Droga do zdrowia
i dobrego samopoczucia
App store rating

Droga do zdrowia
i dobrego samopoczucia

Wpływ orzechów na zdrowie człowieka: dlaczego warto jeść kokosa i nerkowce

Każdy słyszał, że orzechy są zdrowe. Stwierdzono nawet, że spożywanie co najmniej jednej porcji orzechów tygodniowo chroni przed zawałem serca. Ochrona ta zwiększa się przy jeszcze częstszym spożywaniu.

Biorąc pod uwagę, że orzechy są wysokotłuszczowe (około 80% wartości energetycznej orzechów to tłuszcz), to odkrycie było zaskakujące, więc naukowcy skupili się na tym, który składnik orzechów ma tak korzystne działanie na organizm.

Ogólnie rzecz biorąc, orzechy zawierają właściwe tłuszcze – większość ich tłuszczów zawiera dużą ilość prozdrowotnych jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, a tylko niewielkie ilości nasyconych kwasów tłuszczowych. Dlatego nawet przy spożywaniu niewielkich ilości orzechów widać ich korzystne działanie.

Oprócz użytecznych tłuszczów, białka i błonnika, różne rodzaje orzechów zawierają różne mieszanki minerałów i witamin o korzystnym działaniu. Są to m.in. witamina E, kwas foliowy, magnez, cynk i inne składniki korzystne dla zdrowia.

Spożycie orzechów

Spożywanie garści orzechów kilka razy w tygodniu jest korzystne dla zdrowia, choć są pewne zastrzeżenia. Orzechy są wysokoenergetyczne i powinny być pokarmem zastępującym ten mniej zdrowy – nie jedzone dodatkowo. Orzechy najlepiej spożywać na surowo, czyli w stanie naturalnym.

  • Prażenie i inne obróbki cieplne mogą zmniejszyć skuteczność składników aktywnych. Solone orzechy w ogóle się nie nadają. Alergia na orzechy jest poważnym problemem i może zagrażać życiu (wstrząs anafilaktyczny).

A co z kokosem?

Czy lubisz kokosa i produkty, w których się on znajduje? Drzewo kokosowe jest palmą o wysokości około 30 m i liściach o długości do 5 m. Rośnie w rejonach subtropikalnych i tropikalnych, a jego owocem jest słynny kokos. Pokryte są zdrewniałą brązową skorupą, która w środku pokryta jest białą mięsistą masą. Cała wewnętrzna przestrzeń jest następnie wypełniona wodą kokosową, którą ludzie błędnie określają jako „mleko”. Woda ta jest idealna do picia w miejscach, gdzie źródła wody są zanieczyszczone. Kokos ma charakterystyczny słodki zapach i smak. Kupując kokosa, należy dobrze nim potrząsnąć. Jeśli czujesz, że jest wypełniony płynem, orzech jest w porządku. Jeśli nie ma płynu, to jest stary.

Kokos zawiera stosunkowo dużo tłuszczu (prawie 70%). Resztę stanowią glikozydy, białko i woda. Jest też spory udział cukrów, dzięki którym kokos daje dużo energii. Orzechy kokosowe zawierają również dużo wapnia, fosforu i błonnika. Woda kokosowa zawiera również witaminę B, C i potas. Jest to również doskonały dodatek do nawadniania.
Korzyści lecznicze wynikające z zastosowania kokosa:

– Zapewnia szybką energię
– Ma właściwości antyoksydacyjne
– Wspomaga trawienie
– Zaopatruje organizm w wodę
– Olej kokosowy ma działanie lecznicze na skórę

Kokosa najczęściej się suszy. Miąższ jest następnie ścierany i używany do aromatyzowania lub dekorowania różnych potraw, głównie słodkich. Mączka kokosowa i olej kokosowy, który jest tłoczony ze świeżych kokosów, są ważnym źródłem pożywienia dla lokalnej ludności. Mleko kokosowe powstaje poprzez starcie, a następnie wyciskanie miąższu. Bardzo trudno jest dostać się do wnętrza kokosa. Najprostszym rozwiązaniem jest zrobienie trzech dziurek w górnej części łupiny i wylanie wody. Najtrudniej jest zrobić pierwszą rysę. Można wtedy użyć śrubokręta i młotka lub (po zlaniu wody) rozbić orzech na twardej podłodze, a następnie wydrążyć miąższ.

Podpowiedź:

Klasykiem w świątecznych słodyczach są kokosanki. Ale dlaczego nie zrobić ich też na uroczystą okazję w ciągu roku? Cztery białka ubić na sztywną pianę, następnie dodać 200 g cukru pudru i 200 g startego kokosa. Na blachę wyłożyć papier do pieczenia i wykładamy łyżeczką. Układamy je na blasze w odstępach. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 100 stopni, wkładamy do niego kokosanki i suszymy przez około godzinę.

Orzechy nerkowca

Czy u Was też nie może zabraknąć orzechów nerkowca? Nerkowce to owoce tropikalnego drzewa nerkowca zachodniego, które pochodzi z Ameryki Południowej i stamtąd zostało rozprzestrzenione na wszystkie tropikalne rejony świata. Osiąga wysokość do 12 metrów, a jego mięsiste owoce zawieszone są na jadalnej łodydze. Mogą mieć do 8 cm długości i nazywane są jabłkami nerkowca. Na końcu znajdują się małe orzechy w kształcie nerki. Pod szarą skórą kryje się bladożółte jądro. Skórka jest jednak bardzo trująca – jej jad powoduje bolesne pęcherze w jamie ustnej. Ponieważ nerkowiec jest prażony, trucizna jest niszczona przez ciepło. Nerkowce mają raczej słodki smak. Są bardzo lekkostrawne, dlatego mogą być spożywane nawet przez osoby mające problemy z trawieniem.

