Droga do zdrowia
i dobrego samopoczucia
App store rating

Droga do zdrowia
i dobrego samopoczucia

Węglowodany w diecie – tak czy nie? I ile, jeśli w ogóle?

Nie ma dnia u mnie w gabinecie, żebym nie spotkała kogoś, kto uważa, że węglowodany stoją między nim a jego wymarzoną sylwetką.

W czasach, gdy z każdej strony atakują nas reklamy diet niskowęglowodanowych i keto, trudno się temu dziwić. Czy jednak rzeczywiście węglowodany są największym wrogiem szczupłej sylwetki? Przeczytaj do końca, a być może dowiesz się czegoś, czego się nie spodziewałaś/eś.

Na samym początku chcę podkreślić coś bardzo ważnego. Węglowodany, ani ŻADEN INNY składnik diety, same w sobie nie sprawiają, że tyjesz. Przeczytaj to proszę jeszcze raz (a nawet kilka razy). Nadwaga i otyłość są wynikiem dostarczania większej ilości energii niż jej wydatkujesz. Kropka. Nie istnieje żadna zła żywność ani grupa produktów, która sama w sobie uczyni cię osobą otyłą.

Więc nie, chleb na śniadanie i ziemniaki na obiad nie przeszkadzają w odchudzaniu. Ważne jest jednak, ile i jak często je spożywasz (innymi słowy, ile tego jesz i jak często).

Węglowodany są ważnym składnikiem diety człowieka. Nie możemy jednak wrzucać wszystkich węglowodanów do jednego worka. Istnieją bowiem węglowodany złożone (polisacharydy) i proste (monosacharydy, oligosacharydy). Upraszczając, do węglowodanów złożonych zaliczamy produkty, które nazywamy dodatkami – zboża (ryż, gryka, pszenica, jęczmień, żyto, owies) oraz produkty z nich (pieczywo, makarony, knedle, kluski ryżowe, gnocchi itp.), ziemniaki, bataty, rośliny strączkowe itd. Te podstawowe produkty, oprócz węglowodanów złożonych, często zawierają także różne witaminy, inne składniki odżywcze oraz cenny błonnik.

Do węglowodanów prostych (mówiąc w skrócie) zaliczamy cukier i produkty z niego wytworzone (cukierki, czekoladę, ciasta, torty, herbatniki, słodzone napoje), ale także miód, syrop klonowy oraz owoce. Większość rozwiniętych społeczeństw świata zachodniego ma w diecie nadmiar cukrów dodanych. Podczas gdy wyeliminowanie owoców z diety nie jest wcale konieczne ani pożądane, warto starać się ograniczyć przynajmniej niektóre źródła cukrów dodanych. Cukry dodane to te, które sami dodajemy do jedzenia (kto by pomyślał) – cukier do kawy, miód do herbaty, syrop klonowy na naleśniki, czekoladki, cukierki, wypieki, słodkie pieczywo itd.

Węglowodany złożone zdecydowanie powinny przeważać w diecie nad węglowodanami prostymi. Węglowodany są również źródłem energii dla naszego układu nerwowego. To nie tak, że bez węglowodanów nie możemy funkcjonować, jednak praktyka pokazuje, że wiele osób nie jest w stanie utrzymać diety z niską zawartością węglowodanów na dłuższą metę.

Swoje spożycie węglowodanów można oczywiście monitorować w przydatnej apce Dine4Fit. Zgodnie z publikowanymi referencyjnymi wartościami spożycia składników odżywczych ogólne spożycie węglowodanów nie powinno spadać poniżej 25% całkowitego dziennego przyjmowania energii. Ilość węglowodanów zależy jednak nie tylko od Twoich celów, ale także od aktywności fizycznej oraz chorób, z którymi się leczysz.

Dlaczego warto jeść węglowodany (wybrane zalety ich spożywania):

  • Są paliwem dla układu nerwowego – ułatwią ci myślenie i skupienie.
  • Zawierają błonnik – sycą na dłużej, wspierają zdrowie jelit, obniżają cholesterol.
  • Zawierają witaminy i inne składniki – na przykład pieczywo zawiera witaminy z grupy B, gryka zawiera rutynę (korzystną dla zdrowia naczyń), a ziemniaki witaminę C.
  • Są smaczne i przystępne cenowo – jedzenie powinno być smaczne nawet podczas odchudzania. A większość z nas lubi węglowodany.

Jeśli więc chcesz schudnąć w zdrowy, fajny i zrównoważony sposób, nie bój się węglowodanów! Najlepiej wybierać węglowodany, które mają więcej błonnika (makaron razowy, kuskus razowy, rośliny strączkowe, chleb razowy, owoce). Ale nawet proste węglowodany w postaci czegoś słodkiego mogą być częścią reżimu redukcyjnego. Chociaż znowu, wszystko z umiarem! Jeśli nie jesteś pewien, jaka ilość węglowodanów jest dla Ciebie odpowiednia, nie wstydź się zapytać specjalisty dietetyka!

Źródła:

  • Referencyjne wartości spożycia składników odżywczych. V ČR 2. vyd. Praha: Společnost pro výživu, 2019. ISBN 978-80-906659-3-4.
  • Zlatohlávek, L. a kol. Dietetyka kliniczna i żywienie. Praga: Current media, Medicus, 2019. ISBN 978-80-88129-44-8.
  • American diabetes association. Types of Carbohydrates. [online]. [cit. 30-07-2024]. Dostępne z diabetes.org.

Autorka: Radka Šmídová, dietetyczka
foto:  cz.depositphotos.com

dine4fit.pl

Redakcja
www.dine4fit.pl

30.9.2024 dine4fit.pl Ciekawe, Różne

Z archiwum

Bomby kaloryczne znajdziesz także wśród „fit” produktów

Świadomość ludzi w zakresie wyboru żywności znacznie się poprawia. Jednak czasami nie w takim stopniu, aby ludzie przestali kupować żywność niskiej jakości, a producenci takich produktów nie mieli już komu jej sprzedawać. Po prostu nie byłoby popytu.

Tym wpisem chciałabym ponownie przyczynić się do edukacji w zakresie codziennych wyborów żywieniowych.

Powiązane artykuły

Jak w prosty sposób włączyć warzywa do jadłospisu?

Według dostępnych danych nadal nie spełniamy zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dotyczących spożywania minimum 400 gramów warzyw i owoców.  

Inne badania pokazują, że wiele osób w Polsce ma nadwagę, a nawet otyłość, co często wiąże się z niewłaściwą dietą. Przypadek? Nie sądzę.

Kontynuuj czytanie 17.10.2024

Jak ustawić biorytm i być w formie?

Nasz biorytm, czyli wewnętrzny zegar, to podstawa naszego zdrowia. Określa, jak gospodarujemy energią, czyli wyznacza jej oszczędzanie i zużycie.

Głównym przejawem biorytmu jest cykl snu i czuwania, który trwa około 24 godziny i jest głównie sterowany przez nasz mózg. Gdybyśmy nie mieli tej funkcji w mózgu, trudno byłoby nam jako ludzkości przetrwać tyle pokoleń i rozwinąć się do współczesnej formy.

Kontynuuj czytanie 14.10.2024

Jak znaleźć czas dla siebie, gdy chcesz schudnąć?

Do napisania tego artykułu skłoniły mnie ponownie doświadczenia z mojego gabinetu.

Dzięki rozmowom z wieloma pacjentami wiem, że wiele osób chciałoby zdrowo chudnąć, lepiej się odżywiać, więcej się ruszać i dobrze spać, ale po prostu brakuje im na to czasu.

Kontynuuj czytanie 10.10.2024

Ruch kluczem do zdrowia, czyli jak nie zostać żachwą

Żachwy, takie małe morskie zwierzątka  – pływają przez ocean, gdy są młode, aż znajdą podwodną rafę z ładnym widokiem, na której mogą się osiedlić, i nigdy więcej nie ruszają się przez resztę swojego życia.

Brak ruchu powoduje, że stają się one rodzajem bezmózgich brył z dwiema rurkami – jedną do zasysania wody, a drugą do jej wypuszczania. Inwestycja energii w układ nerwowy i mózg nie opłaca się, gdy żachwa i tak pozostaje nieruchoma.

Kontynuuj czytanie 7.10.2024

Co robić, gdy liczba na wadze regularnie psuje Ci nastrój

W moim gabinecie najczęściej zajmuję się z pacjentami tematem odchudzania – redukcją masy ciała.

U niektórych widzę, jak to dla nich zaczarowany temat – ciągle chudną i przybierają na wadze. Z każdym kolejnym podejściem ich fiksacja na wyniku staje się coraz większa, pewność siebie osłabiona, a uporczywość ogromna.

Kontynuuj czytanie 3.10.2024

Dostępne wszędzie tam, gdzie ich potrzebujesz

Tabele kalorii są dostępne w Internecie, na telefonie, tablecie i smartwatchach, takich jak Garmin i Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner