Droga do zdrowia
i dobrego samopoczucia
App store rating

Droga do zdrowia
i dobrego samopoczucia

Jak wprowadzać żywność do Dine4Fit? Waga żywności przed i po ugotowaniu

Wiemy, że ugotowane jedzenie może ważyć więcej lub mniej niż surowe, ale ile i jak dokładnie?

Często dostajemy od Was pytania dotyczące kalorii przed i po ugotowaniu produktu. Jak zapisywać to jedzenie do aplikacji? Czy należy zapisywać ryż w stanie surowym czy po ugotowaniu? A co ze spaghetti – surowe cz już ugotowane?

Tu pojawia się problem. Różne potrawy zachowują się inaczej w kuchni – jedne nie zmieniają objętości, inne zyskują, a jeszcze inne się kurczą… Na przykład ryż. Myślę, że tu jest łatwo, bo nie znam wielu osób, które zjadłyby surowy ryż lub spaghetti – strasznie chrupie.

Ale jeśli wpiszesz do aplikacji sto gramów surowego ryżu, prawdopodobnie będziesz bardzo zaskoczony – bo nagle wartość twoich dziennych kalorii podskoczy o około 1400 – 1600 kJ. Ale ryż nabiera  2,5 krotnej objętości podczas gotowania. W praktyce możesz ugotować 50 gramów surowego ryżu, a po ugotowaniu otrzymasz 125 g ugotowanego ryżu (wartość kaloryczna ok. 660 kJ / 160 kcal).

Dlatego na liście produktów spożywczych w Dine4Fit znajdują się ikony, dzięki którym od razu wiadomo, czy produkt jest surowy (ikona zielonego liścia) czy ugotowany (ikona żółtego garnka).

Nie wliczaj odpadów do kalorii

Zanim przejdziemy do omówienia poszczególnych rodzajów żywności i kategorii objętościowych, jeszcze jedna uwaga. Pamiętaj, że w przypadku niektórych produktów spożywczych liczenie odpadów nie jest konieczne. Na przykład: ważysz jajko i waży ono 50 g – wyrzucasz skorupkę, nie jesz jej. Albo ważysz ziemniak, który ma 80 gramów – ale potem go skrobiesz, wyrzucasz skórkę i nagle ziemniak ma mniej. Obrana cebula – to samo. Albo masz kurczaka, ważysz go – ale potem wyrzucasz kości, więc czystego mięsa było w rzeczywistości znacznie mniej.

Dlatego przed przygotowaniem ziemniaków, cebuli, ogórków, pomidorów, papryki itp. należy liczyć się z tym, że po obraniu, usunięciu rdzenia, obraniu itp. objętość potrawy zmniejszy się o 10 lub więcej procent. Na przykład w przypadku wspomnianego wyżej ziemniaka o wadze 80 gramów, po obraniu pozostanie 15 gramów skórek, a więc pozostanie ziemniak o wadze zaledwie 65 gramów (praktycznie sprawdzone).

Żywność, która nie zmienia objętości

Większość warzyw nie zmienia objętości po ugotowaniu. Dotyczy to zwłaszcza gotowanych ziemniaków, ale nawet jeśli gotuje się brokuły, kalafior, kapustę (tak, nawet ogórki), objętość pozostaje w zasadzie taka sama. Dzieje się tak dlatego, że warzywa i ziemniaki już zawierają wodę, więc nie mają powodu, aby ją wydalać lub pobierać podczas gotowania. Należy pamiętać, że tylko podczas gotowania, a nie podczas innych metod obróbki cieplnej, takich jak smażenie czy pieczenie.

Przy zapisywaniu do aplikacji jest więc wszystko jedno, czy zapiszemy 150 g ziemniaków w stanie surowym czy ugotowanym, wynik będzie mniej więcej ten sam – około 550 kj / 130 kcal.

Należy zauważyć, że nawet panierowane filety czy polędwice nie tracą objętości, ponieważ woda z nich staje się częścią „opakowania” i nie ma dokąd uciec.

Żywność, która traci objętość

Warzywa i mięso, które wrzucamy na grilla / do piekarnika / na patelnię, tracą objętość. Logicznie rzecz biorąc, albo wyparowuje woda (w przypadku warzyw), albo tłuszcz i woda (w przypadku mięsa). Poniższa tabela pokazuje, ile objętości traci dana potrawa, gdy jest gotowana w ten sposób. I znowu w praktyce: jeśli jest napisane „zmniejszenie objętości o 10%”, oznacza to, że np. ze 100 gramów warzyw po upieczeniu zostanie tylko 90 gramów. Podobnie, zamiast 200 gramów surowej ryby, po jej naturalnym usmażeniu mamy tylko 180 gramów. Podobnie jest w innych kategoriach. Wystarczy użyć matematyki z podstawówki.

Zmniejszenie objętości o 10 -20 %.

  •  warzywa
  • ryby
  • średniej grubości steak

Zmniejszenie objętości o 30 %.

  •  pieczone lub grillowane warzywa
  • kurczak pieczony
  • duszone mięso

Zmniejszenie objętości o 40 %.

  •  pieczone w piekarniku ziemniaki / frytki
  • smażone mięso mielone
  • mięso pieczone
  • pieczona gęś / kaczka
  • pieczone frytki z warzyw

Żywność, która zwiększa objętość

Niektóre produkty spożywcze mają zdolność wchłaniają masę wody, podobnie jak mój były kolega, który wypijał 15 piw na do obiadu. To świetne rozwiązanie, gdy chcesz przygotować coś, co zapewni ci sytość przez dłuższy czas, a dodatkowo jest zdrowe, ponieważ składa się głównie z ziaren (mowa o prosie, gryce, kaszy itp.) i roślin strączkowych. Dotyczy to również makaronu, który jednak przygotowujemy w różny sposób, oraz ryżu (najzdrowszy jest brązowy i parboiled).