Orzechy nerkowca są bardzo bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, które stanowią aż 50% całkowitej masy. Ponieważ są one bogate w energię, powinny być spożywane w mniejszych porcjach. Zawartość beta-karotenu wspomaga wzrost komórek. Nerkowce zawierają również mnóstwo witamin A, B i E oraz minerałów. Na uwagę zasługują magnez, mangan, selen, cynk i żelazo.

Korzyści lecznicze płynące z nerkowców:
– Obniżenie poziomu cholesterolu we krwi
– Mają pozytywny wpływ na skórę i błony śluzowe
– Pomaga w leczeniu chorób oczu
– Wspieranie metabolizmu
– Mają pozytywny wpływ na układ nerwowy

Nerkowce prawie zawsze trafiają na nasz stół już wyłuskane i uprażone, więc nie musimy się męczyć z tym zadaniem. Mimo słodkiego smaku, często sprzedawane są solone. Oczywiście preferowana jest forma naturalna bez soli i wszelkich słodkich dodatków. Co ciekawe, w kuchni indyjskiej używa się ich nawet do produkcji wina.

Podpowiedź:
Z nerkowców można zrobić niezwykłe słodycze: 50 g nieprażonych łuskanych nerkowców należy drobno utrzeć i wymieszać z 50 g pełnego mleka w proszku. Dodajemy jedno żółtko i dwie łyżeczki soku z cytryny. Dobrze zagniatamy masę i powoli dodajemy kilka łyżek ostudzonego roztopionego masła. Wyrabiamy ciasto, aż przestanie się kleić. Następnie sypiemy wałek cukrem i formujemy w cienkie rogaliki. Umieszczamy je na blasze do pieczenia i pozostawiamy do wyschnięcia do następnego dnia.

Autorka: Barbara Drobikova, dietetyczka
foto: depositphotos.cz

dine4fit.pl

Redakcja
www.dine4fit.pl

8.11.2022 dine4fit.pl Ciekawe, Przepisy na zdrowe potrawy, Różne

Z archiwum

Jelita: przyglądamy się chorobom układu pokarmowego

Przyjrzyjmy się dziś schorzeniom związanymi z jelitami.

Układ pokarmowy to skomplikowana maszyna, której sprawność ma kluczowe znaczenie dla naszego zdrowia. W jego centrum znajdują się jelita – długie, kręte struktury, które nie tylko przetwarzają jedzenie, ale także pełnią ważne funkcje odpornościowe i hormonalne. Niestety, jak każda maszyna, także i jelita mogą ulec awarii. W dzisiejszym artykule przyjrzymy się najczęstszym chorobom jelit, ich przyczynom, objawom oraz sposobom leczenia.

Kontynuuj czytanie 15.7.2024

Powiązane artykuły

Roma (minus 38 kg): Cesarzowa tańczy w deszczu

Jest popołudnie, a ja siedzę w kawiarni i delektuję się mrożoną herbatą bez cukru. Wielu z tych, którzy mnie znają, od razu by się zastanowiło – bez cukru? Wielu z nich nie widziało mnie od lat, więc nie wiedzą, że ostatnio przeszłam coś więcej niż tylko fizyczną transformację.

Ale to trochę za dużo, zacznę od początku, choć historia będzie nieco dłuższa.

Kontynuuj czytanie 21.10.2024

Jak w prosty sposób włączyć warzywa do jadłospisu?

Według dostępnych danych nadal nie spełniamy zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dotyczących spożywania minimum 400 gramów warzyw i owoców.  

Inne badania pokazują, że wiele osób w Polsce ma nadwagę, a nawet otyłość, co często wiąże się z niewłaściwą dietą. Przypadek? Nie sądzę.

Kontynuuj czytanie 17.10.2024

Jak ustawić biorytm i być w formie?

Nasz biorytm, czyli wewnętrzny zegar, to podstawa naszego zdrowia. Określa, jak gospodarujemy energią, czyli wyznacza jej oszczędzanie i zużycie.

Głównym przejawem biorytmu jest cykl snu i czuwania, który trwa około 24 godziny i jest głównie sterowany przez nasz mózg. Gdybyśmy nie mieli tej funkcji w mózgu, trudno byłoby nam jako ludzkości przetrwać tyle pokoleń i rozwinąć się do współczesnej formy.

Kontynuuj czytanie 14.10.2024

Jak znaleźć czas dla siebie, gdy chcesz schudnąć?

Do napisania tego artykułu skłoniły mnie ponownie doświadczenia z mojego gabinetu.

Dzięki rozmowom z wieloma pacjentami wiem, że wiele osób chciałoby zdrowo chudnąć, lepiej się odżywiać, więcej się ruszać i dobrze spać, ale po prostu brakuje im na to czasu.

Kontynuuj czytanie 10.10.2024

Ruch kluczem do zdrowia, czyli jak nie zostać żachwą

Żachwy, takie małe morskie zwierzątka  – pływają przez ocean, gdy są młode, aż znajdą podwodną rafę z ładnym widokiem, na której mogą się osiedlić, i nigdy więcej nie ruszają się przez resztę swojego życia.

Brak ruchu powoduje, że stają się one rodzajem bezmózgich brył z dwiema rurkami – jedną do zasysania wody, a drugą do jej wypuszczania. Inwestycja energii w układ nerwowy i mózg nie opłaca się, gdy żachwa i tak pozostaje nieruchoma.

Kontynuuj czytanie 7.10.2024

Dostępne wszędzie tam, gdzie ich potrzebujesz

Tabele kalorii są dostępne w Internecie, na telefonie, tablecie i smartwatchach, takich jak Garmin i Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner