30.11.2023 dine4fit.pl

Jak długo można przechowywać gotowe posiłki w lodówce?

Jestem pewna, że wielu z nas zastanawia się czasem, jak wygospodarować czas na swój wolny czas. Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że największym pożeraczem cennych chwil relaksu jest dla mnie codzienne przygotowywanie jedzenia.

Dlatego też staram się zminimalizować ten czas, gotując i przygotowując posiłki z kilkudniowym wyprzedzeniem.

Przed tymi, dla których codzienne gotowanie to hobby, głęboko chylę czoła. Reszta z nas myśli o tym, jak długo możemy przechowywać już przygotowane jedzenie, bo oszczędność czasu jest naprawdę spora. Dodatkowo, dla osób, które codziennie śledzą spożycie kalorii i wpisują wszystko do aplikacji Dine4Fit, przygotowywanie posiłków na wiele dni również eliminuje niewielką część codziennej rutyny, bo nie ma nic prostszego niż skopiowanie jedzenia z poprzedniego dnia na kolejny. I to jest radość, zwłaszcza gdy kółeczka zmieniają kolor na zielony.

Jak najlepiej przechowywać żywność przez wiele dni, aby była bezpieczna?

Na początek należy przestrzegać co najmniej kilku zasad.

  • Nigdy nie wkładaj gorącej żywności do lodówki. Spowoduje to chwilowe podniesienie temperatury wewnętrznej lodówki, co może pogorszyć jakość przechowywanej żywności. Ponadto wewnątrz pudełka będą tworzyć się kropelki wody, które mogą powodować szybsze namnażanie się mikroorganizmów.
  • Na niższe półki, gdzie jest większa wilgotność, wkładaj owoce i warzywa.
  • Sprawdź, czy temperatura w lodówce wynosi poniżej 5 stopni Celsjusza.
  • Przemyśl rozmieszczenie żywności w lodówce. Przechowuj mięso i jajka, potencjalne nośniki bakterii, jak najdalej od gotowych posiłków. Upewnij się, że produkty się ze sobą nie stykają, aby zapobiec przenoszeniu zapachów i bakterii.

A teraz przejdźmy do poszczególnych dań.

Wywar

Jeśli ugotujemy uczciwy bulion, który ma ładną warstwę tłuszczu na wierzchu i jest wolny od warzyw, makaronu i mięsa, wytrzyma kilka tygodni w lodówce. Powinien być przechowywany w czystym słoiku. Jeśli jednak mamy już w bulionie mięso, warzywa lub makaron, bezpieczny czas przechowywania to 3 dni.

Lepiej oczywiście wcześniej sprawdzić zapach, wygląd i konsystencję przed kolejnym użyciem.

Jaja

Jajka są doskonałym źródłem białka i warto wiedzieć, że ugotowane jajka mogą przetrwać do tygodnia w lodówce, jeśli są odpowiednio przechowywane. W przypadku świeżych jaj może to być nawet miesiąc. Surowe żółtka zawierają sporo tłuszczu i dlatego lepiej przechowywać je w lodówce przez maksymalnie 3 dni, podczas gdy surowe białka mogą przetrwać do
3 tygodni
.

  • Po prostu nigdy nie myj jajek przed włożeniem ich do lodówki. Jajko posiada naturalną barierę na skorupce zapobiegającą przenoszeniu bakterii do jego wnętrza, którą mycie wodą może naruszyć.

Ciasta i placki

Jeśli chcesz przechowywać upieczone bułeczki lub ciasta zawierające jajka w lodówce, najlepiej przechowywać je przez maksymalnie trzy dni.

Mięso

Jeśli mięso jest gotowane lub w inny sposób dalej przetwarzane (stek, klops), również należy przestrzegać zasady trzech dni. To samo dotyczy mięsa w sosie, gdy istnieje ryzyko zanieczyszczenia innymi składnikami. Jeśli mięso jest duszone, pieczone lub przyrządzone w dobrej jakości pieczeni mięsnej, możemy wydłużyć ten czas o jeden dzień, więc nie musimy się bać przechowywania go przez cztery dni.

Ryby

Pieczony łosoś również jest zgodny z zasadą trzech dni, ale na przykład wędzona makrela dzięki innej metodzie przygotowywania może wytrzymać w lodówce do dwóch tygodni.

Chleb oraz inne pieczywo

Chleb lub bułki z piekarni można przechowywać w lodówce do 10 dni. Ważne jest jednak, aby sprawdzić, czy przypadkiem nie utworzyła się na nich pleśń, co może się zdarzyć na przykład w wyniku zanieczyszczenia podczas transportu pieczywa lub niewłaściwego przechowywania żywności w lodówce. Sprawdzanie jest zatem zawsze dobrym pomysłem.

Gotowany ryż

Jeśli włożysz ryż do lodówki natychmiast po schłodzeniu, możesz go tam przechowywać przez cztery dni.

Ważna informacja

Na koniec chciałabym przypomnieć, że jeśli możesz (nie licząc oczywiście chleba i ciast), staraj się zawsze jedzenie wyjęte z lodówki przed zjedzeniem podgrzać.

Autorka: Dokoupilová Ladislava, technolożka żywności
foto: cz.depositphotos.com

W archiwum przeczytasz także:

Co powinieneś wiedzieć, zanim zaczniesz biegać

30.11.2023 dine4fit.pl Ciekawe, Różne

Komentarze

Komentarze nie odzwierciedlają opinii redakcji ani administratora bloga.

Dodaj komentarz

Powiązane artykuły
Triki kulinarne na obniżenie cholesterolu: klucz do zdrowego serca w Twojej kuchni Triki kulinarne na obniżenie cholesterolu: klucz do zdrowego serca w Twojej kuchni

Cholesterol – słowo, które często kojarzy się z zagrożeniem dla zdrowia serca. Jednak istnieją proste triki kulinarne, które mogą pomóc w obniżeniu poziomu złego cholesterolu (LDL) i podniesieniu poziomu dobrego cholesterolu (HDL), co jest kluczowe dla zachowania zdrowia serca. Oto kilka wskazówek, jak poprawić swoją dietę i wprowadzić zmiany w kuchni na korzyść swojego serca.

Cały artykuł 25.4.2024 0

Mug cake, muffin, cupcake i brownies – jak je zrobić? Mug cake, muffin, cupcake i brownies – jak je zrobić?

Szybkie wypieki, z którymi poradzi sobie każdy. Niektóre tak błyskawiczne, że robią się szybciej, niż Ty bierzesz prysznic. No i niekoniecznie muszą być na słodko. Powiedzmy sobie co kryje się pod tymi nazwami i sprawdźmy, co z tego znajdziemy w naszej bazie przepisów.

Cały artykuł 18.4.2024 0