Jaki jest najlepszy sposób na sfotografowanie jedzenia do bazy danych Dine4Fit? A jak fotografować siebie do opowieści o swoim odchudzaniu?
Dzięki Wam nasza baza danych o produktach spożywczych rośnie, a wraz z nią przybywa bardzo dużo zdjęć. Pojawiają się również historie odchudzania z aplikacją Dine4Fit, do których autorzy ponownie dodają zdjęcia przed odchudzaniem i po.
Ale przecież nie każde zdjęcie pasuje. Jakie są najczęstsze błędy przy robieniu podobnych zdjęć własnej sylwetki lub jedzenia? Być może pomoże Ci kilka prostych, podstawowych wskazówek i trików.
Fotografowanie postaci
Zrobić zdjęcie samemu czy poprosić kogoś innego?
Jeśli to możliwe, poproś członka rodziny lub przyjaciela, aby zrobił Ci zdjęcie. Jest kilka problemów z robieniem selfie w lustrze lub za pomocą telefonu komórkowego i jego przedniej kamery.
Po pierwsze, na zdjęciu będziesz odbiciem lustrzanym (w tym wszystko wokół i za Tobą, także napisy). Ciężko jest zrobić zdjęcie całej postaci w ten sposób. Co gorsza, nie będziesz w stanie znaleźć dobrego tła, światła i, co najważniejsze, odległości – patrz poniżej. Dodatkowo, jeśli używasz lampy błyskowej, możesz na swoich zdjęciach wyglądać jak zombie.
- Aby zobaczyć postępy w odchudzaniu, zdjęcia powinny ukazywać sylwetkę z boku i z przodu, bez wciągniętego brzucha i zaciśniętych mięśni, powinny być wykonane najlepiej w tym samym miejscu i w tych samych warunkach oświetleniowych za każdym razem.
Z jakiej wysokości i odległości należy fotografować
Zapewne nie chcesz, aby Twoja sylwetka wyglądała na zdjęciach na zniekształconą. Jednym z najczęstszych błędów jest robienie zdjęć pod kątem lub z góry.
- Jest to podobne do fotografowania się na tle jakiejś wieży podczas wędrówki, robiąc zdjęcia z dołu – zdjęcie sprawi, że będzie się ona wydawała dość szeroka u dołu i zwężająca się ku górze. Podobnie, zdjęcie z sufitu pokaże szersze i dłuższe nogi oraz mały korpus i głowę.
- I odwrotnie, na zdjęciu zrobionym z góry (na przykład, jeśli fotograf jest bardzo wysoki w porównaniu z Tobą i przystawia aparat lub telefon do oczu), na pierwszym planie znajdzie się Twoja głowa, a nogi będą małe.
Fotografowanie z dalszej odległości nieco zaciera te różnice, ale można je wykorzystać tylko w prawdziwych aparatach z możliwością zoomu. Te z telefonów komórkowych nie mają go, więc na zdjęciach widać tylko sylwetkę w oddali.
- Najlepszym miejscem do robienia zdjęć sylwetki innej osoby jest miejsce poniżej ramion lub od strony brzucha, tak aby perspektywa i punkt widzenia były zrównoważone.
Światło i tło
Ponieważ ma to być przedstawienie utraty wagi, nie będziemy zagłębiać się w takie rzeczy jak pozowanie, wypełnianie całego kadru itp. Chodzi nam tylko o porównywanie wagi.
- Podczas fotografowania upewnij się, że masz dużo światła, najlepiej od przodu. Z postacią zatopioną w cieniu czytelnikowi trudno będzie odróżnić, co jest cieniem, a co fałdą.
Podobnie w naszym konkretnym przypadku, tło powinno być jednolitego koloru, najlepiej białe. O ile ładnie jest być na zdjęciu na tle tapety pełnej dzikich palm, o tyle znów traci na tym linia Twojej sylwetki – a o to przecież chodzi w zdjęciach porównawczych z odchudzania.
Fotografowanie żywności
Fotografować z boku, pod kątem czy z góry?
Prawdopodobnie największym dylematem dla początkujących smakoszy i fotografów kulinarnych jest decyzja, z którego miejsca fotografować jedzenie.
Obowiązuje tu prosta zasada – jeśli nie jest to “wysokie” danie (np. tort, lasagne, prawdziwy burger, lody), które naprawdę lepiej się prezentuje, gdy patrzy się na nie z boku, wtedy należy fotografować z góry.
Takie jedzenie z wysokości wygląda ciekawiej na zdjęciu, jeśli jest zrobione z większej odległości (najlepiej około półtora metra od obiektu) przy użyciu obiektywu typu zoom. Tło jest rozmyte i nie rozprasza uwagi, a samo jedzenie dominuje na zdjęciu tak jak powinno. Z drugiej strony, zoom nie jest zalecany podczas fotografowania z góry. Zrób zdjęcie jedzenia i jego otoczenia, zawsze możesz wykadrować obraz. Nie możesz jednak dodać nowego tła (np. ciekawej faktury starego drewnianego stołu).
- Z góry naprawdę oznacza z góry. Na zdjęciu talerz powinien być okrągły, a nie w kształcie np. elipsy. Dodatkowo, robiąc zdjęcie z góry zazwyczaj nie będziesz rzucać cienia (chyba, że masz żarówkę bezpośrednio nad sobą).
Dobre światło
Tutaj poruszamy zasadniczą i najtrudniejszą kwestię. Znalezienie właściwego światła. Jeśli sfotografujesz najciekawsze i najbardziej kolorowe potrawy, mając w kuchni tylko świeczkę lub jedną żarówkę, rezultat będzie nadal szary, być może pełen cieni.
Dlatego staraj się, jeśli możesz, korzystać z jak największej ilości światła dziennego. Gdy jest słonecznie, z okna zwykle pada ciekawe, rozproszone światło (ale nie może to być bezpośrednie światło słoneczne). Możesz pomóc, odbijając światło (w tym przypadku nawet z lampy lub żyrandola) za pomocą kawałka białego papieru lub zasłony, białego obrusu lub styropianu.
Ten trik może być również stosowany w restauracji, gdzie często nie ma dobrych warunków oświetleniowych. Weź menu, jeśli jest na białym papierze, i użyj go, aby “oświetlić” jedzenie odbitym światłem, jeśli to konieczne. W żadnym wypadku nie należy używać lampy błyskowej.
- W każdym razie światło to 90% tego, co czyni zdjęcie interesującym, nie tylko jedzenie.
Tło, kolory i aranżacja
Zaakceptuj fakt, że nigdy nie sfotografujesz jedzenia tak pięknie i artystycznie, jak widzisz to w reklamach, ulotkach promocyjnych czy profesjonalnych książkach. Zdjęcia takie powstają w dedykowanych studiach fotograficznych w ciągu kilku godzin, przy udziale stylistów potraw, oświetleniowców i profesjonalnych aranżerów. Ale zanim osiągniesz podobne rezultaty, Twoje jedzenie może już ostygnąć i wyschnąć.
Prawdopodobnie będziesz chciał zrobić szybkie zdjęcie gotowej potrawy dla Dine4Fit, a następnie skonsumować danie, najlepiej jeszcze ciepłe.
Dużą rolę odgrywa tło, czyli miejsce, w którym potrawa będzie się dobrze prezentować. Może to być wspomniany stary, drewniany stół o ciekawej, rustykalnej fakturze, kontrastująca kolorystycznie powierzchnia, gresowy blat, ciekawy obrus.
- Ważne jest, aby tło odpowiednio uzupełniało samą potrawę i jeszcze bardziej ją wyróżniało. Skupiając się, oczywiście, na jedzeniu, a nie na otoczeniu.
Duża ilość różnorodnych kolorów również uatrakcyjni zdjęcie żywności, ale kolory powinny się uzupełniać lub kontrastować ze sobą (np. poprzez jednoczesne użycie chłodnych i ciepłych kolorów).
- Możesz podnieść wartość estetyczną zdjęcia dodając do niego jakieś drobiazgi – kamienie, kwiaty lub przedmioty związane z jedzeniem: przyprawy, cebulę, paprykę, owoce, serwetki, filiżankę kawy, łyżkę, solniczkę, deskę do krojenia itp.
A jeśli chcesz robić naprawdę dobre zdjęcia żywności, upewnij się, że ustawiłeś balans bieli w swoim aparacie, nawet mobilnym, poprawnie dla światła dziennego lub sztucznego.
Jeśli nadal nie jesteś zadowolony z rezultatu, możesz użyć jednego z edytorów zdjęć (tych darmowych, oczywiście), aby poprawić zdjęcie poprzez dostosowanie kontrastu, jasności lub nasycenia w razie potrzeby.
autor: Jan Lipšanský
Absolwent scenariopisarstwa, dziennikarz, pisarz, współpracownik Telewizji Czeskiej, obecnie cieszący się dwoma synami i podróżami z nimi.
Komentarze nie odzwierciedlają opinii redakcji ani administratora bloga.