19.4.2022 dine4fit.pl

Jak wprowadzać żywność do Dine4Fit? Waga żywności przed i po ugotowaniu

Wiemy, że ugotowane jedzenie może ważyć więcej lub mniej niż surowe, ale ile i jak dokładnie?

Często dostajemy od Was pytania dotyczące kalorii przed i po ugotowaniu produktu. Jak zapisywać to jedzenie do aplikacji? Czy należy zapisywać ryż w stanie surowym czy po ugotowaniu? A co ze spaghetti – surowe cz już ugotowane?

Tu pojawia się problem. Różne potrawy zachowują się inaczej w kuchni – jedne nie zmieniają objętości, inne zyskują, a jeszcze inne się kurczą… Na przykład ryż. Myślę, że tu jest łatwo, bo nie znam wielu osób, które zjadłyby surowy ryż lub spaghetti – strasznie chrupie.

Ale jeśli wpiszesz do aplikacji sto gramów surowego ryżu, prawdopodobnie będziesz bardzo zaskoczony – bo nagle wartość twoich dziennych kalorii podskoczy o około 1400 – 1600 kJ. Ale ryż nabiera  2,5 krotnej objętości podczas gotowania. W praktyce możesz ugotować 50 gramów surowego ryżu, a po ugotowaniu otrzymasz 125 g ugotowanego ryżu (wartość kaloryczna ok. 660 kJ / 160 kcal).

Dlatego na liście produktów spożywczych w Dine4Fit znajdują się ikony, dzięki którym od razu wiadomo, czy produkt jest surowy (ikona zielonego liścia) czy ugotowany (ikona żółtego garnka).

Nie wliczaj odpadów do kalorii

Zanim przejdziemy do omówienia poszczególnych rodzajów żywności i kategorii objętościowych, jeszcze jedna uwaga. Pamiętaj, że w przypadku niektórych produktów spożywczych liczenie odpadów nie jest konieczne. Na przykład: ważysz jajko i waży ono 50 g – wyrzucasz skorupkę, nie jesz jej. Albo ważysz ziemniak, który ma 80 gramów – ale potem go skrobiesz, wyrzucasz skórkę i nagle ziemniak ma mniej. Obrana cebula – to samo. Albo masz kurczaka, ważysz go – ale potem wyrzucasz kości, więc czystego mięsa było w rzeczywistości znacznie mniej.

Dlatego przed przygotowaniem ziemniaków, cebuli, ogórków, pomidorów, papryki itp. należy liczyć się z tym, że po obraniu, usunięciu rdzenia, obraniu itp. objętość potrawy zmniejszy się o 10 lub więcej procent. Na przykład w przypadku wspomnianego wyżej ziemniaka o wadze 80 gramów, po obraniu pozostanie 15 gramów skórek, a więc pozostanie ziemniak o wadze zaledwie 65 gramów (praktycznie sprawdzone).

Żywność, która nie zmienia objętości

Większość warzyw nie zmienia objętości po ugotowaniu. Dotyczy to zwłaszcza gotowanych ziemniaków, ale nawet jeśli gotuje się brokuły, kalafior, kapustę (tak, nawet ogórki), objętość pozostaje w zasadzie taka sama. Dzieje się tak dlatego, że warzywa i ziemniaki już zawierają wodę, więc nie mają powodu, aby ją wydalać lub pobierać podczas gotowania. Należy pamiętać, że tylko podczas gotowania, a nie podczas innych metod obróbki cieplnej, takich jak smażenie czy pieczenie.

Przy zapisywaniu do aplikacji jest więc wszystko jedno, czy zapiszemy 150 g ziemniaków w stanie surowym czy ugotowanym, wynik będzie mniej więcej ten sam – około 550 kj / 130 kcal.

Należy zauważyć, że nawet panierowane filety czy polędwice nie tracą objętości, ponieważ woda z nich staje się częścią “opakowania” i nie ma dokąd uciec.

Żywność, która traci objętość

Warzywa i mięso, które wrzucamy na grilla / do piekarnika / na patelnię, tracą objętość. Logicznie rzecz biorąc, albo wyparowuje woda (w przypadku warzyw), albo tłuszcz i woda (w przypadku mięsa). Poniższa tabela pokazuje, ile objętości traci dana potrawa, gdy jest gotowana w ten sposób. I znowu w praktyce: jeśli jest napisane “zmniejszenie objętości o 10%”, oznacza to, że np. ze 100 gramów warzyw po upieczeniu zostanie tylko 90 gramów. Podobnie, zamiast 200 gramów surowej ryby, po jej naturalnym usmażeniu mamy tylko 180 gramów. Podobnie jest w innych kategoriach. Wystarczy użyć matematyki z podstawówki.

