4.8.2022 dine4fit.pl

Na urlopie próbuj różnych lokalnych potraw

Każdy kto lubi podróżować próbuje w różnych krajach lokalnych potraw.

Oto kilka propozycji na letni urlop, których możesz spróbować.

Paella to danie z ryżu podobne do risotto występujące w kuchni hiszpańskiej, pierwotnie z katalońskiego regionu Walencji. Istnieje wiele przepisów z różnymi składnikami, ale w przeciwieństwie do risotto, paella zawiera owoce morza i śródziemnomorskie warzywa. W oryginalnej wersji zawiera warzywa, mięso z kurczaka, królika lub kaczki, ślimaki, fasolę i przyprawy. Przyrządza się ją na specjalnej niskiej, płaskiej patelni; słowo paella pochodzi od łacińskiego patella, które odnosiło się właśnie do tej niskiej patelni.

Pilaw ub pilav jest również pod wieloma względami spokrewniony z paellą, ponieważ jest to danie, w którym bazą jest ryż lub kasza bulgur. Zazwyczaj smaży się go na oleju, a następnie gotuje w pikantnym bulionie. Jest to zapiekany ryż i samo w sobie jest bardzo smacznym daniem. Do pilawu dodaje się różne składniki – warzywa, owoce, różne mięsa i nie można pominąć przypraw. Pilaw pierwotnie wywodzi się z Persji i Indii, dziś jest daniem powszechnym w Europie Wschodniej, na Bliskim Wschodzie, w kuchni południowoazjatyckiej, w Azerbejdżanie, Turcji, krajach byłego ZSRR, na Bałkanach i w Iranie.

We Włoszech koniecznie wybierzcie się na prawdziwe włoskie risotto. Możecie być zaskoczeni jego konsystencją i tym, że zdecydowanie nie przypomina wersji sypkich. Robi się go w bulionie, z cebulą i winem, w wyniku czego powstaje kremowa masa. Jeśli chcesz je ugotować samodzielnie, przygotuj 2 cebule, 50 g masła, 300 g okrągłego ryżu ziarnistego, 50 g startego parmezanu, 1 litr wywaru warzywnego, 2 decylitry białego wina, garść świeżej, posiekanej bazylii. Na głębokiej patelni roztopić masło, podsmażyć na nim cebulę na złoty kolor, do cebuli dodać opłukany ryż i smażyć 3 minuty. Zalej ryż białym winem i poczekaj, aż płyn wsiąknie i odparuje, następnie zacznij dodawać do patelni chochlą (w miarę odparowywania płynu) wywar warzywny. Powtarzaj proces, aż ryż będzie miękki.

Ratatouille to tradycyjne francuskie danie warzywne z okolic Nicei, podawane jako dodatek do mięsa lub innych potraw, czasem podawane samodzielnie z chlebem. Czasami jest nawet używany jako nadzienie do naleśników. Podstawowe składniki to pomidory, czosnek, cebula, cukinia, bakłażan, papryka i przyprawy (bazylia, majeranek, tymianek itp.). Dziwna nazwa pochodzi od okcytańskiego słowa ratatolha, które oznacza jajecznicę.

Danie zwane feijoada (duszona czarna fasola z wołowiną lub wieprzowiną i kiełbasą) oraz różne formy gulaszu były szczególnie popularne w Europie wśród Portugalczyków, ponieważ ich marynarze przywieźli te potrawy z nowo odkrytej wówczas Brazylii.

Vepřo knedlo zelo, czyli wieprzowina z knedlikami i kapustą, uważana jest za czeską potrawę narodową. Nie jest to do końca prawda, gdyż potrawa ta przywędrowała tamz Austrii, gdzie do dziś odbywają się np. festiwale knedlików. I małe ostrzeżenie podróżnicze – na Słowacji na knedliki móœi się buchta.

Haggis (nie mylić z pieluchami Huggies) to potrawa z baraniego żołądka, baranich podrobów (wątroby, serca i płuc), płatków owsianych i baraniego łoju. W Szkocji tradycyjnie podaje się ją w dwa święta narodowe 25 stycznia i 30 listopada, kiedy to recytuje się wiersz poświęcony temu daniu, ale można ją dostać także poza tymi dniami.

Jeśli wybierzesz się na Łotwę, możesz spróbować lokalnych potraw narodowych, takich jak putra (kasza zagęszczona kwaśnym mlekiem), piragi (pasztet nadziewany cebulą i boczkiem) czy kaposti (gotowana kapusta w towarzystwie innych warzyw).

Egipskie przysmaki to m.in. foul (brązowa fasola z warzywami zapiekana w chlebowym placku), firaakh mashwi (pikantny grillowany kurczak), mahshi (pikantny ryż, który służy jako nadzienie do pomidora, bakłażana, liścia kapusty, pieczonego gołębia itp.), umm ali (ciasto z rodzynkami namoczonymi w mleku) czy znany nam hummus, czyli pasta z ciecierzycy i sezamu.

W Wiedniu nie zapomnij, że prawdziwy Wiener Schnitzel może być zrobiony tylko z cielęcego udźca, w przeciwnym razie restauracja będzie próbowała Cię oszukać.

