i stamtąd zostało rozprzestrzenione na wszystkie tropikalne rejony świata. Osiąga wysokość do 12 metrów, a jego mięsiste owoce zawieszone są na jadalnej łodydze. Mogą mieć do 8 cm długości i nazywane są jabłkami nerkowca. Na końcu znajdują się małe orzechy w kształcie nerki. Pod szarą skórą kryje się bladożółte jądro. Skórka jest jednak bardzo trująca – jej jad powoduje bolesne pęcherze w jamie ustnej. Ponieważ nerkowiec jest prażony, trucizna jest niszczona przez ciepło. Nerkowce mają raczej słodki smak. Są bardzo lekkostrawne, dlatego mogą być spożywane nawet przez osoby mające problemy z trawieniem.

Orzechy nerkowca są bardzo bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, które stanowią aż 50% całkowitej masy. Ponieważ są one bogate w energię, powinny być spożywane w mniejszych porcjach. Zawartość beta-karotenu wspomaga wzrost komórek. Nerkowce zawierają również mnóstwo witamin A, B i E oraz minerałów. Na uwagę zasługują magnez, mangan, selen, cynk i żelazo.

Korzyści lecznicze płynące z nerkowców:
– Obniżenie poziomu cholesterolu we krwi
– Mają pozytywny wpływ na skórę i błony śluzowe
– Pomaga w leczeniu chorób oczu
– Wspieranie metabolizmu
– Mają pozytywny wpływ na układ nerwowy

Nerkowce prawie zawsze trafiają na nasz stół już wyłuskane i uprażone, więc nie musimy się męczyć z tym zadaniem. Mimo słodkiego smaku, często sprzedawane są solone. Oczywiście preferowana jest forma naturalna bez soli i wszelkich słodkich dodatków. Co ciekawe, w kuchni indyjskiej używa się ich nawet do produkcji wina.

Podpowiedź:
Z nerkowców można zrobić niezwykłe słodycze: 50 g nieprażonych łuskanych nerkowców należy drobno utrzeć i wymieszać z 50 g pełnego mleka w proszku. Dodajemy jedno żółtko i dwie łyżeczki soku z cytryny. Dobrze zagniatamy masę i powoli dodajemy kilka łyżek ostudzonego roztopionego masła. Wyrabiamy ciasto, aż przestanie się kleić. Następnie sypiemy wałek cukrem i formujemy w cienkie rogaliki. Umieszczamy je na blasze do pieczenia i pozostawiamy do wyschnięcia do następnego dnia.

Autorka: Barbara Drobikova, dietetyczka
foto: depositphotos.cz

W archiwum przeczytasz także:

Jedzenie w restauracji a liczenie kalorii

8.11.2022 dine4fit.pl Ciekawe, Przepisy na zdrowe potrawy, Różne

Komentarze

Komentarze nie odzwierciedlają opinii redakcji ani administratora bloga.

Dodaj komentarz

Powiązane artykuły
Mug cake, muffin, cupcake i brownies – jak je zrobić? Mug cake, muffin, cupcake i brownies – jak je zrobić?

Szybkie wypieki, z którymi poradzi sobie każdy. Niektóre tak błyskawiczne, że robią się szybciej, niż Ty bierzesz prysznic. No i niekoniecznie muszą być na słodko. Powiedzmy sobie co kryje się pod tymi nazwami i sprawdźmy, co z tego znajdziemy w naszej bazie przepisów.

Cały artykuł 18.4.2024 0

Dlaczego tak wiele osób cierpi na wiosenne zmęczenie? I co można z tym zrobić? Dlaczego tak wiele osób cierpi na wiosenne zmęczenie? I co można z tym zrobić?

Sezon wiosenny niesie ze sobą szereg zmian.

Dzień się wydłuża, czas zimowy zmienia się na letni, ciepła pogoda kusi nas do coraz większej aktywności fizycznej, a nasze ciała, które zimą były rozgrzewane cięższymi potrawami, nagle się zatrzymują.

Nagle jesteśmy zmęczeni. My, nocne marki, stajemy się prawie bezużyteczni rano i często obrzydliwie rozdrażnieni wieczorami, a czasami wszyscy czujemy, że nie jesteśmy już panami naszego czasu… “Dlaczego tak jest?”, pytamy siebie, “Przecież tak czekaliśmy na tą wiosnę. No tak, to przez to wiosenne przemęczenie!”.

Cały artykuł 4.4.2024 0

Przepisy w aplikacji Dine4Fit Przepisy w aplikacji Dine4Fit

Czy wiesz, że aplikacja Dine4Fit zawiera również bazę przepisów z opcją filtrowania według priorytetów?

Ty być może wiesz, ale sądząc po dodawanych własnych przepisach do bazy produktów zamiast do przepisów, wiele osób zdaje się nie wiedzieć. Przyjrzyjmy się więc tej części aplikacji.

Cały artykuł 29.2.2024 0