Droga do zdrowia
i dobrego samopoczucia
App store rating

Droga do zdrowia
i dobrego samopoczucia

Jak długo można przechowywać gotowe posiłki w lodówce?

Jestem pewna, że wielu z nas zastanawia się czasem, jak wygospodarować czas na swój wolny czas. Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że największym pożeraczem cennych chwil relaksu jest dla mnie codzienne przygotowywanie jedzenia.

Dlatego też staram się zminimalizować ten czas, gotując i przygotowując posiłki z kilkudniowym wyprzedzeniem.

Przed tymi, dla których codzienne gotowanie to hobby, głęboko chylę czoła. Reszta z nas myśli o tym, jak długo możemy przechowywać już przygotowane jedzenie, bo oszczędność czasu jest naprawdę spora. Dodatkowo, dla osób, które codziennie śledzą spożycie kalorii i wpisują wszystko do aplikacji Dine4Fit, przygotowywanie posiłków na wiele dni również eliminuje niewielką część codziennej rutyny, bo nie ma nic prostszego niż skopiowanie jedzenia z poprzedniego dnia na kolejny. I to jest radość, zwłaszcza gdy kółeczka zmieniają kolor na zielony.

Jak najlepiej przechowywać żywność przez wiele dni, aby była bezpieczna?

Na początek należy przestrzegać co najmniej kilku zasad.

  • Nigdy nie wkładaj gorącej żywności do lodówki. Spowoduje to chwilowe podniesienie temperatury wewnętrznej lodówki, co może pogorszyć jakość przechowywanej żywności. Ponadto wewnątrz pudełka będą tworzyć się kropelki wody, które mogą powodować szybsze namnażanie się mikroorganizmów.
  • Na niższe półki, gdzie jest większa wilgotność, wkładaj owoce i warzywa.
  • Sprawdź, czy temperatura w lodówce wynosi poniżej 5 stopni Celsjusza.
  • Przemyśl rozmieszczenie żywności w lodówce. Przechowuj mięso i jajka, potencjalne nośniki bakterii, jak najdalej od gotowych posiłków. Upewnij się, że produkty się ze sobą nie stykają, aby zapobiec przenoszeniu zapachów i bakterii.

A teraz przejdźmy do poszczególnych dań.

Wywar

Jeśli ugotujemy uczciwy bulion, który ma ładną warstwę tłuszczu na wierzchu i jest wolny od warzyw, makaronu i mięsa, wytrzyma kilka tygodni w lodówce. Powinien być przechowywany w czystym słoiku. Jeśli jednak mamy już w bulionie mięso, warzywa lub makaron, bezpieczny czas przechowywania to 3 dni.

Lepiej oczywiście wcześniej sprawdzić zapach, wygląd i konsystencję przed kolejnym użyciem.

Jaja

Jajka są doskonałym źródłem białka i warto wiedzieć, że ugotowane jajka mogą przetrwać do tygodnia w lodówce, jeśli są odpowiednio przechowywane. W przypadku świeżych jaj może to być nawet miesiąc. Surowe żółtka zawierają sporo tłuszczu i dlatego lepiej przechowywać je w lodówce przez maksymalnie 3 dni, podczas gdy surowe białka mogą przetrwać do
3 tygodni
.

  • Po prostu nigdy nie myj jajek przed włożeniem ich do lodówki. Jajko posiada naturalną barierę na skorupce zapobiegającą przenoszeniu bakterii do jego wnętrza, którą mycie wodą może naruszyć.

Ciasta i placki

Jeśli chcesz przechowywać upieczone bułeczki lub ciasta zawierające jajka w lodówce, najlepiej przechowywać je przez maksymalnie trzy dni.

Mięso

Jeśli mięso jest gotowane lub w inny sposób dalej przetwarzane (stek, klops), również należy przestrzegać zasady trzech dni. To samo dotyczy mięsa w sosie, gdy istnieje ryzyko zanieczyszczenia innymi składnikami. Jeśli mięso jest duszone, pieczone lub przyrządzone w dobrej jakości pieczeni mięsnej, możemy wydłużyć ten czas o jeden dzień, więc nie musimy się bać przechowywania go przez cztery dni.

Ryby

Pieczony łosoś również jest zgodny z zasadą trzech dni, ale na przykład wędzona makrela dzięki innej metodzie przygotowywania może wytrzymać w lodówce do dwóch tygodni.