Zwiększenie objętości o 10 %.

  •  gnocchi ziemniaczane

Zwiększenie objętości o 200 %.

  •  makarony

Zwiększenie objętości o 250 %.

  •  ryż
  • rośliny strączkowe

Zwiększenie objętości o 280-300 %.

  •  bulgur
  • kasze
  • kuskus
  • gryka

Mam nadzieję, że ten wpis pomoże osobom niezdecydowanym dokładniej oszacować (tak jak ja to robię teraz), ile tak naprawdę zjedzą po obróbce termicznej.

Autor: Jan Lipšanský

  •  zdjęcia pochodzą od użytkowników aplikacji i zostały opublikowane za ich zgodą: Aliena Sal, Leňulka Richtrová, Simona Bílková a Nikušik Bondorová.

Chcesz zmienić swoje życie i zacząć się odchudzać? Potrzebujesz tego:

dine4fit.pl

Redakcja
www.dine4fit.pl

19.4.2022 dine4fit.pl Ciekawe, Korzystanie z Dine4Fit, Różne

Z archiwum

Dlaczego jemy tak mało roślin strączkowych, skoro są one korzystne dla naszego zdrowia i jak bezboleśnie włączyć je do diety

Rośliny strączkowe zdecydowanie należą do bardzo zdrowych produktów i powinny być stałym elementem diety  niezależnie od tego, czy staramy się schudnąć, czy po prostu staramy się stosować zbilansowaną dietę.

Ale rzeczywistość jest inna.  Oceńcie sami, ile razy w tygodniu lub przynajmniej w miesiącu rośliny strączkowe pojawiają się w Twojej diecie… Jeśli odpowiedź brzmi: kilka razy w tygodniu, pogratuluj sobie i przeczytaj z ciekawości poniższy tekst. Ale śmiem przypuszczać, że dla większości z Was odpowiedź jest inna, a to wielka szkoda. Przecież rośliny strączkowe były częstym elementem tradycyjnej kuchni, dlaczego więc dziś jemy ich tak mało?

Kontynuuj czytanie 29.1.2022

Powiązane artykuły

Jak obniżyć poziom cholesterolu za pomocą diety

Dieta odgrywa ważną rolę w obniżaniu poziomu cholesterolu i zapobieganiu chorobom układu krążenia.

Podwyższony poziom cholesterolu, zwłaszcza LDL („złego” cholesterolu), może prowadzić do powstawania blaszek miażdżycowych, które zwiększają ryzyko chorób serca. Dobrze dobrana dieta może pomóc je zmniejszyć.

Oto kilka podstawowych zaleceń, jak to zrobić.

Kontynuuj czytanie 25.11.2024

Chodzenie to najkorzystniejsza całoroczna aktywność fizyczna

Aby w zdrowy sposób zredukować masę ciała w odpowiedni sposób, pożądane jest włączenie regularnych ćwiczeń fizycznych, a nie tylko poleganie na modyfikacji diety.

Zaobserwowałam u moich pacjentów, że taką regularną i zrównoważoną aktywnością fizyczną dla szerokiego grona osób może być „zwykły” spacer (najlepiej uzupełniony o wzmacnianie organizmu i kształtowanie masy mięśniowej). Nawet jeśli na dworze jest już zimno, to energiczny spacer ma tę ogromną zaletę, że można go uprawiać zupełnie niezależnie od pory roku i (prawie) pogody przez cały rok.

Kontynuuj czytanie 18.11.2024

Ćwiczenia w biurze…

…czyli szybki trening przy biurku.

Nie ma dziś wątpliwości, że siedzący tryb życia może poważnie zaszkodzić naszemu zdrowiu i samopoczuciu. Na szczęście, nawet w pracy, wykonując proste ćwiczenia przy biurku, możemy znacząco poprawić kondycję naszego organizmu. Poniżej znajdziesz kilka łatwych ćwiczeń, które Ci w tym pomogą!

Kontynuuj czytanie 11.11.2024

Jak poruszać się po Internecie w chaosie informacji dotyczącym odchudzania i ćwiczeń?

Internet jest rzeczą boską. W ciągu kilku sekund możemy znaleźć wszystko, co chcemy wiedzieć o jedzeniu.

A może nawet więcej, niż potrzebujemy lub chcemy wiedzieć.

Kontynuuj czytanie 7.11.2024

Lumbago – to już choroba cywilizacyjna

Lumbago, znany wielu z nas ból dolnej części kręgosłupa, dotyka coraz większą liczbę osób, stając się jednym z najpowszechniejszych problemów zdrowotnych. Ból w odcinku lędźwiowym może utrudniać codzienne funkcjonowanie, pracę, a nawet sen. W wielu przypadkach występuje przewlekle i znacząco obniża jakość życia. Czy lumbago to efekt naszego stylu życia? A może to nieunikniona konsekwencja starzenia się? Jak można temu zapobiec i jak sobie radzić, gdy już wystąpi?

Kontynuuj czytanie 4.11.2024

Dostępne wszędzie tam, gdzie ich potrzebujesz

Tabele kalorii są dostępne w Internecie, na telefonie, tablecie i smartwatchach, takich jak Garmin i Apple Watch.

App Store Google Play

Dine4Fit Banner Dine4Fit Banner