Droga do zdrowia
i dobrego samopoczucia
App store rating

Droga do zdrowia
i dobrego samopoczucia

Jak długo można przechowywać gotowe posiłki w lodówce?

Jestem pewna, że wielu z nas zastanawia się czasem, jak wygospodarować czas na swój wolny czas. Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że największym pożeraczem cennych chwil relaksu jest dla mnie codzienne przygotowywanie jedzenia.

Dlatego też staram się zminimalizować ten czas, gotując i przygotowując posiłki z kilkudniowym wyprzedzeniem.

Przed tymi, dla których codzienne gotowanie to hobby, głęboko chylę czoła. Reszta z nas myśli o tym, jak długo możemy przechowywać już przygotowane jedzenie, bo oszczędność czasu jest naprawdę spora. Dodatkowo, dla osób, które codziennie śledzą spożycie kalorii i wpisują wszystko do aplikacji Dine4Fit, przygotowywanie posiłków na wiele dni również eliminuje niewielką część codziennej rutyny, bo nie ma nic prostszego niż skopiowanie jedzenia z poprzedniego dnia na kolejny. I to jest radość, zwłaszcza gdy kółeczka zmieniają kolor na zielony.

Jak najlepiej przechowywać żywność przez wiele dni, aby była bezpieczna?

Na początek należy przestrzegać co najmniej kilku zasad.

  • Nigdy nie wkładaj gorącej żywności do lodówki. Spowoduje to chwilowe podniesienie temperatury wewnętrznej lodówki, co może pogorszyć jakość przechowywanej żywności. Ponadto wewnątrz pudełka będą tworzyć się kropelki wody, które mogą powodować szybsze namnażanie się mikroorganizmów.
  • Na niższe półki, gdzie jest większa wilgotność, wkładaj owoce i warzywa.
  • Sprawdź, czy temperatura w lodówce wynosi poniżej 5 stopni Celsjusza.
  • Przemyśl rozmieszczenie żywności w lodówce. Przechowuj mięso i jajka, potencjalne nośniki bakterii, jak najdalej od gotowych posiłków. Upewnij się, że produkty się ze sobą nie stykają, aby zapobiec przenoszeniu zapachów i bakterii.

A teraz przejdźmy do poszczególnych dań.

Wywar

Jeśli ugotujemy uczciwy bulion, który ma ładną warstwę tłuszczu na wierzchu i jest wolny od warzyw, makaronu i mięsa, wytrzyma kilka tygodni w lodówce. Powinien być przechowywany w czystym słoiku. Jeśli jednak mamy już w bulionie mięso, warzywa lub makaron, bezpieczny czas przechowywania to 3 dni.

Lepiej oczywiście wcześniej sprawdzić zapach, wygląd i konsystencję przed kolejnym użyciem.

Jaja

Jajka są doskonałym źródłem białka i warto wiedzieć, że ugotowane jajka mogą przetrwać do tygodnia w lodówce, jeśli są odpowiednio przechowywane. W przypadku świeżych jaj może to być nawet miesiąc. Surowe żółtka zawierają sporo tłuszczu i dlatego lepiej przechowywać je w lodówce przez maksymalnie 3 dni, podczas gdy surowe białka mogą przetrwać do
3 tygodni
.

  • Po prostu nigdy nie myj jajek przed włożeniem ich do lodówki. Jajko posiada naturalną barierę na skorupce zapobiegającą przenoszeniu bakterii do jego wnętrza, którą mycie wodą może naruszyć.

Ciasta i placki

Jeśli chcesz przechowywać upieczone bułeczki lub ciasta zawierające jajka w lodówce, najlepiej przechowywać je przez maksymalnie trzy dni.

Mięso

Jeśli mięso jest gotowane lub w inny sposób dalej przetwarzane (stek, klops), również należy przestrzegać zasady trzech dni. To samo dotyczy mięsa w sosie, gdy istnieje ryzyko zanieczyszczenia innymi składnikami. Jeśli mięso jest duszone, pieczone lub przyrządzone w dobrej jakości pieczeni mięsnej, możemy wydłużyć ten czas o jeden dzień, więc nie musimy się bać przechowywania go przez cztery dni.

Ryby

Pieczony łosoś również jest zgodny z zasadą trzech dni, ale na przykład wędzona makrela dzięki innej metodzie przygotowywania może wytrzymać w lodówce do dwóch tygodni.

