Droga do zdrowia
i dobrego samopoczucia
App store rating

Droga do zdrowia
i dobrego samopoczucia

Węglowodany w diecie – tak czy nie? I ile, jeśli w ogóle?

Nie ma dnia u mnie w gabinecie, żebym nie spotkała kogoś, kto uważa, że węglowodany stoją między nim a jego wymarzoną sylwetką.

W czasach, gdy z każdej strony atakują nas reklamy diet niskowęglowodanowych i keto, trudno się temu dziwić. Czy jednak rzeczywiście węglowodany są największym wrogiem szczupłej sylwetki? Przeczytaj do końca, a być może dowiesz się czegoś, czego się nie spodziewałaś/eś.

Na samym początku chcę podkreślić coś bardzo ważnego. Węglowodany, ani ŻADEN INNY składnik diety, same w sobie nie sprawiają, że tyjesz. Przeczytaj to proszę jeszcze raz (a nawet kilka razy). Nadwaga i otyłość są wynikiem dostarczania większej ilości energii niż jej wydatkujesz. Kropka. Nie istnieje żadna zła żywność ani grupa produktów, która sama w sobie uczyni cię osobą otyłą.

Więc nie, chleb na śniadanie i ziemniaki na obiad nie przeszkadzają w odchudzaniu. Ważne jest jednak, ile i jak często je spożywasz.

Węglowodany są ważnym składnikiem diety człowieka. Nie możemy jednak wrzucać wszystkich węglowodanów do jednego worka. Istnieją bowiem węglowodany złożone (polisacharydy) i proste (monosacharydy, oligosacharydy). Upraszczając, do węglowodanów złożonych zaliczamy produkty, które nazywamy dodatkami – zboża (ryż, gryka, pszenica, jęczmień, żyto, owies) oraz produkty z nich (pieczywo, makarony, knedle, kluski ryżowe, gnocchi itp.), ziemniaki, bataty, rośliny strączkowe itd. Te podstawowe produkty, oprócz węglowodanów złożonych, często zawierają także różne witaminy, inne składniki odżywcze oraz cenny błonnik.

Do węglowodanów prostych (mówiąc w skrócie) zaliczamy cukier i produkty z niego wytworzone (cukierki, czekoladę, ciasta, torty, herbatniki, słodzone napoje), ale także miód, syrop klonowy oraz owoce. Większość rozwiniętych społeczeństw świata zachodniego ma w diecie nadmiar cukrów dodanych. Podczas gdy wyeliminowanie owoców z diety nie jest wcale konieczne ani pożądane, warto starać się ograniczyć przynajmniej niektóre źródła cukrów dodanych. Cukry dodane to te, które sami dodajemy do jedzenia (kto by pomyślał) – cukier do kawy, miód do herbaty, syrop klonowy na naleśniki, czekoladki, cukierki, wypieki, słodkie pieczywo itd.

Węglowodany złożone zdecydowanie powinny przeważać w diecie nad węglowodanami prostymi. Węglowodany są również źródłem energii dla naszego układu nerwowego. To nie tak, że bez węglowodanów nie możemy funkcjonować, jednak praktyka pokazuje, że wiele osób nie jest w stanie utrzymać diety z niską zawartością węglowodanów na dłuższą metę.

Swoje spożycie węglowodanów można oczywiście monitorować w przydatnej apce Dine4Fit. Zgodnie z publikowanymi referencyjnymi wartościami spożycia składników odżywczych ogólne spożycie węglowodanów nie powinno spadać poniżej 25% całkowitego dziennego przyjmowania energii. Ilość węglowodanów zależy jednak nie tylko od Twoich celów, ale także od aktywności fizycznej oraz chorób, z którymi się leczysz.

Dlaczego warto jeść węglowodany (wybrane zalety ich spożywania):

  • Są paliwem dla układu nerwowego – ułatwią ci myślenie i skupienie się.
  • Zawierają błonnik – sycą na dłużej, wspierają zdrowie jelit, obniżają cholesterol.
  • Zawierają witaminy i inne składniki – na przykład pieczywo zawiera witaminy z grupy B, gryka zawiera rutynę (korzystną dla zdrowia naczyń), a ziemniaki witaminę C.
  • Są smaczne i przystępne cenowo – jedzenie powinno być smaczne nawet podczas odchudzania. A większość z nas lubi węglowodany. Nie ma co ukrywać.