W Szwajcarii można spróbować lokalnego specjału – rösti. Z daleka czeskie placki ziemniaczane lub amerykańskie hash browns. Podstawą są również surowe lub wcześniej ugotowane ziemniaki, starte na grubej tarce, ale można dodać do nich boczek, cebulę, ale także ser czy jabłko i nie zawsze smaży się je na patelni, ale częściej piecze w piekarniku.

Na Bliskim Wschodzie czy w Armenii (gdzie jest nawet uznawana za potrawę narodową) można zjeść harissę, czyli gotowaną kaszę z pszenicy i jagnięciny, ale można też użyć baraniny, kurczaka czy wołowiny. Danie to po raz pierwszy pojawia się w książkach kucharskich pochodzących z X wieku.

Podróżując po Chorwacji w rejonie Zagorja i Zagrzebia natkniemy się na Zagorskie štrukli, wpisane na listę dziedzictwa narodowego. Jest to ciasto wypełnione mieszanką twarogu z jajkami, solą i śmietaną, które jest zarówno gotowane jak i pieczone. Czasami do masy dodaje się również szynkę. Podawany jest jako przystawka, dodatek do zup, danie główne, szybka przekąska lub słodki deser.

Beshbarmak to narodowa potrawa Kirgistanu i jest to gotowany makaron, z gotowanym mięsem i sosem cebulowym. Słowo bešamark oznacza “pięć palców”, ponieważ Nomadzi tradycyjnie jedzą jedzenie tylko rękami, bez sztućców.

W Albanii i Kosowie tradycyjną potrawą jest flija, która składa się z kilku przypominających naleśniki plastrów ciasta połączonych kremem i pokrytych jogurtem. Samo słowo flia oznacza ofiarę, a 18 marca jest nawet ogłoszony Dniem Flia.

Nawet Monako ma swoje narodowe danie! To barbajuan, czyli smażona torebka wypełniona serem, szpinakiem lub boćwiną i ewentualnie innymi składnikami, jak cebula, czy por. W Monako danie to ma swój narodowy dzień 19 listopada, a słowo barbajuan oznacza “wujka Jana”.

Oczywiście trudno jest objąć wszystkie narodowe potrawy w jednym krótkim poście, dlatego skupiliśmy się głównie na Europie i okolicach. Ale mamy nadzieję, że będą też inspiracją dla Waszych wakacyjnych podróży.

Autor: Jan Lpišanský, dziennikarz, publicysta
foto:depositphotos.cz

W archiwum przeczytasz także:

Ewa (55 lat): pierwsze dwa kilogramy spadły już po miesiącu – i to mnie bardzo zachęciło

4.8.2022 dine4fit.pl Ciekawe, Różne

Komentarze

Komentarze nie odzwierciedlają opinii redakcji ani administratora bloga.

Dodaj komentarz

Powiązane artykuły
Mug cake, muffin, cupcake i brownies – jak je zrobić? Mug cake, muffin, cupcake i brownies – jak je zrobić?

Szybkie wypieki, z którymi poradzi sobie każdy. Niektóre tak błyskawiczne, że robią się szybciej, niż Ty bierzesz prysznic. No i niekoniecznie muszą być na słodko. Powiedzmy sobie co kryje się pod tymi nazwami i sprawdźmy, co z tego znajdziemy w naszej bazie przepisów.

Cały artykuł 18.4.2024 0

Najlepsze ćwiczenia na “oponkę” Najlepsze ćwiczenia na “oponkę”

Wraz z wiekiem często obserwujemy wzrost tkanki tłuszczowej na brzuchu wzdłuż talii. Dzieje się tak zazwyczaj dlatego, że wraz z wiekiem zmniejsza się masa mięśniowa, a przyrost kanki tłuszczowej się nasila.

Dziś zebraliśmy najlepsze ćwiczenia, które pomogą nam ten proces odwrócić. Większość ćwiczeń można wykonywać w domu, niezależnie od wieku, choć wszystko z umiarem.

Cały artykuł 15.4.2024 0

Dlaczego tak wiele osób cierpi na wiosenne zmęczenie? I co można z tym zrobić? Dlaczego tak wiele osób cierpi na wiosenne zmęczenie? I co można z tym zrobić?

Sezon wiosenny niesie ze sobą szereg zmian.

Dzień się wydłuża, czas zimowy zmienia się na letni, ciepła pogoda kusi nas do coraz większej aktywności fizycznej, a nasze ciała, które zimą były rozgrzewane cięższymi potrawami, nagle się zatrzymują.

Nagle jesteśmy zmęczeni. My, nocne marki, stajemy się prawie bezużyteczni rano i często obrzydliwie rozdrażnieni wieczorami, a czasami wszyscy czujemy, że nie jesteśmy już panami naszego czasu… “Dlaczego tak jest?”, pytamy siebie, “Przecież tak czekaliśmy na tą wiosnę. No tak, to przez to wiosenne przemęczenie!”.

Cały artykuł 4.4.2024 0