Chleb oraz inne pieczywo

Chleb lub bułki z piekarni można przechowywać w lodówce do 10 dni. Ważne jest jednak, aby sprawdzić, czy przypadkiem nie utworzyła się na nich pleśń, co może się zdarzyć na przykład w wyniku zanieczyszczenia podczas transportu pieczywa lub niewłaściwego przechowywania żywności w lodówce. Sprawdzanie jest zatem zawsze dobrym pomysłem.

Gotowany ryż

Jeśli włożysz ryż do lodówki natychmiast po schłodzeniu, możesz go tam przechowywać przez cztery dni.

Ważna informacja

Na koniec chciałabym przypomnieć, że jeśli możesz (nie licząc oczywiście chleba i ciast), staraj się zawsze jedzenie wyjęte z lodówki przed zjedzeniem podgrzać.

Autorka: Dokoupilová Ladislava, technolożka żywności
foto: cz.depositphotos.com

dine4fit.pl

Redakcja
www.dine4fit.pl

30.11.2023 dine4fit.pl Ciekawe, Różne

Z archiwum

Co powinieneś wiedzieć, zanim zaczniesz biegać

Bieganie jest obecnie bardzo modne. W rzeczywistości można to robić zawsze i wszędzie, niezależnie od wieku i nie potrzeba do tego prawie nic.

Jak więc zacząć, aby biegać prawidłowo, zdrowo i, co najważniejsze, z przyjemnością?

Powiązane artykuły

Jak w prosty sposób włączyć warzywa do jadłospisu?

Według dostępnych danych nadal nie spełniamy zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dotyczących spożywania minimum 400 gramów warzyw i owoców.  

Inne badania pokazują, że wiele osób w Polsce ma nadwagę, a nawet otyłość, co często wiąże się z niewłaściwą dietą. Przypadek? Nie sądzę.

Kontynuuj czytanie 17.10.2024

Jak ustawić biorytm i być w formie?

Nasz biorytm, czyli wewnętrzny zegar, to podstawa naszego zdrowia. Określa, jak gospodarujemy energią, czyli wyznacza jej oszczędzanie i zużycie.

Głównym przejawem biorytmu jest cykl snu i czuwania, który trwa około 24 godziny i jest głównie sterowany przez nasz mózg. Gdybyśmy nie mieli tej funkcji w mózgu, trudno byłoby nam jako ludzkości przetrwać tyle pokoleń i rozwinąć się do współczesnej formy.

Kontynuuj czytanie 14.10.2024

Jak znaleźć czas dla siebie, gdy chcesz schudnąć?

Do napisania tego artykułu skłoniły mnie ponownie doświadczenia z mojego gabinetu.

Dzięki rozmowom z wieloma pacjentami wiem, że wiele osób chciałoby zdrowo chudnąć, lepiej się odżywiać, więcej się ruszać i dobrze spać, ale po prostu brakuje im na to czasu.

Kontynuuj czytanie 10.10.2024

Ruch kluczem do zdrowia, czyli jak nie zostać żachwą

Żachwy, takie małe morskie zwierzątka  – pływają przez ocean, gdy są młode, aż znajdą podwodną rafę z ładnym widokiem, na której mogą się osiedlić, i nigdy więcej nie ruszają się przez resztę swojego życia.

Brak ruchu powoduje, że stają się one rodzajem bezmózgich brył z dwiema rurkami – jedną do zasysania wody, a drugą do jej wypuszczania. Inwestycja energii w układ nerwowy i mózg nie opłaca się, gdy żachwa i tak pozostaje nieruchoma.

Kontynuuj czytanie 7.10.2024

Co robić, gdy liczba na wadze regularnie psuje Ci nastrój

W moim gabinecie najczęściej zajmuję się z pacjentami tematem odchudzania – redukcją masy ciała.

U niektórych widzę, jak to dla nich zaczarowany temat – ciągle chudną i przybierają na wadze. Z każdym kolejnym podejściem ich fiksacja na wyniku staje się coraz większa, pewność siebie osłabiona, a uporczywość ogromna.

Kontynuuj czytanie 3.10.2024

Dostępne wszędzie tam, gdzie ich potrzebujesz

Tabele kalorii są dostępne w Internecie, na telefonie, tablecie i smartwatchach, takich jak Garmin i Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner