9.8.2021 dine4fit.pl

Dlaczego nie należy stosować diety wysokobiałkowej

Wiele osób uwielbia mięso i jajka i nie wyobraża sobie życia bez sera czy twarogu. Dlatego wybierają programy keto/paleo/low carb, które są ostatnio bardzo w modzie.

Przyjrzyjmy się bezpieczeństwu tych wysokobiałkowych diet.

Dieta “mięsożerców” stała się niezwykle popularna w ciągu ostatnich pięciu lat. Jednak takie podejście do jedzenia może negatywnie wpłynąć na zdrowie jelit, a w konsekwencji na funkcjonowanie całego organizmu. Spożycie owoców, roślin strączkowych i czasami warzyw skrobiowych jest często marginalizowane.

Każda dieta/zmiany w diecie w jakiś sposób wpływają na mikroflorę jelitową, czyli mikroorganizmy obecne w przewodzie pokarmowym. Organizmy te odgrywają jednak kluczowe role w organizmie – od wspierania układu odpornościowego i metabolizmu, poprzez promowanie równowagi hormonalnej, regulowanie nastroju, aż po utrzymywanie funkcji mózgu.

 Zdrowie każdego człowieka zaczyna się w jelitach

Nie chodzi “tylko o trawienie”. Badanie z 2018 r. z udziałem ponad 11 000 osób z czterdziestu pięciu krajów wykazało, że organizm potrzebuje roślin, aby utrzymać dobre zdrowie jelit. Tak więc szeroka gama owoców i warzyw odgrywa nie małą rolę w zdrowym mikrobiomie jelitowym.

Wszyscy wiemy, że warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste, orzechy i rośliny strączkowe dostarczają niezbędnych witamin i minerałów. Z roślicz czerpiemy także błonnik. A błonnik jest niezbędnym składnikiem pożywienia dla zdrowych jelit. Mikroby jelitowe zużywają błonnik, aby wytworzyć krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (SCFA), które pomagają wzmocnić dobre mikroby jelitowe i zwalczać organizmy prowadzące do różnych zapaleń.

Obecność SCFAs pomaga również regulować poziom cukru we krwi, obniżyć poziom cholesterolu i wzmocnić układ odpornościowy. Korzyści te z kolei zmniejszają ryzyko chorób serca, udaru i nowotworów.

Ponieważ w diecie osób odżywiających się głównie produktami odzwierzęcymi brakuje roślin, które (jak wspomniano) są głównym źródłem błonnika, osoby stosujące te diety mogą mieć niższy poziom SCFA. Różnorodność roślin w ich posiłkach jest często prawie “zerowa” (pełna baza to 30 różnych warzyw + inne owoce), co powoduje, że jelita nie rozwijają się tak, jak powinny.

  • W 2014 r. naukowcy odkryli, że osoby, które spożywały wyłącznie produkty zwierzęce, miały znaczące zmiany w swoim mikrobiomie jelitowym w mniej niż 24 godziny po rozpoczęciu diety. W ciągu zaledwie pięciu dni na diecie składającej się głównie z białka zwierzęcego, badanie wykazało, że organizm ludzki zaczął zastępować “dobre” bakterie przeciwzapalne “złymi”.

 Co tu można jeszcze dodać?

Bądźcie ostrożni! Bardzo polecamy, aby przed rozpoczęciem jakiejkolwiek diety wykonać badania krwi, moczu i ciśnienia. Następnie skonsultuj wyniki ze swoim lekarzem rodzinnym lub, jeszcze lepiej, z terapeutą żywieniowym. Bardzo często okazuje się, że ludzie często nie mają pojęcia, że mają podwyższony poziom cholesterolu, tłuszczu całkowitego czy kwasu moczowego. Dieta zorientowana na białko zwierzęce pogarsza te parametry i w ciągu kilku miesięcy, pomimo dobrych intencji, osoba opuszcza gabinet lekarski z receptą na leki, które będą przyjmować do końca życia. W zdecydowanej większości przypadków zupełnie niepotrzebnie.

Bc. Daubnerová Renata
www.fitarian.cz
foto: designer491/cz.depositphotos.com

W archiwum przeczytasz także:

Jak efektywnie używać aplikację Dine4Fit

9.8.2021 dine4fit.pl Diety odchudzające, Jak się odchudzać?

Komentarze

Komentarze nie odzwierciedlają opinii redakcji ani administratora bloga.

Dodaj komentarz

Powiązane artykuły
Jak prawidłowo odżywiać się po treningu? Jak prawidłowo odżywiać się po treningu?

Odżywianie czy suplementacja po treningu to bardzo popularny temat, w którym dosłownie miesza się wiele różnych i często sprzecznych opinii.

Jedni polecają białko, inni daliby rękę w ogień za węglowodany, a jeszcze inni kręcą głową, po co to tyle zachodu. Skąd bierze się ta różnorodność opinii?

Jednym z powodów jest to, że optymalne odżywianie potreningowe różni się w zależności od dyscypliny sportu lub, jeszcze lepiej, od celów poszczególnych sportowców. Dodatkowej niespójności dodaje również fakt, że to, co jest zalecane dla profesjonalnych sportowców, nie musi być automatycznie optymalne dla osób ćwiczących fitness.

Cały artykuł 1.12.2021 0

Nieodpowiednie kombinacje produktów przy odchudzaniu Nieodpowiednie kombinacje produktów przy odchudzaniu

Moja praca jako terapeuty żywieniowego i doradcy żywieniowego nie polega tylko na układaniu jadłospisów.

Moim zadaniem jest również wyjaśnianie ludziom zasad funkcjonowania trawienia, tak aby wiedzieli, co się z nią dzieje w organizmie.

Przekazuję moim klientom informacje o krótko- i długoterminowym wpływie tego, co jedzą na ich zdrowie. Uczę zasad i zależności między jedzeniem a tym, jak się potem czują i wyglądają.

Cały artykuł 11.11.2021 1

Tekst nie tylko dla diabetyków: ruch jest lekarstwem! Tekst nie tylko dla diabetyków: ruch jest lekarstwem!

Ruch ma dobroczynny wpływ na nasz stan fizyczny i psychiczny.

Drastyczne ograniczenie naturalnego wysiłku fizycznego w ostatnich dziesięcioleciach przyczyniło się w znacznym stopniu do wzrostu otyłości i związanych z nią chorób – od cukrzycy, chorób serca, zaburzeń układu mięśniowo-szkieletowego po depresję.

Cały artykuł 2.9.2021 0