Zmniejszenie objętości o 10 -20 %.

  •  warzywa
  • ryby
  • średniej grubości steak

Zmniejszenie objętości o 30 %.

  •  pieczone lub grillowane warzywa
  • kurczak pieczony
  • duszone mięso

Zmniejszenie objętości o 40 %.

  •  pieczone w piekarniku ziemniaki / frytki
  • smażone mięso mielone
  • mięso pieczone
  • pieczona gęś / kaczka
  • pieczone frytki z warzyw

Żywność, która zwiększa objętość

Niektóre produkty spożywcze mają zdolność wchłaniają masę wody, podobnie jak mój były kolega, który wypijał 15 piw na do obiadu. To świetne rozwiązanie, gdy chcesz przygotować coś, co zapewni ci sytość przez dłuższy czas, a dodatkowo jest zdrowe, ponieważ składa się głównie z ziaren (mowa o prosie, gryce, kaszy itp.) i roślin strączkowych. Dotyczy to również makaronu, który jednak przygotowujemy w różny sposób, oraz ryżu (najzdrowszy jest brązowy i parboiled).

Zwiększenie objętości o 10 %.

  •  gnocchi ziemniaczane

Zwiększenie objętości o 200 %.

  •  makarony

Zwiększenie objętości o 250 %.

  •  ryż
  • rośliny strączkowe

Zwiększenie objętości o 280-300 %.

  •  bulgur
  • kasze
  • kuskus
  • gryka

Mam nadzieję, że ten wpis pomoże osobom niezdecydowanym dokładniej oszacować (tak jak ja to robię teraz), ile tak naprawdę zjedzą po obróbce termicznej.

Autor: Jan Lipšanský

  •  zdjęcia pochodzą od użytkowników aplikacji i zostały opublikowane za ich zgodą: Aliena Sal, Leňulka Richtrová, Simona Bílková a Nikušik Bondorová.

Chcesz zmienić swoje życie i zacząć się odchudzać? Potrzebujesz tego:

W archiwum przeczytasz także:

Co zrobić, gdy waga nie chce się już ruszyć?

19.4.2022 dine4fit.pl Ciekawe, Korzystanie z Dine4Fit, Różne

Komentarze

Komentarze nie odzwierciedlają opinii redakcji ani administratora bloga.

Dodaj komentarz

Powiązane artykuły
Lena: Moją największą motywacją do odchudzania była moja córka, chciałam dotrzymać jej kroku. Lena: Moją największą motywacją do odchudzania była moja córka, chciałam dotrzymać jej kroku.

Wiedziałam, że coś jest nie tak, że nie mogłam tak długo żyć i też nie chciałam.

Ze względu na to, jak wyglądałam w wieku dwudziestu pięciu lat, bałam się nawet pójść do lekarza na badanie profilaktyczne. Po prostu bałam się, że podczas ważenia poczuję się zawstydzona tym, jak daleko zaszłam w moim rozpasaniu.

Ale teraz, kiedy o tym myślę, muszę szczerze przyznać, że moją największą motywacją do utraty wagi była moja córka. Odkryłam bowiem, że nie jestem w stanie dotrzymać jej kroku i nie mogę robić z nią różnego rodzaju wygłupów, bo od razu brakuje mi tchu, jakbym przebiegła maraton.

Cały artykuł 29.4.2024 0

Triki kulinarne na obniżenie cholesterolu: klucz do zdrowego serca w Twojej kuchni Triki kulinarne na obniżenie cholesterolu: klucz do zdrowego serca w Twojej kuchni

Cholesterol – słowo, które często kojarzy się z zagrożeniem dla zdrowia serca. Jednak istnieją proste triki kulinarne, które mogą pomóc w obniżeniu poziomu złego cholesterolu (LDL) i podniesieniu poziomu dobrego cholesterolu (HDL), co jest kluczowe dla zachowania zdrowia serca. Oto kilka wskazówek, jak poprawić swoją dietę i wprowadzić zmiany w kuchni na korzyść swojego serca.

Cały artykuł 25.4.2024 0