Chleb oraz inne pieczywo

Chleb lub bułki z piekarni można przechowywać w lodówce do 10 dni. Ważne jest jednak, aby sprawdzić, czy przypadkiem nie utworzyła się na nich pleśń, co może się zdarzyć na przykład w wyniku zanieczyszczenia podczas transportu pieczywa lub niewłaściwego przechowywania żywności w lodówce. Sprawdzanie jest zatem zawsze dobrym pomysłem.

Gotowany ryż

Jeśli włożysz ryż do lodówki natychmiast po schłodzeniu, możesz go tam przechowywać przez cztery dni.

Ważna informacja

Na koniec chciałabym przypomnieć, że jeśli możesz (nie licząc oczywiście chleba i ciast), staraj się zawsze jedzenie wyjęte z lodówki przed zjedzeniem podgrzać.

Autorka: Dokoupilová Ladislava, technolożka żywności
foto: cz.depositphotos.com

dine4fit.pl

Redakcja
www.dine4fit.pl

30.11.2023 dine4fit.pl Ciekawe, Różne

Z archiwum

Co powinieneś wiedzieć, zanim zaczniesz biegać

Bieganie jest obecnie bardzo modne. W rzeczywistości można to robić zawsze i wszędzie, niezależnie od wieku i nie potrzeba do tego prawie nic.

Jak więc zacząć, aby biegać prawidłowo, zdrowo i, co najważniejsze, z przyjemnością?

Powiązane artykuły

Żylaki – przyczyny, objawy i sposoby leczenia

Żylaki to problem, który dotyka coraz większą liczbę osób, szczególnie w społeczeństwach, w których tryb życia jest mało aktywny. Często są one traktowane jako problem estetyczny, ale w rzeczywistości mogą prowadzić do poważniejszych komplikacji zdrowotnych. W tym wpisie przyjrzymy się, czym są żylaki, jakie są ich przyczyny, objawy i jak można je leczyć.

Kontynuuj czytanie 31.3.2025

Jak prawidłowo ćwiczyć brzuch III – Neutralna pozycja kręgosłupa i przegląd ćwiczeń wzmacniających mięśnie brzucha

Neutralna pozycja kręgosłupa jest również bardzo często wspominana w kontekście mięśni brzucha. Czym dokładnie jest, wyjaśnimy sobie dzisiaj.

Neutralna pozycja kręgosłupa to nie – jak się czasem mówi – pozycja, w której zostaniesz już na zawsze.

Kontynuuj czytanie 26.3.2025

Przekroczenie redukcyjnego spożycia kalorii – co z tym zrobić?

Wielu z Was pilnuje dokładnie wskaźników całkowitego spożycia kalorii lub poszczególnych makroskładników, ale czasami zdarza się, że wszystko wymknie się spod kontroli.

Zapomnicie o tym i nagle patrzycie z niedowierzaniem, jak kółka zamiast uspokajającej zielonej barwy zaczynają świecić czerwonymi kolorami. Czy oznacza to, że cała Wasza praca poszła na marne?

Kontynuuj czytanie 24.3.2025

Jak prawidłowo ćwiczyć brzuch II – nauka oddychania

Dziś skupimy się na nauce prawidłowego oddychania, które jest podstawą do tego, abyście następnie mogli skutecznie i prawidłowo wzmacniać mięśnie brzucha.

Większość z was już słyszała, że powinni oddychać bzuchem (zobacz także pierwszą część artykułu).

Bardzo ważną częścią prawidłowego oddychania jest jednak pozycja żeber. ZOA (Zone of Apposition), o której bardzo często mówi się w Postural Restoration Institute, to pojęcie, które opisuje miejsce, w którym nasza przepona powinna się rozciągnąć, aby zapewnić prawidłowe funkcjonowanie.

Kontynuuj czytanie 20.3.2025

Jak prawidłowo ćwiczyć brzuch I

Już na samym początku chciałbym, żebyście przestali łączyć ćwiczenia na brzuch z odchudzaniem tej części ciała. Ćwiczenia na mięśnie brzucha nie mają nic wspólnego ze spalaniem tkanki tłuszczowej.

Tłuszczu nie da się spalać wybiórczo w konkretnych miejscach.

Kontynuuj czytanie 17.3.2025

Dostępne wszędzie tam, gdzie ich potrzebujesz

Tabele kalorii są dostępne w Internecie, na telefonie, tablecie i smartwatchach, takich jak Garmin i Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner