14.12.2021 dine4fit.pl

Czy możesz jeść na stojąco, leżąco lub chodząc?

Kiedy czasami jem śniadanie na stojąco przy blacie kuchennym, bo czekam na zrobienie kawy, żona mówi mi, że w ten sposób jedzenie trafia od razu do… no w każdym szybko wychodzi.

Być może znasz całe powiedzenie, łącznie z poprawnym zakończeniem, ale nie chcę się w to zagłębiać.

Ale znowu, gdzie indziej czytałem, że według Sokratesa zdrowo jest jeść na stojąco i że starożytni Grecy też tak jedli. Albo: lubię komiksy o Asteriksie i zawsze mnie dziwiło, jak Rzymianie ucztowali na leżąco. A co z dzisiejszymi stresującymi, pospiesznymi czasami, które zmuszają nas do jedzenia podczas spaceru i wykonywania naprawdę ważnego telefonu służbowego?

Sprawdziłem więc, co mądre głowy radzą na temat jedzenia na leżąco, na stojąco i podczas chodzenia, może i Was to zainteresuje.

Po pierwsze, kilka uwag ogólnych

Jeśli ktoś choć trochę zajmuje się żywieniem, odchudzaniem i prawidłowym komponowaniem diety, to zna najważniejsze zasady odżywiania.

  •  Tak, przede wszystkim to, że powinniśmy zawsze znajdować czas na jedzenie, powinniśmy poświęcić się temu i nie rozpraszać się niczym innym, a przede wszystkim, powinniśmy się tym jedzeniem cieszyć.

Istnieją ku temu powody. Gdy się nie spieszysz, dostarczasz organizmowi składniki odżywcze stopniowo – organizm nie jest obciążony, lepiej i dłużej trawi pokarm, dzięki czemu dłużej czujesz się najedzony.

Każdy rozsądny piwosz zna tę lekcję. Jeśli chce się napić piwa, to nie pije jednego kufla za drugim, tylko wypija dwa w ciągu godziny, siedzi przy nich i nie jest tak opity.

Zwracając uwagę na swoje jedzenie, skupiając się na każdym kęsie, będziesz mieć dłużej poczucie pełności, bez konieczności jedzenia dużych porcji. Jeśli natomiast podczas jedzenia nadrabiasz zaległości w mailach, patrzysz na telefon, układasz sudoku (jak ja) itp. to nic nie zyskujesz na jedzeniu. Po wszystkim zastanawiasz się, gdzie to jedzenie się podziało? A ponieważ nie masz świadomości jak i że w ogóle to zjadłeś, za chwilę znów jesteś głodny. Jest to uwarunkowane psychologicznie.

Tak samo, gdy delektujesz się jedzeniem. Jest takie azjatyckie przysłowie, które mówi, że powinieneś po prostu skupić się na tym, co robisz. Komentarz do tego przysłowia rozszerza tę myśl, mówiąc, że współcześni mieszkańcy Zachodu biorą kęsy jedzenia, ale zamiast się nimi delektować, już myślą o tym, jak wezmą kolejny kęs.

Nawiasem mówiąc, lockdowny w dobie pandemii koronawirusa przyczyniły się do znacznego pogorszenia kultury spożywania posiłków. Jak dobrze i czy w ogóle można jeść z plastikowego pudełka, często gdzieś na ławce w parku, prawie jak bezdomny? Do tej pory wielu z nas tak jada.


Przyjrzyjmy się teraz różnym pozycjom ciała w czasie posiłków. Musimy również wiedzieć, że pełne trawienie – od momentu zjedzenia pokarmu do momentu, gdy opuszcza on organizm w postaci odpadów – trwa średnio 53 godzin (w zależności od rodzaju pokarmu i osoby, zakres ten wynosi od 24 do 72 godzin). Kobiety potrzebują więcej czasu niż mężczyźni (47 kontra 33 godziny w jelicie grubym), a pokarmy bogate w białko są przetwarzane dłużej niż pokarmy bogate w błonnik. Ponadto, u kobiet w drugiej połowie cyklu miesiączkowego trawienie może trwać dwa razy dłużej niż normalnie.

Jedzenie podczas chodzenia

Tutaj naukowcy rzadko się zgadzają. Według kilku badań, w tym jednego przeprowadzonego niedawno przez angielskich naukowców z Uniwersytetu Surrey w Wielkiej Brytanii, to, co powiedzieliśmy powyżej, jest prawdą w odniesieniu do jedzenia podczas chodzenia. Mózg nie rejestruje, że jemy, ponieważ podczas chodzenia jesteśmy rozproszeni przez wszystko wokół nas.

Możemy jeść co chcemy w ruchu, ale mózg w tym momencie nie je, więc za chwilę znów jesteśmy głodni. Według wspomnianego wyżej badania, kobiety, które zjadły batonik granola podczas spaceru, wkrótce były znowu głodne i zjadły znacznie więcej kalorii niż kobiety, które zjadły batonik w “spoczynku”. I nawet o pięćdziesiąt procent więcej kalorii. Krótko mówiąc – jedzenie podczas spaceru prowadzi do przejadania się i późniejszego przybierania na wadze.

  • Nawiasem mówiąc, nie zaleca się również spacerów w ciągu jednej lub dwóch godzin po posiłku, aby dać ciału odpocząć na trawienie. Co również mówi coś o negatywnych aspektach jedzenia podczas chodzenia.

Jedzenie w pozycji leżącej

Tutaj konsensus naukowy nie jest już taki sam. Jedzenie w pozycji leżącej ma swoje plusy i minusy.

Generalnie, z wyjątkiem osób chorych lub unieruchomionych, naukowcy nie zalecają spożywania posiłków w łóżku. Jednym z głównych powodów jest higiena. Okruchy w łóżku, z tego powodu, różne małe robactwo i inne. Inny powód jest psychologiczny – łóżko służy tylko do spania. Jeśli zamienimy go w miejsce do czytania, oglądania i jedzenia, możemy mieć problemy z zasypianiem w nocy.

Trzecia przyczyna jest bardzo podobna do tej, która dotyczy jedzenia podczas chodzenia. Powinniśmy wiedzieć, czy po prostu jemy w łóżku, aby uchronić się przed nudą podczas oglądania telewizji, na laptopie, malowania paznokci lub czytania, czy też możemy rzeczywiście zwrócić uwagę na nasze jedzenie. Łatwo jest wtedy skończyć z paczką chipsów lub bagietką w brzuchu, nawet nie zdając sobie z tego sprawy.

  • Dlaczego więc Rzymianie kładli się do jedzenia? Nie tyle z lenistwa, co dla trawienia. Leżenie na lewym boku zmniejsza nacisk na antrum, czyli dolną część żołądka, dzięki czemu nie będziesz czuł się pełny i wzdęty.

W czasopiśmie Journal of the Norwegian Medical Association badacze Trygve Hausken i Jørgen Valeur ze szpitala Lovisenberg Diakonale w Oslo szczegółowo omawiają zalety leżenia na lewym boku podczas i po posiłkach. Według ich badań, pozycja ta sprzyja lepszemu trawieniu, chroni przed zgagą i pozwala grawitacji skuteczniej przeciągać odpady przez okrężnicę. Co wynika z asymetrii naszych narządów wewnętrznych.

  • Jeśli leżysz na prawym boku, dolna część żołądka rozszerza się i czujesz się pełny. Ciśnienie powoduje, że pokarm w żołądku szybciej przechodzi przez jelita i wkrótce odczuwasz potrzebę wypróżnienia.

Dużą rolę odgrywa jednak również komfort. Zazwyczaj górna część żołądka rozszerza się podczas posiłku i dostosowuje się do ilości pokarmu. Ale jeśli jesteś zestresowany, ściany żołądka sztywnieją, co zwiększa nacisk na dolną część.

Istnieją również dowody na to, że węglowodany wchłaniamy wolniej, gdy jemy na leżąco w porównaniu z jedzeniem na siedząco, co jest ogólnie uważane za zdrową rzecz, ponieważ wtedy nie ma ryzyka dużych skoków poziomu cukru we krwi.