Jeśli więc chcesz schudnąć w zdrowy, fajny i zrównoważony sposób, nie bój się węglowodanów! Najlepiej wybierać węglowodany, które mają więcej błonnika (makaron razowy, kuskus razowy, rośliny strączkowe, chleb razowy, owoce). Ale nawet proste węglowodany w postaci czegoś słodkiego mogą być częścią reżimu redukcyjnego. Chociaż znowu, wszystko z umiarem! Jeśli nie jesteś pewien, jaka ilość węglowodanów jest dla Ciebie odpowiednia, nie wstydź się zapytać specjalisty dietetyka!

Źródła:

  • Referencyjne wartości spożycia składników odżywczych. V ČR 2. vyd. Praha: Společnost pro výživu, 2019. ISBN 978-80-906659-3-4.
  • Zlatohlávek, L. a kol. Dietetyka kliniczna i żywienie. Praga: Current media, Medicus, 2019. ISBN 978-80-88129-44-8.
  • American diabetes association. Types of Carbohydrates. [online]. [cit. 30-07-2024]. Dostępne z diabetes.org.

Autorka: Radka Šmídová, dietetyczka
foto:  cz.depositphotos.com

dine4fit.pl

Redakcja
www.dine4fit.pl

30.9.2024 dine4fit.pl Ciekawe, Różne

Z archiwum

Bomby kaloryczne znajdziesz także wśród „fit” produktów

Świadomość ludzi w zakresie wyboru żywności znacznie się poprawia. Jednak czasami nie w takim stopniu, aby ludzie przestali kupować żywność niskiej jakości, a producenci takich produktów nie mieli już komu jej sprzedawać. Po prostu nie byłoby popytu.

Tym wpisem chciałabym ponownie przyczynić się do edukacji w zakresie codziennych wyborów żywieniowych.

Powiązane artykuły

Jak okiełznać ochotę na słodycze

W mojej pracy, czy to doradcy żywieniowego czy trenerki często spotykam się z powtarzającymi się problemami, które utrudniają ludziom schudnięcie.

Jednym z nich jest nieustanna i silna ochota na słodkie produkty.

Kontynuuj czytanie 14.4.2025

Ciało schudło, głowa nie nadążała

Schudłam. Po latach starań, liczba na wadze w końcu zmieniła się na taką, którą uznałam za akceptowalną. Przez ten czas kilka razy zmieniałam garderobę.

Kiedy zaczęło mi być luźno, musiałam zaciskać pasek. Ludzie wokół zaczęli zauważać zmianę.

Kontynuuj czytanie 10.4.2025

Żylaki – przyczyny, objawy i sposoby leczenia

Żylaki to problem, który dotyka coraz większą liczbę osób, szczególnie w społeczeństwach, w których tryb życia jest mało aktywny. Często są one traktowane jako problem estetyczny, ale w rzeczywistości mogą prowadzić do poważniejszych komplikacji zdrowotnych. W tym wpisie przyjrzymy się, czym są żylaki, jakie są ich przyczyny, objawy i jak można je leczyć.

Kontynuuj czytanie 31.3.2025

Jak prawidłowo ćwiczyć brzuch III – Neutralna pozycja kręgosłupa i przegląd ćwiczeń wzmacniających mięśnie brzucha

Neutralna pozycja kręgosłupa jest również bardzo często wspominana w kontekście mięśni brzucha. Czym dokładnie jest, wyjaśnimy sobie dzisiaj.

Neutralna pozycja kręgosłupa to nie – jak się czasem mówi – pozycja, w której zostaniesz już na zawsze.

Kontynuuj czytanie 26.3.2025

Przekroczenie redukcyjnego spożycia kalorii – co z tym zrobić?

Wielu z Was pilnuje dokładnie wskaźników całkowitego spożycia kalorii lub poszczególnych makroskładników, ale czasami zdarza się, że wszystko wymknie się spod kontroli.

Zapomnicie o tym i nagle patrzycie z niedowierzaniem, jak kółka zamiast uspokajającej zielonej barwy zaczynają świecić czerwonymi kolorami. Czy oznacza to, że cała Wasza praca poszła na marne?

Kontynuuj czytanie 24.3.2025

Dostępne wszędzie tam, gdzie ich potrzebujesz

Tabele kalorii są dostępne w Internecie, na telefonie, tablecie i smartwatchach, takich jak Garmin i Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner