9.8.2021 dine4fit.pl

Dlaczego nie należy stosować diety wysokobiałkowej

Wiele osób uwielbia mięso i jajka i nie wyobraża sobie życia bez sera czy twarogu. Dlatego wybierają programy keto/paleo/low carb, które są ostatnio bardzo w modzie.

Przyjrzyjmy się bezpieczeństwu tych wysokobiałkowych diet.

Dieta “mięsożerców” stała się niezwykle popularna w ciągu ostatnich pięciu lat. Jednak takie podejście do jedzenia może negatywnie wpłynąć na zdrowie jelit, a w konsekwencji na funkcjonowanie całego organizmu. Spożycie owoców, roślin strączkowych i czasami warzyw skrobiowych jest często marginalizowane.

Każda dieta/zmiany w diecie w jakiś sposób wpływają na mikroflorę jelitową, czyli mikroorganizmy obecne w przewodzie pokarmowym. Organizmy te odgrywają jednak kluczowe role w organizmie – od wspierania układu odpornościowego i metabolizmu, poprzez promowanie równowagi hormonalnej, regulowanie nastroju, aż po utrzymywanie funkcji mózgu.

 Zdrowie każdego człowieka zaczyna się w jelitach

Nie chodzi “tylko o trawienie”. Badanie z 2018 r. z udziałem ponad 11 000 osób z czterdziestu pięciu krajów wykazało, że organizm potrzebuje roślin, aby utrzymać dobre zdrowie jelit. Tak więc szeroka gama owoców i warzyw odgrywa nie małą rolę w zdrowym mikrobiomie jelitowym.

Wszyscy wiemy, że warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste, orzechy i rośliny strączkowe dostarczają niezbędnych witamin i minerałów. Z roślicz czerpiemy także błonnik. A błonnik jest niezbędnym składnikiem pożywienia dla zdrowych jelit. Mikroby jelitowe zużywają błonnik, aby wytworzyć krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (SCFA), które pomagają wzmocnić dobre mikroby jelitowe i zwalczać organizmy prowadzące do różnych zapaleń.

Obecność SCFAs pomaga również regulować poziom cukru we krwi, obniżyć poziom cholesterolu i wzmocnić układ odpornościowy. Korzyści te z kolei zmniejszają ryzyko chorób serca, udaru i nowotworów.

Ponieważ w diecie osób odżywiających się głównie produktami odzwierzęcymi brakuje roślin, które (jak wspomniano) są głównym źródłem błonnika, osoby stosujące te diety mogą mieć niższy poziom SCFA. Różnorodność roślin w ich posiłkach jest często prawie “zerowa” (pełna baza to 30 różnych warzyw + inne owoce), co powoduje, że jelita nie rozwijają się tak, jak powinny.

  • W 2014 r. naukowcy odkryli, że osoby, które spożywały wyłącznie produkty zwierzęce, miały znaczące zmiany w swoim mikrobiomie jelitowym w mniej niż 24 godziny po rozpoczęciu diety. W ciągu zaledwie pięciu dni na diecie składającej się głównie z białka zwierzęcego, badanie wykazało, że organizm ludzki zaczął zastępować “dobre” bakterie przeciwzapalne “złymi”.

 Co tu można jeszcze dodać?

Bądźcie ostrożni! Bardzo polecamy, aby przed rozpoczęciem jakiejkolwiek diety wykonać badania krwi, moczu i ciśnienia. Następnie skonsultuj wyniki ze swoim lekarzem rodzinnym lub, jeszcze lepiej, z terapeutą żywieniowym. Bardzo często okazuje się, że ludzie często nie mają pojęcia, że mają podwyższony poziom cholesterolu, tłuszczu całkowitego czy kwasu moczowego. Dieta zorientowana na białko zwierzęce pogarsza te parametry i w ciągu kilku miesięcy, pomimo dobrych intencji, osoba opuszcza gabinet lekarski z receptą na leki, które będą przyjmować do końca życia. W zdecydowanej większości przypadków zupełnie niepotrzebnie.

Bc. Daubnerová Renata
www.fitarian.cz
foto: designer491/cz.depositphotos.com

W archiwum przeczytasz także:

Czy podczas odchudzania musimy być głodni?

9.8.2021 dine4fit.pl Diety odchudzające, Jak się odchudzać?

Komentarze

Komentarze nie odzwierciedlają opinii redakcji ani administratora bloga.

Dodaj komentarz

Powiązane artykuły
Jan: Od stutrzydziesto kilogramowego grubasa do maratończyka Jan: Od stutrzydziesto kilogramowego grubasa do maratończyka

Poznajcie kolejną niesamowitą historię determinacji i silnej woli z opisaną w jednej z naszych grup.

Sympatycznego Janka obserwujemy od lata 2019 roku, kiedy dołączył do nas i zaczął dzielić się swoimi doświadczeniami z innymi członkami, opisując postępy czy dając fajne wskazówki dotyczące wycieczek i aktywności fizycznej.

Na początku swojej transformacji powiedział, że próbował przebiec 2 km i prawie umarł, ale dziś lubi biegać. My mu dziękujemy za chęć opisania tego wszystkiego dla Was:

Cały artykuł 11.5.2023 0

Kasia: Zapisywanie diety w aplikacji Dine4Fit traktuję jak grę w telefonie, którą lubię do dziś Kasia: Zapisywanie diety w aplikacji Dine4Fit traktuję jak grę w telefonie, którą lubię do dziś

Dziś publikujemy dla Was kolejną zachętę z jednej z naszych grup, przy okazji zapraszając do polskojęzycznej: Chudniemy i jesteśmy fit z Dine4Fit.

Takie posty jak ten dzisiejszy sprawiają nam ogromną radość. To nie nasza zasługa, że grupa działa i pomaga tak wielu osobom. To zasługa osób, które w większości same schudły z naszą aplikacją i nie mają trudności z udzielaniem porad początkującym.

Cały artykuł 4.5.2023 0

Tłuszcze dobre i złe: Jak je poznać? Tłuszcze dobre i złe: Jak je poznać?

Tłuszcze są najbardziej energetycznym składnikiem odżywczym i poprzez wiele lat były postrzegane jako straszydło, odkładające się w postaci “wałków tłuszczu” na tych częściach ciała, gdzie najmniej tego chcemy. Dlatego też wiele osób boi się tłuszczu jak diabli. Ale nie każdy tłuszcze jest taki sam, wiecie?

Cały artykuł 27.4.2023 0