Istnieje jednak również ryzyko negatywne. Chociaż nie jest to poparte żadnymi badaniami, naukowcy twierdzą, że jedzenie w pozycji leżącej może nadal powodować chorobę refluksową przełyku (GORD), sytuację, w której treść żołądka wraca do przełyku i może powodować warunki podobne do ataku serca.

  • W każdym razie Amerykańskie Towarzystwo Gastroenterologiczne nie zaleca kładzenia się do łóżka przez dwie godziny po jedzeniu, co sugerowałoby, że jedzenie na leżąco prawdopodobnie nie jest wcale takim świetnym pomysłem.

Jedzenie na stojąco

Jeśli chodzi o jedzenie na stojąco, nie ma żadnych dowodów na to, że ma ono negatywny wpływ na trawienie i nie znajduje się na żadnej liście czynności zakazanych przez organizacje zdrowotne.

Podczas gdy grawitacja nie jest konieczna do funkcjonowania jelit, pomaga w zapobieganiu refluksom. To również dlatego ludzie czasami wkładają więcej pod głowę w nocy, aby pomóc w trawieniu.

Stanie podczas jedzenia ma jednak tę zaletę, że pozwala spalić więcej energii, szacunkowo 50 dodatkowych kalorii na godzinę w porównaniu z siedzeniem. To niewiele w jeden dzień, ale jeśli będziesz to robić regularnie, po pewnym czasie będą to już ciekawe liczby.

Ale to wszystko to tylko takie ciekawostki i nikt tak naprawdę nie zmusza Cię do zmiany pozycji, w której zwykle jesz. Jak już powiedzieliśmy, inne zasady są ważne.  Przede wszystkim to, by nasycić nie tylko brzuch, ale także głowę.

Autor: Jan Lipšanský

foto: VitalikRadko, Goodluz, CandyBoxImages, cz.depositphotos.com

Ty także chcesz schudnąć? To może być dla Ciebie przydatne:

Jak efektywnie używać Dine4Fit?
Przepisy z wartościami odżywczymi
Kalkulator kalorii

 

W archiwum przeczytasz także:

Jarek (34 lata): Gdy wszedłem na wagę to się wystraszyłem

14.12.2021 dine4fit.pl Ciekawe, Różne

Komentarze

Komentarze nie odzwierciedlają opinii redakcji ani administratora bloga.

Dodaj komentarz

Powiązane artykuły
Sól w diecie: źródło smaku czy zagrożenie dla zdrowia? Sól w diecie: źródło smaku czy zagrożenie dla zdrowia?

Sól od wieków stanowiła istotny składnik diety ludzkiej, zarówno jako środek konserwujący, jak i dodatek smakowy. Jednakże, nadmiar soli w dzisiejszych czasach stał się problemem zdrowotnym, związanym z coraz częstszym występowaniem chorób serca, nadciśnienia tętniczego i innych schorzeń. Czy rzeczywiście musimy obawiać się soli? Jakie są konsekwencje spożywania jej w nadmiarze, a co najważniejsze, jakie kroki możemy podjąć, aby utrzymać zdrową równowagę?

Cały artykuł 14.3.2024 0

Jak sobie radzić z przesileniem wiosennym: Skuteczne strategie na poprawę samopoczucia Jak sobie radzić z przesileniem wiosennym: Skuteczne strategie na poprawę samopoczucia

Przesilenie wiosenne, znane również jako zespół zmęczenia wiosennego, to zjawisko, które dotyka wielu ludzi wraz z nadejściem wiosny. Pomimo obietnic ciepłych dni i kwitnącej przyrody, niektórzy doświadczają uczucia zmęczenia, drażliwości oraz obniżonego nastroju. Jak radzić sobie z tymi nieprzyjemnymi objawami i cieszyć się w pełni przełomem wiosennym? Oto kilka skutecznych strategii, które mogą pomóc:

Cały artykuł 11.3.2024 0