6.3.2023 dine4fit.pl

Wszechobecne suplementy diety

Obecnie mamy do czynienia z zalewem ofert suplementów diety, różnych kompleksów witamin, stymulantów czy “cudów” na odchudzanie.

Przyjrzyjmy się, co powinniśmy suplementować w naszych organizmach i ewentualnie czy powinniśmy się suplementować cały czas, czy “tylko” w określonych porach roku.

Na wstępie chciałabym zaznaczyć, że to zalecenie jest ogólne, indywidualnie każdy z nas ma inne specyficzne potrzeby. Poniżej przedstawiam spektrum suplementów, które każdy powinien przyjmować w zależności od potrzeb.

Kwasy tłuszczowe omega-3

Suplementem, który zasługuje na pierwsze miejsce są kwasy tłuszczowe omega-3. Należący do grupy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, składnik ten jest niezbędny – nasz organizm nie potrafi go samodzielnie wytworzyć. Zasadniczo omega-3 składa się z EPA i DHA (lub ALA, który jest prekursorem EPA i DHA, ale organizm może wytworzyć tylko około 5% ALA). EPA i DHA uzupełniają się wzajemnie, przy czym EPA służy głównie układowi naczyniowemu, a DHA – funkcjonowaniu mózgu.

Jakie są (pozytywne) skutki działania omega-3 na nasz organizm?

  • Wpływają na naturalny stosunek omega-3 i omega-6 w diecie,
  • obniżając cholesterol LDL i pozytywnie wpływając na cholesterol HDL,
  • wzmacniają układ odpornościowy i hormonalny,
  • są ważne przy infekcjach i alergiach.

Witamina D

Witamina D jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach. Przyjmujemy ją również w postaci prowitaminy D (ze słońca poprzez promieniowanie UV), ale powiedzenie “dużo słońca, więc dużo witaminy D” nie jest do końca trafne, bo organizm musi tą  prowitaminę przerobić i nie jest tak, że przerabia ją w 100%.

Witamina D możemy podzielić na witaminy D2 i D3, D2 jest pochodzenia roślinnego, a D3 pochodzenia zwierzęcego. Ponad 60% populacji ogólnej ma niedobór witaminy D, dlatego wskazana jest suplementacja (ponownie, najlepiej z pożywieniem, gdyż witamina D jest rozpuszczalna w tłuszczach).

Działanie witaminy D:

  • Ważna dla wchłaniania wapnia i fosforu,
  • ważna dla utrzymania wapnia w osoczu krwi,
  • stymuluje układ odpornościowy, ważna dla tarczycy i produkcji hormonów,
  • ważna również dla tworzenia kości i mięśni.

Niedobór witaminy D może objawiać się zmiękczeniem kości.

Źródła witaminy D znajdziemy np. w żółtku jajka, wątróbce, drożdżach, maśle itp. ale jak już wspomniałam, wskazana jest jej suplementacja przez cały rok, ponieważ nie jesteśmy w stanie uzyskać potrzebnej ilości z naturalnych źródeł.

Wapń i magnez

Chciałabym omówić wapń i magnez razem, ponieważ przy odpowiednim stosunku magnezu i wapnia te dwa minerały działają synergicznie. Jeśli jednak nie zostanie zachowany idealny stosunek wapnia do magnezu (2,5:1), może wystąpić efekt antysynergiczny, czyli wapń tłumi działanie magnezu.

Jeśli wybierasz odpowiedni suplement diety z magnezem i wapniem, zawsze sprawdź w tabeli wartości proporcji. Dobrze jest też, jeśli suplement zawiera witaminę D, która wspomaga wchłanianie wapnia.

Magnez jako taki występuje w kilku formach, których teraz omawiać nie będziemy. Skupmy się na działaniu magnezu przy odpowiedniej suplementacji:

  • Bierze udział w metabolizmie energetycznym,
  • Jest ważny dla funkcjonowania mięśni, regeneracji i zapobiegania skurczom mięśni,
  • Ma również duży wpływ na układ sercowo-naczyniowy i układ nerwowy.

Wapń jest podstawowym budulcem kości i zębów, ale to daleko od jego (głównego) zadania:

  • Odgrywa rolę w produkcji enzymów i hormonów,
  • Jest ważny dla gojenia się ran, krzepnięcia krwi i funkcjonowania mięśni,
  • Zapewnia również transmisję między komórkami nerwowymi.

Jak wspomniałam, można też kupić suplement diety w połączeniu (wapń, magnez, witamina D), ale należy zwrócić uwagę na proporcje, wchłanianie i zalecane dzienne spożycie.

Kontynuacja w przygotowaniu

 Autorka: Kristýna Volfová, dietetyczka przy Ministerstwie Zdrowia Republiki Czeskiej
foto: cz.depositphotos.com

 

W archiwum przeczytasz także:

Białko jako fenomen naszych czasów?

6.3.2023 dine4fit.pl Ciekawe, Różne

Komentarze

Komentarze nie odzwierciedlają opinii redakcji ani administratora bloga.

Dodaj komentarz

Powiązane artykuły
Masala: Indyjskie mieszanki przypraw. Jak się w tym rozeznać? Masala: Indyjskie mieszanki przypraw. Jak się w tym rozeznać?

Wraz z rosnącą popularnością indyjskich restauracji, zaczynamy również używać coraz więcej indyjskich nazw potraw.

Nie jest chyba problemem zapamiętanie, że słowo “aloo” oznacza ziemniaka, “palak” – szpinak, “chana” – ciecierzycę, “dhal” – soczewicę, “rajma” – fasolę, “mattar” – groszek, “paneer” – ser, “raita” – jogurt, “gobhi” – kalafior, a “malai kofta” – smażone kluski z ciasta ziemniaczanego.

Cały artykuł 25.3.2024 0

NutriScore – po co ta etykieta? NutriScore – po co ta etykieta?

Cały artykuł 21.3.2024 0